icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

kikuska_wedge
17. jan 2024

@kattyb nie tu vyrabas ty, nieco ako fotoalbum. Dieta si v tom moze listovat a pozerat si fotografie kde bolo nez prislo do rodiny, ako prislo atd.

krkavcia_mater
19. jan 2024

@kikuska_wedge napr. nasa nema od profy mamy ani jednu fotku.. 🤷‍♀️

fowi
19. jan 2024

@kattyb my sme pri prvej dostali taký šanón kde mala jednak zdravotnú dokumentáciu, režim dňa aký má (prišla k nám z opačného konca republiky) a asi 20 fotiek z prvého roku kým k nám prišla. U profi bola krátko a nepoznáme ju, asi polroka bola v CDR kvôli zdravotným problémom profi tak asi tam na to nemali čas/energiu/chuť. Pri druhom sme dostali za každý mesiac od narodenia dokument, kde profi písala každý deň čo robili, kde boli, koľko papal, akú mal náladu, fotku. Táto profi je naša ❤️, ostali sme vo veľmi intenzívnom kontakte lebo sme si celé rodiny super sadli, je to jedna úžasná žena a profi rodičovstvo ju napĺňa. Takže naši majú takéto knihy života. Odkedy sú u nás už si robíme klasika naše fotoknihy, dcérka ich volá Knihy o nás 🥰

krkavcia_mater
19. jan 2024

@vsetci Prosim vas, ked ste mali predosvojitelsky sud, tiež ste mali formu ukonu "pojednávanie bez rozhodnutia"? Že vám nerozhodli vo veci na jednom pojednávani? Koľko ste ich mali? Mam z toho kus nervy

joannita
19. jan 2024

@krkavcia_mater pamatam si ze aj my sme mali toto napisane niekde, mylsim ze na nete ked som pozerala podla spisovej znacky nase pojedko tak to tam bolo a tiez som to nechapala. Ale nic to neznamenalo, resp uz si nepamatam, pravnicka mi to vysvetlovala vtedy. Urcite rozhodnu na prvom pojedku neboj

bosorkabb
19. jan 2024

@kattyb nie to si vytvoríš sama. Každá je iná, jedinečná. Môžeš sa inšpirovať od iných ale ešte som nevidela 2 rovnaké knihy života.

sabina1996
19. jan 2024

@krkavcia_mater my sme všetko mali na jednom pojednávaní zbavenie práv matky, meno a predosvojitelska starostlivosť

kikuska_wedge
19. jan 2024

@krkavcia_mater to ma mrzi. Vypytaj si aspon fotky zo spisu. Tam povinne musia byt. Aby mala aspon nejaku pamiatku.

krkavcia_mater
19. jan 2024

@kikuska_wedge skusim poprosit. Ale mame z porodnice knizocku, kde ma aj otlacky nozicky a rucicky. Fotku hned po narodeni... len ten mesiac u profi mamy nemame absolutne nic.

kikuska_wedge
19. jan 2024

@krkavcia_mater aj v CDR by mali mat v spise. Skus tam cinknut.

pepopestun
20. jan 2024

Dobrý deň,
som študentom pedagogického smeru a touto cestou by som Vás chcel poprosiť o pomoc pri realizovaní výskumu mojej diplomovej práce s názvom ,, Adaptácia dieťaťa do rodiny s problémovým správaním´´ . Okrem toho mám zverené do pestúnskej starostlivosti aj 3 deti s problémovým správaním. V rámci výskumu mojej práce Vás chcem požiadať o akékoľvek informácie v rôznych oblastiach adaptácie.
- Adaptácia na nové prostredie
- Stravovanie
- Spánok
- Vzťahy s náhradnými rodičmi, vychovávateľmi či pestúnmi
- Vzťahy s biologickými deťmi náhradných rodičov či inými deťmi v rodine
- Adaptácia na škôlku, školu
- Správanie detí v rodine a na verejnosti ( prechádzky , kúpaliská , kino, výlety , atď.... )
- Sexualita detí ( rôzne prejavy sexuality či zneužívania, nevhodné správanie pre daný vek)
- Hra detí ( pokojná, napätá, ničenie hračiek , atď..... )
- Vzťahy s biologickými rodičmi detí ( vzťahy zamerané na dieťa , náhradných rodičov)
- Psychohygiena náhradných rodičov
- Iné problémy v adaptačnom procese dieťaťa ( obliekanie , vyzliekanie, kúpanie a iné.........)

Veľmi by mi pomohla vaša spätná väzba ohľadom adaptácie dieťaťa a zmien v správaní. Prípadné riešenia vzniknutých problémov. Svojimi zážitkami a skúsenosťami tak môžete prispieť do publikácie, ktorá sa môže stať aj príručkou pre náhradných rodičov či rodičov s deťmi s problémovým správaním. Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.

