icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

peterlu
17. dec 2024

@janka2769 z tych 10 čo má neobnovenú žiadosť - neviete koľko ľudí si ju štatisticky obnovuje? 🙂

janetinka27
17. dec 2024

@miriam439 ano, dakujem, aj my z tohto vychadzame a nam tvrdia, ze nie od neodkladka, ale az od predosvojitelskeho sudu.my sme mali neodkladko vydane do 2 tyzdnov od prvej interakcie, plus pravoplatnost. Predosvojitelsky sud bol 3 mesiace od prvej interakcie. Pridavky spatne nam nevyplatili, az od pravoplatneho predosvojitelskeho sudu.tie tri mesiace dovtedy nam nevyplatili.
Ale uz som tu tiez dostala dobre rady podat ziadost, ked zamietnu, tak sa odvolat a ustredie potvrdi nas narok.
Vcera manzel nestihol ist do zaverecnej na urad, tak snad dnes.
Rovnako aj prispevok pri zvereni nam povedali, ze az po predosvojitelskom plus najprv musia prist na kontrolu v januari a potom az budu posudzovat nasu ziadost.

janka2769
17. dec 2024

@peterlu my keď sme boli 6. Tak pred nás sa vrátili 2. Podla info z úradu, tak sme sa dostali na 8. Bolo to niekedy v máji. A ako to funguje presne neviem, či majú na nejaké obdobie zastavenú žiadosť... A potom sa vrátia naspäť na to poradie, kde by boli aktuálne...

kikuska_wedge
17. dec 2024

@peterlu podla mna tie pozastavane ziadosti su vysoko individiualne a zavisia od dovodu pozastavenia. Iny cas pozastavenia bude zo zdravotnych dovodov, iny ak sa paru narodilo medzitym biologicke dieta ...

sabina1996
18. dec 2024

@kikuska_wedge pozastaviť si mozte kedykoľvek. Nemusíte nikomu nič vravieť len že pozastavujete a do akeho casu… ak by ten čas bol dlhší tak vás Oslovia na “obnovu” či ako to mám povedať… a kedykoľvek poviete že sa chcete vrátiť do zoznamu tak vás dajú 😁 nám tiez jeden pár tak obnovil a to še už boli 1

janetinka27
18. dec 2024

@peterlu ahoj, my sme mali pozastavenu, bola som na vacsej operacii a uz sme boli na rade.nechcela som,aby nas oslovovali, potrebovala som sa dat dokopy.ked mi skoncila pn, zavolala som na urad a obnovili nam ziadost a onedlho veru uz aj volali s babom

lienocka1988
19. dec 2024

Prosím Vás keď ste mali neodkladné opatrenie vykonateľné ste ho mali akým dňom?

andrea_82
19. dec 2024

@lienocka1988 hned v ten den. S pani z uradu sme sa stretli na sude, obidvaja sme sa vzdali odvolania a isli sme rovno pre maleho do nemocnice.

ja1986
19. dec 2024

@lienocka1988 hneď v ten deň

lienocka1988
20. dec 2024

@andrea_82
@ja1986 pri prvej dcére sme to tiež tak mali. Teraz sme vychytali sudcu, ktorý si zo sedem dňového neodkladka urobil 30dňové a vykonatelnosť je dňom doručenia všetkých účastníkov.

ja1986
20. dec 2024

@lienocka1988 hmm no keď je to raz 7 dní ako si môže z toho urobiť 30??? 🫣

joannita
20. dec 2024

@ja1986 ano sudcovia zial mozu vsetko

kikuska_wedge
20. dec 2024

@lienocka1988 30 dni z toho moze urobit. Ale vykonatelne je dnom vyhlasenia

skeblicka777
20. dec 2024

@lienocka1988 určite môže urobiť 30dnove, od nás keď odchádzajú deti na NO, tak pri sudcoch, ktorých naše sociálne nepoznajú, vždy hovoria, že nevieme, či dá 30 alebo 7 dnovym, my sme vždy pripravené na oba varianty, aby sme dieťa vedeli odovzdať

bosorkabb
20. dec 2024

@ja1986 je to celkom bežné. Čo súd to iná súdna prax.

andrea_82
20. dec 2024

@lienocka1988 u nas to tiez trvalo 14 dni, kym sudkyna rozhodla. Po 7 dnoch si vyziadala navstevu v domacnosti, cim si lehotu zase o tyzden predlzila. Nas bol (v tomto pripade nastatie) z utajeneho porodu, takze tam sme boli ucastnici len my a urad. A tym, ze sme sa tam stretli a hned sa vzdali odvolania, tak bolo vykonatelne hned.

ja1986
20. dec 2024

To ako fakt som nevedela, my sme pri oboch deťoch mali do 7 dní.. neviem si predstaviť, že by boli ešte 3 týždne v nemocnici..

lienocka1988
20. dec 2024

@skeblicka777
@ja1986
@andrea_82 ďakujem dievčatá za info. Popravde som to nečakala a už vôbec tú vykonatelnost od doručenia 😔.

kikuska_wedge
20. dec 2024

@lienocka1988 ked ti bude dorucene to neodkladne opatrenie, prever si tu vykonatelnost na infocentre sudu. Podla par. 367 Civilneho mimosporoveho poriadku je NO vykonatelneho jeho vyhlasenim. Mozno ti to vyznacia a nebudu cakat na dorucenie. Ziadali ste do pestunskej alebo do predosvojitelskej? Neumozni ti CDR aspon hostovsky pobyt do doby vylonatelnosti NO?

staf
5. jan 2025

Ahojte dievčatá, prosím vás neviete aká je teraz čakacia doba v Nitrianskom kraji?

katka_1102
5. jan 2025

Dievčatá, prosím vás. Mame požiadavku na dieťa od 0 do 2 rokov. Zaujíma ma nárok na materskú a rodicak. Napr. ak budeme mat dieťatko 15mesacne budem mat stále nárok na materskú alebo len rodičovskú? Ďakujem krásne 🙂

andrea_82
5. jan 2025

@katka_1102 ano, mala by si mat narok na materske.

nikadomi
5. jan 2025

@katka_1102 aj na materské. Do troch rokov dieťaťa sa dá uplatniť, následne Rodičovský príspevok

kikuska_wedge
5. jan 2025

@katka_1102 materska je max. do 3 rokov dietata. Nasledne rodicovsky je 3 roky od zverenia dietata najdlhsie do 6 rokov dietata.

katka_1102
6. jan 2025

@kikuska_wedge
@nikadomi
@andrea_82 Ďakujem vám veľmi pekne, baby 🙂

jazmina87
7. jan 2025

@staf Vždy záleží od požiadaviek. My sme zapísaní v poradovniku 4roky 3mesiace a stále čakáme 😌

staf
7. jan 2025

@jazmina87 a ak môžem vedieť, aké boli vaše požiadavky?

jazmina87
7. jan 2025

@staf neromske etnikum a vek do pol roka

hencsiii
7. jan 2025

Ahojte 🙂 idem sa pridať k Vám do četu, už dlhšiu dobu čítám a študujem komentáre, ale dufam coskoro uz mozem pytat aj rady od vás 😊 čakáme 4 mesiac na babatko sme TT kraj na etnikum a pohlavie nám nezaleži jedine aby bol "zdravý" a do 1 r 🙂

butterfly333
8. jan 2025

@hencsiii na akom mieste ste?