Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@skeblicka777 keby môj prípad bol ojedinelý tak som šťastná. Ale nie je. Neskôr som sa začala tým hlbšie zaoberať a pomáhať iným. Email, ss mám plné príbehov ktoré sú hrozné. Zúfalý ľudia. A tam niekde v diaľke deti.
@bosorkabb ja s Tebou uplne suhlasim vo vsetkom. Cele je to uplne na figu. Vies, u nas CDR nekontaktuje sud, ani sa o nic nesnazi. Jedini, kto sa snazi sme my a kuratorka dietata. Kebyze my netelefonujeme stale na sud, tak je tento pripad este v sufliku.
@kikuska_wedge volala nam zo sudu pani a bola to tusim asistentka.
@ivka_makovica skus sa nakontaktovat kuratorku, ci by nebolo mozne do rozhodnutia ustavnej starostlivosti poziadat NO sud o nahradnu osobnu starostlivost. Tato forma sa vyuziva pri rodinnych prislusnikoch, ak sa rodicia nemozu postarat o dieta. Je to forma mimo proces pestunskej strarostlivosti resp. osvojenia.
@ivka_makovica poznám veľmi dobre.
@ivka_makovica môžem sa spýtať z akého kraje ste?
@bosorkabb presne tohoto som sa bala, ked sme brali nasho maleho. Po pribehoch, co som citala tu, by som dieta na hostovsky pobyt nezobrala. Lebo oni maju potom pocit, ze ved dieta je poriesene a lehoty sa natahuju. A ako pises, CDR ma peniaze a stara sa niekto iny. Nas maly bol v porodnici, sudkyna lehotu tiez natiahla, nastastie len o tyzden. Ale uz som sa bala, ze ho daju k profimame a my budeme cakat. Nastastie si ho v nemocnici nechali a dokonca oni nahanali sud, aby vydali NO, ze dieta uz potrebuju prepustit.
@andrea_82 vieš veľa ľudí si myslí že CDR koná vždy v záujme dieťaťa ale veľa krát to neplatí. Nakecaju žiadateľom blbosti a šupnu dieťa na hostovsky. Nech sa žiadatelia starajú ešte ich aj buzerovat neskôr budú. Do toho kuratela ktorá veľa krát ani jednoduchý návrh nevie napísať a dajú vzor plný blbosti. Ako sa mne stalo návrh na úpravu styku pri rozvode 😂až som mala pocit že si srandu robia. Veď čo dieťa je predsa na hostovskom čo budú riešiť. Poriesia žiadatelia. Úrad má čas, CDR tiež veď prachy idú, starosť žiadna. Sudkyňa nechápala, spis išiel z jedného súdu na druhý kým som nervy nechytila. A keď už konečne bolo súdom schválené NO tak riaditeľka CDR zahlasila že jej sa to rozhodnutie nepáči a má čas si to rozmyslieť a dieťa formálne nevydať. Len tak. To čo som jej povedala si dlho bude pamätať. Zrazu do hodiny papiere pripravené. Všetko som si obehala, napísala, podala, obtelefonovala. Žiaden úradník nepomohol. Všade len veď čakajte. Hej na spasenie asi.
Sak nie ich peniaze že. Joooj mohla by som písať ako majú najlepší záujem dieťaťa u prdele.
A teda nie som jediná, tých príbehov je veľa len v mojej pošte. A čo taký ktorý chudáci čakajú a čakajú. Celý ten systém je prehnily, plný ľudí ktorý sú lenivý zdvihnúť čo len telefón.
@bosorkabb och, verim, ze takychto pripadov je vela. Aj preto som rada za rady od vas, co som tu citala. Ale musim zase povedat, ze okrem prvej sudkyne sme sa my stretli so samymi super ludmi, ci uz na urade krajskom alebo aj na nasom okresnom. Vsetkym by som zelala taky viac-menej bezproblemovy priebeh.
@bosorkabb môžem sa spýtať z akého kraje ste? Lebo keď to tu všetko čítam čo sa deje troch sa aj bojím keď nám zavolajú že majú pre nás dieťa a budú takto problémy ako to zvládnem.
