Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@janka2769 ahoj. Máme 6 ročného syna, ktorého matka fajčila v tehotenstve. Syn je v rozvoji popredu alebo v priemere.
@skeblicka777 v kraji na upsvar som dostala info,ktoré ani profi nevedela, neboli asi kontaktovaní z kraja. Čo a ako, a koľko to potrvá.... A skôr sme riešili zdravotný stav dieťaťa, koliku, a pri Tom sme sa bavili o veciach... Len som chcela vedieť ako to napr. Funguje v iných krajoch. Cdr... Ďakujem
@kikuska_wedge, nám na krajskom úrade, že to potrvá približne 2/3 mesiace, súdy, pozbavenie rodičovských práv, zverenie do našej starostlivosti, a predosvojitelska starostlivosť. Neodporučili nám neodkladne opatrenie.
Aké prílohy budú treba k súdu? Ďakujem
@nikoleta177 teším sa s vami, aj my máme predpoklad že biomatka fajčila. Na svoj vek reaguje, vníma.
@janka2769 jasné, u každého dieťaťa je to iné, nikto ti nepovie, koľko to presne bude trvať, ale ak je profi dlhšie, tak bude vedieť, že ako dlho trvá, pokiaľ a či vôbec dávajú deti na hosťovské pobyty. Tebe nepomôže, keď ti ja poviem, že po tretej interakcii už dávajú väčšinou NO u bábätiek u nás, keď ti to upsvar neodporúča. Lenže u nás to tak nefunguje, že ty ideš pozrieť dieťa už do nemocnice a potom ide do CDR.bu nás je to opačne, najskôr dieťa do CDR, potom sa čaká lehota na vyslovenie osvojiteľnosti a až následne je dieťa zaradené do prehľadu. Čiže čo kraj, súd, CDR to iná prax. Vidíš kikuska píše, že mali 2 interakcie a brala dieťa domov, u nás sú vždy 3.
@skeblicka777 rozumiem, že v každom kraji je to iné. Len som sa pýtala ako to funguje, keďže je to pre nás po prvýkrát. Chápem že sú tam nejaké lehoty, a nedajú sa nijako obísť. My sme boli pozrieť spis aj bábo v jeden deň, v nemocnici. Úrady čakali na súdne opatrenie, tak sme mohli na základe súhlasu ísť pozrieť.
@janka2769 vypis z katastra ak si vlastnikom nehnutelnosti, vypis z registra trestov, potvrdenie o zdravotnom stave, kopia sobasneho
@janka2769 aj ked vam neodporucili neodkladne opatrenie, ja by som ho podala. Nemate nic v rukach s moze sa to tahat dlhsie, nez ako vam povedali.
@kikuska_wedge v podstate tie isté ako pri podávaní žiadosti, aj príjem od zamestnávateľa?
@kikuska_wedge to áno. Neodporucili nám kvôli tomu, že biomatka býva vo vedľajšom okrese, hoci sa zriekla dieťaťa po pôrode. A doteraz sa neozvala, a ani nebude mať záujem. Lenže v našom kraji vždy dajú dieťa k profi.
@janka2769 ja len pripominam, ze ak pracujete, treba mat vyriesene, co s robotou. Predpokladam, ze viete, ze pocas hostovskeho pobytu nemate narok na materske ani na rodicovsky. Pred casom to tu jedna mamicka riesila. V tomto pripade, ked uz je dieta zaradene pod CDR, sa sudy mozu tahat aj celkom dlho.
Ahojte. Viete mi, prosim, poradit kedy mozem nastupit na MD, ked nam bolo dieta zverene do pestunskej starostlivosti? Ci uz teraz alebo az po nadobudnuti pravoplatnosti? A na co si dat pozor+ake prispevky ziadat a pod?
@ivka_makovica odo dna vykonatelnosti t.j. od kedy si prevzala dieta do starostlivosti
@kikuska_wedge ? Mame malu na hostovskom od decembra
@ivka_makovica odo dna vykonatelnosti sudneho rozhodnutia. Rozhodnutie treba predtym zobrat na sud. Vyznacia ti na nom vykonatelnost. S rozhodnutim zajdes na socialnu poistovnu, kde ti vystavia tlacivo. S tym pojdes do prace. Vyznacia ti tam nastup na metersku a zanesies to naspat do socialnej poistovne.
@butterfly333 Ahoj, chcela by som sa spýtať ako dlho ste už v poradovníku??? Ja som včera volala na úrad do TT. Boli sme 70 koncom júna a k včerajšku sme 41 takže v našej skupine za 9 mesiacov sme postúpili o 30 miest.
Ahojte, riešili ste toxikologické testy v priebehu interakcii? Nevieme čo máme očakávať, v zdravotnom zázname nič nieje uvedené dokopy, len nám v nemocnici tvrdili že dieťa má abstinencne priznaky (tiež to nie je vedené v zázname).
@bosorkabb matka nerodila v nemocnici, doviezla ju sanitka, a odišla a nechala dieťa v nemocnici. V nemocnici nerobili žiadne toxikologické testy matke, pýtali sme sa na to aj v nemocnici aj v cdr. Dr.v nemocnici tvrdila, že dieťa má príznaky. Len testy nerobili. Nám ide skôr o to, aby v budúcnosti, ak nastanú nejaké vážne zdravotné problémy, aby sme vedeli z čoho mohli byť, nechceme zbytočne trápiť dieťa.
Podali sme žiadosť cez cdr, po rozhovore s krajskou kuratelou, aj profi mamou.
@janka2769 len si najprv over, ci je este vobec mozne, aby to test zachytil. Niektore drogy, ak sa test nerobi bezprostredne po porode, uz nezachyti. Takze dieta moze mat abstinencne priznaky a test vam moze vyjst negativny.
Ahojte, bola som na úrade práce, informovať sa ohľadom príspevkov na aké máme nárok. Viem, že máme nárok na prídavky na dieťa, rodičovský (materskú) príspevok.
Nevedela mi povedať, či máme nárok na príspevok pri narodení dieťaťa (cca 829 e), ako ste to riešili vy? Mali ste nárok aj na ten príspevok pri narodení? Musí prebehnúť súdne konanie -zverenie do našej starostlivosti, alebo predosvojitelska starostlivosť? Len ma informovala, že nárok na vyplatenie toho príspevku je do jedného roka. (Platí to od roku 2022)
A ešte príspevok k prídavku na dieťa 30 e, tiež neviem či budeme poberať (manžel si neuplatňuje daňový bonus)
@kikuska_wedge ďakujem za odpoveď. Cdr súhlasilo s testami, uvidíme či sa niečo zistí alebo nie. Vieme, že nemocnica po narodení nerobila testy. (Nevieme prečo, keďže tvrdili, že má príznaky).
Ahojte, očakávame návštevu z cdr, je potrebné dopredu nachystať pre bábätko všetky potrebné veci, alebo postupne? Čo máme očakávať od nich?? Ďakujem
@janka2769 my sme dostali prispevok pri narodeni (tych 800€) po podani navrhu na predosvojitelsku starostlivost, este pred sudom. Okrem toho sme od zaciatku mali rodinne pridavky. Prispevok k pridavku na dieta neviem, co znamena, nic take sme nemali. Ale mali sme od zaciatku ten danovy bonus.

@janka2769 my sme si brali 3 mesacnu po dvoch interakciach domov na hostovsky pobyt. Cele to trvalo len dva tyzdne. Ja som mala v PC pripraveny navrh na sud, obehala som si vopred aj povinne prilohy, vsetko som si preberala/dorucovala osobne.