Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@avogiles Ďakujem, bývame pri PE , ako zase túto temu nezaciname my rodičia a ak tak len ak predchádzalo niečo tomu napr. Kubko mal vždy rad doktorku Plyšakovu a zrazu fuuj ona smrdí a je špinavá a len zle deti jy pozerajú, povedal to ten a ten v škôlke a ja že a on to ako môže vedieť veď cez tv to nieje cítiť ama krásny biely plášť tak ani špinavá nieje a pomáha hračkam predsa a tak že dobre ale pozerať to nebude . hlavný spúšťač bola situácia keď sa náš malý rozbehol za spolužiakom po prijazdovej ceste k jeho domu chcel mu ešte niečo hovoriť cez bránu no vyšiel spolužiakov starky a na malého spustil krik plný vulgarizmov a do špinavých cigaňov čo im chcel určite niečo ukradnúť keď som sa ho snažila prekričať tak starký že aha ja som nevedel že to je ten Váš a to som mala ešte dohovorené od starostu že si máme na malého dávať pozor aby sme predišli takýmto konfliktom to keď som sa chcela sťažovať, tak u nás v obcí mala strana SLNS druhé miesto vo voľbách takže nevraživosť na každom kroku . čo sa týka kamarátov no neviem veru tam asi robíme chybu nemali by sme sa do toho montovať, lenže biele deti sa za ním nehrnú a ja ho nwchcem nechať v tej mienke že tmavé deti su zle , kradnú atď, atď...a zas na druhý deň už su jeho kamoši tak su to deti nepamätajú si co im povedal ale ked budu starší uz to bude iné a ja chcem aby to teraz pochopil potom už bude neskoro tak zas je pravda že je maličký aby sa vedel niekam zaradiť...
@erio Ďakujem tak my by sme tiez radi budovali hrdosť , len keď on to nechce prijať podla psychologicky potrebuje čas a vôbec to nemáme riešiť každé dieťa sa potrebuje vyrovnať same s tým v čom sa líši od väčšiny, ale keď mne je ľúto že mu neviem pomôcť , dokonca mi ešte povedala že je na škodu niekedy ak deti všetko vešaju svojim rodičom na nos že by mali mať svoje tajomstva tak s tým som moc nesúhlasila ja som práve že šťastná že nám dôveruje a ide za nama akoby si to nechaval pre seba a teda vlastne robím s komara somara asi tak no ...
@mana85 inak nas nato upozornovali v Navrate. ze toto su najtazsie veci a v puberte sa moze zacat hladat a moze aj odist a vratit sa. ale ja si myslim, ze to zvladnete vsetko laskou. vsetko je o vychove a o pristupe. to je moj nazor a velmi drzim palce, lebo tohoto som sa aj ja najviac bala a uz som kludnejsia.
ako tu uz mnohe spomenuli, je to nas zivot a nikoho ineho,a le tiez ma trapi ked citam ze sa rodina odvratila. velmi drzim vsetkym palce, aby to zvladli a napriek tomu, ze nechcu nic, iba lubit dieta, si to takto vydobijat. u nas zatial funguje ten cas, kedze ideme napripravu az teraz a potom bohvie kedy budeme mat male, asi cca rok rok a pol, tak im to davkujeme a zmienujeme sa o moznostiach stale. a uz podruhykrat to bolo lepsie o 100% 🙂 takze myslim, ze to zvladneme. 🙏❤🍀
Dobrý deň, možno mnohých zaskočím ale som chlap a prihlásil som sa do pestúnskej starostlivosti. A aj ja si chcem zobrať dieťa ktoré by som vychovával ako svoje vlastné. A pomohol mu tak dostať sa do lepšej rodiny a mať tak plnohodnotný život zo všetkým čo k tomu patrí. V 2016 som sa prihlásil a absolvoval som už prípravu na náhradnú rodinnú starostlivosť cez Upsvar . Od júla 2017 som zapísaný do zoznamu žiadateľov. Volal som tam dnes a pýtal som sa orientačne na poradie , pani na úrade mi povedala že som 4 v poradí a ešte sú aj dáky predtým pozastavený. Dal som si žiadosť o chlapca okolo 4 rokov a nechce sa mi veľmi čakať keď čítam vaše príspevky že ste podaktorí čakali aj 2-3 roky. Čo by ste mi poradili mám sa obrátiť na neziskovú organizáciu Návrat alebo Úsmev? A poprípade môžem požiadať aj o nahliadnutie do zoznamu detí vhodných do pestúnskej starostlivosti? Mám dovolenku celý mesiac a mohol by som ju aj vhodne využiť na interakcie. Ďakujem za vaše rady.
PS: Nie som úchylák , mám za sebou aj mnoho psychologických testov a navyše pracujem aj s deťmi a chcel by som mať už konečne aj doma svoje vlastné. AJ keď nebude biologické ale aj tak bude moje. 🙂 Pekný večer
@pepopestun ahoj vitaj medzi nami 🙂 jasne, ze mozes zajst do usmevu alebo navratu, len si tam predtym zavolaj, aby si si dohodol stretnutie. vela stastia prajem 🙂
@anettta Ďakujem veľmi pekne , budem ho určite potrebovať 🙂
@pepopestun ak mas papier od uradu, ze si zaradeny, a mas absolvovanu pripravu - tak chod proaktivne ty. Tiez sme tak sli.
