icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

berginkan
30. nov 2017

@jeka77 tak ak ste rozhodnuti a uz nepotrebujes nic vysvetlivat tak V prvom rade treba ísť osobne na úrad práce v mieste bydliska. Oni ti dajú základné informácie a tlačivá čo budeš potrebovať ako prílohy k žiadosti o osvojenie. Tie vyplnite a osobne podate.

silverrko
30. nov 2017

@marcelarefat mne na personalnom pocitali 34 tyzdnov a pri adopt.je to 28 tyzdnov iba. Neprisli mi peniaze a musela som poziadat o rodicovsky spatne nam dali.Zle mi to vyratala

jeka77
30. nov 2017

@berginkan ďakujem za info,kolko sa asi čaká na také malé bábo. nič neviem,doteraz som riešila stále KET a darcovské vajíčka,...atd. Už toho bolo asi dost, zrejme musíme zvolit inú cestu

silverrko
30. nov 2017

@jeka77 ZA kraj aj 5r a viac ale je tu moznost pestunstva a potom osvojenia

jeka77
30. nov 2017

@silverrko
to je poriadne dlho, panebože!

silverrko
30. nov 2017

@jeka77 ano

berginkan
30. nov 2017

@jeka77 vies co precitaj si tu nieco najprv lebo takto sa budes pytat to co tu stokrat odznelo😉

marcelarefat
30. nov 2017

@silverrko áno 28 tyz. Ale keďže ja som sama, tak mám nárok na 31 tyz. Musím doniesť čestné prehlásenie zamestnávateľovi a na soc. poisťovňu. Až potom nastupujem na rodičovskú.

wodanka
30. nov 2017

Ahojte, je tu nejaká mamička ktorá má adoptované dieťatko od drogovo zavislej matky? Oslovili nás ( nie prvý krát) s takýmto dieťatkom ale až teraz sa odhodlavame, či ho ísť pozrieť alebo nie.

berginkan
30. nov 2017

@wodanka ja sa planujem o tomto rozpravat s odbornikom. Lebo aj nam vraveli, ze je teraz vela takych... nechceme byt zatlaceni do kuta. zatial mame k tomu velmi odmietavy postoj, lebo drogy poznam robila som s takymi ludmi.

avogiles
1. dec 2017

@silverrko v tomto obdobi ma vacsina deti s bezpecnou vztahovou vazbou fazu znovuzblizenia. Potrebuju sa nabazit maminy pred tym, nez sa psychologicky vzdialia a budu schopne sebavedome vstupit do dalsieho obdobia. 🙂

avogiles
1. dec 2017

@wodanka je tu dost takych, pozri aj predosle prispevky. Maminy malych deticiek vacsinou hovoria, ze je to ok.

silverrko
1. dec 2017

@avogiles dakujem za radu🙂 vysvetlenie😉

nikadomi
1. dec 2017

@jeka77 pokojne sa pýtaj čo len chceš, ja ak budem vedieť, tak rada odpoviem aj po stýkrát 😉 a áno, treba navštíviť príslušný upsvar, prípadne zatelefonovať a dohodnúť termín stretka, kde Ti povysvetľujú čo a ako a obdržíš potrebné dokumenty k vypísaniu. Nič z toho ešte nie je záväzné. Naozaj je dobré začať aj čím skôr, lebo čakačky sú veru dlhé ..

nikadomi
1. dec 2017

@berginkan áno, drogová závislosť je svinstvo veru.. avšak bábo od drogovo závislej s najväčšou pravdepodobnosťou nebude mať žiadne následky, hoc aj sa narodí s absťákmi, tie rýchlo odoznejú a poom je to spravidla ok- je to neuveriteľné, ale drogy na mozgu bábätka spravidla nezanechávajú žiadnu zmenu. Viac by som sa bála alkoholu v tehotenstve, tam je riziko omnoho väčšie a bola by som opatrnejšia...

berginkan
1. dec 2017

@nikadomi neviem, vravim necham to na odbornika. vsade je pisane, ze to moze mat nasledky na vyvoj atd. nikdy nevies co presne brala, a co sa tyka toho alkoholu tiez by som nebola naivna. spravidla ked fetuju, aj piju...ale nechcem to tu rozoberat.

marcelarefat
1. dec 2017

@silverrko tak dnes som bola podpísať žiadosť o rodičovskú dovolenku u zamestnávateľa. Bolo v nej napísané, že do troch rokov dieťaťa. Odmietla som to podpísať, znova som im vysvetlila,že som na to bola viac x upozornena ,že mám nárok 3 roky od prvého súdneho zverenia. Nechceli to najskôr prijať, že si to prešetria, citovala som im zz a paragraf a že teda oslovím inšpektorát práce. Hned ma obvinili,že sa im vyhrážam. Ale hneď na to prišla vedúca personálneho a povedala,že mám pravdu. Takže behom 5 min. si to dokázali zistit a naštudovať. A pritom som to s nimi riešila už 2 dni. Namiesto slova Prepáčte - mylili sme sa,mi bolo povedané,že som špecifický prípad. A ešte nezabudli dodať,že ak by som sa chcela vrátiť skôr do práce, tak mi nemusí byť vyhovené , pretože nebudú so mnou najbližšie 3 roky počítať. Vivat Slovakia . Ste tu pre nás občania - zamestnanci nie my pre vás úradníci.😉. Takže vidíš ide to aj keď ma to stálo nervy. Keď si presvedcena a vieš,že máš pravdu, nedaj sa odradiť. Ide o najkrajšie roky ktoré môžeš s tvojim dieťaťom stráviť. Žiaden zamestnávateľ ani nik za to nestojí.

