Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@berginkan ďakujem, my sa pôjdeme opýtať do škôlky, že ako to chodí u nás v dedine, ak nie je miesto tak ho necháme ešte v tej súkromnej. Uvidíme. Ešte by som sa ťa opýtala ak môžem, že či mi vieš poradiť, že či trvalý pobyt mu môžme zmeniť už teraz, máme ho zvereneho do predosvojenia zatiaľ a čakáme kým bude u nás 9 mesiacov, aby sme si mohli podať návrh na osvojenie.
@sasenka4
Vieš komu robí problém, že je dieťa celý deň v škôlke?
Ak sa nemýlim, tak pri zdravotnom poistení to tak bolo, že keď má dieťa viac ako 3 roky a matka nepracuje a je nahlásená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a chce, aby bol štát platiteľom zdr. poistného za ňu. Vtedy mohlo dieťa chodiť do škôlky max na 4 hodiny. To je len v skratke, presné znenie by bolo treba pozrieť v zákone o ZP, ak by to niekoho zaujímalo.
Teda to nie je tvoj prípad, nakoľko za teba platí poistné zamestnávateľ.
Ahojte. Dnes bola u nás pani u UPSVARu prešetriť nárok na jednorazový prispevok pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti. Žiadala odomna vydokladovania veci ktoré sme malej kupili k tomu aby nám vedeli vyplatiť tento prispevok. Stretli ste sa s tým ?
@luciskooo nie...vôbec....
@sasenka4 mozete zmenit trvaly pobyt aj teraz, ale preco to chcete robit teraz?
Budete musiet predlozit na matrike (ci kde presne uz neviem) aj sudne rozhodnutie o zvereni, kde su citlive udaje, mena rodicov atd, budu to mat zalozene v zlozke. Ja som pri oboch detoch cakala az do uplneho osvojenia a predkladali sme uz len novy rodny list s nasimi menami.
Prisla stuhou previazana skatulka a v nej bola bambulka a bambulko. Takze je nas doma uz sedem, z toho 5 trpaslikov. Zvladam to lepsie, ako som si myslela. Deti su uzasne, hned sme si ich zamilovali, aj sa za den-dva zabyvali. Velmi by som im priala, aby sa situacia v ich rodine zlepsila natolko, ze by sa mohli vratit k svojej mamine a tatinovi.
@luciskooo u nas blocky neziadali, ale boli u nas. Ja som povedala, ze veci budem kupovat az nasledne, az mi prispevok vyplatia. Kupovali sme novy kocik a nosic.
Inak toto je nonsens. To chodia aj k normalnym rodicom, aby zdokladovali blocky, co nakupili pre svoje biologicke dieta za prispevok pri narodeni? Nerozumiem tejto logike.
Dakujem dievčatá.. vidim že spôsoby sú rôzne 😁
@joannita a áno .. presne kvôli tomuto mi to príde dosť cudne. Pri prvom sme nárok nemali lebo mal už pol roka a tsk sme všetko kupili bez príspevku a terst prú druhom nárok mame ale už aj skoro všetku výbavu a pýtajú vydokladovať 🤦♀️
@joannita tiez som doma vulgarne nadavala, ci aj takym bio rodicom chodia na kontrolu, co to prechlastaju/prefetuju, deti im odoberu za zanedbavanie a my sa o ne starame bez prispevku.
@luciskooo ale hlavne, ved clovek mozno aj caka na tie peniaze, aby za ne mohol kupit. Ked tak by mali chodit POTOM ako je vyplateny, nie predtym 🤦♀️
Samozrejme by nemali chodit vobec!
A hlavne napriklad ja som 95% veci kupila z druhej ruky, alebo som dostala. A co teraz? Akoze by som nemala narok na prispevok?
Pri prvom synovi som si dovolila za tych 500e (vtedy to bolo 500e) zaplatit mu kurz plavania, kurz cvicenia a ine nehmotne veci. Ale to by sa im asi nepacilo, lebo to dieta asi nepotrebuje 🤦♀️😂
Neuveritelne
😡😡😡 by som jej otrieskala o hlavu cele potvrdenie. nie je to vobec povinne od nich a to je zase len vec uradnicky 🤦♀️
@luciskooo Normálne sa voči tomu ohraď a povedz, že chceš vidieť predpis/zákon, ktorý ti ukladá povinnosť to dokladovať - a dokonca ešte vopred pred poskytnutím príspevku. Povedz, že po celom Slovensku to dostávame bez dokladovania, tak prečo zrovna ty to musíš dokladovať?
Oni skúšajú, koľko si môžu u koho dovoliť...
@joannita ale vlastne tam treba aj jeho rodný list a tam sú údaje o bio rodičoch. Hej no nemusí celá dedina vedieť že čo a kto. Že je adoptovany vedia ale podrobnosti by nemuseli 🙂 tak asi ho ešte rok necháme v tej súkromnej na pár dní do týždňa a až potom keď budeme mať uznesenie o osvojení a nový rodný list tak poriesime škôlku. A ešte otázka, nový rodný list sa vybavuje asi tiež na matrike a k nemu treba tiež rozhodnutie o osvojení, čiže tak či tak tie údaje budú na obci , či je to inak?

@berginkan ďakujem pekne za odpoved, to je dobrá správa pre mňa. Ešte ho musíme odplienkovat a bude súci aj na každodennú škôlku 😉 v tejto kde je teraz je úplne v pohodicke, stále sa pýtam, že aký dnes bol a pani učiteľky ho vždy chvália 🙂 takže fajn.