Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
No vsetci to tvrdia....tak asi nebude chyba vo vsetkych a ona je ok......a to nielen poradivnik ale jej spravanie pristup a vsetko....koli nej to uz zoparvludi aj vzdalo....takze taaak....je to dost zleee.....len co?kazdy sa rozculuje nadava ale staznost nenapuse nikto takze pani uradnicka si dalej bude sexiet na teplom miestecku a robit ako robi.....😡je to smutne.....
dievcata preco sa nespojite s @vanesa1210 ???
chodte a stazujte sa! inak sa nic nezmeni!
Ja som normalne nasla kontakt na sefov nasej uradnicky (kuratorky) a im poslala mail, ale ja som pisala opak - ja som pisala pochvalu, a dokonca mi odpisal sam riaditel, cize isto to pojde na tie spravne miesta. nebojte sa! dievcata spojte sa a bojujte za svoje deti!!!
@anettta presne máš pravdu..... Uvidíme či sa kto pridá..... My sme už rozhodnutí, ďakujem za podporu...
Milé žienky,
už niekoľko mesiacov čítam príspevky na tejto stránke. Mnohé sa delíte so svojimi radosťami, otázkami, zdieľate skúsenosti, ... Chcela by som sa špeciálne prihovoriť čakateľkám z najviac kritizovaného nemenovaného kraja🙂, v ktorom sa adopčný poradovník hýbe veeeľmi pomaly. Keďže s manželom čakáme v spomínanom poradovníku už takmer 6. rok a už sme sa presvedčili o realite, ktorá vládne v našom "právnom štáte", chcem vám len z úprimného srdca povedať, aby ste nevykladali svoju vzácnu vnútornú energiu na riešenie vecí, ktoré bežný občan nemá v moci vyriešiť. Nemá zmysel nikde písať, lebo "všetko sa deje v súlade so zákonom". Prajem vám, aby ste sa naučili tešiť sa zo života, ktorý práve žijete! Žite každý deň pre ľudí, ktorých máte reálne okolo seba a nehovorte si, že budete šťastné až vtedy, keď sa vám naplní sen mať dieťa, po ktorom túžite.
PS:Toto nie je skepsa, ale spôsob, ako žiť realitu v radosti a nádeji.
Nádejná čakateľka
Nie, máme záujem len o adopciu. Prajem pekný deň všetkým!
@konik8,ja tiež toľko čakám,ako ja si myslim,že my sa ešte snáď malého drobčeka dočkáme,ale čo taký, ktorý čakajú 3-4 roky?to kôli politike nebudú mať dieťa? A podľa všetkého počitaj ako chceš,keď dajú v žilinskom kraji 2 deti za rok,tak oni sa nedočkajú vôbec.A neviem či je ešte väčšie šťastie ako mať dieťa ❤ Každý máme na to iný názor.A keď nemá bežný občan moc riešiť takéto veci,tak je tu ešte iná možnosť ako medializovať ako funguje adopcia.... napríklad na JOJke alebo Markíze.Určite je to lepšie ako napísať ostatným,že nemá cenu to riešiť a nedočkať sa vôbec.Nemyslým to v zlom,my už skoro za vodou,ale je mi ľúto tých,čo sú 2-3roky za nami.A vtedy by som určite niečo robila😉
@zanetaqwe
@konik8 baby zo ziliny, boli ste uz na klube nahradnych rodicov? Ak nieco riesit s uradom, je na to potrebna skupina ludi, nie len par izolovanych jednotlivcov. Urady to beru tak, ze vzdy sa najde niekto nespokojny. Ozaj to treba riesit skupinovo.
Navyse je tam vela rodicov pestunov a mozu vam odburat stereotypy ohladne pestunstva.
To akože fakt 6 rokov človek čaká a uspokojí sa s tým??? Nie je mi to jasné ---to je naozaj tak málo detí na adopciu alebo teda kde sú? Veď aj tá pani pracovníčka má svojich nadriadených a oni to nevedia-nevidia???
@konik8 ak ti takýto stav vyhovuje tak je to o. k. Ale sú tu iný ktorým to nevyhovuje ako
@vanesa1210.
