Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@bosorkabb nie že musí povedať, ono je nato zákon. Lebo deti si odfotiť pre svoj súkromný archív a zdieľať na sociálnych sieťach je obrovský rozdiel.
@pellka klasicky problem. Zakon o rodicovskom prispevku nehovori o tom, ze rozhodnutie sudu ma byt pravoplatne. Cize podaj ziadost a nech ti to pisomne zamietnu. Ak predsa len, tak podas odvolanie. O peniaze neprides, vyplacaju to pol roka spatne.
@skeblicka77 tak veď práve preto že je zákon musí to povedať. Ja zákony veľmi dobre poznám aj diery v nich.
Normálne sme fotili vianočné fotky a dostali starý rodičia.
@bosorkabb myslím že sa nebavíme o fotkách ktore koluju v rodine ale asi o sociálnych sietach a to je podľa mna rozdiel🙂🫣
@sabina1996 ja som čítala o vianočnom fotení.
Čo sa FB týka ja tam deti dávam výnimočne.
Jedna vec je čo sa smie a druhá čo robia ľudia.
Ja si idem podľa seba.
@bosorkabb áno ale Vianočné fotenie môže byt aj rodinu ale aj môžu fotky vycapiť na fb napríklad. Každý robí podľa seba áno my mame malého cca 3 mesiace a nemala som za potrebuje zatiaľ to vešať nikde ja osobne… ale zas nebolo mi povedané v CDR že nesmiem fotiť dieťa ani nič podobne takze je to na rozhodnutí rodičov. Každopádne všetci sme dospeli a svojprávny a vieme čo robíme 🙂😃
Ahoj nevolali ste niektorá do BA či sa to hýbe?
@santamonica ahoj, prosím ťa vedela by si mi napísať meno kontaktu na ústredie v BA kto sa zaoberá s vyplácaním RP? Lebo aj tu v KN mám pocit, že pracovníčky nevedia od ktorého súdu sa má vyplácať RP? Či id neodkladného, alebo až od predosvojitelskeho? Lebo tu mám tvrdia teraz, že až od predosvojitelského. Lenže dieťa máme u seba odcneodlkadného. Ďakujem
Aké ste mali skúsenosti s krstom? Krstili ste až po osvojení alebo už po právoplatnosti predosvojiteľskom?
@sabina1996 my sme krstili po neodkladku ale pýtali sme sa v CDR a nemali s tým problém. Prvú sme krstili keď sme tuším už mali podaný návrh na osvojenie.
@sabina1996 my sme krstili teraz po osvojení 😉
@sabina1996 my tiež až po osvojení ,nakoľko mi farár povedal ,že pokiaľ nie je osvojená budú v krstnom liste zapísaní rodičia podľa rodného listu.To sme nechceli ,tak sme si radšej počkali.
Žienky viete napísať nejaké skúsenosti aké sú špecifiká výchovy adoptovaných detí?
Možbo niečo čím ste si prešli...možno len jedna vec vo výchove ku ktorej ste sa dopracovsli a príde vám ako špecifikum.
Ja si niekedy myslím, že fakt neviem aký prístup voliť pri našom malom. Ako vychovávať. Prechádzame obdobím vzdoru, malý má 3 roky, ale teda niekedy som bezradná... Jasne že ho vychovávame, ale občas príde pocit bezradnosti.
Ahojte Viete mi povedat ako to realne funguje ? Niekde citam ze bio Matka ma 6 tyzdnov na rozmyslenie niekde ze je to 8 tyzdnov alebo ze az ked bude pojednavanie ( prvy sud ) kedy bude pozbavena prav cize do tej doby sa moze ozvat a daju jej dieta co pokial viem trva mesiace.
Ako to teda realne funguje ak sa Matka dietata vzda podpise sa pred porodom ze sa vzdava
Dietata kolko casu potom vlastne Ma ?
@pellka kym matka nieje pozbavena rod. prav, moze si to rozmysliet bez problemov v podstate a dieta dostane spat. Tych 6 tyzdnov, ci 8 nieje vobec podstatnych. Taka je realita aj ked sa to mnohym nepaci a niekto mi tu minule napisal ze strasim. Ja si myslim ze kazdy ma pravo vediet realitu, nie teoriu aby nebol sokovany.
Akotaku istotu mas az po predosvojitelskom sude (ano to trva mesiace) Sanca ze po nom dostane dieta spat je minimalna. Ja som si vydychla az po nom. Uplnu istotu mas az po uplnom osvojeni.
Ide o to, ze matka po pozbaveni prav by musela podat navrh o zrusenie osvojitelnosti. Kedze ale 95% matiek su asocialky, alkoholicky, narkomanky a bezdomovkyne, netusia ako sa to robi, takze ja stale tvrdim ze cim vacsia asocialka, tym mensie riziko a naopak 🙂
Tieto informacie mam od 2 pravnikov a od koliznych opatrovnicok.
