Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@bosorkabb no mam dost. Akoze nebolo vam to povedane aj ked ste sa opytali? Ci ste to brali asi ze automaticky je volna a nepytali ste sa?... (uplne chapem)
Takze myslis ze poziadavka aby nas oslovovali len s pravne volnymi detmi je zbytocna? 😃
A ten navrh na pravnu volnost podava kto? Urad?
Ja to nechapem, ved nech ponukaju len pravne volne deti. Ci chcu akoze usetrit na starostlivosti o dieta? Zbytocne len vsetkych stresuju!
@joannita pytali sme sa,to bol február. Ich odpoveď: je to len formalita už to rieši súd od januára( to uz sudkyňa zamietla a vedeli o tom pretože im v januari volala) dozvedeli sme sa pravdu koncom februára ked sme chceli podat neodkladne ( povedali nam to v DeD), mala uz bola u nas 2 týždenne na hostovskom. Takže tak. Pokiaľ viem nie sme jediny.
Potom nam jedna ochotná úradníčka vysvetlila že pravne volne sú len väčšie deti a to preto lebo bio ma možnosť si to rozmlysliet 2 mesiace od opustenia dieťaťa. A návrh na súd podáva kuratela čo nie vždy spravy spravne a vtedy kedy má. Plus sudcovia rozhoduju nie vzdy rovnako rychlo a rovnako. Co kraj to iny zvyk a moresy.
Takže takto to chodí.
Myslíš že nam niekto poradil? Nie ak neratam baby tu. Na urade v DeD aj na sude ine info.
Ale sme radi za naše slniečko,už len ta byrokracia a bude dobre.
@joannita uradnicky vam urcite povedia pravdu..mozno sa stane sem tam chyba ako bosorky ale to len vynimocne. My sme mali novorodeniatko a tam si to mama moze ksdykolvek do jeho 8 tyzdnov resp do predosvojitelskej rozmysliet. U nas niktoneurobil ziadnu chybu. Mama si to jednoducho rozmyslela a s tym uradnicky nicnemaju. Ak by ste s muzom nevedeli ustat to ze si to mama moze rozmysliet tak o novo rodencovi neuvazujte. Je to brutal narocne vyrovnat sa s tym a to sme maleho iba navstevovali v porodnici a 10 dni.
@anettta
My chceme babo do 6 mesiacov. (Ale kludne aj rocne) tak neviem myslis ze aj tam moze nastat taky problem?
Takze do predosvojitelskej moze ist len uz ked je pravne volne ano?
Ano verim ze je to brutal, je to pre mna uplne sialena predstava a preto sa tam nikdy nechcem dostat...
@bosorkabb
Aha jasne takze vas na to pripravili ze sice nieje volna, ale nebude to ziadny problem. Ale bol.
A pises ze pravne volne byvaju starsie deti, t.z. ake stare? Pol rocne by snad mohlo...
A pisala si ze ten navrh ste na sud nakoniec podali vy s pravnikom, cize aj to sa da?
A teraz ked ho budete mat v pestunskej, potom uz nieje potrebna predosvojitelska a nejak plynule sa da rovno adoptovat?
Prepac za tolko otazok, ale nas by mali cca za pol roka oslovit a chcem sa pripravit na vsetko...
@joannita ano len právne volne dieta môže ísť do predosvojitelskej.
Tak ako píše
@anettta pri novorodencoch si to matka môže rozmyslieť. Pri starších deťoch je väčšia pravdepodobnosť že je právne volne. Ja tvrdím že všetko je o šťastí. Musíš mať šťastie na dobrych úradníkov,sudcov a DeD. Každá z nás sa stretla s niečím co nečakala bud na urade,DeD alebo na súde. Nie všetko v živote ide ľahko a bez problémov. Ale ten maly cloviecik stojí za to aby sme bojovali. Zaslúži si ľudí ktorý ho budú ľúbiť,ktorý mu poskytnú šancu vyrastať v rodinnom prostredí kde ho budú všetci ľúbiť. Lebo ide hlavne o neho a jeho šťastie.
