icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

ja1986
5. dec 2024

@interneta pri oboch deťoch to nebola láska na prvý pohľad, ale bol tam ten pocit, že áno to sú tie naše a áno my sme vlastne vzali prvé, ktoré spĺňali podmienky..

andrea_82
5. dec 2024

@interneta nas pocas pripravy v Navrate vyslovene pripravovali na to, ako odmietnut dieta, ktore nie je podla nasich poziadaviek. My sme jedno odmietli hned pri telefonate, ani sme neboli pozriet spis. Nemala som pocit, ze by nas to nejako znevyhodnilo do buducna.
Ja som pri svojich detoch nemala lasku na prvy pohlad. Ani pri adoptovanom a dokonca ani pri tom porodenom. 🙂 Takze ak dieta splna podmienky, urcite by som tomu dala sancu a absolvovala viac stretnuti.

ninquewen
6. dec 2024

@interneta hmm, my sme odmietli prve dieta, ale este pred interakciami. Ale bolo to cez Navrat, takze tam nebol ziaden tlak ani vycitka ani nic. Cez urad neviem aku su tam potom emocie tych uradniciek. Ale to by nemal byt faktor, ak sa jednoducho na to necitite, ze toto dieta nie, tak neni o com, a nie ste povinni nikomu nic vysvetlovat ani sa citit blbo. Je to uplne v poriadku ak ponukane dieta/deti odmietnete. Drzim palce.

joannita
6. dec 2024

@interneta my sme odmietli 2 deti po pozreti spisov, normalne sme pokracovali dalej, urcite mas to neznevyhodnilo.

poppychor
7. dec 2024

Ahojte sme na polotomske už 30 a celkovo 116 nakoľko to vašim odhadom vidíte ešte? Je to nekonecna doba už 😭čakáme tri roky zatiaľ. BA kraj.

janka2769
7. dec 2024

@poppychor boli sme 39, v BB kraji. Teraz sme 3. Už čakáme tri mesiace na jednom mieste. Z celkového poradia sme sa dostali k 3 za vyše roka

joannita
8. dec 2024

@poppychor uprimne 30 je este dost vela 😑
Mimimalne rok, ale skor az 2 ratajte 😑
My ked sme boli celkove miesto 50, tak sme stali asi rok na mieste lebo neboli deti...
Inak pekne sa to predlzuje v tej Ba

kikuska_wedge
8. dec 2024

@poppychor my sme v prvej 10 cakali rok. Nakoniec sme to zmenili na pestunstvo s perspektivou osvojenia. Uz som nemala nervy cakat.

vjerka2218
9. dec 2024

Ahojte. Je tu niekto kto by mal info ako to ide v TN kraji? Tento rok sme sa pohli od marca asi do augusta z 67. na 61.miesto. Prídu mi tie čísla strašne vysoké 🥲

andrea_82
9. dec 2024

@vjerka2218 za 5 mesiacov o 6 miest je celkom fajn. Ako dlho cakate? My sme minuly rok brali maleho presne po 5 rokoch, zacinali sme na mieste 81 a mali sme tie najprisnejsie poziadavky.

vjerka2218
10. dec 2024

@andrea_82 Joj,no na príprave nám hovorili, že sa im to celkom zrýchlilo ,tak sme tie dva roky asi počítali určite ale nie až 5 teda. My máme za sebou ešte len rok teraz. 😏

joannita
10. dec 2024

@vjerka2218 a ake mate poziadavky?
Na priprave nevedia velmi ako sa hybe poradovnik. Nam tiez hovorili 2 roky a nakoniec boli z toho 4. A aj to len preto ze sme zmenili poziadavky...

poppychor
10. dec 2024

Pekne. Je to nekonecna doba. Silno budem veriť v to že Max rok a pol a bude to 🙈

vjerka2218
10. dec 2024

@joannita do 1 roka, majoritné etnikum a môžu byť aj nejaké menej vážne zdravotné problémy. Môžu byť aj dvojičky 🙂 No a máme info dnes , že sme 56.. Takže od Augusta ďalších 5 miest sa pohlo.
A ako ste si vy menili požiadavky prosím?

joannita
10. dec 2024

@vjerka2218 na biele dieta sa vsade caka tych aspon 5 rokov, s tym zial musite ratat 😐 asi okrem trnavy ak sa tam nic nezmenilo, tam sa cakalo vzdy kratsie.
My sme mali take pziadavky ako vy, len vek do 6m, ale po 4 rokoch cakania uz ked sme boli v prvej 25 (z 280) a nehybali sme sa rok (na tych hornych miestach to uz ide strasne pomaly vzdy), sme zmenili na poloromske.