Prosím ak sa rozhodnete mi pomôcť tak by som poprosil odpoveď do správy. Ďakujem

ryskka
21. jan 2024

Ahojte aj my sme sa po roku dockali a mame doma maleho drobca 🙂 kedze uz mame 5 🌙 tak by sme si trufli aj vylet lietadlom otazka ale znie este nebolo vytycene pojednavanie ohladom predosvojitelskej
V rukach Mame len pravoplatnu dolozku ( neodkladko)
Na zaklade ktoreho nam Vydali cestovny pass
Myslite si ze ak si to dam prelozit do Anglictiny by som mohla ist na dofcu aj mimo EU?
Konkretne Londin?
Mate niekto skusenosti ? Dakujem prajem pekny den

kattyb
21. jan 2024

@ryskka my sme boli ,ale len v EÚ.....

andrea_82
21. jan 2024

@ryskka my sme tiez boli v ramci EU, isli sme do Chorvatska. Ale kolizna mi potvrdila, ze s malym mozeme cestovat a podla mna nie je v tomto rozdiel medzi EU a Londynom

kikuska_wedge
21. jan 2024

@ryskka boli sme iba v ramci EU. Pozri na ministerstve zahranicnych veci, co vyzaduje Anglicko pre vstup, ak dieta nie je tvoje

ryskka
21. jan 2024

@andrea_82 myslis? A tiez ste cestovali len na zaklade neodkladla ?

ryskka
21. jan 2024

@kikuska_wedge problem je v tom ze som volala uz skoro vsade a nikto mi nevie povedat 🤷‍♀️
Pytali sa ma kto je zakonny zastupca dietata
A ze od zakoneho zastpcu splnomocnenie

ryskka
21. jan 2024

@andrea_82 ja som skusala volat snad vsade
A stale len ta jedna otazka kto je zakonny zastupca dietata
A vlastne od tej osoby splnomocnenie na cestovanie

andrea_82
21. jan 2024

@ryskka ano, tiez sme mali len neodkladko. Na zaklade toho sme bez problemov vybavili obciansky (ten nam do Chorvatska stacil) a isli sme. Neodkladko ti dava pravo zastupovat dieta v beznych veciach. Vybavte pas, daj si do anglictiny prelozit neodkladko a mozte ist.

ryskka
21. jan 2024

@andrea_82 dakujem
Inac uz ked sme pritom len tak zo zvedavostk kto je zakonny zastupca dietata stat? Bio matka? Nasa kolizna ? 🤷‍♀️ totiz ja som nato nevedela odpovedat ked sa ma na to pytali

ryskka
21. jan 2024

@andrea_82 cestovny pass uz mame
Len ma zdrzuje to ci vobec mozem mimo EU
Z passom nebol ziaden problem

andrea_82
21. jan 2024

@ryskka my sme mali maleho z utajeneho porodu. Zo sudu prisiel papier, ze ustanovuju za opatrovnika urad prace. Ale myslim, ze ak by sa jednalo o skutocne nejaku vaznu vec, tak by v tom asi musel rozhodnut sud.
Kym rodicia nie su pozbaveni rodicovskych prav, tak podla mna su stale zakonni zastupcovia oni. Opravte ma, kočky, ak sa mylim.

ryskka
22. jan 2024

@andrea_82
Dakujem pekne za odpoved
Tak zamna je to nezmysel aby mi niekto daval splnomocnenie sama kolizna mi vravela ze ona mi nema co dat a sud tazko takze to bude ako pises ci v ramci eu alebo mimo hlavne mame cestovny pas a prelozene neodkladko tak len dufat ked nam to vyjde lebo sme dostali ako darcek od priatelov
Na vyrocie len chceme dokupit listkoj aj malemu
Tak dam vediet mozno niekomu v buducnosti pomoze ak bude nieco podobne riesit

krkavcia_mater
22. jan 2024

#prispevok PRI ZVERENÍ prosím vas, je pravda, že sa poskytuje len do 6 mesiacov veku? Nam to prave vychadza, že predosvojitelský budeme mať 10 dní po tom čo babatko bude mat 6 mesiacov. Prosim, v zakone som nenasla, ze je to viazane na vek. Co hovori prax?

andrea_82
22. jan 2024

@krkavcia_mater myslis to "kocikovne"? Ja som tiez mala tuto info. Ale ziadost som podala hned po podani navrhu na predosvojitelsky sud. Davala som k ziadosti kopiu navrhu.

krkavcia_mater
22. jan 2024

@andrea_82 uz po podani navrhu, pred sudom teda? Akceptovali to?

laura1994
22. jan 2024

@krkavcia_mater stačí len potvrdenie že ste si už podali na súd predosvojitelske a príspevok schvália ja som to takto riešila v lete

sabina1996
22. jan 2024

@krkavcia_mater áno do 6 mesiacov a my sme museli mat právoplatnosť NO. Nestačilo potvrdenie o podaní… ale najlepšie urobíš keď si o to zavolaš

sabina1996
22. jan 2024

@krkavcia_mater ja som volala na úrad a informovala sa o všetkom dokonca mi tam aj povedali či bio matka tiež žiadala o to kocikovne a bude nám teda vyplatené…

bosorkabb
22. jan 2024

@ryskka oficiálne kým nie sú bio rodičia zbavený rodičovských práv tak sú oni.
Keď sú zbavený práv tak to preberá štát.