icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

erio
7. jún 2023

@joannita na hosťovskom pobyte sme nárok nemali až od NO, to môže aj po pár mesiacoch,či bola nejaká legislatívna zmena v poslednej dobe?

joannita
7. jún 2023

@erio nie ved pisem ze na materske je narok odo dna prevzatia dietata na zaklade neodkladka, nie na zaklade hostovskeho pobytu.
Ty si pisala ze na zaklade az pravoplatnosti neodkladka, co ale nieje pravda 😉

kikuska_wedge
8. jún 2023

@erio matetska aj vsetky ostatne prispevky/bonusy a pod. su uz od vykonatelnosti NO a iba rodinne pridavky od jeho pravoplatnosti. Totiz iba v zakone o rodinnych pridavkoch je vyslovene uvedena pravoplatnost.

lucka1609
9. jún 2023

Ahojte.
Prosím Vás je tu niekto kto si písal návrh na súd na osvojenie dieťaťa?
Podľa akého vzoru ste písali? Ďakujem všetkým ❤️

zedu
9. jún 2023

@lucka1609 nam pomohli na UPSVaR, cize s ich pomocou sme to napisali

kikuska_wedge
9. jún 2023

@lucka1609 pouzila som ten isty navrh ako na predosvojitelsku, len som upravila paragrafy a textaciu

miriam439
13. jún 2023

Žienky som dosť vytočená, že aká iniciatíva zrazu zo strany úradov.
31.5. nám uplynuli 2 roky od poslednej aktualizácie. Už máme doma výzvu z krajského Upsvar, že treba robiť novú aktual. Prebrali sme ju v piatok a včera už volali z nášho okresného Upsvar, že či ideme ju robiť alebo nie, lebo že musia podať správu na krajský Upsvar.
Krajský Upsvar dal tento raz podmienku začať ju do 1 mesiaca od doručenia výzvy, inak nás vyradia zo zoznamu. Predtým sme mali tuším 2 mes. na začatie a skončiť stačilo do 1 roka od doručenia výzvy.
To aj u vás takto funguje, že tak súria s aktualizáciou?
Keby radšej taká iniciatíva bola pri hľadaní dieťatka 😕

joannita
13. jún 2023

@miriam439 ja som si tyzden pred poslednym pojednavanim na osvojenie (3 tyzdne dozadu) spomenula, ze nam pred par dnami vyprsala aktualizacia, takze som zacala fofrom riesit sama, nikto nas nekontaktoval 🤭 ze halo nemate aktualizaciu. Pani z upsvar bola ale zlata, rychlo nam poslala aspon vyzvu a ja som vybavila bleskovy termin v usmeve (co teda zvycajne trva aj 2 mesiace)
Nikoho to nejak netrapilo ze by sme nemali aktualizaciu, dokonca ani sudcu, ten vobec nepytal novú aj napriek tomu ze v navrhu mal este tu povodnú. Novu sme mali preistotu so sebou, ale nic nepytal 🤷‍♀️

indiankaindi
13. jún 2023

Ahojte, viem, že sú tu aj maminy, ktoré majú deti v pestúnskej starostlivosti a na tie smeruje moja otázka. Máte prosím niektorá skúsenosť so zmenou priezviska dieťaťa na priezvisko pestúnov? Viem, že je potrebné to riešiť súdom, ale vraj to veľmi nechcú povoľovať, tak sa chcem spýtať na skúsenosti, či ste to skúšali, či vyšlo, nevyšlo a prečo. Ide mi o získanie skúseností, čo dať do návrhu pre súd, alebo čomu sa vyhnúť. Ďakujem

joannita
13. jún 2023

@indiankaindi predpokladam, ze s touto zmenou musia suhlasit biologicki rodicia a tam bude asi pes zakopany...

bosorkabb
13. jún 2023

@indiankaindi nato potrebuješ súhlas bio rodičov. Aj súd bude požadovať ich súhlas. Nie sú totiž zbavený rodičovských práv.

lucka1609
13. jún 2023

@kikuska_wedge ďakujem, ale predosvojiteľskú máme splnenu keďže máme malú v NOS od roku 2021.

indiankaindi
13. jún 2023

@joannita
@bosorkabb aj ja som si to myslela, ale vraj nie. Vraj v tomto prípade súd rozhodne tak, aby to bolo v prospech dieťaťa. Súhlas bio rodičov je vraj plus, ale nie je nevyhnutný.

bosorkabb
13. jún 2023

@indiankaindi mala som dieťa v pestunstve, pýtala sa priamo sudkyne a je to tak ako som napísala. Taká je súdna prax. Pravdaže sú ojedinelé prípady ale na to by som sa nespoliehala.
Ale skúsiť môžeš.

yukki
13. jún 2023

@indiankaindi moja, vtedy 4 či 5-ročná pestúnska dcéra sama žiadala uradnicku z Upsvaru, aby mohla mať priezvisko ako my.... I tak to sudkyňa neschválila, hoci na pojednávaní bola biomatka (nepritomna), zbavená rodičovských práv. Napriek tomu..... Mi sudkyňa povedala, Ak chcete meniť priezvisko, adoptujte si ju.

