icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

nikadomi
10. jan 2023

@janetinka27 Nik po krajoch nevandruje, vždy ideš spis pozrieťv tom svojom kraji. My sme z BA a dieťa z PO. Všetko komplet sa poriešilo v BA (upsvar, papierovačky, zdrav. správu, soc. správu, foto dieťaťa, komunikácia s DD) a vycestovali sme až na interakciu priamo za dieťatkom, keď sme boli rozhodnutí ho vidieť. Ten systém je tak nastavený, z jednej stránky dva týždne vo svojom kraji nemusí byť veľa, nášho napr. nik nechcel z celéjo poradovníka v danom kraji v tom čase vidieť a viem, že obvolávali veľa párov.. a tak chvalabohu- o to skôr mohol byť u nás..

nikadomi
10. jan 2023

@nikadomi
@janetinka27 to, že ide spis už do všetkých krajiv neznamená, že terušky na úrade nemôžu pokračovať v "ponúkaní" aj v tom svojom kraji, to už je ale na ľudkom faktore- či dva týždne a "padla", alebo aktívne obvolávajú ďalších..

janetinka27
10. jan 2023

@nikadomi ano, ale na interakciu treba ist uz do ineho kraja, rovnako aj na sud - co povazujem za to "vandrovanie". a kym si clovek naplanuje interakciu cez pol republiky, bezi cas.
ked o babo nikto nema zaujem v jednom kraji, potom chapem, ze ho treba ponukat dalej, ale ak v jednom kraji oslovia 2-3 pary, to sa mi zda malo.
ale mozno len naozaj do toho nevidim a tym je ovplyvneny aj moj nazor. lenze som zo ZA kraja, kde to ide naozaj velmi pomaly.ked si predstavim, ze v poradovniku na romske babo sa posuvame len strasne pomaly, za vyse roka o len 8 miest, potom ma stresuje myslienka, ze vzdy oslovia len 2-3 pary a babo si potom vezme niekto z ineho kraja.
aj ked trochu ma ukludnila tvoja informacia, ze babo sa aj nadalej moze ponukat vo svojom kraji (ale je nas kraj dostatocne pruzny? alebo sa babo zasdostane len do "sikovnejsieho" kraja?)

tanuska28
10. jan 2023

@janetinka27 vieš čo ked je ZA taka strasne pomalá, zajdi tam osobne, ze mas zaujem pozriet si spisy deticiek co boli raz ponuknute a teraz sa idu ponukat dalej. Nebudu asi moc chciet ale mas na to právo a mozno budes mat stastie, ktovie. Ja by som to riesila takto radikalnejsie aj na mesacnej baze otravovania. Cakat tak strasne dlho a nemat skoro ziadne podmienky je fakt otras.

janetinka27
10. jan 2023

@tanuska28 dnes som tam volala 2x, ale neviem, ci robia.a nieco sa tam pomenilo, jedna pani tam uz nepracuje,tak neviem, ci uz zobrali niekoho namiesto nej

laura1994
10. jan 2023

@nikadomi ak sa môžem opýtať aké dieťatko ste dostali a v ktorom roku

bosorkabb
10. jan 2023

@tanuska28 je to aj o šikovnosti uradnicok v danom kraji. Na úradoch po Slovensku sa hovorí že najrýchlejšie prsty majú tety z BA. A je to pravda.

tanuska28
10. jan 2023

@bosorkabb a mozno trnava. Ta fiči rychlo

bosorkabb
10. jan 2023

@tanuska28 tam je to skôr o tom že sa v danom kraji rodí viac detí.

very_sad
10. jan 2023

Ahojte kočky, idem si po radu, vždy ste mi tu dobre poradili "-) koncom mesiaca mame predosvojitelsky sud, pls, ako to prebieha, co vsetko musime dokladovať? urcite je tu o tom pisane, ale malemu idu prvé zubky, tak mame dost náročné noci aj dni a nemam energiu, čas to tu hľadať. Ďakujem

joannita
10. jan 2023

@very_sad sudca sa vas bude pytat, ako zijete, aky mate rezim, preco si chcete osvojit dieta, ako reaguje rodina.... A podobme otazky.
Zober si originaly vsetkych dokumentov ktore ste predkladali k navrhu a ak v predvolani este nieco pisu ze mate doniest tak aj to.

nikadomi
10. jan 2023

@laura1994 rómsky chlapček rok 2016, sme z Ba

miriam439
10. jan 2023

@janetinka27 Knapcova alebo Pechova, podľa toho, z ktorého okresu si.
Ale zdá sa mi, že tieto dve ženy sú tam už dlho (Knapcova najmenej 6-7 rokov, keď sme tam chodili my)

miriam439
10. jan 2023
janetinka27
10. jan 2023

@miriam439 tie cisla poznam, dakujem. volavam tam pravidelne.ale pani knapcova tam uz nepracuje. pani pechova mala jeden cas PN. predtym som sa tam vzdy hned dovolala,ale teraz uz dlhsie nie. tak neviem, ako to tam funguje a ci je uz nahrada za pani knapcovu.

zibi
10. jan 2023

Baby môžem sa opýtať či sa dačo nezmenilo?Dokedy je nárok na rodičovský príspevok?Do 3rokov veku dieťaťa , či od prvého rozhodnutia súdu, v našom prípade predosvojiteľskej starostlivosti?
Vďaka

joannita
11. jan 2023

@zibi nezmenilo. 3 roky od PRAVOPLATNOSTI prveho sudneho rozhodnutia.
Mas nejaky problem s tetami na urade?

