icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

andrea_82
20. máj 2023

@hariet tak neviem, na urade nam tiez vravela 6 tyzdnov a na stranke ministerstva je tiez napisane 6 tyzdnov. Ty mas tuto informaciu odkial?

hariet
21. máj 2023

@andrea_82 na urade nam vraveli tiez 6, ale tak tam nam vraveli aj ine nerelevantne info. Vtedy sme sa tou lehotou dost zaoberali, sudca trval na tej lehote a aj sme to napokon niekde nasli. Su to uz 4r dozadu.

hariet
21. máj 2023

Tusim niekto tu nedavno aj spominal tu lehotu ako 6+2 tyzdne, mohol by vysvetlit.

janetinka27
21. máj 2023

@hariet nemoze to byt este nejaka lehota 15 dni na odvolanie sa matky?

kikuska_wedge
21. máj 2023

Tak nase stastie uz oslavilo prvy rocik ❤ Dievcata ktore cakate, vydrzte. Stoji to za vsetky uskalia

butterfly333
21. máj 2023

@kikuska_wedge všetko najlepšie prajem ❤️❤️❤️

erio
21. máj 2023

@kikuska_wedge gratulujeme a prajeme veľa zdravia a radosti. 🥰

miriam439
22. máj 2023

@hariet Aj ja som raz dávnejšie našla lehotu 8 týždňov, aj som tu tuším na to upozorňovala, keďže stále sa tu spomínala lehota, že bio matka si to môže rozmyslieť do 6 týždňov.
Bolo to možno v zákone o sociálnoprávnej ochrane detí alebo v zákone o rodine...

hariet
23. máj 2023

@miriam439 moze byt, dik, ze si napisala.

joannita
25. máj 2023

Posledny sud za nami 💪
Pripomente mi prosim, kam vsade musim ist po pravoplatnosti?
Zdravotna poistovna, novy rodny list, trvaly pobyt, upsvar kvoli RP....... Zabudla som nieco?

rebekarebekova
25. máj 2023

@joannita v praci tusim este kvoli danovemu bonusu? A pediater?
Tesim sa s vami.

joannita
26. máj 2023

@rebekarebekova ano pediater 👌 dakujem.
Danovy bonus je uz od neodkladka, takze ten sme uz mali...

kikuska_wedge
26. máj 2023

@joannita len treba k tomu danovemu bonusu aktualizovat vyhlasenie, lebo sa vam menilo RC

joannita
26. máj 2023

@kikuska_wedge aha ok, dakujem

joannita
26. máj 2023

@kikuska_wedge ale aj ked manzel je podnikatel a podava DP?

rebekarebekova
26. máj 2023

@joannita ja by som radsej nahlasila.

kikuska_wedge
26. máj 2023

@joannita ak si to uplatnuje az raz rocne v danovom, tak netreba nic

zedu
30. máj 2023

PRISPEVKY??? PROSBA, stracam sa v tom:
adoptovali sme si chlapceka, bol v CDR, bude mat 2roky.
Vydali nam ho na zaklade neodkladneho opatrenia. Podali sme si samozrejme navrh na predosvojitelsku starostlivost.
Cize chlapcek bol u nas viac ako 3mesiace, potom sme mali sud-predosvojitelsku starostlivost. Sudne rozhodnutie je uz pravoplatne = vybavujem matersku +rodinne pridavky (60€)
ALE - na UpsvaR nam tvrdia, ze za tie 3mesice, ked bol chlapcek u nas na zaklade NEODKLADNEHO opatrenia, tak nemame narok na ziadny prispevok....ze NIC...??
ze az PO sudnom pojednavani o predosvojitelskej mame narok na matersku+tych 60€.
viete mi prosim poradit? ci sme mali mat nejaky narok, ked bol chlapcek u nas tie viac ako 3mesiace na neodkladne opatrenie?
Vdaka za akukolvek odpoved

andrea_82
30. máj 2023

@zedu my mame maleho priamo z porodnice na neodkladne a matersku som uz bola vybavovat. Bez nej by som nemohla odist z prace. Preco ju vybavujes az teraz? A tusim aj na rodinne pridavky mame narok, ale tam som este nebola.

laura1994
30. máj 2023

@zedu my sme brali malého tiež z CDR nárok na matersku máte dňom prevzatia z CDR do vašej starostlivosti. Tiež tvrdili že nárok nemám, ale vďaka tejto skupine, kde mi žienky radili, za čo som do teraz vďačná som si dokázala všetko vybaviť 🙏

kattyb
30. máj 2023

@zedu my sme malú brali z CDR na hosťovský pobyt ,dokiaľ sme nemali neodkladne ....potom som si na základe neho vybavila rodičovský aj prídavky.Ziadny problém som s tým nemala

miriam439
30. máj 2023

@zedu
Ak bude potrebné doložim aj zákonmi (link):
Prídavok na dieťa - nárok máte od právoplatnosti neodkladneho opatrenia...
Dá sa o to požiadať aj spätne pol roka, takže ešte stále máte šancu, že doplatia (napr. dieťa máš od 1.1., tak do konca júna môžeš požiadať a doplatia od 1.1.)
Materské - nárok si mala od prevzatia dieťaťa z CDR a aj v práci si mala nárok na materskú dovolenku od vtedy...
A to že požiadaš neskôr o materské, má takýto súvis - uvediem príklad:
Dieťa máš doma na neodkladko od 1.1., neodkladko bude právoplatné dajme tomu 31.1.2023.
Ak ty požiadaš Sociálnu poisťovňu o materské od 1.1., tak 28 týždňov máš (cca pol roka) dávku materské a potom požiadaš Upsvar o rodičovský príspevok, ktorý budeš v našom príklade dostávať do 31.1.2026, teda ešte cca 2,5 roka.
Ale ak ty požiadaš o materské napríklad až od 1.5.2023, tak RP budeš dostávať až po skončení poberania materského (teda od cca 1.11.2023), ale stále iba do 31.1.2026 (vtedy uplynú tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia súdu - teda neodkladka). Takže prídeš o 4 mesiace RP.

Ak sa mýlim, tak ma opravte. Ale vysvetľujem tu princíp, tak nepíšem dátumy presne na 1 deň.

rebekarebekova
31. máj 2023

Ahojte, navrh na osvojenie - kolko ks sa prosim posiela na sud? Dakujem.

kikuska_wedge
31. máj 2023

@rebekarebekova 3 alebo 4. Nie som si ista.

rebekarebekova
31. máj 2023

@kikuska_wedge 😂
Ale vdaka za ochotu.

kikuska_wedge
1. jún 2023

@rebekarebekova ved daj radsej viac

berginkan
2. jún 2023

ahojte, neviem ci ste postrehli novelu zakona. Ak Vám neprijmú dieťa do štátnej spádovej škôlky, tak na základe rozhodnutia o neprijatí máte nárok na poberanie rodičovského príspevku, čím sa Vám ponížia náklady na úhradu školného za starostlivosť v súkromnej škôlke.

laura1994
5. jún 2023

Ahojte žienky. Chcela by som sa vás opýtať či platí otcovska dovolenka ( 14dni ) aj pre našich ockov? Ďakujem pekne 🙏

erio
6. jún 2023

@zedu nárok na materskú +rodinné prídavky máš od právoplatného NO.

joannita
6. jún 2023

@erio nie, na matersku ma narok odo dna prevzatia dietata z cdr, na zaklade neodkladka.