icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

iivviikk
5. dec 2017

@kikuska_wedge aj nam menili rodne cislo automaticky vraveli nam na matrike ze to je preto ze stara identita zanikla a vznikla nova.

joannita
5. dec 2017

@berginkan biele dieta je biele dieta, romske je romske, cernosske je cernosske, aziatske je aziatske a eskimacke je eskimacke. A preco? Lebo to tak proste je od nepamati, ze je nas viac ras. A logicky my sme bieli, tak chceme vacsinou biele dieta, aziati zasa aziatske a romi romske atd. Co je na urceni ras neeticke to je velmi, naozaj velmi nepochopitelne. A ked je niekde kolonka "etnikum" a mame ju vypisat, tak treba pravdivo a pragmaticky napisat rasu.

erio
5. dec 2017

@kikuska_wedge áno dostane zo zmenou rod. Listu aj zmenu rodného čísla.

kikuska_wedge
5. dec 2017

ďakujem dievčatá, veľmi ste ma potešili

mata71
5. dec 2017

@kikuska_wedge s novým rodným listom, ked sme už na zaklade súdu boli zapisaní, tak zmenili aj rodne čislo...

berginkan
5. dec 2017

@silverrko nepomylila si si ma s niekym? nechapem naco reagujes

berginkan
5. dec 2017

@joannita ja neviem ci pisem po taliansky, alebo co, ale ja som nikde nanapisala, ze si mate brat ine dieta ako chcete! ale je rozdiel ak napises biele dieta a biela rasa. a prepac, ale je to neeticke a hocikde sa nato spytaj alebo si to daj do guglu. napisat do kolonky "biele dieta" je nadovazok odveci, kedze aj Romovia su biela rasa ako sme sa tu uz boli bavili. takze len to som chcela tym povedat, nic viac.

mana85
6. dec 2017

@kikuska_wedge mojím sa menilo rodné číslo automatický, ale len tie 4 čísla posledné za / zrejme kvôli tomu že su vlastne na novo zapísaní v matrikách...

marcelarefat
6. dec 2017

@mana85 vždy sa menia len 4 posledné. Prvých 6 je rok , mesiac a dátum narodenia. Tie ostávajú.

mana85
6. dec 2017

@marcelarefat ano veď preto sa len tie 4 posledne menia ...

rebekarebekova
6. dec 2017

Dakujem vam vsetkym za postrehy, najviac sa mi paci formulacia:
slovenske etnikum (nie romske ani poloromske). Uz moze byt?

miriamkaaaa
6. dec 2017

Baby poradte mi..... ideme si s manzelom zaziadat o adopciu ale kazdy ma odhovara od romskeho dietata....baby napiste mi tu nejake dobre skusenosti lebo co pocuvam tak vsetci same negativne....

bosorkabb
6. dec 2017

@rebekarebekova slovenské etnikum neviem či existuje, skôr národnosť. V živote som to nepočula a ak by sme šli teda podľa toho tak slovenské etnikum by bolo všetko so slovenským občianstvom a to spĺňa skoro každý aj rómske dieťa.
Takže to by som nedávala ak chcete len biele dieťa. Radšej dajte:dieťa majoritného etnika.

bosorkabb
6. dec 2017

@miriamkaaaa ono kto každý? Rozhodnúť sa musíte vy s manželom. Na čo sa cítite, čo chcete a prečo to chcete.

mana85
6. dec 2017

@miriamkaaaa To každý koho poznáte a počúvate má zlú skúsenosť pri adopcii Rómskeho dieťaťa ?

zuziklc29
6. dec 2017

Ahojte kocky. Som vo vasej teme.nova a zatial zbieram informacie. Od januara sa chceme pustit do papierovaciek. Viete mi poradit co skor alebo xomu sa akor vyhnut? Dakujem

yukki
6. dec 2017

@zuziklc29 najprv treba ist na miestny UPSVaR a tam ti vseeetko vysvetlia 😉

joannita
6. dec 2017

@rebekarebekova slovenske etnikum neexistuje 🙂 len slovenska narodnost. A slovensku narodnost maju aj nasi romovia.

silverrko
6. dec 2017

@miriamkaaaa Urcite budete mat sedenia u psychologa ten vas spravne nasmeruje. Podla vasich moznosti.

joannita
6. dec 2017

@berginkan "hocikde" som sa na to opytala, aj do googlu som si to dala a o neetickosti som sa nic nedozvedela, prave naopak, je to celkom bezny vedecky vyraz https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Rasa_(človek)
Alebo: . Na Slovensku sú za ľudí (od väčšiny) odlišného rasového pôvodu považovaní najmä Rómovia/Rómky, Afričania/Afričanky tmavej farby pleti, Vietnamci/Vietnamky a ľudia z ďalekého východu.