1. zavolaj do Usmevu ako dar (na upsvar maju zlozky len deti zo svojho kraja primarne) a povedz ze si ten a ten, mas to a to za sebou a ze by si chcel nahliadnut do zloziek deti takych a takych, a dohodni sa na cas kedy ti to nachystaju
2.oni ti vyselektuju vstky zlozky deti, ktore maju "k dispozicii" a ktore splnaju tvoje poziadavky, ktore si uviedol v ziadosti
3. ty si precitas spisy, (je tam toho vela, vacsinou lekarska sprava, popis aka je situacia a preco je dieta tam, zaznamy stare obvykle aspon 3 mesiace), vyberies, ktore si myslis, ze by mohli prichadzat do uvahy, ak je tam video, pustia ti aj video (daj si na to tak aspon hodinu-dve casu)
4.pracovnicka na usmeve obvola prislusne detske domovy a informuje sa o sucasnom stave (ako je na tom aktualne dietatko, ci je ozaj volne alebo ci nahodou uz s nim neprebieha interakcia s niekym inym)
5.zavola ti, ze ktore je volne - a ty ak chces, tak ti vystavi papier - povolenie na interakciu (posielaju ho aj mailom, cize obratom to mas)
6. s tymto papierom si zavolas do prislusneho detskeho domova a povies ze si ten a ten, a mas zaujem o interakciu s tym a tym dietatkom a dohodnete si termin
7. povinne su 3 interakcie za pritomnosti domovackej psychologicky (bud na pode DeD alebo v profirodine, zalezi, da sa dohodnut, napriklad my sme cestovali za profimamou 80km, lebo v tychto horucavach prenasat 6m babo sme nechceli horedole)
8. po absolvovani tychto 3 interakcii ti psychologicka z DeD napise spravu a vybavuju papiere - povolenie, aby ti dieta mohli dat domov (na takzvany hostovsky pobyt - ten je mesiac, ale predlzuje sa podla potreby, az kym nebudes mat papier od sudu, ze dieta ti je zverene - lebo to moze trvat dlhsie, tak aby si medzitym nemusel dieta "vratit" do DeD, tak sa tento "hostovsky" predlzuje
@berginkan casovo je jednoduchsia,... momentalne na SR je malo pestunov, takze k dietatku sa "dostanes" rychlejsie. Nevyhoda je to, ze v niektorych pripadoch sa musis zmierit s tym, ze musi byt umozneny kontakt s biorodinou. Ak ale uz dojde na sud, a rodina sa fakt nezaujima, sud rozhoduje v prospech dietata - a teda aby ostalo u vas. Problem je tam aj ten - ze rodina vie kde byvate. Nie kazdy je s tym OK.
@ckatka Ďakujem veľmi pekne , ani neviete ako ste ma potešili. Už som tam aj volal ale majú dovolenku takže od pondelka to idem riešiť. Tak dúfajme že to bude čo najskôr a pribudne niekto nový do našej rodiny. Tak držte mi palce aby všetko dobre dopadlo 🙂 Ešte raz vám veľmi pekne ďakujem .
@najjulinka prečo to tak je?
@zuzlicek44 co prečo to tak je?
Ahojte babenky 😉,info.pre Žilinský kraj.Konečne sa poradovník pohnul o 3 miesta po krátkej dobe🙌🙌🙌🙌.Vďaka Bohu,dočkáme sa.....
@zanetaqwe A na ktorom mieste ste ak sa smiem spýtať ?
@pepopestun.jasneže môžeš.boli sme druhý.😉
@zanetaqwe Tak gratulujem do konca leta vás určite budú kontaktovať 🙂 Tak veľa šťastia želám 🙂
@pepopestun no moc tomu neverím, že to bude tento rok.Žilina bola jednoducho počarovaná.Ale ďakujem za pekné slová.Niekedy sú fakt cudzi ľudia lepší a prajnejší ako vlastná rodina 😊 ďakujem.❤
@viaven ahoj ako to vyzerá ešte čakáte,či?
Ahojte,čaká niekto na poloromske bábo v ZA?
@ellen2016 my čakáme v ZA a už skoro 2 roky😞verím že už v jeseni budeme traja.....presne tak to máme aj my uvedené v podmienkach.....
@vanesa1210 ahoj my 🙂

@mana85 mame rovnako starych chlapcekov a ten moj zatial reaguje v pohode. Ak sa aj niekto z neho smeje, tak sa mu bud snazi vyhnut alebo nereaguje na jeho narazky, proste si vybera ludi. Minule jednemu bielemu chlapcekovi, ktoreho videl asi druhy krat, doniesol taku obycajnu gulicku, co nasiel na ceste a do ucha mu zasepkal, ze to bude jeho poklad. A ten chlapcek tu gulicku stale nosi zo sebou, ze teta ja ju stale nosim, az som mala slzy v ociach. Ten chlapec je este aj od neho o dva roky starsi a vzdy sa nanho ten chlapec tesi, pritom sa vidia iba pred kostolom. Neviem ako by som Ti poradila, ale v nasom pripade sa snazime v nom budovat hrdost na vlastnu farbu pleti, ved je taka nadherna, nemal by sa nikdy za nu hanbit. On je dost velky extrovert, takze deti vedia byt aj krute ale ta uzasna zivotaschopnost a to, ze chce pocut, ze ho milujeme prave preto, ze je nas syncek, ktory je pre nas najkrajsi na svete, prevalcuje vsetko negativne aspon zatial. Ale co je dolezitejsie ako pritomnost? Nenechaj sa obmedzenymi narazkami znechutit.😉