Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@ivka_makovica len stravnu jednotku zopár drobných. Teraz je to podobné.
A ako ste riesili to, ze ste este nemohli ist na MD? Ja som zatial na PN, ale to sa neda takto dlho tahat.
@ivka_makovica ja som bola nezamestnaná- evidovaná na úrade práce. Každý mesiac som musela dokladovať, že si hľadám zamestnanie. Groteska 🙈
@ivka_makovica už ti ostáva jedine výpoveď, alebo neplatené voľno. Pozor ale na materskú, nebudeš mať potom nárok....
@ivka_makovica to neodkladne vám nevyšlo?
@bosorkabb nie, volali nam, aby sme ho stiahli, pretoze ho neschvalia. Vraj preto, lebo malicka je vlastne na NO v CDR.
@ivka_makovica kto vám volal?
@bosorkabb zo sudu volala nejaka asistentka alebo kto. Uz si presne nepamatam jej funkciu.
@ivka_makovica áno viem už kto. No máte to ťažké. Veľa možností nie je.
@kikuska_wedge dakujem, hej uz som sama zistila, ze mi ani nechceli zodpovedat nejake otazky a priamo ma smeruju nech si to riesim v BA, co ma trosku prekvapilo lebo by som cakala, ze mi nejake veci vie zodpovedat ked v tom pracuje, ale v BA je velmi mila pani pod ktoru spadame a vsetko je ochotna prejst, kazdu otazku, cokolvek, tak aspon ze ona cloveka neodradza lebo ten SC urad hej pri ustipacnch komentaroch.
@bosorkabb keby sme aspon vedeli, ci to vsetko dobre dopadne. Ale takto nemame ziadnu istotu a to je hrozny pocit. Niekedy sa upokojim, ked si citam na fore, ze aj ostatni to mali podobne a riesili tie iste problemy a zvladli to…ze nie sme jedini, ktori su v takej situacii.
@ivka_makovica a čo to znamená že nevyšlo neodkladne opatrenie?
@ivka_makovica veľmi držím palce.
@butterfly333 Dostali sme dieta na hostovsky pobyt z CDR s prislubom rychleho sudneho procesu. Avsak doteraz sa zadny sud este ani nevytycil. A kedze je mala iba na hostovskom pobyte, tak my nemame na nic narok. Nemozem byt na MD, miesto toho premyslam, ako ostat doma s dietatom. Vsetko by vyriesilo, keby nam sud schvalil neodkladne opatrenie o nasej starostlivosti dietata. Ale sud to zamietol a tak musime cakat na riadny proces, ktory moze byt az o niekolko dni, ale aj o niekolko mesiacov. Proste pre nas “zona nicoho”.
@ivka_makovica ja sa vôbec čudujem, že dieťa s NO bolo zaradené do zoznamu, ja som sa s tým ešte veru nestretla, vždy bola ústavná starostlivosť, až potom sme robili prípravu na zaradenie.A súd nemôže vydať NO, pokiaľ je vydané iné NO.
@ivka_makovica aha ďakujem za vysvetlenie a držím palčeky nech všetko dobre dopadne.
@skeblicka777 Ano, je to velmi zvlastna situacia. My sme poriadne nevedeli, ze to takto bude, kedze nam to bolo prezentovane uplne inak.
@ivka_makovica ale niektoré prípady vyzerajú hneď jasné, tie pracovníčky zato naozaj nemôžu, mali sme veľmi podobný prípad, CDR musí robiť to, čo povie kuratela, úrad 😏. Čiže keď dieťa zaradiť mali, zaradili. Ale aj u nás to všetko dopadlo dobre. Držím veľmi prsty, nech to máte rýchlo už sa sebou
@ivka_makovica vela moznosti nemas. My sme boli v podobnej situacii pred rokmi. Manzel skoncil pracovny pomer a isiel na urad prace. Ak by si tiesila aj ty takto, tak sa dohodni s nejakym kamaratom, co podnika, aby ta potom na 1 den zamestnal a k tomu dnu ziadaj o materske. Inac na matersku nebudes mat narok.
@kikuska_wedge Presne nad tymto som aj premyslala, lebo uz ma nebavi sa doprosovat doktorom o PN.
@ivka_makovica len mysli na to, ze podpora je len 6 mesiacov a nemusis mat dovtedy rozhodnutie. Takze ak sa ti aspon trochu da, pokracuj este dalej v PN. Naopak to nevies totiz spravit. Ze by si cerpala podporu a potom sla zase na PN.
