icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

continental
4. jan 2017

@erio tak zas až také hrozné to neni.My sme pred 5 rokmi začínali sa mi zdá,že s čislom 127 a keď sme sa pýtali pred 7 rokmi ako to vypadá s adopciou,kolko sa čaka,tak nám pani v Žiline povedala,že je 119 žiadosti,tak sme to vtedy s manželom vzdali a o dva roky sme si to rozmysleli a šli do toho.Sledujeme to celé roky ako to postupuje,ale ako sa čakalo pred 5-timi rokmi,tak sa čaka aj teraz .5-6 rokov.Presnejšie povedané 5 rokov a 4 mesiace☺.Teraz tiež začinajú s čisielkom okolo 110.

anettta
4. jan 2017

Aj tak to musi byt velmi tazke tak dlho cakat. Sice keby som mala 30 tak by mi to asi az tak nevadilo. Ale v mojom veku...sa mi to zda nepredstavitelne. Je to podla mna fakt smutne.

tatiana6
4. jan 2017

@anettta ver mi, ze ani v 30-tke to neni lahke a ked si predstavim, ze tak v 38 dostaneme dieta, tak ma ide porazit ... a je mi smutno

kikuska_wedge
4. jan 2017

Dievčatá mám zatiaľ čisto teoretickú otázku. Je možné v rámci predosvojiteľskej starostlivosti ísť s detičkami na dovolenku v rámci EU?

nikadomi
4. jan 2017

@kikuska_wedge určite! U nás to bolo tak, že ešte kým patril pod DD, tak sme ich požiadali aby mu dali spraviť pas.. a akonáhle nám ho dali do predosvojiteľskej, tak nám pas odovzdali a možeme ísť kadetade.. prípadne vy mu možete dať vystaviť pas akonáhle budete mať právoplatné rozhodnutie súdu.. hoc popravde neviem či netreba mať preložené to rozhodnutie, nemám skúsenosť ale myslím že stačí pas

kikuska_wedge
4. jan 2017

@nikadomi ďakujem. Som pozitívne naladená. Verím, že do leta budeme štyria. 😎 Ono to nie je len o dovolenke, ale aj keby sme len niekam na výlet chceli ísť. Máme blízko Čechy aj Rakúsko. V lete bežne chodíme cez víkend do ZOO, na jazerá a tak. Vždy berieme aj malého synovca. Výlety sa mu veľmi páčia. Bola by škoda o takéto pekné chvíle prísť.

johanka121
4. jan 2017

@zanetaqwe na prve sme cakali 4 roky a na druhe nas zapisali 11/2014 a v septemri sme boli na 78 mieste..vravela ze urcite este 3 roky
Zalezi ake mas poziadavky..na biele zdrave babatko je cakanie najdlhsie

erio
4. jan 2017

@continental Nemáš pravdu teraz začínajú baby s číslom okolo 130 len ako som už písala problém je ten, že pred piatimi rokmi takéto číslo znamenalo kratší interval čakania ako to mu je aktuálne teraz.

nikadomi
4. jan 2017

@kikuska_wedge určite stačí pas 😉 Mne žije sestra v rakúsku.. už sme tam boli.,

xstelinka
4. jan 2017

Dievčence, prepáčte, že som sa vám sem votrela. My máme dve vlastné biol.deti a tretie na ceste.Ale v našom okolí jeden manželský pár, ktorý si adoptoval novorodeniatko. Čakali 4-5 rokov, medzi tým boli aj na umelom,nic z toho.K veci, zo strany ich rodiny počúvam aké je to malé nádherné(čo samozrejme aj je 😍 ),ale nezabudnú poznamenať, že čo z neho vyrastie, aké choroby bude mať ... veď otec je neznámy a čo je to za matku čo dá dieťa na adopciu a čo to dieťa bude stvárať keď zistí, že je adoptované... . Ako to vnímate vy? Mne to príde také hlúpe, obmedzené zmýšľanie... . Len tak pomimo - Nemala by som sa potom aj ja strachovať čo vyrastie z mojich detí, keďže rodinu poznám?! Svokor alkoholik, svokru by som poslala k psychiatrovi, u nás v rodine boli aj drogy ... Už ma považujú za arogantnu a nespolocensku lebo nechcem na túto tému s nimi diskutovať.

dorottka
4. jan 2017

@xstelinka Kasli na nich, cim dalej, tym viac som alergicka na tieto obmedzene dristy a uz fakt reagujem podrazdene... slusnost nefungovala aj tak nikdy. Hovoris spravne - ako keby vlastne geny boli neomylne a nikdy necakalo ziadne prekvapko. No co uz, najdolezitejsie je obrnit sa poriadnou hrosou kozou a opakovat si svoje a razne, ak sa ti chce teda, pretoze nikoho do toho nic. Tes sa z babatka a dobre bude - ja som tiez za arogantnu a nespolocensku, ale pri tych ludoch mi to ani nevadi... kym som sa snazila byt za dobre, i tak sa nedalo, teraz sa uz ani nesnazim a vies co? aspon mam pokoj, to je na nezaplatenie :D
PS: my sice neriesime adopciu (zatial aspon), ale ohladom dietata a celeho zivota nam kecaju statocne.