Každý má právo sťažovať sa. Úradníci nie sú bohovia.
A tak ako písala
@avogiles treba sa spojiť.
Pestunstvo je v pohode, tiež mám v pestunstve malinku a budúci rok budeme riešiť jej adopciu.
@thera1 beka22 to vistihla presne,že pokiaľ v Žiline na úrade pracovala pani Holá,tak sa poradovník hýbal.My sme za necelých 5 rokov postúpili o 123 miest, pani Holá mi ešte vtedy vravila,že dajú približne 20 deti za rok,ale nedá sa to presne povedať+-,no a teraz sa posúvame o 2 miesta za rok.Tak si to daj sama nejak dokopy.....
@zanetaqwe držím palce, nech sa to pohne a rieši ak tá pani je nejaká divná, my máme dve deti v ZA kraji, mladší bol posledné dieťa, ktoré riešila Holá
@tortelinka ďakujem 😘
Ja som tiez zo ZA, ale stazovat sa ze dlho cakam... OK a mame nejaky konkretny dokaz preco sa dlho caka? Aj my sme sa za prve roky posuvali priblizne o 20-25 miest, ale preto to slo rychlo, lebo pred nami ludia odstupili, alebo mali volnejsie podmienky. Ak mam konkretnejsie podmienky a ludia predomnou tiez tak samozrejme, ze to ide pomalsie. Ano tato pani je svojska, ale okrem toho ze mi raz zareagovala cudne, nemam dovod stazovat sa. Teda aby ste ma chapali, aj ja by som bola rada keby sa to pohlo,... ale z mojho hladiska nemam nic konkretne na staznost. Viete o nejakych nekorektnych postupoch? Viete o uprednostnovani cakatelov pred inymi???
@bodka4 OK ak nemáš dôvod je to fajn... Si šťastná žena ze s pani dobre vychádzas..... Ja sa nechcem sťažovať na dlhé čakanie, aj keď pri takých voľných podmienkach ako mame o tom potom.....ale to koľko je voľných deti a ci sa narodia..... Alebo ci idú mimo poradovnik to sa aj tak nikto nedozvie a všetko bude aj tak v medziach zákona...... Ale sťažovať sa na prístup, komunikáciu, ochotu, - celkovo správanie pani ktorá tam sedi,a znepríjemňuje život množstvu NR,ajked by mala byť nápomocná..... a tiež poukázať nato ako to bolo predtým, ze by bolo vhodné všetko preveriť, či je to fakt všetko vporiadku.... Ale nato je náš potrebných viac.....
@dellfi jasné. Máme ju v pestunstve pretože keď sme ju brali nebola ešte právne voľná. Problém na súde. Jej bio matka ju opustila v pôrodnici a odvtedy sa neozvala.
Potom sa prekladal spis na iný súd to znamená ďalšie zdržanie. Takže teraz čakáme kedy súd rozhodne o právnej voľnosti. Potom môžme adoptovať.
Je bežné že pestuni si adoptuju dieťa ktoré majú v pestunstve.
Preto niektorý zbytočne čakajú v poradovniku a pritom by dieťatko mohlo byt už dlho u nich doma.
My sme čakali v poradovniku mesiac, ale je pravda že na etniku nám nezáležalo. A malá je krásna nikto kto o tom nevie by nepovedal že som ju neporodila.
Ahojte , chcem sa spýtať ako dlho ste čakali na súd od podania žiadosti? A keď vám prišlo predvolanie na súd , tak o aký čas bolo pojednávanie ? Teda koľko vás informovali predom , 1-2-3 týždne alebo viac. Lebo ja som podal už pred vyše mesiacom a stále nič mi neprišlo. Ďakujem za vašu odpoveď 🙂
@pepopestun podali sme v marci, súd bol v auguste a vedieť nám dali v júni že pojednávanie je začiatkom augusta.