@skeblicka777 vrta mi v hlave uz od vcera, co si napisala o tom NO. Ze sud nemoze vydat druhe NO. Nasa mala bola NO zverena do CDR. Podavali sme ziadost o NO + zverenie do pestunstva. NO nam schvalili. Nasledne bola sudom vyslovena osvojitelnost, tak sme menili petit s pestunstva na osvojenie. Opytam sa na to v CDR, ci medzi tym prvym NO este bolo vydane riadne rozhodnutie o ustavnej starostlivosti. Ale pochybujem o tom, kedze presli len 2 mesiace.
@kikuska_wedge tiež sme to tak mali. Na základe prvého NO bolo dieťa umiestnené v CDR, potom sme podali návrh NO my s manželom a bolo schválené. Dokonca sme podávali 2v1. NO +zverenie do pestunstva naraz a v pohode schválili. Jedine komu sa to nepáčilo bolo CDR.
Pretože kým je dieťa formálne v CDR tak na neho poberajú peniaze. Akonáhle je zverené niekomu inému už nie. A teda to vadilo riaditeľke.
@ivka_makovica a čo sa vás týka. Možno to bude znieť kruto ale ja by som kontaktovala CDR, kuratorku dieťaťa a určený úrad že bohužiaľ situácia je taká že ďalej to takto nepôjde. Je ti ľúto ale keďže túto situáciu zavinili (lebo áno môžu za to) tak nech to vyriešia. Súd NO neschválil tak nech kontaktuju súd ako to môžme riešiť.
Dajte nejakú lehotu na vyriešenie.
Ja som si tak dupla a zrazu všetko išlo.
Problém však je že veľa žiadateľov sa bojí ozvať.
Lebo toto môže trvať veľmi dlho, mesiace. A vás to dovtedy zničí psychicky, finančne aj pracovne. A to len preto že si niekto nerobí svoju robotu poriadne.
Pre CDR je to výhoda veď peniaze dostáva a starostlivosť riešite vy. No neber to.
Baby naučte sa bojovať, bojovať za seba. Lebo nikto iný to za vás neurobí. Koľko som už podobných príbehov počula až mám pocit že úradníci nevedia čo robia a majú veľa krát v paži.
@ivka_makovica prosim ta a kto vas usmernil v tom, ze mate stiahnut NO?
@kikuska_wedge aha, no u nás sme práveže vždy mali najskôr ustavku, všetky deti mali najskôr sanáciu a až následne mohli byť zaradené, teraz máme podobný prípad, a tiež sa čaká na ustavku a až následne bude zaradene. Vlani sme mali prípad, kde tiež podávali No a dieťa malo v CDR No a neschválili im to, vraj ss to nedá. Možno to záleží aj od súdu, ani nie celkom od CDR.
@bosorkabb dieťa s ktorým bol takýto problém bolo u mňa, keď s podobnou žiadosťou kontaktovali úrad, vieš čo im povedali? Že majú si do týždňa rozmyslieť, buď to vydržia alebo mi majú dieťa vrátiť, vtedy to bolo tuším pol roka už.
@bosorkabb teda naša sociálna pravidelne kontaktovala tiež úrad, súd, kuratelu a neviem aj kde všade ešte písala, proste vsade mali čas a svoje lehoty. teda dieťa bolo "moje", takže viem, že CDR to dosť intenzívne riešilo a nie, že poberá peniaze a nestará sa 😏
@skeblicka777 sorry vrátim dieťa. Lebo na spagatiku nech ťahajú niekoho iného. Áno je to kruté ale život nie je fér.
@skeblicka777 u nás to bolo presne ako píšem. Dokonca odmietli akceptovať rozhodnutie súdu a dieťa formálne odovzdať. Zažila som si svoje.
A teda kopec báb tiež.
@ivka_makovica môže takto sedieť doma pol roka aj viac. V našom prípade by to bolo až rok. Po roku súd stanovil prvé pojednávanie od podania NO. To som mala rok jesť seno, prísť o prácu a riešiť niečo čo má riešiť štát?
Prečo?

@ivka_makovica pred rokmi sme dostali na stavu par eur,,, viac nič a myslim že je to aj teraz tak,,ostane sme hradili my