Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
My sme mali 2v1 na súde ako bolo spomenuté 😃
@kikuska_wedge ako dlho to takto funguje? Lebo pri oboch mojich detoch sa este rodicia museli pozbavit prav, inak osvojenie nebolo mozne.
@joannita neviem, tiez som bola prekvapena ked sme to teraz riesili, ze je to takto. Pred 6 rokmi bola matka zbavena prav, teraz vsetko co mi preslo pod ruku bolo tak, ze len vyslovena osvojitelnost, matka vylucena, zanik prav osvojenim. Mozno to suvisi s novym CMP alebo sa viac beru v uvahu prava biorodica (lebo takto je to definivane v zakone o rodine a procesne v CMP). Akoze ale inac to na veci nic nemeni.
@kikuska_wedge tak to som rada ze sme to stihli este po starom (cca rok a pol dozadu). Aj ked snad aj teraz je to tak, ze po vysloveni osvojitelnosti sa uz bio nemoze len tak domoct dietata...
Nieco sa mi ale ale mari, ze pri nasej druhej adopcii kolizna nieco take spominala, ze pozbavovacky uz nebudu
@joannita ja som bola rada, ze mi pri malej zapocitaju lehoty. Ideme z NOS neodkladka rovno na osvojenie, cize nam to zapocitali do predosvojitelskej. My sme ju brali na neodkladko s tym, ze sme ju ziadali do pestunskej, ale medzi tym bola vyslovena osvojitelnost, tak som menila petit na osvojenie. V decembri mame odrocene pojednavanie, tak snad uz Vianoce prezijeme v klude bez skyteho strachu. Lebo to "co ak" tam v podvedomi stale je.
@krkavcia_mater este som ti zabudla napisat, ze tych 15 dni, co pisala joanita je od dorucenia. Cize ak si zasielku neprevezmu, predlzuje sa to o cas, ktory bude ulozena na poste. Iny pripad je ak rodicia nemaju adresu, tak tam je to este dlhsie, lebo sa to zverejnuje na uradnej tabuli a az potom sa to povazuje za dorucene a plynie lehota. Okrem vyssie uvedene sa sud moze pokusat dorucit zasielku inym sposobom (osobne cez policiu) a pod. co tiez predlzuje cas, kedy to nadobudne pravoplatnost.
@kikuska_wedge ako dlho ju mate doma? Sa mi zda ze nejak podobne sme dostali deti. My ju mame od juna 2022
@kikuska_wedge u nas bio aj mala adresu ale neprebrala to, cize sme cakali tych 18dni ci to prevezme a potom to este 2 tyzdne bolo na uradnej tabuli (aj ked mala adresu) a az potom ako pises zacali ubiehat tie 2 tyzdne....
@joannita my od augusta 22, ale na neodkladko az od oktobra 22. Teraz sme sa konecne dockali prveho pojednavania. Pisala som pani sudkyni prosbu o termin. Mali sme to teraz v novembri ale chybalo vyjadrenie porucnika (mesta). Tak nam to odrocila o mesiac. Na mesto som nastastie proaktivne volala, lebo ze dostali len predvolanie na sud. A ze bez setrenia, by sa na nom nevyjadrili, tak by sa to zase len natiahlo. Tak som ich pozvala a pridu v utorok. To je tiez pre mna novinka, lebo pri predchadzajucom osvojovani sme sa s porucnikom videli 1x az na sude a ziadne setrenie nerobili.
Dnes sme absolvovali posledne setrenie socialnych a bytovych pomerov u nas doma. Prisla nas pozriet malej porucnicka. Vsetko dopadlo dobre a uz len 13 dni nas deli od posledneho sudu. Drzte nam prosim palce, nech sa to uz uzavrie a to uzasne babatko je uz definitivne len a len nase.
Prosim, najde sa tu dobra duša, ktorá by nám pomohla napísať neodkladko?teda jeho navrh na súd?
@krkavcia_mater vam s tým nechcú pomôcť na úrade?
@sabina1996 neboli sme tam za nimi.. pomôžu?
@krkavcia_mater ja mozem. Len upresni ci chces predosvojitelsku + NO alebo pestunstvo + NO a posli mi do spravy mailovu adresu, kam ti to mozem poslat
@krkavcia_mater nám to pomohli napísať na úrade aj vytlačili🙂
Ahojte. Prvý súd ( NO) sme mali vo Vranove , 2.sud o určení mena sme mali tiež vo Vranove, sudkyňa nám povedala že predosvojitelsku si máme podať v mieste trvalého bydliska, ale presunuli nám to zas do Vranove. Predosvojitelsku sme mali zas vo Vranove sudkyňa povedala že návrh o osvojenie si môžeme podať 9 mesiacov od NO a znova v mieste trvalého bydliska. Nestretol sa niekto s tým? Ma to vôbec zmysel? Nemám rovno posielať návrh na osvojenie do Vranova?
@krkavcia_mater nam tiez vsetky navrhy pisu kolizne na urade a my len doplnime, vytlacime a podame.
Ahojte, viem že to tu bolo, ale neviem to nájsť, máte niekto dieťatko od matky, celé tehotenstvo alkohol a fajčenie, ma to vplyv na dieťa v budúcnosti?
@ja1986 pozri si FASD syndrom to spôsobuje alkohol
@vargatomas1 áno to viem, ale ako sa to zisťuje u novorodenca?
@ja1986 vyzorovo , tieto deti maju črty napr.na tvari atd. ale či vam to realne vie posudit aj pediater to neviem , skuste sa spytat vo Fasd centre

@joannita v tomto sa mylis. Pracujem s tym. Oni sa vylucuju z konania, ale zbavuju sa prav vynimocne, kedze na to musia byt dovody vymedzene zakonom. V minulosti sa to robilo, ale teraz je taka prax, ze sa podava len osvojitelnost.