andrea_82
10. dec 2024

@vjerka2218 uf, tak to ta nechcem sklamat, ale dva roky to urcite nebude. Uz pred 7 rokmi to bolo 5 rokov a pocas nasho cakania boli praveze obdobia, kedy sa to este spomalilo. My sme mali podobne poziadavky. Ak ste na mieste 56, tak to tipujem na 3 roky este urcite.

vjerka2218
10. dec 2024

Jojha.Tiež mi to vychádza podľa toho ako to ide teraz, že tie tri roky ešte. Tak snáď sa dočkáme.

danicau
13. dec 2024

Ahojte, dievčatá, ak máte dieťa v NS poskytujete kópiu rozhodnutia súdu o zverení lekárom alebo riaditeľom škôlok/ škôl? Môžu to vôbec žiadať?

joannita
13. dec 2024

@danicau pokial nieste este jeho osvojitelia, cize nieste na rodnom liste, tak ano. Pride mi to logicke...
Pokial mate dieta osvojene a ste oficialne jeho rodicia, tak urcite nie, musi im stacit novy rodny list dietata s vasimi menami.

andrea_82
13. dec 2024

@danicau nas maly do skolky este nechodi, ale ziadny doktor od nas rozhodnutie nikdy nechcel. Ale ak by pred osvojenim potrebovali, dala by som.

janetinka27
13. dec 2024

ahojte, pridavok na dieta ste dostali od uradu prace na zaklade akeho rozhodnutia? uz na zaklade neodkladneho opatrenia alebo az predosvojitelskeho sudu? manzel bol ziadat pridavky po neodkladku, ale vtedy mu povedali, ze az na zaklade pravoplatneho predosvojitelskeho rozhodnutia.
pridavky sa potom vyplacaju spatne aj za mesiace, kedy uz bolo babo u vas doma? babo mame od augusta doma, predosvojitelsky sud bol v novembri, pridavky sme dostali teda az od novembra. dakujem.

bosorkabb
13. dec 2024

@danicau áno bežne to vyžadujú.
Iné je v prípade osvojenia.

skeblicka777
13. dec 2024

@danicau veď ale logicky, pokiaľ dieťa nemá vaše priezvisko a ako rodiča v rodnom liste, tak na základe čoho ste oprávnení vybavovať škôlku , lekára a podobne. Čiže je to úplne normálne, že to vyžadujú.

joannita
13. dec 2024

@janetinka27 mne sa zda, ze pridavky sme dostavali uz od neodkladka....niesom si uplne ista ale.

joannita
13. dec 2024

@danicau este dodam, ako pise @andrea_82 u lekara to nechceli, ale chceli povodny RL u pediatra. Nasledne ked boli deti osvojene, RL sme vymenili za nove.
Skolky sme riesili az ked boli osvojeni ale je normalne ze chcu rozhodnutie sudu, ved musia overit ze vam naozaj bolo zverene, alebo ci ste ho niekde nenasli 😅
Citlive udaje ako su mena bio rodicov atd mozes zaciernit kludne, ja som to tak robila ked som nieco vybavovala ked este deti neboli osvojene.

kikuska_wedge
13. dec 2024

@danicau urcite to ziadat mozu. Dokladovali sme to aj k lekarovi, aj do skolky, skoly.

miriam439
17. dec 2024

@janetinka27 Ahoj. Ja viem určite, že prídavky sme dostali až od mesiaca, v ktorom naše neodkladné opatrenie nadobudlo právoplatnosť.
Vybavovali sme to spätne asi 3-4 mesiace a všetko nám doplatili.
Bolo to ale pred 7 rokmi. Ale pozerala som narýchlo aj tento zákon a vypadá, že to platí aj teraz rovnako - nárok je po právoplatnosti rozhodnutia súdu - nepíšu ktorého rozhodnutia a teda by sa malo brať do úvahy už aj neodkladné opatrenie, lebo to je tiež rozhodnutie súdu.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...

peterlu
17. dec 2024

@janka2769 nas dali do poradia v BB pred mesiacom, povedali nam že sme 21. + 10 má neobnovenú žiadosť. To znamená že za rok by sme teoreticky mohli byť vpredu ako vy?

janka2769
17. dec 2024

@peterlu my sme boli takto pred rokom, ako vy teraz. Ale všetko záleží aj od pôrodnosti a požiadaviek v žiadosti. Zo začiatku sme sa posúvali rýchlo, teraz stojíme.