icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

bosorkabb
6. feb 2025

@jaza81 tu sa musím
@kikuska_wedge zastať. Ona brala deti ktoré boli staršie a ešte k tomu súrodenci. Na takéto deti ľudia nečakajú v poradovniku. A brala ich do pestunstva čo tiež málo kto chce. A vytvorila im krásny domov plný lásky. Treba jej príbeh sledovať od začiatku.
Poznám babu ktorá má 3 deti osvojene a jedno v pestunstve. A dáva im všetku lásku. O tie deti bežný človek v poradovniku nemá záujem.
Chvalabohu za takých ľudí.
Každý v poradovniku si takéto deti môže vybrať ak má záujem.

skeblicka777
6. feb 2025

@jaza81 ak si dobre pamätám, ona si brala tie deti staršie, niekde okolo 5 rokov a teda ja jej tlieskam a som vďačná za takýchto ľudí, aktuálne tu mám tiež staršie dieťa, ktoré bude zapísané do zoznamu a veru sa bojím o neho, či vôbec dostane šancu na riadnu rodinu, lebo takmer každý chce len dieťa do Max 2-3rokov.

nikadomi
6. feb 2025

@jaza81 nikto nemusí roky zúfalo čakať v poradovníku. Všetko ne o rozhodnutí, a o tom, aké dieťa/deti si človek trúfa prijať a akú formu starostlivosti si zvolí. To ako by si sa niekoho, kto má tri bio deti opýtala, či im nie je blbé mať tri deti, či im nestačia dve, keď suseda nemá žiadne. To proste nedáva zmysel. Teda aspoň mne nie.

kikuska_wedge
6. feb 2025

@jaza81 My sme si brali do adopcie prve dve deti, ked uz boli starsie. Bolo to pred 8 rokmi. Vtedy neboli cakacky take dlhe, ako teraz. Ani nebolo v poradovniku tolko ludi. Vlastne sme tam boli jediny, kto mal zaujem aj o starsiu surodenecku skupinu. Cakali sme na nich vtedy 9 mesiacov, nakolko sme sa bali pestunstva a riesila sa ich pravna volnost. No a zhruba po 3 rokoch moje materske srdce zatuzilo po babatku. Nevidela som a ani nevidim na tom nic zle, plnit si svoje sny a predstavy o vlastnom zivote. Takze sme si znova vystali poradovnik. Na malu sme do pestunstva cakali 3 roky, pricom nam neprekazalo ani romske dieta, ani dieta od zavislej bio matky. Mala 3 mesiace. Stale som mala pocit, ze mame priestor pomoct dalsim detom, tak som po materskej nastupila do CDR ako profimama a 2 roky som vychovavala starsi surodencky par, ktory sa teraz nedavno podarilo umiestnit do pestunstva. Momentalne mam v profi starostlivosti novorodeniatko. Je to cele o mojom vnutornom nastaveni a presvedceni. Cely moj sucasny zivot je zamerany len na deti, ktore ma potrebuju. Rovnako aj tie ostatne pary si mozu do pestunstva zobrat romsku surodencku skupinu, s horsim zdravotnym stavom a dostanu ich hned. Nemusia nikde cakat. Tiez mozu zahodit roky studia, skvelu karieru, rozpravkovy plat a ist pracovat do CDRka za smiesny plat, 24 hodin denne a 365 dni v roku. Je nas stale malo. Je to len o tom, coho sme ochotni sa vzdat. Ja som si to vybrala dobrovolne, s radostou. Plnim si tym sen o dome plnom deti a som stastna. Mam uz dost rokov, aby som vedela co chcem robit, co je v mojom zivote dolezite. A jediny na koho vo svojich rozhodnutiach beriem ohlad, je moj manzel. Lebo ten po tej ceste kraca so mnou.

kikuska_wedge
6. feb 2025

@skeblicka777 teraz som davala do pestu 7 a 4 r. Verim, ze sa najde 😘

magimary
6. feb 2025

@jaza81 detské domovy sú stále plné detí (aj keď dlhodobým čakateľom sa to tak vôbec nezdá), každý, kto má odvahu a chuť si môže vziať aj 10detí... a stále bude dosť pre každého...
všetko je o nastavení čakateľov.