@joannita áno tak to bolo. Verili sme im,veď mi sme skusenosti nemali. Áno aj navrh môzme podať my,lebo uz malu zastupujeme podla rozhodnutia súdu. Dovtedy sme nemohli.
Predosvojitelska nieje potrebna ak je dieťa u vas v pestunstve,potom sa plynule prejde na adopciu.
Vek dieťaťa velmi nehra rolu,záleží ake kroky podstúpila kuratela aby bolo pravne volne. Naša má 9 mesiacov a pravne volna este nieje. Je to na sude teraz co urobi.
Najdôležitejší faktor je historia matky,ci má aj ine deti,ako sa zachovala pri nich. Ake ma zázemie, z akej skupiny je a tak. A podľa toho vieš predpokladať jej kroky.
Baby neviete ako je to s preverovanim prijmu u podnikatelov? (Preverovanie myslim uz na sudy, nie pred pripravou)
Dava sa danove priznanie za predchadzajuci rok?
A neviete ci akceptuju aj prijem z prenajmu bytu? (Tiez danove priznanie)
Dakujem.😘
Je to tak ako hovori @bosorkabb velmi zalezi od toho ako sa matka chova. Napr nasa ma doma jedno dieta a az toto druhe isla dat na adopciu. Ale si to po dvoch tyzdnoch rozmyslela. A preto je vysoka pravdepodobnost ze si maleho casom bude chciet vziat spat ked sa o nich rodina postara. Preto maleho aj stiahli zo zoznamov kym sa ta situacia nejako neporiesi. Ak by ta matka mala inu situaciu, ze uz ma nejake opustene deti alebo ze je bezdomovkyna, tak by sme do toho urcite sli.
Napr ako ma situaciu bosorka, to je uz iba o sudoch, to nie je o matke. A ta ravna volnost malej je len formalna zalezitost. Tym to samozrejme nechcem zlahcovat.
Chcem len povedat, ze je velky rozdiel v tom ze ci dieta nie je pravne volne preto, ze to nedovoli biematka - lebo ta ma prednostne prava pred vsetkym. Alebo ide o pravne formality a chyby sudov a uradov.
My sme zazili tu prvu moznost a ked niekto nie je pripraveny na zdielane rodicovstvo tak to jednoducho nevyhra... a trwaz to vobec neposudzujem ci je to dobre alebo zle...je to jednoducho tak...
@anettta ano suhlasim je to tak. Dakujem, budem sa ked tak pytat na situaciu biomatky.
Jasne ze ked sa matka rozmysli, tak aj urady a sudy su prikratke a tej matke sa neda absolutne vycitat ze sa nedokaze vzdat dietata. Skor ma stve ten pripad ked urady a sudy nerobia poriadne to co maju.
Ahojte. Kupili sme rodiny dom. Niekedy v juli budeme mat uz list vlastnictva....to vieme,ze kopiu mám poslat na socialnu....ale kym robime rekostrucne prace budeme byvat este tu v najomnom byte..... Z toho nebudeme mat problemy? ( V najomnom sme byvali uz aj vtedy ked sme robili pripravu.)
ahojte baby chcem sa spytat ci mate niektora skusenost s tym ze si zena adoptuje dieta ked je sama a nema partnera...mam kamaratku ktora nemoze mat absolutne deti lebo prekonala rakovinu je rozvedena.... ma dobru pracu a svoje vlastne byvanie dalo by sa adoptovat dieta aj v takomto pripade? Je mi jej strasne luto pretoze je to uzasna zena... ak mate niektora skusenost aj s takymto pripadom napiste dakujem!
@slecnakatie pokiaľ viem da sa to v pohode. S nami robil prípravu sám chlap. Takže isto sa dá.
Ahojte kočky 😘 viem,že to tu už odznelo hodne x,čo sa týka žilinského kraja,ale neviete náhodou,niečo nové,či sa ten poradovník trošku nepodal ďalej.Ono to čakanie je kruté.čakáme už 6-ty rok a stále nič.ďakujem.❤❤❤
@slecnakatie v zakone je uvedene ze osvojit dieta si mozu len manzelia alebo vo vynimicnych pripadoch aj jednotlivec. Co ale pocuvam z okolia tak by to nemal byt problem. Jednu poznam, chcela osvojenie, ale tym ze ked by isla na matersku tak by ostala bez prijmu, tak maleho mala najskor v pestunstve a az ked siel do skolky a ona nastupila do prace, tak adoptovala. K adopcii musis mat dostatocny prijem, co ako sama matka na materskej tazko splni, tak preto to aj uradnicky vraj odporucaju zenam takto.