continental
4. jan 2017

@erio ano,to som tak približne napisala,nedá sa to povedať presne,lebo každý mesiac je to čisielko iné,naposledy čo mi jedna pani písala,začínala s čislom 125-to bolo v septembri.Ale je to podobné čisielko s akým sme začínali my.☺ale základ je,že sa určite všetky dočkáme 😉.A to si držíme palce.💜🌼👪

evadek
4. jan 2017

Dievcata...od septembra som sa nikam neposunula...Vsetky navstevy mam za sebou....A teta uradnicka nie a nie spravit spravu...poslat ju psychologicke aby som zacala pripravu...Ked som jej zaciatkom decembra volala...povedala,ze do 3 dni to spravi a psychologicka sa mi ozve...Ked som jej volala znovao dva tyzdne ( uz mi je trapne jej nonstop volat) povedala,ze im spadol system...ale znaci si to do kalendara...Odvtedy nic..neozyva sa...Ok...Uz mam pocit,ze ju uhanam....ale ked som volala psychologicke...tak mi povedala,ze ona jej musi poslat spravu - dotaznik, spravy z navstev...
No ona nic...Ja jej vyvolavam..bola som tam aj osobne...je mila...ale stale len slubuje...Mam pocit,ze caka na peniaze...Je to mozne????...Uz by som chcela zacat pripravu..ved v septemb. tam boli vsetky papiere....navstevy tiez prisli o mesiac...a odvtedy nic...

anettta
4. jan 2017

@evadek a z ktoreho kraja si? To neni normalne. My sme odovzdali papiere 22.8. A uz sme mesiac zaradeni do zoznamu ako ziadatelia.

evadek
4. jan 2017

@anettta z Ba ....vobec....vsetko islo rychlo...a odvtedy mi len slubuje...ja jej vyvolavam..ona vzdy mila...ochotna...naozaj mam pocit,ze chce nieco do vrecka....

anettta
4. jan 2017

@evadek to ma moc mrzi ze vam to takto zdrziavaju :( to je odradzajuce. Nechces ist cez umev alebo navrat? Tam sme mali pripravu za dva mesiace hotovu. A bolo to skvele. A ked sa prihlasis tak mozes na tetu tlacit ze ti uz zacina priprava.

evadek
4. jan 2017

@anettta to sa obe plati vsak?...a kolko?...no aj toto je moznost..Ano..je to strasne demotivujuce

ivka3901
4. jan 2017

Ajojte baby prepačte,že sa ozyvam takto neskoro ale nejak som nebola dlho na modrom konikovi išli sviatky musela som vypekat potom sme chodili po navštevach a boli sme aj na vianočnych trhoch v Budapešti a potom som mala meniny a akurat včera sme boli po papiere na úrade

ivka3901
4. jan 2017

Ozaj prajem vam všetkym čakateľkam do noveho roka nech sa dočkate vytuženeho babätka 😘😘😘

anettta
4. jan 2017

@evadek ano plati sa, my sme boli v usmeve, platili sme 140 € na osobu, cize dvaja 280€. ale da sa to zaplatit aj na viackrat. za tie dva mesiace. ale to je taka podla mna mala inc´vesticia vzhladom na dieta 😉 potom su to stae iba vacsie sumy 🙂)) nechcem tym povedat ze je to malo... len som tym chcela povedat, ze to za to stoji 🙂

evadek
4. jan 2017

@anettta v poriadku...budem to riesit cez usmev...na toto uz nemam nervy :( ...
a ako ste boli spokojni?

anettta
4. jan 2017

@evadek my sme boli spokojni maximalne. Bolo to formou zazitku a skupinovych sedeni. Ale neviem o nikom zeby sa mu to nepacilo 🙂

evadek
4. jan 2017

@anettta super....zajtra im tam zavolam.... no nie je postup,ze najprv musia dostat papiere...a az potom ma zoberu?..:(

nikola116
4. jan 2017

ahojte, s manzelom sa chystame podat ziadost o adopciu- Bratislavsky kraj, sme z Malinova, sli sme na urad socialnych veci a rodiny do Senca, ked sme tam prisli nik nevedel ze kam mame vlastne ist, zostali sme zaskoceni s muzom, potom sa nas chytila velmi mila pani uradnicka, pozitivna, vsetko nam podrobne vysvetlila, dala ziadost a potrebne papiere na vyplnenie s tym ze mame ist uz dalej cez Ba, boli sme naozaj velmi milo prekvapeni. Uvidime ako to pojde dalej v Ba 🙂 nejake skusenosti ? dakujem a vsetko dobre do Noveho Roku 🙂

bosorkabb
4. jan 2017

@nikola116 tak v prvom rade treba dat potvrdit a vyplniť papiere ktoré Vam dali. Keď to budete mať, treba zaniest do BA. Pridu k vam obzrieť byt baby so Senca. A nasledne ak všetko máte tak absolvujete prípravu buď na urade v Senci ,Navrate alebo v Usmeve. Urad je zadarmo v Navrate sa plati 100 eur na osobu v Usmeve 140. Po absolvovaní prípravy vas zaradia do zoznamu žiadateľov.

nikola116
4. jan 2017

@bosorkabb ano lekarku, prijem a kataster dame potvrdenia vypiseme a podame, mate niekto skusenost s pripravou v Senci ? dakujem

bosorkabb
4. jan 2017

@nikola116 ja patrím pod Senec, ale pripravu sme robili v Návrate. Psychologicka v Senci mala plne termíny a začať by sme mohli az o 7 mesiacov. Tak dlho sme čakať nechceli.
Este sme potrebovali posudok od mesta ....vy od obce.

kikuska_wedge
4. jan 2017

@nikola116 ešte doložte aj pracovné posudky. Ušetríte čas tým, že ich nebude pýtať úrad. Tiež patríme pod Senec, ale prípravu sme robili v Návrate a za mňa veľká spokojnosť.

ellen2016
5. jan 2017

@kikuska_wedge ake pracovne posudky? My sme prikladali iba doklad o zamestnani.

kikuska_wedge
5. jan 2017

@ellen2016 a nekontaktoval potom upsvar zamestnávateľa? My sme dokladali taký posudok, ako zodpovední, v kolektíve obľúbení a pod. 😝