andrea_82
6. feb 2025

@jaza81 ked sme absolvovali pripravu, chodil tam s nami par, ktory prave cakal babatko. Dlho sa snazili a stale nevedeli, ci sa im ho podari vynosit do porodu. Medzitym riesili adopciu. My mame biologickeho syna a po 15 rokoch sme si adoptovali novorodenca. Podla tvojej otazky by sme ho uz mali nechat inej rodine. Nie, nemam ziadne vycitky, ze je u nas a tie ostatne pary musia este chvilu pockat. Chcela som tri deti, takto mam stale o jedno menej, ako som tuzila. A co rodiny, ktore najprv adoptuju a potom sa im narodi bio dieta? Kazdy ma pravo si tolkokrat vystat poradovnik, kolkokrat chce.

jaza81
6. feb 2025

@magimary no neviem ako to realne funguje, ale mna dost zaraza, ze ked mame limit do 10 rokov a pristupili sme aj na pestunstvo, ze na celom Slovensku niet dietata. Tiez vidim, ze cdr su plne starsich deti. Proste mne to pride dost zvlastne ako ludia napreduju alebo nenapreduju v poradovniku. Potom clovek pocuje pribeh zo svojho okolia, kde si rodina zobrala "na Vianoce" domov jedno dieta (jedno uz maju osvojene) a do mesiaca sa uz riesi aj toto druhe dieta. Prave pre nich. A cakatelia v poradovniku? Je to o preferenciach uradnicok?

nikadomi
6. feb 2025

@jaza81 neviem z akého ste kraja, ale skúste osloviť aj návrat alebo úsmev ako dar. Tiež majú spisy detičiek k nahliadnutiu.

tarrra
6. feb 2025

@jaza81 my sme dostali deti v r.2016 ,súrodencov rómskych,v Tom čase takmer 4 a 6 roční ,mali sme dosť voľné požiadavky . Boli sme poslední kontaktovaní ,mimo nás kraj ,ak by sme ich odmietli tak by šli na medzištátnu adopciu ,tak nám povedala pani na Upsvare. A máme adoptované aj tretiu(2022),malé rómske dievčatko s poruchou sluchu ,ktoré sa od narodenia potlkalo v domove a nemal on nikto záujem,alebo aj strach z toho postihnutia sluchu.vzali sme si ju ako 2 r 4 m,a nič lepšie sme nemohli urobiť,je to tak úžasne dievčatko ,som veľmi šťastná že je naša a silno dopĺňame všetko o čo prišla po narodení,najmä materinske puto.Nikoho sme nepredbehli a čakali sme v poradovníku.

joannita
6. feb 2025

@jaza81 z akého ste kraja? Ako dlho čakáte?

kikuska_wedge
6. feb 2025

@jaza81 nie vsetky deti v CDR idu do prehladu. Moze tam prebiehat sanacia alebo sa caka sa na sudne rozhodnutie. Niekedy to trva pol roka, inokedy rok. Najrelevantnejsie informacie sa dozvies na krajskom upsvare. Navstiv ich a poinformuj sa. Budu vediet ake dieta je v procese zaradenia do prehladu. Neverim, ze s takymito poziadavkami budete cakat dlho. Ale necakaj ani, ze je to zo dna na den. Kolko ste uz zaradeny? Mate nastavene nejake ine obmedzenia ako je pohlavie, etnikum atd.? Myslim, ze kazda z nas, ktora si tymto presla, chape tvoje pocity frustracie z cakania. Rada poradim, pomozem. Len daj viacej informacii.

kikuska_wedge
6. feb 2025

@tarrra jeej to som vobec nepostrehla, ze mate malicku. Dodatocne blahozelam. Tesim sa z toho 😍

tarrra
Autor odpoveď zmazal
kikuska_wedge
7. feb 2025

@tarrra pana beka, ti su uz ale velky 😍 akoby to bolo vcera, co ste si ich priviezli. A aj u nasho 13r. sa uz puberta rozbehla. A mala ma zase obdobie vzdoru 😂 A malicka je uplne rozkosna. Krasne dievcatko. Mam z vas radost 🧡

tarrra
7. feb 2025

@kikuska_wedge aj ja z vás😍tiež sme zvažovali s manželom to profi rodičovstvo...možno niekedy...

ja1986
7. feb 2025

@jaza81 ktorý ste kraj, aké máte požiadavky a koľko čakáte?

krkavcia_mater
7. feb 2025

@jaza81
a niektore rodiny maju take stastie a tak velke srdce, ze maju doma 4 deti do 6 rokov 🙂 A stále je to spravodlivé. Tri z nich sú biologickí súrodenci a ci aj štvrté, to ešte nepovedali.