@slecnakatie Dá, som jednou z nich, práve mam doma mesiac a pol synčeka. Som tiež rozvedená.
@slecnakatie Ano da sa to a nie je to az take vynimocne ako pisu v zakone.
Dievcata prosim poradte čo urcite nezabudnut napisat do navrhu na pestunsku a neodkladne opatrenie
@labudka pozrela som svoj navrh a je tam: opis ako dieťa znáša cestu späť do DeD, opis ako sa u nas má,aké ma podmienky ako ho lubime a chceme pre neho len to najlepšie. Apelujeme na súd nech koná v čo najlepšom zaujme dieťaťa. Ako medzinárodný dohovor o pravach dieťaťa uprednostňuje vychovu v rodinom prostredi pred ústavnou starostlivostou. To je tak asi všetko.
@bosorkabb ďakujem,akurat som ti išla pisat osobne, my sme dosť rozhodeni,lebo akurat sme na interakciach, ktore by mali končiť hostovskym a nikto nám pri prvej nepovedal že treba mať tieto navrhy, a to sme sa stale pytali že čo treba a mali sme dosť času na vybavovanie, teraz namiesto kludnych stretnuti letel muž do ba vybavovat potrebne prilohy, aj ked neviem či mu daju tie moje, tak sme v takom nepeknom strese, a ja sa snazim zbuchat tie navrhy, nastastie mi tety z ba poslali navrh tak ho len upravujem, a myslim že presne ta poznamka ona trvalom pobyte sa tu rozoberala, ďakujem idem to tam dopisat
@labudka ja som podavala 2v1. Čiže navrh na neodkladne opatrenie a pestunsku starostlivost vsetko v jednom navrhu. Potom netreba tolko priloh,len 3 krat všetko vrátane toho navrhu.
Na konci som napisala ako by mal sud rozhodnúť aj o tom trvalom pobyte.
Návrh som podávala keď malá bola u nás na hostovskom. Interakcie prebehli za 3 dni a brali sme si ju na hostovsky pobyt domov.
Ahojte Maminy! Potrebujem poradiť, Dostali sme malú do predosvojiteľskej starostlivosti a chceme podať návrh na osvojenie. Pri prvej žiadosti na súd, sme dávali do spisu aj potvrdenie o príjme, zdravotnom stave, majetkových pomeroch. Myslíte, že je to všetko potrebné aj znova priložiť k žiadsoti? Ďakujem
@solyka nas pripad bol, ze v case zapisu do zoznamu ziadatelov, aj v case sme podavania navrhu na sud byvali a obaja s mangelom mali adresu jednu adresu, v case ked sme cakali na vytycenie terminu sudu sme si kupili vacsi byt, prestahovali sa, mangel zmenil trvaly pobyt, no ja dodnes nie, mam stale na starej adrese. Deti sme prihlasili na novu adresu. Ale vsetko som priebezne hlasila, dokonca boli v case zistovania zo socialky uz aj v novom byte pozriet podmienky... takze podla mna problem nebude, len to treba nahlasit....

@joannita nám to povedané nebolo. Zistili sme to vlastne tak že v DeD nam to prezradili aj iné info. A ešte profi nám veľa povedala. Kompletné info sme zisťovali mesiac. Na ďalší mesiac sme zistili že sudkyna zamietla prvy návrh na právnu voľnosť to tiež len nahodou. Nikto sa neunúval nás o tom informovať. Tak podali ďalší navrh ten tiež sudkyňa zamietla ( zle podaný navrh) a zase nás nikto neinformoval,veď načo. Tak som povedala že nech už nic nepodávajú,podáme my a cez pravnika. V stredu tam idem zase že aky majú zase problém. Fakt si treba všetko preverit.