Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
Tusim niekto tu nedavno aj spominal tu lehotu ako 6+2 tyzdne, mohol by vysvetlit.
@hariet nemoze to byt este nejaka lehota 15 dni na odvolanie sa matky?
@kikuska_wedge všetko najlepšie prajem ❤️❤️❤️
@kikuska_wedge gratulujeme a prajeme veľa zdravia a radosti. 🥰
Posledny sud za nami 💪
Pripomente mi prosim, kam vsade musim ist po pravoplatnosti?
Zdravotna poistovna, novy rodny list, trvaly pobyt, upsvar kvoli RP....... Zabudla som nieco?
@joannita v praci tusim este kvoli danovemu bonusu? A pediater?
Tesim sa s vami.
@rebekarebekova ano pediater 👌 dakujem.
Danovy bonus je uz od neodkladka, takze ten sme uz mali...
@joannita len treba k tomu danovemu bonusu aktualizovat vyhlasenie, lebo sa vam menilo RC
@kikuska_wedge aha ok, dakujem
@kikuska_wedge ale aj ked manzel je podnikatel a podava DP?
@joannita ja by som radsej nahlasila.
@joannita ak si to uplatnuje az raz rocne v danovom, tak netreba nic
PRISPEVKY??? PROSBA, stracam sa v tom:
adoptovali sme si chlapceka, bol v CDR, bude mat 2roky.
Vydali nam ho na zaklade neodkladneho opatrenia. Podali sme si samozrejme navrh na predosvojitelsku starostlivost.
Cize chlapcek bol u nas viac ako 3mesiace, potom sme mali sud-predosvojitelsku starostlivost. Sudne rozhodnutie je uz pravoplatne = vybavujem matersku +rodinne pridavky (60€)
ALE - na UpsvaR nam tvrdia, ze za tie 3mesice, ked bol chlapcek u nas na zaklade NEODKLADNEHO opatrenia, tak nemame narok na ziadny prispevok....ze NIC...??
ze az PO sudnom pojednavani o predosvojitelskej mame narok na matersku+tych 60€.
viete mi prosim poradit? ci sme mali mat nejaky narok, ked bol chlapcek u nas tie viac ako 3mesiace na neodkladne opatrenie?
Vdaka za akukolvek odpoved
@zedu
Ak bude potrebné doložim aj zákonmi (link):
Prídavok na dieťa - nárok máte od právoplatnosti neodkladneho opatrenia...
Dá sa o to požiadať aj spätne pol roka, takže ešte stále máte šancu, že doplatia (napr. dieťa máš od 1.1., tak do konca júna môžeš požiadať a doplatia od 1.1.)
Materské - nárok si mala od prevzatia dieťaťa z CDR a aj v práci si mala nárok na materskú dovolenku od vtedy...
A to že požiadaš neskôr o materské, má takýto súvis - uvediem príklad:
Dieťa máš doma na neodkladko od 1.1., neodkladko bude právoplatné dajme tomu 31.1.2023.
Ak ty požiadaš Sociálnu poisťovňu o materské od 1.1., tak 28 týždňov máš (cca pol roka) dávku materské a potom požiadaš Upsvar o rodičovský príspevok, ktorý budeš v našom príklade dostávať do 31.1.2026, teda ešte cca 2,5 roka.
Ale ak ty požiadaš o materské napríklad až od 1.5.2023, tak RP budeš dostávať až po skončení poberania materského (teda od cca 1.11.2023), ale stále iba do 31.1.2026 (vtedy uplynú tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia súdu - teda neodkladka). Takže prídeš o 4 mesiace RP.
Ak sa mýlim, tak ma opravte. Ale vysvetľujem tu princíp, tak nepíšem dátumy presne na 1 deň.
Ahojte, navrh na osvojenie - kolko ks sa prosim posiela na sud? Dakujem.
@rebekarebekova 3 alebo 4. Nie som si ista.
@kikuska_wedge 😂
Ale vdaka za ochotu.
@rebekarebekova ved daj radsej viac
ahojte, neviem ci ste postrehli novelu zakona. Ak Vám neprijmú dieťa do štátnej spádovej škôlky, tak na základe rozhodnutia o neprijatí máte nárok na poberanie rodičovského príspevku, čím sa Vám ponížia náklady na úhradu školného za starostlivosť v súkromnej škôlke.
Ahojte žienky. Chcela by som sa vás opýtať či platí otcovska dovolenka ( 14dni ) aj pre našich ockov? Ďakujem pekne 🙏

@hariet tak neviem, na urade nam tiez vravela 6 tyzdnov a na stranke ministerstva je tiez napisane 6 tyzdnov. Ty mas tuto informaciu odkial?