icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

larinka133
14. feb 2014

Ahojte ... prosim vas, ako je to s materskou pri adopcii? teda viem, ze na nu mame narok, ale na zaklade akeho rozhodnutia o nu mozeme poziadat? v zakone sa pise: na zaklade pravoplatneho rozhodnutia prislusneho organu ... tam sa mysli az konecne rozhodnutie sudu, ked uz bude iste, ze je male nase? a na zaklade akeho dokladu odidem z prace, ked uz bude dietatko u nas doma, aby sa to bralo tak, ze idem na matersku a nie, ze som proste neprisla? 🙂 isto sa tu uz na tieto veci ktosi pytal, ale nechce sa mi listovat dozadu 🙂 vdaka za odpoved 🙂

lalus
14. feb 2014

@larinka133 na základe právoplatného rozhodnutia súdu.. toho prvého, ktorým vám bud dieťa zverené, t.j. predbežného opatrenia, resp. predosvojiteľskej starostlivosti

a pracovné posudky ste rozoberali.... od nás to pýtali, ale až ku konečnému osvojiteľskému súdu.

rachel36a
15. feb 2014

@suezana no každý sí to robí asi po svojom... ale nemala som s nimi žiadem probllém, alebo zlý pocit, boli milé ....

karkana
15. feb 2014

poradíte mi, bude sa nám dať ísť do Chorvátska s malou na dovolenku,aj ked má ešte iné meno, vybavili by sme jej pas snád by neboli problémy,?chodievame cez Madarsko

yasminne
15. feb 2014

@karkana ahoj s pasom pre dieta by nemal byt najmensi problem vid info tu:
http://www.minv.sk/?podavanie-ziadosti opas dieta mozete poziadat vy ako aj UPSVAR

yasminne
15. feb 2014

@natalienocka ak si budete robit pripapravu cez statneho psychologa tak je vec dohody a naplanovania si sedeni v case ked bude manzel doma. My sme sli cestou st.psycholog nakolko obaja zijeme v zahranici a tak sme si naplanovali dopredu vsetkych 26hodin ktore sme zvladli na 5 sedeni a za 4mesiace sme boli zaradeni 😉
chceli sme povodne ist cez Usmev a ich program PRIDE ale nemali skupinu, ktora by nam casovo vyhovovala a nechcelo sa nam cakat kym sa taka vytvori.

najjulinka
15. feb 2014

@yasminne pas nie je problem, len ostatne sa pýta či nebude problem.. .či treba overený suhlas a preloženy do AJ a tak.. . alebo či stačí sudne rozhodnutie alebo čo....
vsak piše, že pas by jej vybavili.. ot fakt problem nei je.... len to ostatne či tu baby nevedia...

yasminne
15. feb 2014

@najjulinka
@karkana
kuki sem snad pomoze 😉 http://forum.rodinka.sk/viewtopic.php?t=76489
ja sa staram o dve deti v Belgicku cestovavam s nimi pomerne casto na SK letecky nikdy sa ma nik nepytal, ci su tie deti moje a nikomu nevadilo, ze priezviska sa nam nezhoduj. Samozrejme mala som splnomocnenie rodicov keby nieco ale nikdy som ho nepotrebovala 😉

najjulinka
15. feb 2014

@yasminne ja tiež cestujem a v pohode s deckami.. .pestunskymi... s profi už mame problem... ale či e to podla zakonov OK to netušim. .či v podstate nemam furt pri sebe nosiť čosi .... ale tak neriešim moc....

a ma napadlo, že už aj chorvatsko je v EU........

ale osobnu skusenosť nemam.........

karkana
16. feb 2014

@najjulinka do anglického jazyka-no na maďarských hraniciach asi neuspejem, to asi do maďarčiny preložiť rovno, tam by bol jedine problém, chorváti to nejak nepreháňajú, musím ísť sa popýtať a asi aj do cestovky, ,,,lebo čo tu na Slovensku minieme, to radšej pôjdeme k moru,,,,

yasminne
16. feb 2014

@karkana a myslis ze vas niekde niekto bude zastavovat aby vam kontroloval pasy? ved hranice uz nie su 😉 a ked budes mat pas pre dieta, tak to myslim staci 😉 predstav si ze tvoji rodicia vezmu na vylet k moru tvoje deti, ake potvrdenia im das? 😉

najjulinka
16. feb 2014

@yasminne ona sa pýta na skusenosti a na zakon....
to že si to riskneme.... 😅 s profi si to neriskneme.. lebo by nas to mohlo stať miesto - čiže navrat deti do decaku..... .... inak normalne s pestu cestujeme, len v chorvatsku sme neboli, tak skusenosť nulova.....
je to fuk či je decko v pestu či ho beru starí rodičia a pod........

karkana
16. feb 2014

@yasminne no my chodíme na občianske,takže len malá by mala pas, a stále nám pozerajú na hraniciach občianske a sem tam aj kto je kto pozerajú na nás,sú v EU ale nie v Šenghene,-sori neviem ako sa to píše, ale verím, že to vybavíme 😉

yasminne
16. feb 2014

@karkana ok jasne chapem schengen 😉 ja by som sa ozvala na nase velvyslanectvo alebo konzulat v danej krajine a oni ti daju presne info co potrebujes aky dalsi uradny doklad v ako jazyku a pod, to mas najistejsie 😉

yasminne
16. feb 2014

@najjulinka ak sa tu bavime o karkane mala som za to, ze riesi vycestovanie s dietatom v predosvojitelskej nie v profi ci pestunskej o tom moc neviem ( ake mate kompetencie) a preto nereagujem 😉

najjulinka
16. feb 2014

@yasminne predosvojitelska je ako pestunske.... alebo ako NOSkarske......

