icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

bosorkabb
28. jan 2018

@sofinkalv tak som si ťa z niekym pomýlila. Lebo z niekym som to riešila cez súkromné správy (ktoré som vymazala). Tak som myslela že si to ty.

sofinkalv
Autor odpoveď zmazal
bosorkabb
Autor odpoveď zmazal
marcelarefat
28. jan 2018

@sofinkalv určite pridu, doziadava si to malého kurátorka tá podáva hlásenie na súde.

kikuska_wedge
28. jan 2018

@sofinkalv súd si od nich vyžiada správu, takže prídu.

erio
28. jan 2018

@bosorkabb prosím ťa o radu, nakoľko v tom máš skúsenosť. Ak v procese prípravy o zápis na adopciu sa pýtajú či, by sme mali záujem aj o pestúnsku starostlivosť. Je potrebné to uviesť už v príprave alebo nie. Ak nebude právne voľné dieťa, isto by sme brali aj pestúnsku ale prioritná je adopcia. Ak pestúnsku neuvedieme, obídu nás z nie pravne voľným dieťaťom i keď v budúcnosti je predpoklad právnej voľnosti. Ďakujem.

bosorkabb
28. jan 2018

@erio no záleží od kraja, my sme tiež mali len adopciu napísanú. Ale je vraj lepšie napísať že máte záujem aj o pestunsku starostlivosť dieťaťa perspektivneho na osvojenie. Oni vidia v papieroch históriu dieťaťa.

anettta
29. jan 2018

@erio ak by ste mali aj len maly zaujem o pestunstvo, isto to tam napiste. V nicom Vas to ani neohrozuje, ani Vas nevyradia z poradovnika na adopciu. praveze mate moznost sa dostat k dietatko skor. Ale napr u nas v tt kraji neexistuje taka moznost napisat "pestunska starostlivost s perspektivou do osvojenia" u nas ti povedia, ze pestunstvo je docasna starostlivost. Ale vo vacsine pripadov to tak nie je...ako u bosorkabb napr...vsak? a inak podmienky na ziadosti mozete menit kolkokrat chcete...a ako chcete...

bosorkabb
29. jan 2018

@anettta presne tak. Je veľa detí ktoré teraz právne nie sú voľné, lebo naše súdy majú čas na všetko. Ale nik z biologickej rodiny o nich záujem nemá. Tak potom ich bio rodičov zbavia rodičovských práv a vy môžte adoptovať.
@erio

anettta
29. jan 2018

@bosorkabb hej presne...ani nasa mala este stale nie je pravdne volna ☹ a uz bude mat pomaly pol roka...zase odrocili sud...a to je z utajeneho porodu...mohla byt pravne volna po 6 tyzdnoch ☹ preto treba ist pozerat spisy deticiek...ked sa matka ani neopyta tri mesiace na svoje dieta, pochbujem, ze ho bude chciet spat domov...nemyslite???

a este jedna vec...dieta, u ktoreho sa predpoklada aspon mala sanca na to, ze sa vrati do svojej bio rodiny - take deti sa do zoznamu vobec nedostanu!

bosorkabb
29. jan 2018

@anettta presne tak. Veď naša Oli ma 16 mesiacov a matka ju videla 4 dní po pôrode, odvtedy nič. Podľa zákona by mala byť už právne voľná, ale nieje. Pojednávanie je až v marci.
Dnes som podala papiere na súrodenca. Už aj na rómske sa čaká 1,5 roka, na biele cez 7 rokov v BA. Ako sa to neskutočne zmenilo za rok. Strašne cakacky.

rebekarebekova
29. jan 2018

@bosorkabb 7 rokov? 😨

bosorkabb
29. jan 2018

@rebekarebekova bohužiaľ áno, veď posledné dieťa biele bolo pred pol rokom a ľudí pribúda v poradovniku. Veď na poloromske sa dlho čaká a rómske dievčatko 1,5 roka cca. Pred rokom bolo rómske za cca 2 mesiace a poloromske pol roka.

gunhild
29. jan 2018

Ahojte, dnes som volala na UPSVAR B.B. Za posledné 4 mesiace nebolo ani jedno biele novorodeniatko. Ide to pomaly. Čakáme už 2,5 roka a pani mi povedala že tak skoro sa dieťatka nedočkáme a že mi nevie povedať ako dlho budeme čakať. Sme na 7 mieste z toho 2 majú odklad, Tzn. Akoby sme boli na 5 mieste. bielych detičiek vhodnych na adopciu je čoraz menej. Rozmýšľam, že by asi nebolo odveci rozmýšľať aj nad medzinárodnou adopciu, možno by to bolo rýchlejšie, no isto veľmi drahe.Neviem je to neuveriteľne dlha doba. Trpezlivosť, nič ine nám nezostáva.