joannita
13. jún 2023

@indiankaindi tak tomu sa mi nechce verit, ze nieje potrebny suhlas bio rodicov, ved su to stale rodicia, ktori maju povinnosti ale aj prava voci dietatu. Mozno fakt v nejakom ojedinelom pripade by to islo (aj ked neviem si predstavit v akom) ale inak pochybujem...
Odkial mas info ze to ide v pohode?
Ja osobne ani nevidim dovod na zmenu priezviska pokial sa nejedna o osvojenie

indiankaindi
13. jún 2023

@joannita prepáč, možno som to zle napísala, nie, že by to šlo v pohode, ale že súhlas rodičov nie je nutne potrebný, resp. bez ohľadu na to, či s tým rodičia budú súhlasiť alebo nie, tak súd sa rozhodne vzhľadom na záujmy dieťaťa. Ja som si myslela, že musíme v prvom rade získať súhlas biorodičov a potom je súd len formalita. A dostala som info, že biorodičov o to žiadať nemusíme, vraj ani súd sa ich pýtať nemusí a rozhodne. Ale tiež som dostala info, že je to dosť náročné, aby to súd schválil.
@yukki aj ka to riešim na podnet dieťaťa, adopcia nehrozí, ale zmena mena by v mnohom pomohla, si myslím. Len neviem, či to skúšať, alebo nie, či tam je šanca na úspech.

yukki
14. jún 2023

@indiankaindi šanca je vždy. Skús.

joannita
14. jún 2023

@indiankaindi a odkial mate tieto info?

miriam439
14. jún 2023

@joannita Prečo ste pred súdom na osvojenie riešili aktualizáciu? Však dieťa ste mali už doma (minimálne 9 mes.), tak ste hádam už boli vyradení zo zoznamu žiadateľov na dieťa. Či nie?
To ak by som mala dieťa doma v pestúnstve napr. 10 r. a potom ho chcela osvojiť, tak by som musela riešiť prípravu/aktualizáciu?
(My sme teraz boli v poradovníku na druhé dieťa, tak preto chcú zase aktualizáciu.)

indiankaindi
14. jún 2023

@joannita od právnika. Na základe jeho skúseností. Vraj síce zmena priezviska neprešla, ale sudca nechcel od rodičov nič, ani súhlas, ani vyjadrenie sa. U nás je to komplikovanejšie (alebo možno jednoduchšie) tým, že biorodičia sa na súd určite nedostavia. Čiže ak by ich súhlas nebol potrebný, bolo by to fajn. Ale zmena priezviska by v tomto prípade vyriešila zrejme priveľa problémov, takže to asi skúsime a budeme dúfať, že natrafíme na normálneho sudcu 🙂

miriam439
14. jún 2023

@indiankaindi
Môžem len tak zo zvedavosti sa opýtať, aké problémy máte s tým, že dieťa v PS má iné priezvisko ako vy?
My máme dieťa v PS už takmer 6 rokov a zatiaľ nevidím žiaden problém v rozdielnych priezviskach. Azda akurát jediná vec, že ma občas u lekárov oslovia priezviskom podľa malého, čo mne ale vôbec nevadí. ☺️ Ani ich proste na to neupozorním.

joannita
14. jún 2023

@miriam439 zo zoznamu si vyradena, az ked prebehne uplne osvojenie. Dovtedy si v zozname. Teoreticky sa stat moze vselico, napriklad, by sa ziadatelia rozhodli, ze dieta si nechcu nechat (ved na to je 9m skusobna lehota) tak stale ostavaju v zozname. Nestava sa to, ale....
Ked si v zozname este niekde dole a volas na urad kvoli poradiu, teta ti povie celkove poradie a od toho odrata tych co su "v procese" cize aj tych, co maju dieta v predosvojitelskej. Tak mi to vysvetlovali.
Ja si myslim ze by si asi musela robit aktualizaciu keby si sa rozhodla dieta osvojit...

bosorkabb
15. jún 2023

@joannita presne takto to je.
Aktualizáciu sme robili keď sme chceli druhé dieťa ale práve ešte nemalo všetko uzavreté.

miriam439
15. jún 2023

@joannita Ďakujem za vysvetlenie, to som fakt netušila, že to takto je.

indiankaindi
15. jún 2023

@miriam439 to je na dlhšie, ale v PS máme takmer pubertiačku a ona dosť zle znáša to, že sa volá inak. Psychologička nás upozornila na to, že síce sa začlenila do rodiny, ale stále má pocit, že k nám nepatrí. Dôvodom môže byť aj to priezvisko, neustále to rieši, v škole sa začala podpisovať našim priezviskom kým ju na to neupozornili, že to nesmie len tak. Je toho veľa, ale napadlo nás, že by jej to pomohlo aj v tej otázke "zapadnutia" do rodiny. Plus teda nie je tam predpoklad, že by sa niekedy vrátila do biorodiny, na tom sa zhodli všetci zainteresovaní. Čiže by to nebol problém do budúcnosti.

hariet
15. jún 2023

Tak nam maleho ponukli ked sme boli v zozname rok a 8 mesiacov a aktualizaciu sme si robili az ked sme si dali ziadost na druhe dieta, cize nejake 3 roky od prvej. Mne ani nenapadlo si robit aktualizaciu uz ked sme dieta “riesili” a ani to nikto od nas nechcel.

kattyb
15. jún 2023

@hariet my sme mali termín aktualizácie v mesiaci keď nám malú ponúkli .... bolo nám iba povedané ,že pokiaľ sa rozhodneme po prvej interakcií nepokračovať,tak budeme musieť nastúpiť na aktualizáciu

miriam439
15. jún 2023

@hariet
@kattyb
Tak my teda aspoň v niečom máme usilovné úradníčky, keď nám už za toľké časy dieťa nájsť nedokázali - a to sme chceli len pestúnstvo, pretože osvojenia by sme sa nedožili 😕

hariet
15. jún 2023

@miriam439 hej, no zial su usilovne tam, kde by nemuseli