Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@evkasus ahoj, my mame tiez babo z utajeneho a nemalo meno, sud o urceni mena prebehol este kym bolo babo v porodnici s tym, ze do navrhu uz dali p. uradnicky nami vybrane krstne meno aj priezvisko a tak to aj pani sudkyna vydala. a novy rodny list sme dostali od upsvar. do neodkladneho opatrenia do navrhu na urcenie porucnika a na predosvojitelsku uz islo toto nove meno.
Ahojte, ak sem ešte niekto chodí, čo ste prosím písali v dotazníku, že " či ste schopný prijať dieťa s ohľadom na jeho identitu, zdravotné znevýhodnenie, kultúrne, etnické, náboženské, jazykové s iné zvyklosti, a akým spôsobom?
Ďakujem
@vepi88 mám hovorila pani z upsvar, že kľudne môžeme rozpisat čo presne áno a čo nie sme ochotní prijať u dieťatka. ( uvediem iba príklad ako aj ona mi hovorila: nie sme ochotní prijať dieťa vozičkára, dieťa so syfilisom, či pri etniku, že napr. Majoritné áno, minoritné nie alebo opačne, podľa teba samozrejme-že kľudne to môže byť takto rozpisane pre nich, že je to úplne v poriadku, a aspoň naša hovorila, že pre ňu je super keď to ma poriadne uvedené a vie sa toho aspoň čiastočne držať, Čiže som rozpísala s čím nemám problém, pri sebe hlavne pri zdravotnich problémoch som uvádzala s akými rôznymi komplikáciami nemám vôbec problém. A teda ja som ho vypisovala na začiatku tohto roka 2025. , čiže je to aktualis 😊
Ahojte,idem si po radu . . . vždy som tu našla odpoveď a dobre poradené.Doslali sme do pestúnstva 4ročné dieťatko a dala som sa na úrade sním na rodičovskú že možem do 6rokov,biť,síce neviem aky príspevok budem dostávať,ale bolo mi povedané keď som sa dala na rodič. tak nemám nárok na pestúnsky príspevok.Ale pritom kamaratka je na rodičovskej aj pestúnsky dostáva . . .ale má o rok mladšie dieta . .neviem teda či to je podmienené vekom . . .?
@jennifer130 na opakovany prispevok nahradnemu rodicovi naozaj nemas narok, nakolko poberas rodicovsky prispevok. Mas ale narok na opakovany prispevok dietatu. Tu sa o tom docitas viac: https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
@kikuska_wedge no ale kamaratka pobera aj pestunsky aj rodicovsky . . .
@jennifer130 na to isté dieťa nemôžeš a ani kamarátka poberať rodičovský príspevok a opakovaní príspevok náhradnému rodičovi.
Tu to je jasné napísané : Nárok nevzniká :
ak jeden z náhradných rodičov má nárok na materské pri starostlivosti o zverené dieťa alebo sa jednému z náhradných rodičov poskytuje rodičovský príspevok pri starostlivosti o zverené dieťa, prípadne obdobná dávka v cudzine.
@jennifer130 kamaratka tiez isto pobera len ten opakovany prispevok dietatu. Len ste si asi pomylili pojmy
@kikuska_wedge ano jasne,uz som to nasla,cele som to domotala😀😀
Ahojte som tu po dlhšom cas chcem sa spytat baby co ste tu s trnavského kraja ako je na tom altualne poradovnik ? Kolko cca sa caka ? Ideme podávať žiadosť na druhe babatko tak nech mam nejake info ❤️ dakujem 🙂
Ahojte konečne sme sa po troch rokoch dostali na 100vku a na poloromske na tridsiate miesto. Koľko ste ešte čakali vy? My dúfame že na druhý rok už budeme traja. Sme BA kraj.
Ahojte, vie mi niekto poradiť ohľadne dĺžky rodičovskej dovolenky u zamestnávateľa. Zo starších príspevkov vyplýva, že máme nárok byť na RD 3 roky po skončení MD teraz to už , ale v zákonníku neviem nájsť. Zrušilo sa to? Nemá niekto skúsenosť z posledného obdobia?
@lucinka299 rd je 3 roky od pravoplatnosti prveho sudneho rozhodnutia ( zvyčajne je to neodkladné opatrenie)
@lucinka299 nezrušili sa to, stále to platí.
@lienocka1988 to je rodičovský príspevok. Rodičovská dovolenka je niečo iné.
@joannita prosím vedela by si mi napísať konkrétne zákon a paragraf, kde sa o tom hovorí. Ďakujem
@lucinka299 paragraf 169 zákonníka práce
@nikadomi tam sa nepíše o tom, že RD je 3 roky od skončenia MD....
@lucinka299 hľadala som to, ale nejak to neviem nájsť teraz. Mala som to aj skopirivane, ale v starom telefóne, neviem či to ešte nájdem.
Ale teda, teraz som na pochybách aj ja, či to ešte plati

@klaudiahu je to tak ako ti pise joannita. Narok na rodicovaky prispevok mas "do šiestich rokov veku, ktoré je zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov podľa § 2 písm. b), najdlhšie tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia o zverení dieťaťa do starostlivosti tej istej oprávnenej osobe" 571/2009 Z.z. par 3 ods. 2 pism c)