bosorkabb
29. jan 2018

@gunhild medzinárodná adopcia funguje smerom von, nie naopak. Je veľa detí ktoré idú mimo slovenska, ale to sú deti o ktoré nemajú záujem slovenský žiadatelia.

miraolek
29. jan 2018

@gunhild medzinárodná adopcia je o množstve kontaktov a veľa, veľa eur. Ale ak uvažujete o tomto, prečo neuvažovať o romskom dieťati?

avogiles
29. jan 2018

@gunhild ste uz blizko, neboj ;)

avogiles
29. jan 2018

Dievcata, keby sme mali dietatko do 2 rokov do pestunstva, dostavam prispevok pri pestunstve a aj matersku k tomu?

bosorkabb
29. jan 2018

@avogiles nie. Len jednu dávku plus dieťa poberá opakovaní príspevok dieťaťa v pestúnskej starostlivosti to je 138 eur tusim

berginkan
29. jan 2018

@miraolek
@gunhild my sme to zistovali. na svk to zial neexistuje, neda sa adoptovat dieta z inej krajiny, takze ked tak cez kontakty a prachy. presne ako pise mira a inak dobra otazka, preco neuvazujete o romskom?

gunhild
29. jan 2018

@miraolek pretoze to v nasom pripade nejde vzhladom k prostrediu kde zijeme a vzhladom k sirsej rodine. Myslim aj na to dietatko ako by fungovalo v buducnosti v kruhu rodiny.Hlavne v prostredi dediny na strednom slovensku a beriem do uvahy aj moje schopnosti odolavat sprostym reciam.Momentalne som ,,len,,bezdetna. Poviem Vam, nie je to vzdy lahke, reagovat na reci niektorych susedov ,spoluobcanov.

erio
29. jan 2018

@anettta
@bosorkabb ďakujem za rady, pýtala som sa nato psychologicky v príprave, že vraj sa to dá ale ona chce ešte ďalšie hodiny na prípravu ohľadom pestúnskej. Tak uvidím, či to ešte s mužom dáme, nepovedala koľko to je hodín, že ona si to sama určí.

bosorkabb
29. jan 2018

@gunhild lenže pri medzinárodnej adopcii je malá šanca na biele dieťa. Sú štáty kde si etnicitu vyberať nemôžu.

bosorkabb
29. jan 2018

@erio neviem o tom žeby trebalo naviac hodín prípravy pri pestunstve. Poradím ti takto :riešte len adopciu, nechajte nech vám to tak napíše aj do konečnej správy a potom keď dostanete papier z úradu o zaradení do zoznamu žiadateľov tak zbehnite na úrad a zmeňte to tam. A nemusíte už potom riešiť psychologicku. Vo vašom prípade teda rýchlejší spôsob a úplne legálny.

erio
29. jan 2018

@bosorkabb teda to by ma nenapadlo, veru máš pravdu. Asi to tak aj urobíme, ja to tiež nechápem, že načo to chcú. Tých hodín sme si tam už dosť odsedeli. Dosť že zdvihli počet hodín na aktualizáciu + najnovsie aj návšteva psychologov v domacnosti. Tak už okrem sociálky aj oni chodia. Vďaka za rady.

rebekarebekova
29. jan 2018

@erio pocas pripravy este aj psycholog robi navstevu do domacnosti?

miraolek
29. jan 2018

@gunhild to velmi dobre poznam. My sme si dovolili vziat si romske dievcatko do dediny, kde nemame romov a potom som sa este aj zamestnala ako profi. Ale zvykli si a prestali riesit. Ale rataj s tym ze pre nich aj kazde adoptovane dieta bude ine. Ci biele alebo romske.

kikuska_wedge
29. jan 2018

@miraolek My žijeme na dedine. Detičky máme biele, ale nestretli sme sa s negatívnou reakciou. Takže nie všade je to tak. U nás dokonca susedy (čo nás predtým obchádzali ako mor) zazvonili, že priniesli ovocie deťom.

berginkan
29. jan 2018

@gunhild mylna predstava, ze “zvonka” budete mat biele dieta. Kazdopadne, nie je to mozne. A ked si vies zaplatit biele zahr dieta vies si zaplatit aj tu

berginkan
29. jan 2018

@gunhild inak my mame taku istu situaciu skoro. Rodina to odmieta, s okolim si starosti nerobim, pretoze to je len strach ale tu baby co pisali mi velmi pomohlo a aj priprava bude o tom. Srat na ludi. A tiez som mala strach ze ci budem dost silna ked mi bude s placom chodit zo skoly, ale vsetko je to len o nepoznamom a strachu a to pominie. Nie je nic dolezitejsie ako dat mu peknu rodinu. A to som ja tu uz pisala ze chapem a neodsudzujem niekto nato ma niekto nie. Kazdy ma moznost vyberu ked to tak blbo vyznie ale je to tak... ja by som naprikla nemohla dieta od narkomanky a su tu take co s tym problem nemaju...