Vsetci vieme co tym myslime ked napiseme rasa a pod. Ale ty v tom musis hladat nieco neeticke. Ani jedna z nas co tu sme nemyslime nic neeticke, vsetky tu len chceme dieta.

joannita
6. dec 2017

@berginkan zial nejde mi sem dobre skopirovat ten link, ale ked si das do googlu "rasa" je to hned prvy odkaz

rebekarebekova
6. dec 2017

@joannita takze myslis ze je spravne dat: dieta bielej rasy?

rebekarebekova
6. dec 2017

@joannita
Ale to nedava zmysel ze " slovenske etnikum" neexistuje. Kazdy do nehakeho patrime, nie? A kto sme teda?
Tiez som dost googlila pojmy narod, narodnost, rasa a etnikum..

rebekarebekova
6. dec 2017

@bosorkabb
A co je teda to majoritne etnikum? Slovenske, nie? Musi to mat nejake pomenovanie. ☺

Hej, treba nemiesat s pojmami narodnost a obcianstvo.

berginkan
6. dec 2017

@joannita prosim ta ty citas? Ja pisem ze biele dieta je neeticke. Nie biela rasa.

berginkan
6. dec 2017

Prosim uzavrime tuto temu. Nie je vobec podstatna🎄. Pripajam trochu odborneho textu, snad kazda najde odpoved

. “Etnikum alebo etnická skupina je historicky vzniknutá skupina ľudí spoločného pôvodu, jazyka a kultúry obývajúca spoločné územie. V podstate aj národ možno označiť za etnikum, avšak etnikom môže byť aj užšia skupina v rámci národa. Pre etnikum je výrazným kritériom spoločný pôvod, avšak to nemusí znamenať, že každé etnikum je rasovo homogénne (ak sa historicky sformovalo ako rasovo zmiešané: napr. Arabi). Etnické poňatie národa sa zakladá na zdôrazňovaní spoločného biologického pôvodu.“

bosorkabb
7. dec 2017

@rebekarebekova majoritne je vadsinove, na Slovensku biele.
Slovenske etnikum neexistuje, je len slovenské občianstvo a slovenská národnosť.

ellen2016
7. dec 2017

@miriamkaaaa ahoj, my mame romcatko, alebo poloromcatko (to nik nevie, kedze otec neznamy) a mame same dobre skusenosti...... podla mna si treba zvazit najma okolie v ktorom bude dieta vyrastat. my sme z bratislavy a pohybujeme sa medzi kosmopolitnymi ludmi, ktori etnicitu vobec neriesia, priam naopak....ale viem si predstavit ze v mensej komunite resp. v mieste kde je mienka o romoch nie najlepsia, by vychovavanie takehoto dietatka mohlo byt narocnejsie. samy sme sa stretli s reakciou (jedinou): "preboha, ciganca?" len od niekoho kto byva na vychodnom slovensku a ma zlu skusenost. ich reakciu sme zobrali s prehladom, ale vobec nas neovplyvnila, prave naopak, utvrdila nas v tom, ze chceme prave take dieta, ktore iny odmietaju a urobili sme to najlepsie rozhodnutie v zivote. my sme adopciu ponali tak, ze chceme niekomu pomoct, a kedze nemame vlastne deti, asi by sme klamali, ze sme si nechceli zaplatat tu "dieru", ale prioritne nam islo o to, podelit sa s tym co mame s niekym, kto taku sancu nedostal. prajem stastne rozhodovanie🙂

miriamkaaaa
7. dec 2017

@ellen2016 dakujem 🙂