Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
neda mi nedat komentar ..kazdy odsudzuje ciganov ,ale bavit sa na ich hudbu to im nevadi...kolko je uspesnych romskych ludi ....presne ako pises @bosorkabb otec nie je znamy..A dokonca poznam par co maju a chceli biele dieta a ako mala malinka 4 roky tak zistili ,ze je poloromka a miluju ju a vycitaju si,ze mali predsudky...Je to len v hlavach a okolie nech si vravi co chce ved zit snimi nebudem a ani na chleba nedaju ...Je to smutne ale zas kazdy ma svoje predstavy .Ja by som nas uzlik nedala za nic na svete ..Cez den je bielucka a ako sa stmieva tak tmavne mam najdokonalejsiu dceru na svete ..ci bude biela,cierna ,fialova je to nase sdriecko najkrajsie na svete 🙂 Podotykam bude zubna tehnicka a najlepsia a potom nebude vadit zrazu nikomu ,ze je romka 🙂)))
@amoenussa87 tak možno vy to dáte rýchlejšie.my by sme to asi mali aj skôr, ale boli sme obmedzení tým že muž robí v zahraničí a museli sme sa jemu prispôsobovať.
ako nechcem sa nikoho dotknut, ale ja na vyraze ciganča nevidim nic zle. Vobec to nepovazujem za nadavku, alebo urazku. Ale niekto mozno ano...
A co sa tyka este tejto romskej temy....poznam niekolko slusnych romov, kto robil pripravu v Usmeve, zrejme sa s nimi aj stretol. Je uzasne co ti ludia dokazali, ako sa z detskeho domova vypracovali, urobili si vysoke skoly, doktoraty. Moj velky obdiv a uctu maju vsetci slusni pracujuci romovia, pretoze maju velmi tazke zaradit sa v nasej krajine do spolocnosti a ukazat co v nich je. Pretoze im malokto da sancu napr. v zamestnani, vsetci maju predsudky a aj zle skusenosti a povedzme si pravdu, vo vacsine pripadov sa niet co cudovat.
Mna ale zarazilo, ked sa nas psychologicka opytala, ze preco nechceme romske dieta. Mala som jej chut povedat ze a preco by sme mali chciet? Co to je za otazku? Moja odpoved bola, ze preto, ze my sme bieli a preto chceme biele dieta, co je aj pravda. Ale pravda je aj to, ze mam z romov obavy, ano bojim sa, ze vekom sa prejavia ich neprisposobive geny. Ano viem, ani u bieleho dietata nemam istotu. Aj tam je nejaka "sanca" ze sa prejavia geny rodicov, ktori tiez pravdepodobne nebudu celkom idealni.
Baby nehadajte sa! 😘
tu nejde o hadky ,ved to by bola hlupost este aj tu sa hadat ...Kazdy ma svoj nazor ,len preco pouzivate nazov geny? Moja skusenost realna bola som na skoleny a pani co nas skolila,mala adoptovane 2 romske dievcata a mala aj svoje bio deti. To sme vobe nevedeli .Len prisla akosi tema uplne od veci adopcia ,kedze skolenie bolo uplne ine ohladom prace a ozvala sa jedna baba ,ze jej sestra by si uz neaodoptovala ..Na to sa jej spytala pani co nas skolila ,ze preco? odpoved boola lebo je to vyvrhel...A zas jej len pani dala otazku ,kolko deti ma vasa sestra? Odpoved iba toto romske jedno adoptovane...Ostalo ticho a Pani skolitelka jej pekne odpovedala ,ze tak by vychovala aj svoje ..A prezradila nam ,ze ma dve adoptovane dievcata a aj svoje biolog. a chovanie maju rovnake vychovane. Iba tolko chcem k tomu ..Moj nazor ako si vychovas tak budes mat ci biele ,cierne...Geny mozu mat tak temperamet ,ale chovanie davame my dievcata rodicia a nie adopcia ..ved bio matky nase deticky nepoznaju my si ich ako rodina muz a zena vychovavame. Pekny dnik a hlavne nejde tu o hadky ..Len nazvat to cigancatom sa nepatri:( Ani bieleme babetku nikto nepovie gadzo predsa ...:(
@berginkan skor som to chcela dat ako do plena otazku..ze ako sa vyjadruju aj ti na urade, vsade okolo o tychto detickach a ze potom to takto vyzera...omylom som ta oznacila, malo to byt mienene do plena, pre vsetkych...len ty si to pisala, asi som omylom dala odpovedz, tot vsjo...a nie sa tu hned urazat a hadat..len to nie!
@fatma1 ved si ma menovala..
@bibal123 v tomto fore je to brane inak, precitaj si par stranok a uvidis. je to skor s laskou a obdivom. a ked uz sme pri tom, som v organizacii, ktora pomaha detom rozvijat talent. a chcem si adoptovat hocijake dieta, pre man za mna aj cernocha...takze nie je fakt na mieste riesit, ze som pouzila slovo ciganca. pouzivaju ho aj samotni romovia a su nato hrdy. len "biely" si myslia, ze je to urazka, lebo tato spolocnost je chora
@bibal123 nesuhlasim celkom. Ano vychova da velmi velmi vela, ale napriklad aj psychiatricke choroby sa dedia a s tym asi nic neurobis. Mozes vychovavat ukazkovo, ale prejavia sa proste aj GENY. To bol len priklad, ze vychova nieje vsetko.