berginkan
11. jan 2023

@janetinka27 presne chod tam osobne

janetinka27
11. jan 2023

@berginkan mozem tam ist, aj ked este v poradovniku nie som "na rade"? ake su tam deti? tie medzikrajove?

andrea_82
11. jan 2023

@tanuska28 podľa mňa je v ZA kraji jedným z hlavných dôvodom dlhých čakačiek, že je to kraj, kde je normálne mať veľa detí. Na Orave majú bežne 5-8 detí, takže tam nie je veľa takých, ktorí by sa vzdali dieťaťa a dali ho na adopciu.

zibi
11. jan 2023

@joannita nie chystam sa ist tam uz sa opytat, konci mi rodicak a idem do prace, tak nech viem argumentovat😁

miriam439
Autor odpoveď zmazal
miriam439
11. jan 2023

@janetinka27@janetinka27 Na tej fotke máš aj číslo na vedúcu oddelenia, zavolaj jej. Normálne povedz, že sa potrebuješ spojiť s tými ženami a dlhšie ti nik nedvíha. Tak nech ti povie nové čísla alebo prečo nik neberie.
Ja mám s nimi osobnú skúsenosť spred niekoľkých rokov dozadu takú, že som z nich dosť sklamaná. Napr. dohodnuté stretnutie, prišli sme pozrieť spis dieťaťa, ktoré nám ponúkli. Ale "naša pani" si práve musela odskočiť (vraj jej prišlo nevoľno). Boli sme tam skoro hodinu, chcela som si riadne pozrieť spis, potom fotky, video, tak sa to dosť natiahlo... ona sa stále nevrátila a kolegyňa nevedela takmer na nič odpovedať, lebo to nie je jej spis, tak ona nevie... ale o 2-3 minúty po našom odchode z ich kancelárie sa tam pani úradníčka zrazu vrátila. My sme stáli obďaleč, obliekali sa a hľadali WC.
Dodnes mám taký svoj vnútorný pocit, že to bolo úmyselné vyhnutie sa osobnému kontaktu s nami, len nechápem prečo?
Ale určite viem, že máte nárok tam prísť a prezerať si spisy detí, ktoré vyhovujú vašim požiadavkám - pýtala som sa na to aj priamo tých dvoch spomínaných úradníčok. Ale pripravte sa na to, že vás budú od toho odhovárať, vraj tam aj tak nič nenájdete, lebo sú tam iba deti, ktoré sa nepodarilo im umiestniť a choré deti a....
Ale ak ste z ďalšia, nešla by som tam osobne len tak na blink, lebo ak ich tam aj náhodou zastihnete, tak vám povedia, že vám tie spisy musia oni najprv pripraviť (je jasné, že sa vám nedajú "hrabať" vo všetkých spisoch)... Tak sa nedajte odbiť, ak vám nerobí problém tam niekedy zájsť, pýtajte si pripraviť spisy detí vhodných nielen priamo na adopciu, ale že chcete skúsiť pozrieť aj deti vhodné do pestúnstva. Veľa žien aj tu písalo, že hoci chceli adoptovať, museli ísť cez pestúnsku starostlivosť a postupne podnikali kroky k tomu, aby dieťatko adoptovali. A tie ich detičky by pritom možno ešte dodnes boli v DeD.
Ak budete mať možnosť nahliadnuť do tých spisov, tak už tam budete vidieť, že o niektoré tie deti (vhodné zatiaľ len do pestúnstva) rodičia nejavia takmer žiadny záujem alebo je minimálny predpoklad, že budú schopní svoj život usporiadať znovu tak, aby im mohlo byť dieťa vrátené späť.

janetinka27
11. jan 2023

@miriam439 dakujem velmi za vela info z tvojho prispevku. ja som sa dnes dovolala a pani mi aj povedala poradie. ale uz nas vybavuje druha pani, nie ta, co predtym. inde som dnes citala, ze sa tam vratila aj dalsia pani, ktoru ta nasa povodna pani zastupovala. tak verim, ze to pojde. ja som sa obavala, ci tam nahodou nemaju neobsadene miesto a nestihaju. ale vraj uz su tam obe pani pracovnicky.
na tie spisy si zatial nejako osobne netrufam, porozpravam sa o tom s manzelom. neviem, ci by som to psychicky dala, ale mozno sa treba na to len pripravit

nikoleta177
12. jan 2023

Ahojte 🙂 prosim Vas, poradte mi: dieta mame v PS. Pred rokom zbavili bio matku práv. Teraz podavame navrh na osvojenie. Do navrhu treba uviesť meno bio matky ak je zbavená práv? Ďakujem 😚

joannita
12. jan 2023

@nikoleta177 urcite ano, meno bio matky sa uvadza vzdy v navrhu na osvojenie bez ohladu ci je pozbavena. Prikladate aj rodny list, kde je uvedena ako matka.

nikoleta177
12. jan 2023

@joannita ďakujem ♥️

kikuska_wedge
12. jan 2023

@nikoleta177 my sme neuvadzali. Ak je zbavena rodicovskych prav je to bezpredmetnr a uz ani nie je ucastnik konania

tulinka85
12. jan 2023

Dievčatá, viete mi poradiť , ak sme okres Senec, pod ktorý súd v BA patríme ? Podávame už konečne žiadosť na osvojenie a netuším kam vlastně odoslať ? Ďakujeeem za radu.

kikuska_wedge
12. jan 2023

@tulinka85 na BA III. Ale teda pripravte sa na dlhe cakanie