nika1122
7. feb 2025

Ahojte dievcata, je tu nejaka cakajuca mamicka alebo uz mamicka zo Senca? Zaujimalo by ma ako to je momentalne s poradovnikom, alebo ako dlho to trva v pripade ze mam podmienky 2-6 rokov, majoritne, poloromske dievcatko, zdrave pirpadne s mensimi zdrav.problemami, k adopcii. A celkovo ma zaujima ako je to s nasim upsvarom, a rada by som si presla nejake veci, tak dufam moc moc, ze sa tu Senecka mamicka najde. 🙂

skeblicka777
7. feb 2025

@krkavcia_mater aj ja ich sledujem 🙂 sú super
@jaza81 až sa mi nechce veriť, že s takým vekom nemajú pre vás vhodné dieťa, aké máte ostatné požiadavky?

jaza81
7. feb 2025

@skeblicka777 vsak prave ze aj mne je to divne, kedze do 10 rokov by asi malokto prijal. Majoritne etnikum, pohlavie nerozhoduje. Mame adopciu(chapem, ze na nu su dlhe cakacky), pestunstvo. V poradovniku sme rok a pol.Neostava nam ine, len cakat. Ale realne zvazujeme, ci to neabsolvovat v inom kraji. Hoci by sme museli zmenit trvaly pobyt, absolvovat nanovo pripravu a vsetky papierovacky, stale mam pocit, ze mozno v inom kraji by sa naslo nejake vacsie dietatko skor ako v Bratislavskom.

kikuska_wedge
7. feb 2025

@nika1122 ja patrim pod Senec. Ale ten s nami riesiel len setrenia bytovych pomerov. Inak som komunikovala priamo s dievcatami na krajskom upsvare.

skeblicka777
7. feb 2025

@jaza81 skúsili ste sa opýtať aj na iné okresy, lebo veď aj k nám (sme NR kraj) chodili na interakcie aj Ba kraj, BB kraj. Ja neviem, ci sa dá toto zadanie kraja nejako rozšíriť.mozno kočky, čo prešli poradím, budú vedieť.

joannita
7. feb 2025

@nika1122 patríte pod Ba kraj, takže ste v jednom poradovniku so všetkými cakatelmi z Ba kraja...
To len pre info, že je jedno či ti napise mamička zo Senca, alebo z Ba...

jaza81
7. feb 2025

@skeblicka777 ahoj, neviem, ci sa da. My sme sa ponukli, ze by sme vedeli jazdit aj inde na stretnutia s dietatom, ale bolo nam povedane, ze kraje si medzi sebou "posuvaju" len tie deti, ktore sa nepodari umiestnit

skeblicka777
7. feb 2025

@jaza81 áno to je pravda, deti ktoré sa neumiestnia v našom kraji sú ponúknuté do celoslovenského zoznamu, teda asi aj tí záujemcovia u nás boli z takéhoto zoznamu

nika1122
7. feb 2025

Tak update mojej otázky stále platí, len pre Ba kraj
Ahojte dievcata, zaujimalo by ma ako to je momentalne s poradovnikom, alebo ako dlho to trva v pripade ze mam podmienky 2-6 rokov, majoritne, poloromske dievcatko, zdrave pripadne s mensimi zdrav.problemami, k adopcii. Ďakujem

jaza81
7. feb 2025

@nika1122 za BA kraj ti viem povedat tolko, ze mame majoritne etnikum, vek do 10 rokov, adopcia, pestunstvo.Zacinali sme pred rokom a pol na 235...po roku a pol sme na 200.

joannita
7. feb 2025

@nika1122 ide to pomaly. Aj pri babatkach, aj pri väčších deťoch, lebo tých zas nieje toľko k osvojeniu.
Na bábätko poloromskeho etnika sa v Ba čaká cca 4roky, na biele cca 7 až 8 rokov.
Keď chces staršie ako píšeš, myslím že to bude o niečo kratšie, ale určite pocitaj v rokoch.

katka_1102
10. feb 2025

Žienky,prosím vás. Boli sme pozrieť spis na úrade, fotky,video....cítili ste hneď nejaké pocity,že áno...toto je ono?....dali ste šancu na osobný kontakt ďalej? Zalubili ste sa hneď?dali ste na pocity? Ďakujem vám za vaše skúsenosti.