Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@kikuska_wedge gratulujem z celého srdca.
@pellka Podla mna uz musela byt zbavena, lebo inak by ste nemohli ziadat o zverenie do predosvojitelskej. Mozno sa mylim, kludne nech ma niekto skusenejsi opravi. Mne osobne to logicky nesedi ist si osvojovat dieta ku ktoremu ma prava iny rodic. Ako vies , ze nebola zbavena prav? Zbytocne nestresuj a kontaktuj koliznu a vsetko si vyjasni, to nie je hanba sa opytat, mas na to pravo. 🙂
@pellka presne, ved zavolaj koliznej a opytaj sa:
1)Na aky sud ste teraz predvolani?
2)Bola bio pozbavena prav uz? Resp. Bola vyslovena osvonitelnost? (vraj sa uz teraz nezbavuje prav, len vyslovuje osvojitelnost, to som si teraz spomenula)
3)je bio predvolana tiez na tento sud?
@tecko ano asi mas pravdu, pri predosvojitelskom uz bio nemoze byt ucastnik konania. Len munule tu niekto pisal ze pozbavovacky uz sa nerobia, len sa vyslovuje osvonitelnost (co je akokeby ju pozbavili)
@tecko28 moze byt vyslovena osvojitelnost a nemusi byt zbavena prav. To su dve rozlisne veci. V kazdom pripade ak bola vyslovrna osvojitelnist, nie je uz ucastnikom konania
@pellka prislo vam predvolanie na sud, ze? To nie ako svedkovia, ale ako priamy ucastnici konania. Podavali ste nejaky navrh. Sud vas moze vyzvat aby ste sa vyjadrili. Zopakujte to co ste pisali do navrhu, uvedte dovody, preco si dieta chcete osvojit. Matka uz nebude pritomna. Ak bola vyslovena osvojitelnost, tak uz nie je ucastnikom konania. To si vies zistit telefonatom na upsvar. Lebo v tom konani o vyslovenie osvojotelnosti nie ste ucastnikom konania ale bez toho by ste ani nemohli ziadat o predosvojitelsku, len o pestunstvo
Ahojte žienky, prosím vás neviete niekto menil sa zákon od 1.1. že nárok na rodičovský je len do 3 rokov dieťaťa? Lebo pokiaľ viem malo by to byť 3 roky od prvej právoplatnosti sudu. Ďakujem
@laura1994 nic sa v tomto nemenilo kuk par. 3 https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
@kikuska_wedge áno, áno to mám vytlačené. Lenže stále tvrdí že do 3 rokov veku dieťaťa . Už ma to nebaví vždy čo sa týka peňazí sa musím s úradníkmi hadat
@laura1994 to si žiaľ není ani prvá ani posledná. Nedaj sa. Viem o čom píšeš, prešla som si tým. Museli až z BA ústredia poučiť naše tetušky na úrade, že je to 3 roky od prvého právoplatného rozhodnutia súdu.
@laura1994 s tým nič neurobíš. Nech ti to dajú písomne, že ti to zastavujú a podáš odvolanie. Prípadne skús zavolať na ústredie a informovať sa ako máš postupovať.
@marcelarefat prosím ťa vieš mi poslať číslo na ktoré si volala?
@kikuska_wedge ja som to riešila emailom, ale pôjdem asi osobné, malý má vo februári 3 roky, čiže ešte majú kúsok času si zákon naštudovať
@laura1994 žiaľ to bolo riešené pred 4 rokmi a riešil to vtedy právnik môjho zamestnávateľa. Číslo nemám.
@marcelarefat ďakujem pekne už som si to vybavila cez ústredie, majú mu v pondelok volať
@kikuska_wedge blahoželám ❤️ a teším sa .A ten nový rodný list vybavuje úrad,alebo vy ?
@floriss146 to si vybavujeme mi. Treba ist na matriku v mieste narodenia s pravoplatnym rozsudkom
Oj dievčatá ... konečne pravoplatme náš a rodný list kolonka s naším menom a konečne spoločné priezvisko ❤️🙏❤️
Veľmi vám držím prsty ❤️🙏❤️

@andrea_82 Dakujem za odpoved