icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

iivviikk
7. feb 2017

@anettta ano normalne matersku nas mal 11,5mesiaca a brala som.

bosorkabb
7. feb 2017

@bibal123
@maninka1974 baby a na úrade u vas alebo tam kde je vedené dieta? Lebo naša malá je mimokrajova

bibal123
7. feb 2017

@bosorkabb na urade u nas

11simca16
7. feb 2017

@bosorkabb ahoj, podľa trvalého pobytu biologickej matky.Lebo inak to presunú a predĺži sa to.to ti v Návrate povedia.

nikadomi
7. feb 2017

@11simca16 toto tiež asi nie je pravidlo, lebo my sme podávali v bydlisku biolog. matky a súd to presunul tam, kde bol malý v DD.. 😏

11simca16
7. feb 2017

@nikadomi asi sa opýtať socialnej v ded.Malý je zo Skalice, tam sme to podať nemohli ale podľa tr. pobytu matky.Viem, že s Usmevu vtedy volali kurátorke kde sa to má adresovať.Lebo preloženie spisu trvá vraj 30 dní.NEch sa to nenaťahuje.

rebekarebekova
8. feb 2017

Dievcata, pri adopcii babatka mu mozu dat novi rodicia krstne meno alebo sestricky v nemocnici? Ci?

jenoveva
8. feb 2017

@rebekarebekova Kludne mozte dat vy nove meno. Nas mali bol bez mena,az mi sme mu dali meno a potom to sud uznal.

iivviikk
8. feb 2017

@rebekarebekova aj ked daju mozte si zmenit. My sme sice nemenili,nas mal meno ktore patrilo k nasim,ktore sme si vyberali ze co ak budeme mat. 🙂
A mame🙂

beka22
8. feb 2017

My malého voláme inak ako má v papieroch. Tak ako bude mať po adpcii. Najlepšie je to keď idete k novému dr. Pozre na kartičku a keď mu povedia menom čo je na kartičke a malý nereaguje. Dnes sme boli na novom vyšetrení a sestrička na neho rozpráva menom z kartičky a keď malý nezareagoval a ja som nestihla nič povedať tak sa ma hneď pýtala on je nepočujúci? Keď som jej povedala ako to je ostala ako fakľa a to nemala na to dôvod. Ale bola zlatá.

maninka1974
8. feb 2017

@rebekarebekova to meno čo vymyslia v porodnici ked dieta nemá meno sa meni ked ho adoptívmy rod nechcu a daju mu meno ktore chcu... ale neskor o tom rozhodne sud..

mana85
8. feb 2017

@beka22 To poznám a ešte sa mi stalo pár krát u cudzieho lekára že nás volali dnu BIOpriezviskom :-P to som asi zase je vypadala ako nepočujúca keď som nereagovala ... :-P
A úplne " škandalózne " bolo keď naša sestrička od obvodnej nám poslala predvolanku na očkovanie na originál meno a priezvisko malého , poštárka to zaniesla do časti u nás nazvanej " cigáreň " a tam si naša predvolanka prešla po každej rodine až niekoho napadlo komu to asi patrí takže sa dozvedeli kto čo a už boli všetci múdri a len nás zastavovali že to je odtiaľ odtiaľ že a to je taká im rodina a taká , neviem či pomohlo že sme zatĺkali , zatĺkali , zatĺkali ale potom nám už dali pokoj ... Mimochodom našej sestričke bola táto príhoda veľmi vtipná a keď som jej povedala že nám do smiechu nebolo tak sa rozosmiala ešte viac ...

beka22
8. feb 2017

@mana85 aj mňa dnes volala malého priezviskom ale potom sa ospravedlňovala ako keby neviem čo urobila. Chúďa musela sa cítiť hrozne ale nemohla vedieť že je to tak ako to je😂😂😂

grasska
9. feb 2017

@bosorkabb ahoj pises , ze mate malu mimokrajovo, podla toho ako vsetky tu pisu, tak ani v celku nerozumiem, ako sa moze dietatko dostat mimo kraja, ked vsade su poradovniky az nad 100. v ktorokm kraji su take aktivne pani ? a v ktorom su take spomalene, ze dali adopciu do ineho kraja .. .

bosorkabb
9. feb 2017

@grasska som z BA. A naše požiadavky boli ine ako väčšiny žiadateľov. Nam na etniku nezáležalo,tak preto mame mimokrajovu malú.

nikadomi
9. feb 2017

@grasska ahoj aj my máme mimokrajovú adopciu.. skrátka o bábo nik nemal vo svojom kraji záujem, a tak potom spis ide do každého kraja.. nášho ani nik pozrieť nebol.. ich škoda, pre nás dobre 🤗😉

nikadomi
9. feb 2017

@grasska no a popravde aj pre mňa je to nepochopiteľné, keď viem, že tam čakajú aj 5rokov.. ale čo ja s tým narobím? 🤗

bosorkabb
9. feb 2017

@grasska tak ako pise @nikadomi všetko je o požiadavkách a pokial v danom kraji nikto o dieťatko neprejavil zaujem tak putuje mimo kraj.
A úprimne možno keby boli viac otvorený tak by nemuseli dlho čakať a boli by prekvapený ake su to krásne detičky. Nikto by na malu nepovedal ze je rómskeho etnika.