@pepopestun na predosvojiteľskú sme podali v marci a pojednávanie bolo v auguste, vedeli sme to cca mesiac dopredu.. na trvalé zverenie sme podali vo februári a súd budeme mať teraz v utorok- dozvedeli sme sa to dva týždne pred pojednávaním.,
Ahojte dievčatá, dlhšie som tu na MK a v tejto téme nebola, ale ako vidím, nič sa nezmenilo v ZA kraji.. Úprimne povedané, ja by som nedokázala len tak čakať viac ako 6 rokov a nič neriešiť, len ticho čakať. Situácia vo vašom kraji nie je normálna. Pred pár dňami som sa o tomto rozprávala s našou pani z úradu.. Predpokladám, že asi tiež vie, ako to tam chodí, ale..nechcela sa k tomu vôbec vyjadrovať.. Chápem ju..Jedine čo odporučila, je podať sťažnosť, podnet (aj anonymne, ak sa bojíte nejakých konzekvencií) na Ústredie práce, sociálnych veci a rodiny... Kocky, ja som síce z iného kraja, ale viem sprostredkovane a z celkom dobrého zdroja, že detičky na adopciu sa napríklad v ZA nemocnici rodia. A tých nemocníc je v ZA kraji viac. Určite viaceré z vás máte kontakty na sestričky v nemocniciach a myslím, že vždy sa nájde osoba, ktorá určite povie, že sa deti rodia. Tak nechápem, prečo ozaj nepodate podnet aj na správanie dotyčnej úradníčky, k tomu keď pridáte info o počte detí, ktoré sa za nejaké obdobie narodili ako aj skutočnosť, že sa v poradovniku vôbec za x rokov neposuvate.. Ja by som to jednoznačne aj medializovala. Myslím, že si to veľmi pádne dôvody na začatie šetrenia.. Držím palce, aby sa to nejako vyriešilo a dočkali ste sa vytúženych 💗 detičiek.
@tlucka ja s tebou plne suhlasim...
cakat 6-7 rokov nie je normalne, kedze ja sice neviem, ze kolko sa rodi deticiek v ZA kraji. Ale co viem, ze su deti napriklad aj mimokrajovo narodene, ktore splnaju poziadavky niektorych ziadatelov - to viem naisto, videla som spisy v USMEVE - a tieto spisy maju na vsetkych uradoch a teda aj v ZA kraji!!! Cize minimalne toto je dohldatelne a dokazatelne. Ked si zavolate do usmevu, aby Vam pripravili spisy deticiek, ktore maju vhodne k Vasim poziadavkam, tak Vam minimalne ukazu par spisov...a tieto si mozete vypytat aj u Vas na urade.
A dokonca Vy ako zaradeni ziadatelia mate pravo prist na urad a povedat, aby Vam tety ukazali vsetky spisy deti, ktore si poviete...napr. do veku 3 rokov - bez rozdielu etnika a to by Vam mali poskynut. My sme sa s k tomuto kroku odhodlavali dlhsie, a nakoniec k nemu ani nedoslo, ale pytala som sa na to pani na urade a ta mi nepovedala sice ani ano ani nie, ale tym padom to nemoze byt zakazane a mali by ste mal na to pravo.
Chcela by som povzbudit najma rodicov, ktori maju volnejsie podmienky, deticky napr romske su, chodte si za svojim a hladajte si ich. oni su chudatka v Dedomovoch a nemozu Vas hladat..ale Vy ich ano...necakajte tak dlho...deti su, len ochota ludi rozdelit deti nie je...
Nikoho s anechcem dotknut, ale cakanie na dietatko 7 rokov, ked v inych krajoch v tej istej krajine sa caka trebars 2 roky je chore. Aj ked cakate na zdrave novorodeniatko.
ja viem zas tak, je jedno aký kraj, že ak je blondavé, modrooké a "nedajbože" aj biele, tak obyč.človek sa k nemu nedostane vôbec, to ide iným ľuďom "vyvoleným", kt. sú volaný už na pôrodnú sálu, takže toľko k tomu a inak držím palce všetkým čakateľom
@anettta máš pravdu.....

@vanesa1210 kým tam sedela pani Holá poradovník sa hýbal stále prišla táto a zaseklo sa to a poradovník je zakliaty. Neviem kde sa stala chyba. ☹