@butterfly333 dieťa nie je z rovnakého kraja ako ja. To nie je o kraji ale o jednotlivcoch.
@butterfly333 samozrejme, že toto nie je štandard, že sa to takto naťahuje, za moje pôsobenie v CDR sme odovzdali niekoľko desiatok detí (samozrejme viacerí PNR)a taký dlhý prípad bol jeden. 95%detí odchádza od nás na NO po povinných interakciach. Niektoré CDR hosťovské pobyty nerobia, potom tu prečítaš, ako sa sťažujú žiadatelia, že musia chodiť 3-4 mesiace do CDR na kontakty, lebo im dieťa nechcu dať na hostovsky pobyt, súd No nevydá, lebo nie všetky dávajú a im to vadí,lebo je to dlho. Ani tak dobre, ani tak. Ja si stále stojím za tým, že CDR -teda naše určite robí všetko v najlepšom záujme dieťaťa.
@skeblicka777 ďakujem za vysvetlenie ja verim že nebudeme mat ani mi žiadne natahovačky a všetko prebehne v poriadku ak sa nám ozvú. Ďakujem
Prosím vás ako často ste volali alebo voláte ohľadom poradia?
@butterfly333 zo zaciatku som volavala raz za pol roka. Ku koncu priblizne raz za 2-3 mesiace.
@butterfly333 raz za pol roka
Keď nás zaradili do zoznamu tak som zavolala po dvoch rokoch, potom po pol roku a keď už sme boli na 3.mieste som im písala mail každý mesiac.
@molly22 po dvoch rokoch waau tak to by som asi nevydržala.To ste asi z iného kraja ako ja lebo v TT sa čaká tak do dvoch rokov podľa pani z úradu a z info.
@butterfly333 Ja som z nešťastného PO kraja. A na tom 3. mieste sme čakali pol roka až kým nám nezavolali s vhodným babom.
@butterfly333 každý mesiac alebo 2 mesiace, musia mať zo mňa radosť 🙂 v BB kraji
@molly22 aha tak tam sa asi dlho čaká.
@janka2769 ja koľko krát aj zabudnem a ubehnu aj tri mesiace a potom volám. Nechcem zbytočne vyvolavat a stresovať sa že sme sa nepohli .Ale už je to celkom fajn.
@butterfly333 ja som musela byt ako "osina v ..." lebo som volala kazdy mesiac. Pani uz vedela moje cislo spamati 🤭
@kikuska_wedge ja keď nás zaradili do zoznamu tak som volala asi po dvoch mesiacoch prvý krát a pani ma poznala hneď po hlase 😄
@butterfly333 ahoj, ja som volala tak každe 3 mesiace cca 3 r,,, ale naposledy v januari a boli sme 7 v poradi a to mate este cas aj rok,, nepresiel tyžden a volalali nam že ci nejdeme pozriet chlapceka, a isli sme ,pozreli ,popestovali nakrmili a prišli domov muž vedel hned že je nas, ja som doma plakala a plakala,... nespala nevedela sa dočkat o 2 dni sme išli znova, a už som vedela že je náš,,, / skoro mesiac mal drobec / to bolo pred 11 r,,, presne dnes je den ked nám zavolali,,
@butterfly333 ahoj. My sme boli zaradení koniec 11/23 a povedala som si,že budem volať až o rok,ale nevydržala som a aspoň som napísala v marci. Potom august a volali sme ešte v decembri. Teraz chcem zasa cca v apríli. Aj pani hovorila, že tak štvrťročne sa máme hlásiť kľudne 😀

@bosorkabb mrzí ma tvoj prípad a celkovo, že veľa žiadateľov si musí prejsť niečím takýmto.Jasne dostali možnosť, dieťa tam zostalo a veru to potom trvalo ešte asi 3 mesiace. Ale naozaj nie všetky CDR majú v paži, u nás 95%deti odchádza na NO, v mojom CDR je fakt snaha vyjsť v ústrety čo najviac žiadateľom a ochota vo všetkom pomôcť.