icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

krkavcia_mater
5. nov 2024

@kikuska_wedge toto je riadne strašidelná predstava

kikuska_wedge
5. nov 2024

@krkavcia_mater vies co ale nakoniec to bolo takto este lepsie. Lebo nez nam vytycili pojednavanie, mala sa stala osvojitelnou. Ten cas co sme ju mali na neodkladko nam zapocitali namiesto predosvojitelskej, tak sme na prvom sude rovno osvojovali.

tulipan43
7. nov 2024

@kikuska_wedge aj my sme to v toku 2018 mali tak, z neodkladneho rovno do osvojenia.

janetinka27
7. nov 2024

Ahojte, neviete kolko sa platia sudne trovy pri pojednavaniach pri osvojovani? Zatial bol sud o urceni mena (bez nas), bolo vydane neodkladne opatrenie (bez nas), potom bol sud o ustanoveni porucnika a zverenie do predosvojitelskej starostlivosti
O 9 mesiacov sud o osvojeni.na pojednavaniach p.sudkyna povedala, ze ucastnici nemaju narok na nahradu trov.
Zatial som nepocula nikde, ze sa platia trovy, nevorte ci a kolko?

joannita
7. nov 2024

@janetinka27 neplatia sa ziadne trovy...

andrea_82
7. nov 2024

@janetinka27 ona myslela, ze nemate narok na preplatenie, ak by ste napr. mali pravnika alebo si v praci brali dovolenku, pripadne cestovne naklady. Cize vase naklady s tym sudom. Ale poplatky na sude sa neplatia ziadne.

janetinka27
7. nov 2024

@joannita
@andrea_82 dakujem vam za odpoved 🙂 teraz uz chapem, co tym mysleli🙂

ii9
15. nov 2024

Ahojte, Mozem sa opytat? Ako prebieha osvojitelsky sud? Rovnako ako predosvojitelsky ci je ten osvojitelsky v niečom iný? Vďaka za akékoľvek info

andrea_82
15. nov 2024

@ii9 u nas prebiehali tieto sudy uplne rovnako

ii9
16. nov 2024

@andrea_82 vďaka za info 😊

michaelis
19. nov 2024

Ahojte ja by som sa chcela opýtať, keby sme si adoptovali bejby a bio matke by sa narodilo ďalšie a my by sme súhlasili a tým že by nás oslovili mame prednosť my alebo pár ktorý je v poradí?
Ďakujem

andrea_82
19. nov 2024

@michaelis to je velmi individualne. Ak by matka rodila v utajenom porode, tak by ste sa o dalsom dietati ani nedozvedeli. Moze rodit v inej nemocnici, ktora spada pod iny kraj, tak by vas asi tiez neoslovili. Ale ak by bola matka znama a vy by ste prejavili o dalsie dieta zaujem, tak na niektorych uradoch sa snazia surodencov umiestnovat do rovnakej rodiny.

ja1986
19. nov 2024

@michaelis ešte doplním, že musíte byť v zozname žiadateľov vtedy 😉

andrea_82
20. nov 2024

@ja1986 je jednoduchsie, ak su v zozname, ale viem aj o takych pripadoch, kedy neboli a vsetko rychlo dorabali, aby si mohli dieta zobrat. 🤷‍♀️ Takze to velmi zalezi od pracovnicok na socialke.

jazmina87
29. nov 2024

@andrea_82 a aj naopak, nam vraveli úradníčky pri pripravach, ze do roka sa narodil bio surodenec,ale neboli v zozname,tak ho dostala druha rodina...

janula555
1. dec 2024

@lienocka1988 @vargatomas1 príspevok v PS pre pestúna sa vypláca len jeden, iba ak sú deti súrodenci, tak je zvýšený.

