Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@janetinka27 Super. Budem si to pýtať iba na výmenných lístkoch.
@janka2769 to asi velmi zavisi aj od kraja, ako rychlo sa posuniete. Pre nas to bolo prekvapenie, naposledy sme boli 7-mi a ked som znova volala o poradie, vtedy mi povedala, ze sme sa posunuli na 4. a rovno mi povedala o nasom synovi. Takze z 3. miesta to teoreticky moze byt kazdym dnom.
@evkasus nam pred xy rokmi dali z upsvaru formular. Ak chces posli mi do sukromnej spravy mailovu adresu, preposlem ti ho.
@kikuska_wedge Ďakujem, už mám potvrdenia na výmenných lístkoch. Snáď to bude ok.
ahojte vedel by mi niekto poradit ako je to ak mate 2 deti v pestunskej starostlivosti opakovaný prispevok nahradnemu rodičovi sa vyplaca jeden krat alebo na kazde dietatko zvlašt? teda 2krat? teda za každe dietatko? dakujem za radu
Žienky, vy ktoré máte dieťa z utajeného pôrodu. Približne ako dlho trvalo, kým súd určil vášmu dieťatku meno?
@evkasus u nas to trvalo 7 mesiacov 🙄
@kikuska_wedge Fúha, to je extrémne dlho.
@evkasus ale nasa je majova a od juna platila nova sudna mapa. Takze mali vtedy toho vela. Ani by nam to nijako nevadilo, ale nemohli sme cestovat. Asi by jej spravili obciansky aj bez krstneho mena (aj ked taky pripad este nemali), ale nechcelo sa mi s nimi dotahovat, tak sme si pockali.
@kikuska_wedge Tak to chápem. Tá sudna mapa ich dosť rozhodila. To vidno ešte teraz.
@evkasus zle som ti povodne napisala, sud u nas bol skor, ked mal maly cca 4 tyzdne. Ale matrike to potom trvalo dlho, vraj v inych pripadoch byva do tyzdna, u nas 2 mesiace. Takze som volala s tetou z uradu, sud isiel uplne mimo nas. Chceli sme cestovat, tak mi to surilo. Nastastie sme stihli.
Ahojte , tak my sme sa pekne posunuli. Dnes sme podali návrh na sud o zverenie deti do pestúnskej starostlivosti . V utorok si ideme pre deti. ❤️
Babulky chcem sa spytat aka je sanca ziskat dietatko ak muz je zdravy a ja som ztp ale kvoli metabolickej poruche? A ako to je ohranicene vekom? Lebo ja mam 38 a priatel 34. A kolko sa caka na dietatko v TN a Banovciach? A daju dietatko aj ked som schopna mat vlastne?
@modrykolibrik pokial ti zdravotny stav nebrani v starostlivosti, tak to nie je problem. V zakone stoji, ze musis mat zdravotne predpoklady. Nie, ze musis byt uplne zdrava. Co sa tyka veku, tak medzi vami a dietatom musi byt primerany vekovy rozdiel. Napr. ak je mozne aby zena v 38 rokoch mala biologicke dieta, moze si osvojit novorodenca. To ci mozes mat alebo nemozes mat biologicke deti nie je podstatne. Psycholog vsak bude skumat vasu motivaciu k osvojeniu. A kolko sa caka vo vasom kraji zavisi od poziadaviek, ake budete mat na dieta. Najma od veku a etniku.
@kikuska_wedge mne je to v podstate jedno okrem romskeho dietata. A vek asi novonarodenca alebo 1 rok
@kikuska_wedge ja som tiez adoptovana a kedze mam problemy, ze by som mohla mat poskodene dieta tak premyslam aj nad tymto. Ale asi mozem ziadat az ked budem vydata, ze?
A skumaju sa aj podmienky kde by dieta zilo? Lebo mame sice 2 izbovy dom ale vlastnu izbu mu musime urobit este
ahojte je tu niekto kto ma v pestunskej starostlivosti 2deti ? a bol by mi ochotni poradit v sprave? dakujem
@modrykolibrik ano musis byt vydata ak si chcete osvojit dieta spolu.
2 izby nebudu prekazka.
Ak nechcete romske, pocitajte cca minimalne tych 5 rokov, mozno uz 6, plus cca pol az 3/4 roka priprava.
@joannita 😔 tak to mozem zabudnut. To budem mat uz 46. To mi nikto neda 😭
@joannita si si úplne istá, že musia na osvojenie byť manželia 🤔
@modrykolibrik skús pestunstvo, tam na 100%nemusíš byť vydatá
Ahojte, možno trosku odveci, ale teda, boli sme pri dr ohľadom papierov k adopcii o zdravotnom stave. A ostala som nemilo prekvapená aká p.DR bola, odcudzila ma hneď keď prišla na to o čo ide. To aké obštrukcie robila kvôli tomu že mám len jednu obličku od mojich 3 rokov ani nehovorím… podotýkam, nijak sa neliečim, normálne fungujem ako zdraví ľudia..
na grc mi je z niektorých ľudí..
kedy mame prosím očakávať po odoslaní papierov nejaké prvé návštevy u nás doma?
Aj vy ste mali v hlave že musíte mat všetko tip top vyriadene? 😀
A ozaj, čo sa týka príjmu keď je manžel szco nebude vadit že daňové ma urobene na minimum?
@skeblicka777 ako som pisala, pokial si chcu osvojit dieta SPOLU, musia byt manzelia. Pokial si chce osvojit dieta ona sama, t.z. Jej partner nebude mat k dietatu ziadny pravny vztah, manzelia byt nemusia. V zakone sa uvadza, ze osvojit dieta si moze iba manzelsky par, v ojedinelych pripadoch jednotlivec. V realite sa to deje, ale nie moc casto. Jednotlivec ma startovaciz ciaru ztazenu, ale nerealne to nieje.

@evkasus ahoj, my sme mali len na vymennych listkoch od obvodnej