Uz len ale dodam, ze sa to stava naozaj minimalne.
@pellka tie lehoty su rozne preto, lebo zavisi od soacialnej situacie. Rozdielna lehota je ked matka podpise pred porodom suhlas, ina ked odide z porodnice, ina ked je jej dieta odnate z domaceho prostredia. Po uplynuti tychto lehot poda kuratela navrh na sud, aby bola vyslovena osvojitelnost dietata. Sud rozhodne. To ale neznamena, ze matka je sucasne zbavena rodicovskych prav, len uz nie je ucastnikom konania, kedze bola vyslovena osvojitelnost. Nasledne podavate navrh na sud vy, ako buduci osvojitelia, aby vam bolo dieta zverene do predosvojitelskej starostlivosti. A nasladne dalsi navrh o osvojenie. V celom tomto procese, ak matka nebola zbavena prav, moze prejavit zaujem o dieta. Cim ste ale viac na konci tohto procesu, tak je ta pravdepodobnost mensia. Prava jej potom zaniknu uplnym osvojenim.
@kikuska_wedge preco su Tie lehoty rozne ? A preco niesme oboznameny ze su rozne ?
Na pripravach nam vraveli ze je to tych 6 tyzdnov serie ma to ze vlastne dokopy skoro nic co nam na pripravach vraveli nieje tak aj realne
A teda aka je lehota ak sa matka po porode vzda?
@pellka matka sa totiz moze vzdat dietata roznym sposobom. A od toho sposobu sa odvijaju lehoty. Tych 6 tyzdnov je napr. lehota pri utajenom porode, kedy sa matka vzda a podpise papier este pred samotnym porodom v nemocnici. Je to lehota podla zakona, ale realne nasa kolizna podavala navrh na osvojenie, az ked mal nas maly 2 mesiace. Oni cakaju trochu dlhsie.
@joannita prosim vas, neviete aka je lehota, ked sud rozhodne o osvojitelnosti a pizbavi rodicov prav? Kedy nadobudne pravoplatnost ako dlho po rozsudku (po vykonatelnosti)? Ďakujem
@krkavcia_mater my sme čakali od podania návrhu na predosvojiteľskú starostlivosť až po súd a právoplatne rozhodnutie 3 mesiace
@krkavcia_mater asi celkom nerozumiem otazke. Kolko trva kym pozbavia rodicov prav? Ci za ako dlho vam vytycia pojedko? Nerozumiem co sa pytas...
@joannita ked uz sud pozbavi rodicov prav, kolko dni sa mozu este odvolat?
@krkavcia_mater 2 tyzdne je to myslim, resp. 15 dni je na odvolanie takmer vzdy.
@joannita Ďakujem!
@krkavcia_mater ja len upozornim, ze vyslovenie osvojitelnosti a zbavenie rodicovskych prav, nie je to iste. Zvycajne sud len vyslovi osvojitelnost, cim sa nastartuje nas proces, ale nezbavuje rodicovskych prav. Tie zanikaju az uplnym osvojenim. Ale ked sa stane dieta osvojitelnym, rodicov uz vylucuju zo sudneho konania.
@kikuska_wedge ano, ale pri vysloveni osvojitelnosti sa rodicia aj pozbavuju prav, niekedy to byva jedno sudne rozhodnutie 2v1, alebo dve zvlast. Bez pozbavenia rod. Prav, dieta nemoze ist na osvojenie....
@pellka na osvojenie sa vyzaduje suhlas rodicov, ktori mozu vziat spat v lehote 6 tyzdnov. Suhlas na osvojenie sa nevyzaduje, ak 2 mesiace po narodeni nejavili zaujem, u starsich deti je to 6 mesiacov. Tieto lehoty skuma sud a on rozhoduje. Uvediem priklad. Matka o dieta nejavila zaujem 6 mesiacov. Socialna kuratela podala navrh na osvojenie. Sud navrh zamietol, lebo na pojednavanie sa dostavila matka a prejavila zaujem o dieta. Z uvedeneho vyplyva, ze je dolezite, ci uz sud vyslovil osvojitelnost a nie ci uz ubehla nejaka lehota. V konani o osvojitelnosti nie sme my ako buduci osvojitelia vacsinou ucastnikmi konania. Pisem vacsinou, lebo tento navrh mozeme podat aj my, po uplynuti lehoty, ale vacsinou to riesi kuratela. Treba zavolat na urad a informovat sa, ci je uz dieta osvojitelne. Niekedy su v prehlade deti, kedy konanie osvojitelnosti prave prebieha, ale vacsinou sa na adopciu ponukaju deti, ktore uz su osvojitelne. Iny pripad je ak je to dieta do pestunstva (s moznostou osvojenia), tam to konanie este neprebehlo.

@krkavcia_mater tak pani musí oficiálne povedať že nemôžte.
Ale ľudia si bežne deti aj na hostovskom fotia. Aj my sme fotili.