icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

mana85
29. jún 2015

@hora_lka No tak to je divné v tom Vašom kraji mne volala kolízna že predbežne je vybavené bola som s krpčekom v pôrodnici dva dni a za ten čas nám to vybavili s tým že sme si to odbehli prevziať a podpísať a tiež sme sa hneď vzdali odvolania aj my aj kolízna a malého sme brali hneď po podpise domov a cestou sme vybavili aj materskú a prídavky 😕 vtedy bol iba príspevok k narodeniu dieťaťa ten nižší a na ten väčší sme nárok nemali no už to upravili a je to inak lepšie čo viem ...

zibi
29. jún 2015

@mata71 baby o akom jednorazovam prispevku to hovorite? pri adopcii? to je ten pri narodeni dietata co dostavaju mamicky??

siska25
30. jún 2015

@hora_lka Ešte k tomu jednorazovému príspevku, mne povedali, že nárok vzniká až v deň právoplatnosti rozsudku o predosvojiteľskej starostlivosti, nie predbežko....

siska25
30. jún 2015

@zibi Áno pri adopcii máš nárok na jednorazový príspevok, tuším sa to volá príspevok pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti alebo tak nejako...

zibi
30. jún 2015

@siska25 a to je iny ako ten pri narodeni dietata ci na ten narok nemam?

siska25
30. jún 2015

@zibi Je to v podstate to isté, len sa to inak volá, teda nedostaneš príspevok pri narodení ale pri zverení dieťaťa, len jednu sumu cca 500 eur je to tuším.

zibi
30. jún 2015

@siska25 dakujem velmi pekne za info 😉

mata71
30. jún 2015

@zibi tak ako napisala @ siska25 ..len treba to stihnut do dovršenia ked ma malé 6 mesiacov .. 🙂

tortelinka
30. jún 2015

@mata71 len poopravím, nemusí to stihnúť do 6 mesiacov veku, len muselo byť zverené mladšie ako 6 mesiacov, vybaviť sa dá aj neskôr

mata71
30. jún 2015

@tortelinka hej ..no nám povedali tak..ale doležite je že vieme podat a vybavit pre naše deti tých 500e..ved si ich zaslužia 😵 😵

tortelinka
30. jún 2015

@mata71 teraz sme to vybavovali, malý ma 8 mesiacov, takže netreba sa dať odbiť tetami

zibi
30. jún 2015

@tortelinka ako ved som sa zamyslala nad tym,ze ked dostanem dieta starise ako pol roka ..tak by som narok nemala?
cize na porodne nikto z vas nemal narok len na tych 500 e? ci ako to je ..ja som z toho jelen ..ale klasicku matersku alebo rodicak na to narok budem mat ze?

tortelinka
30. jún 2015

@zibi materskú ak splňaš podmienky, aj rodičák, to áno, pôrodné nie, už je iba tá dávka 500 eur a len pri dieťati mladšom ako 6 mesiacov

mata71
30. jún 2015

@zibi ano máš narok na 500e treba pýtat mi sme mali štastie na tetušku na up,povedala hned,,,matersku aj rodičak aj rodinne máš samozrejme nárok.. mne doplatili spatne v maji2014 sme podali a prišli peniazky za 4 mesiace a prispevok naraz

zibi
30. jún 2015

@mata71 dakujem ... tak aj spatne preplatia ? to je pekne od nich 😉
dnes je vo vsetkom taka birokracia..ked sa clovek neopyta, neporadi tak je to v keli

siska25
1. júl 2015

@mata71 No mne bolo povedané, že pri bio dieťati to treba stihnúť do pol roka od narodenia. Pri adoptovanom do pol roka od právoplatnosti súdneho rozhodnutia o predosovojiteľskej starostlivosti, o podmienke veku dieťaťa do 6 mesiacov mi nikto nevravel, ale netvrdím, že to tak nie je....

beka22
1. júl 2015

Mamky mám ešte otázku keď ste si brali domov novorodeniatko vyžadovali aby ste boli s ním v nemocnici? 🙂

vargatomas1
1. júl 2015

@beka22 ano ja som bola

mana85
2. júl 2015

@beka22 aj ja som bola a bolo to super 😵 2 dni a na tretí sme šli spolu domov ...♥

krristin
3. júl 2015

@gelinka75 zial my sme robili pripravu tiez skoro rok...jedna psychologicka na vsetko ...rozvody zverenia atd...

gelinka75
3. júl 2015

@krristin my sme zacali pripravu v aprili a vyzera tak, ze skor ako v septembri neskocime. tak co uz no, neda sa to urychlit..

krristin
3. júl 2015

@gelinka75 nebojkajte potom uz budete kludnejsi a iba cakat...ten cas hrozne rýchlo leti...ani sa nenazdate a budete mať malinke doma...najhoršie je keď sa roky snazi človek a nic...zúfalstvo a beznádej...uz len to pekne nas caka

gelinka75
3. júl 2015

@krristin aj ja dufam, ze nas caka len pekne a moc sa tesime..dost bolo trapenia

zibi
3. júl 2015

@gelinka75 nam priprava tiez dlho trva .. a mam z toho nervy ale neikedy sa to neda unahlit 😖

gelinka75
3. júl 2015

@zibi a cez koho robite?

zibi
3. júl 2015

@gelinka75 napiem ti cez IP dobre?

2210sgr
6. júl 2015

@beka22 ahoj...my sme malu chodili kazdy den navstevovat. o tom, ze sa da byt s nou nas nikto neinformoval. ale ani by som nestihala, kedze sme mali tyzden na vybavenie vsetkych veci a nakupy. cize sme to stihli LTT a teraz sme uz iba nesmierne stastna rodinka ☺

2210sgr
6. júl 2015

rada by som sa aj ja pochvalila nasou slecnou nebezpecnou ... nas poklad najvacsi na svete ♥♥♥

zibi
6. júl 2015

@2210sgr no ta je kuasna 😵 😵 😵 😉 vela zdravicka a uz len plnu naruc stastia a krasnych dni .. 🙂

zibi
6. júl 2015

@2210sgr mozem sa spytat ako dlho ste cakali na babatko ? ste mali ze na pohlavi nezalezi alebo ste chceli dievcatko ??