všeobecne platí, že ak ide s dieťaťom niekto iný ako rodič, tak by mal mať splnomocnenie od rodiča... resp. doklad o tom, že proste ma pravo s deckom vycestovať....
ako predosvojitel, pestun, NOSkar, či ako babka dedko, strýko, teta a neviem kto si to riskneme bez týchto papierovačiek.... 😉 lebo v podstate nič nehrozí.... nie je za to pokuta, ani nič.. 😉

ale ako profi si to človek neriskne, lebo je za to vyhadzov.... 😉

najjulinka
16. feb 2014

@yasminne jááj a ešte som zabudla, že ak ma niekto zverene dieťa na predbežko do akejkolvek formy starostlivosti, tak nemá právo ani dať spraviť pas. to ide až po normalnom sude s pravoplatným rozsudkom.... 😅

mysiak001
17. feb 2014

@lillik3 no asi sa pokazila :( ale neboj bude dobre

lillik3
17. feb 2014

@mysiak001 ..oprav! 😀

terezia2
18. feb 2014

Dobrý deň,
Volám sa Terézia Kubicová a som študentkou 5. ročníka sociálnej práce na VŠZaSP sv. Alžbety. Chcela by som poprosiť náhradných rodičov o vyplnenie môjho dotazníka (viď.link). Údaje z dotazníka poslúžia na empirickú časť mojej diplomovej práce, ktorej cieľom je preskúmať problematiku náhradnej rodinnej starostlivosti. Dotazník je anonymný a jeho vyplnenie nezaberie viac ako 10 minút času.

http://www.iankety.sk/dotaznik/298838898/1/

Za spoluprácu a ochotu Vám veľmi pekne ďakujem.
Prajem pekný deň.
S pozdravom
Bc. Terézia Kubicová

najjulinka
18. feb 2014

@terezia2 odporučam prerobiť dotaznik.. nepoznam pojem "vlastne dieťa" a profesionalne rodičovstvo nepatrí do náhradnej rodinej starostlivosti........

macmart
18. feb 2014

Ahojte chcela by som sa vas opytat je tu niekto z NR kraja co si bral dieta do pestunstva alebo len berie dieta do pestu ako dlho sa g tomto kraji asi caka kolko ste cakali vy dakujem za odpoved

terezia2
19. feb 2014

Dobrý deň,
Volám sa Terézia K. a som študentkou 5. ročníka sociálnej práce na VŠZaSP sv. Alžbety. Chcela by som poprosiť náhradných rodičov o vyplnenie môjho dotazníka (viď.link). Údaje z dotazníka poslúžia na empirickú časť mojej diplomovej práce, ktorej cieľom je preskúmať problematiku náhradnej rodinnej starostlivosti. Dotazník je anonymný a jeho vyplnenie nezaberie viac ako 10 minút času.

http://www.iankety.sk/dotaznik/298838898/1/

Za spoluprácu a ochotu Vám veľmi pekne ďakujem.
Prajem pekný deň.

terezia2
19. feb 2014

@najjulinka Ďakujem za dotaz, ale pri písaní diplomovej práce som usmerňovaná školiteľkou, preto sa musím pridŕžať jej pokynov, ale aj tak vďaka za názor.

najjulinka
19. feb 2014

@terezia2 Treba hlavne sa zakonov držať... Ja už z Alžbety nevyplnam koli tomu, lebo sa vyplniť nedaju. (samozrejme vždy začnem) 😝 Fakt.
Co z takej školy potom može vyjsť do praxe? Titul sa získa ale to je tak všetko. 😔
Vaš dotaznik ešte patri k tým lepším. Len dve chybičky

najjulinka
19. feb 2014

kočky vidim,ž e začinate lajkovať prispevok... mali by sme alžbetu a ich dotazniky ignorovať všetci nahradkari... ja už som tam neraz chcela mail napisať, že takto učiť - neučiť je dosť o ničom.... ale oni pre istotu nikde nemaju mail, aby nahodou im nikto nič nevytkol...... 🤐
oni tam nemaju zakony naštudovane vobec.. .ani tú najzakladnejšiu 305ku.. nie to vyhlašky k tomu...... neriešia, že na iste veci treba akreditaciua kto na čo ma akreditaciu si najdu na nete (asi na stranke ministerstva), ale v dotaznikoch furt maju hokej v tom kto na čo može robiť pripravu a že nikto viac to nemože...
a takto to hustia aj do študentov...

suezana
19. feb 2014

@macmart jaron - skús mu napísať

andydi
19. feb 2014

@jomini Ahoj, bola si potom este aj na krv? Nam tiez vkladali jedno embryjko v RF, ale bohuzial sa nechytilo.Chcem si dat vysetrit reprodukcnu imunitu, lebo je mozne, ze moje telo proti embryjku bojuje.Tiez som rozmyslala nad adopciou, ci o nu poziadat, lebo sa velmi dlho caka.Vy ste nakoniec absolvovali tu pripravu?Tvoj muz je cudzinec, lebo moj je a tiez sa nedohovori 🙂 , tak neviem ako to chodi v tomto pripade.

hencidlo
20. feb 2014

@andydi ahoj ak sa smiem spytat kde sa da vysetrit ta reprodukcna imunita? :o)

mata155
20. feb 2014

Prosim tych / tie, ktori uz maju proces adopcie skonceny, poradte kde najst vzor ziadosti o trvale osvojenie? Na urade mi povedali, ze vzor netreba, ze mame spisat podobne ako ziadost o predosvojitelsku, ale bojim sa ze tam vynecham nejake dolezite formulky a tak.. Vdaka za kazdu radu.