V Usmeve nas na to psychologicka aj upozornovala, ze vychova : geny = 50 : 50
Podelim sa s Vami o nas pribeh 🙂 Dnes, prave na sv. Valentina, je to uz 6 rokov, co sme si viezli domov nasho syna. Tento den nam pripomina cestu rodicov - zaciatocnikov, teraz sa na tom bavime. Ja som sa bala, ze sme kupili malu autosedacku, akosi sme syna do nej nevedeli vmestit 🙂)) Samozrejme bola dobra, chcelo to len cvik a menej roztrasene ruky. Cesta bola dlha /400 km/. Museli sme zarobit mliecko. To sme pripravovali v McDonalde 🙂)). Syn mal vtedy 6,5 mesiaca, bol celu cestu trpezlivy, spokojny. Dodnes mu za to dakujem 🙂 My sme to cele zvladli v podstate dost rychlo: v marci /pred cca 7 rokmi/ sme zacali s pripravou, v septembri sme skoncili, v oktobri nam zavolali, v novembri sme videli prvy krat syna, 14. 2 sme si ho priviezli domov a o pol roka sa nam narodil dalsi syn 🙂)
Dnes su chalani super dvojka, chodia na Judo. Starsi syn este chodi aj na plavanie. Ma neskutocne dobre srdiecko. Ten jeho smiech dobre naladi hadam kazdeho okolo. A je sikovny aj v skole, co sa velmi tesime. Je velmi huzevnaty, co ho bavi, tak to dotiahne do dokonalosti. Samozrejme, vie byt aj ufrflany, ale to hadam kazdy z nas 🙂
A este som zabudla dodat: "Uvazuj hlavou a rozhoduj sa srdcom" - to mi povedala kamaratka, ktora si tiez presla tuto cestu 🙂
@jajuskajana
Ahoj, ziadost o druhe sme si davali minuly rok, museli sme pockat na ukoncenie osvojitelskeho sudu s prvym dietatkom.
ahojte dievcata...
chcela by som Vam len povedat, ze tieto nase deti ci su biele, alebo cierne, modro alebo hnedooke, mudre alebo menej mudre, s "dobrym" alebo zlym " geentickym pozadim....vsetky maju jedno spolocne - su to opustene deti.
ci prevazi genetika alebo nasa vychova...hmmm....na zamyslenie...ako je to u kazdej z Vas? prevlada genetika alebo vychova? viete na to odpovedat? ja teda nie...a mam dva tituly a dokonca oba z "vazeneho" odboru...a vedzte, ze na tuto otazku Vam neodpovie nikto na 100%, lebo to zatial nikto nevie...a to na celom svete 🙂
a myslim si, ze to ani nikto nebude vediet este velmi dlho.... a obavam sa, ze na to "univerzalna" odpoved neexistuje...
pretoze kazde dieta je ine, u jedneho prevladnu geny a vrodeny temperament a druhe dieta je zase submisivnejsie a prevladne u neho ochota byt dobrym dietatom a "posluchat" vychovne principy... a teda sa viac sprava podla "vychovy"...
z toho vsetkeho mi vychadza, ze vsetky deti potrebuju lasku a asi je dolezite, aby sme nemali na ne velke ocakavania, pretoze ak mame predsudky a povieme si, ze sme si vybrali "dobry geneticky material" alebo "vstepili tu najsamlepsiu vychovu" a dieta sa da v puberte na zlu cestu a nebude splnat nase ocakavania, budeme velmi sklamani...
a je podla mna uplne jedno, ci vsadzame na genetiku alebo vychovu...
viete, ja sa v zivote riadim jednym heslom, ktore ma este nikdy nesklamalo: "nie je dolezite, co sa Ti v zivote stane, ale to, co s tym urobis" 🙂
vela stastia a lasky vsetkym aj detickam aj milujucim rodicom ❤
prepacte za dlhy prispevok, nedalo mi nenapisat...
Oh joj moje nervy....Moja známa je opäť tehotná...Ako ste reagovali na to, ked vo vasom okoli bola sama buduca mamicka a vy stale nic. Som z toho nestastna, neviem si pomoct. Ja im to samozrejme prajem aby mala kazda krasne a zdrave dietatko, ale strasne ma to boli, ked vidim ako im rastie brusko a tak... Asi mi z toho vazne zacina sibat ☹
@amoenussa87 kedze som skoncila so vsetkymi pokusmi moznymi mat dieta som tu. uz to neriesim. mysli na adopciu a na to dietatko ktore ta niekde caka 😉
@amoenussa87 nie je dolezite co sa Ti v zivote stane, ale to, co s tym urobis 🙂
myslim, ze kym nebudes mat svoj maly batoztek doma, budes to prezivat tazko, , ked uz budeme mat deticky doma, bude uz lepsie 🙂 minimalne nebudeme mat cas na to, aby sme to riesili 😉
@berginkan ja viem, že máš pravdu... lenže mi sme začali prípravu len teraz v januari...takže kým dostaneme bábätko už bude písať asi rok 2020...
@amoenussa87 ja som este ani nepodala ziadost. a mozno sa postasti skor 🙂
@anettta súhlasím s tebou...a viem aj to, že každá jeden nás prežíva to tažko...ale je to veľmi smutné...
@amoenussa87 ja Ta chapem, ze si smutna a je dobre, ked sa tu stretnes s rovnakymi osudmi podobnymi tomu tvojmu. drzim palce, nech to vsetko nakoniec dobre dopadne 🙂
@anettta Ďakujem a podobne prajem všetko dobré...

@berginkan fuu, prepac, nic v zlom... ale uz len vyraz cigancata je dost tvrdy....a necudujem sa, ze sa potom takto na tieto deticky pozera, ked sa takto o nich hovori!