silverrko
1. dec 2017

@marcelarefat Ja som tiez posielala ziadost 3roky od zverenia dietata v tomto zneni a oni mi poslali na drzovku ze do dovrsenia 3rokov.Nicc ine som im nepodpisala ak sa dobre pametam. Idu nam zubky cize buduci tyz to poriesim cez inspektorat ci by mi to nedali pisomne a dam vediet ako som dopadla.Prijemnu rodicovsku😉

silverrko
1. dec 2017

@bosorkabb zeny pomooooooc na aky email mam napisat? prechadzam tu stranku a som paf potrebujem to pisomne od nich

silverrko
1. dec 2017

@marcelarefat
ip.bratislava@ba.ip.gov.sk napisala som dobre na adresu?
Ked pocitam prisli by sme spolu o 8 mesiacov ja a mala

silverrko
1. dec 2017

Inšpektorát práce Bratislava
Za kasárňou 1
832 64 Bratislava

Tel.: +421 2 32182 759
Fax: +421 2 32182 739
E-mail: ip.bratislava@ba.ip.gov.sk

Podateľňa: tel.: +421 2 32182 718
fax: +421 2 32182 711 snad som dobre napisala

silverrko
1. dec 2017

@marcelarefat mne vravel manzel ze v praci kazda jedna co skor nastupila do prace od dietata to teraz horko tazko lutuje.Ze spravili chybu casom si to uvedomili.

berginkan
1. dec 2017

@marcelarefat super, ze si bola taka odvazna. malo sa vidi v tejto dobe a dobre aj ze si to sem napisala, nech su baby na pozore...len jedno k tomu, nie Vivat slovakia ale ta firma. nie vsetky su take a stale mame jednu z najdlhsich materskych na svete 😉

@silverrko tak ale nie kazdy si to moze dovolit. ja napriklad tiez nechcem byt na materskej 3 roky. aj kvoli svojej psychike, a napriklad moje kolegyne sa vratili obe po 2 rokoch a su super. deticky sa integrovali a kazdy ma svoje fungovanie...

marcelarefat
1. dec 2017

@silverrko tomu verím. Nie preto som tak dlho na malého čakala aby som potom od neho odišla skoro do prace. Dúfam,že pán Boh dá, a budeme môcť byť doma spolu čo najdlhšie, pokiaľ to dovoľuje zákon.

silverrko
1. dec 2017

@berginkan Mne manzel dobre zarobi a sam chce az som pri malej co najdlhsie je to tatinov pokladik😅 stale vola ako sa mame pocas dna a neda na nu dopustit🙂 Chce az som pri nej riadne 3roky takto sa mu v praci vyjadrili kolegyne-tie co skor nastupili pracovat

bosorkabb
1. dec 2017

@silverrko netuším. Ale isto sa ozvú.

silverrko
1. dec 2017

@bosorkabb Dam vediet ako som dopadla nechcem spamovat celu stranku dakujem vam vsetkym.Urcite mi pride vyzva od zamestnavatele tesne pred az nastupim do prace pisomne no hadam nam inspektorat prace pomoze obhajit nase prava a ozvu sa

marcelarefat
1. dec 2017

@berginkan vieš ja som tiež neni milionárka a som samoživiteľka. Ale to najkrajšie, najmilšie čo budem s mojím synčekom záživať keď budeme doma spolu zažijem len raz. A tak dlho som na tieto okamihy čakala a teraz by som od neho mala odísť skôr len pre to, že môj zamestnávateľ neovláda zákon a som pre neho špecifický prípad? Áno máš pravdu na Slovensku MD najdlhšiu máme ale za akých podmienok. Od budúceho roka zvýšenie rodičovskej a rodinných o 1,11 €. V Rakúsku keď chces môžeš tiež ostať dlhšie a znižuje sa ti materská podľa toho ako dlho chces ostať doma. A pomer ich platov, rodinných prídavkov a u nás sú neporovnateľne. A dokonca aj cien vajec už 😂
Ale ono to je o tom ako to každá jedna z nás cíti. Nemôžeme jedna druhej vnucovať svoje pocity ani názor. Každá matka si urobí tak ako vie, že je pre ňu a jej dieťa najlepšie.

berginkan
1. dec 2017

@marcelarefat ano presne tak 😉 odkedy som zila isty cas vonku mam nato iny pohlad a som zato vdacna. nedivam sa na veci ciernobielo. a ak to vyznelo nejak zle, tak som to tak nemyslela..
@silverrko tak ja zase chcem aby bol na materskej aj moj muz. nemam rada tento zauzivany model, ze chlap zaraba a zena na materskej... nemyslim vas 🙂

marcelarefat
1. dec 2017

@berginkan nie nie vôbec si nič nemyslím. Tak ako píšem každá máme na to iný pohľad a nemôžeme nikomu nič vnucovať. 😉