chmurkaxy
9. feb 2017

Ahojte dievčatá. My sme si pred 5-timi rokmi dávali žiadosť v BA, vtedy to išlo rýchlo a to sme mali klasika kategóriu (0-2, zdravé). Po 1 a 3/4 roku nám volali,že majú pre nás bábätko, len my sme medzitým mali doma ročného synčeka a netrúfla som si. Po zvážení sme požiadali o vyradenie zo zoznamu.
No a teraz zvažujeme zase celý ten kolotoč, akurát s tym,že už by sme radšej kategóriu 2+. Je lepšie ísť cez nejaké OZ alebo radšej cez úrad,kde nás už poznajú z predchádzajúcej prípravy? Máte prosím nejaké rady?

anettta
9. feb 2017

@chmurkaxy ahoj, my sme robili pripravu na jesen 2016 v usmeve tu v ba. Bolo to super, velmi dobre spominam na tuto skusenost...ak by som sa mala rozhodnut znovu idem tam 🙂 ale vraj aj navrat je vynikajuci, len oni otvaraju pripravu iba tusim raz do roka.
vela stastia!

mana85
9. feb 2017

@grasska Tak napríklad my sme boli úplne poslední v poradovníku keď nám volali z nášho kraja čiže ak by sme neprejavili ani my záujem tak malé 8 dňové bábo ide do všetkých spisov po Slovensku ... A sestričku nám našli v inom kraji lebo v našom nebolo žiadne podla našich požiadaviek ... Ono v takomto prípade ak sú požiadavky volnejšie je potrebné aby aj čakatelia boli aktívni a chodili sa pýtať na úrad či neziskovku a super ak aj teta na úrade má záujem nájsť domov dieťaťu ktoré je niečim znevýhodnene ...

yukki
10. feb 2017

Ja som ležala po narkóze v nemocnici, keď mi zazvonil mobil, volali z Kraja že majú dievčatko narodené vtedy a vtedy ale rýchlo nech sa rozhodnem...lebo dievčatko pôjde na medzikraje. Povedala som, že ju nepotrebujem vidieť, je moja a prídem im podpísať papiere, len čo mi vyberú hadičku z brucha, tak aj bolo, v ten deň keď mi to vyskubli už stála pod špitálom moja mama v naštartovanej felícii, aj s prvou, adoptovanou dcérkou, a rovno sme rafali do Košíc im to tam podpísať. Videla som ju až potom.....
A včera stála na bedni na najvyššom stupni v okresných lyžiarskych pretekoch...a áno, je toho etnika, o ktoré sa moc v adoptívnych zoznamoch boj nezvádza, ani najmladšia už vtedy nebola.
Obe sú moje. Obe mi robia tak starosti, ako aj radosti, a neviem porovnať, či by deti svetlejšie robili starosti menšie, či väčšie. Iste, odpadli by nám primitívne rasistické útoky od spolužiakov, ich rodičov, a poniektorých učiteľov......ale na to tu pre tie deti sme....aby na toto neboli v živote sami.

anettta
10. feb 2017

@yukki krasne si to napisala! Gratulujem velkej lyziarke!

katkuz
10. feb 2017

@yukki nadherne vyznanie 🙂 no nemilo ma prekvapilo, ze rasisticke utoky od ucitelov?? ja mam napr. v skolke polovicneho taliana a mam byt na neho hnusna, pretoze je iny??? skor ma vytacaju niektori jedinci majoritneho etnika, ktori maju na haku nejake pravidla 🙂 zalezi od rodiny, ako a co vstepuju detom a tie tvoje baby maju vela lasky 🙂 🙂 🙂 a tiez gratulujem k lyziarskemu uspechu 🙂

yukki
10. feb 2017

@katkuz no našťastie od 95% učiteľov nie....ale bohužiaľ, nájdu sa...

nikadomi
10. feb 2017

@yukki perfektná si!! Som rada, že si sa ozvala 😉

bibal123
10. feb 2017

@yukki presne najdu sa ,co je smutne ja som to zazila u lekara :( Jej sproste konstatovanie ...co s nej vyrastie ,az ma pri srdci pichlo tak jej vravim ,ved moja dcera a ostala hned ticho .Treba byt pripraveny aj na primitivnych ludi o tom je svet .Hlavne ,ze my s muzom ju milujeme a cela nasa rodina a druhy nech si trhnu .

kominar
10. feb 2017

@bibal123 vystiha si zážitky mnohých z nás.

zibi
10. feb 2017

@mana85 tak to je dobra primitivka ta sestricka🐷🙊

ellen2016
10. feb 2017

Ja som bola u zenskeho lekara a povedala som mu ze si chystame adoptovat romske dieta.on spustil,ze to nech v ziadnom pripade nerobime,ze to olutujeme. tak to ho cakalo potom,to len tak nerozdychal....o to viac ma to stvalo,ze to bolo v privatnej klinike. Uz tam nerobi;)