interneta
4. dec 2024

Ahojte. Rada by som sa spýtala na konkrétnu situáciu bez toho, aby to niekto hodnotil. Napíšem to polopate. Stalo sa niekomu, že ste pri zoznámení s dieťaťom cítili, že to nie je to dieťa (bábätko)? Každý kto má adoptované dieťatko, tak si adoptoval hneď to prvé, s ktorým sa zoznámil? Dá sa to "odmietnuť" alebo to záujemcu degraduje? V zmysle, ber čo ponúkame, tu nie si v obchode, aby si si vyberal. Ak nechceš, nemáš skutočný záujem/dobrú motiváciu.. vďaka moc

nikadomi
4. dec 2024

@interneta pokojne sa to môže stať na prvom stretnutí. Je fajn asi zvážiť aj prípadné druhé stretnutie s dieťatkom, nechať to odleżať.. nie nadarmo sú minimálne tri interakcie. S interakciami je možné kedykoľvek prestať a čakáte naďalej na ďalšie dieťatko. Ja mám osvojené dve a teda v oboch prípadoch máme to prvé navštívené. Ani u jedného to nebola láska na prvý pohľad..

interneta
4. dec 2024

@nikadomi tak to neznie az tak zle. Uvidim, ci niekto napise skusenost, ze orve dietatko nevzali. Zaujimalo by ma, ci zaujemci citia tlak, napriklad v tom, ze ich to v ociach systemu ukaze ako napriklad par, ktory je priebercivy, nespolahlivy alebo take cosi.

kikuska_wedge
4. dec 2024

@interneta mam kamosku, co odmietla 2 deti. Ale este pred interakciami na zaklade veku a zdravotneho stavu. A tlak potom pocitovala. V kazdom pripade to tretie dietatko bola laska na prvy pohlad a je s nim velmi stastna.

tarrra
5. dec 2024

@interneta moja staršia kolegyňa,dvakrát odmietla,v jednom prípade išlo o chlapčeka ktorý sa im nezdal- vraj bol taký zvláštny apaticky ,neskôr zistila že mama brala drogy . Nakoniec má dcéru ktorá už má vyše 20 r.

interneta
5. dec 2024

@tarrra otazka neznaleho cloveka...toto sa neuvadza (ak bola tato info v tom case vobec znama)? Lebo predsa len je to nieco, co ma vplyv na dieta a adoptovni rodicia by o tom mali vediet.

kikuska_wedge
5. dec 2024

@interneta ak je to zname, tak sa uvadza. Nam povedali, ze matka bola drogovo zavisla a v lekarskej sprave boli uvedene latky, ktore sa u malej nasli

ja1986
5. dec 2024

@interneta my máme dve deti, pri prvom synovi sme odmietli dve, ešte na úrade pri spise, obe deti zdravotné problémy, mali sme požiadavku zdravé, pri druhom synovi sme teda mali požiadavku dievčatko zdravé, prvých troch chlapcov sme odmietli už pri telefóne, štvrté bolo dievčatko, boli sme ju pozrieť, ale tam sme sa od pracovníčky dozvedeli že matka tulačka, známa banda, ťažká alkoholička a dieťa má FAS, odmietli sme, zmenili požiadavky pri aktualizácii a máme teda chlapca.

ja1986
5. dec 2024

@interneta my sme tlak necítili, držali sme sa svojich požiadaviek, pri druhom synovi keď nám volali s tretím chlapcom, sme dôraznejšie požiadali pracovníčku nech nám nevolá s chlapcami, lebo je to nepríjemné, stále odmietať.

ja1986
5. dec 2024

@interneta ešte do tretice, nám ani na úrade ani v nemocnici nikto nepovedal, že bio matka je nepočujúca, až keď sme si priniesli dieťa domov, dočítali sme sa to v správe z pôrodu.. chystáme sa na vyšetrenie sluchu, aj keď vyzerá že syn počuje reaguje, má 4mesiace

tecko28
5. dec 2024

@ja1986 par dni po porode sa robi vysetrenie sluchu, ak by mal OAE zle, mali by podozrenie a dali by to do spravy

ja1986
5. dec 2024

@tecko28 apgar skóre mal 10/10, ale aj tak si myslím, že to je dôležitá informácia, ktorú nám mali povedať a nie sa to dozvedieť doma z papierov.

lienocka1988
5. dec 2024

@ja1986 nám tiež ponúkali chlapčeka ale v správe bolo uvedené, že je matka nepočujúca, taktiež dvaja súrodenci a aj teta....tak sme dieťatko odmietli.

interneta
5. dec 2024

@ja1986 okej, takze to skor bolo tom, ze ste mali nejake poziadavky a sprvu sa toho nedrzali..tam mi to nedojde az take. Ako ked mate pred sebou dieta, ktore vsetko splna (blbo napisane), len to tam necvakne (bez zrejmeho dovodu)..