icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

magimary
7. feb 2018

@kikuska_wedge ty to tiež neber osobne, ale tvoje osobné skúsenosti ozaj nepoukazujú na komplexnú realitu...

ckatka
7. feb 2018

@bosorkabb nam uz to riesi pravnicka kancelaria - a stav je taky, ze jedna sudkyna tych 9 mesiacov berie ofkedy je dieta u teba (aj na hostovskom), druha az of pravoplatneho neodkladka,... vraj tam kde to mame teraz my, treba podat predosvojitelsku...
A hej, "hnili" je trosku expresivne,... ale vsetci vieme ako to je - mozu tam byt len docasne (a nech sa im profirodicia venuju maximalne - tym klobuk dole), tak aj tak sa potom vracaju do domova v istom veku - a to je katastrofa.... U "nasej" profimamy a jej dcery, ktora je tiez profimamabolo doma kopu deti, kazde s roznymi specifickymi potrebami, chorobami/postihnutiami,... a verte, ze nech to aj robia s najlepsim srdcom a vedomim - proste nedokazu dat taky pocit domova a materinsku lasku vyvijajucemu sa cloviecikovi, ked vedia, ze tam bude do troch rokov max.... Tie babatka do roka-dvoch - pre ich dusevny vyvin je priam kriticke, aby sli do rodiny, v ktorej ostanu, co najskor (ked len na hostovacku a do pestunstva a adopcia neskor). S byrokraciou nic nespravime, ale vieme spravit aspon nieco s tym, aby tie deti mali stabilny domov co najskor. My sme to stihli len tak tak, maly mal pol roka...

ckatka
7. feb 2018

@berginkan ono vsetko zalezi od pripadu k pripadu. Nam napriklad presne socialka vedela povedat, ci existuje co len minimalna sanca, ze biomatka si to rozmysli a zacne robit problemy. (Na to mala 6 tyzdnov od porodu a podpisania suhlasu s adopciou, bohuzial pre nu sa neozvala, tak sa rozbehlo konanie). A takisto sme si zistovali, a v pripade, ze si vezmes babo do pestunstva a potom chces osvojit, aj v pripade, ze by ho rodicia este chceli nazad - akonahle je u teba babo dlhsie ako rok (a si perspektivnejsi obcan ako nejaka socka bez prace a vzdelania na podpore), tak beru to ako "najlepsi zaujem dietata" a proste ti ho prisudia. Na SK zatial v 100% pripadov. Preto si treba dokladne prestudovat spisy deti, ktore su vhodne do pestunstva, a poziadat (idealne nejaku slecnu v Usmeve alebo Navrate), aby vam vybrali len tie, u ktorych je perspektiva osvojenia. Rodic zavrety na 30 rokov, bezdomovec, v zahranici bez znameho pobytu, alebo take, kde existuje podpisany suhlas s adopciou, ale este neprebehol sud. Fakt je takych vela a vyhnete sa cakaniu.
Toto nase babo, co sme si vzali do pestunstva a ideme coskoro osvojovat (a uz nan nikto iny nema pravo), by v opacnom pripade bolo v profirodine dalsie dva roky, kym by sa mu poriesili papiere (lebo kym my sme netlacili, tak to tam len tak stalo). Potom ako trojrocneho by ho z profirodiny supli do domova, co by bol preneho taky sok, ze by zostal vo vyvoji, zacal by sa pocikavat, prestal hovorit, prip. byt agresivny,.. ako 4 rocnu ludsku stroskotanu nestastnu dusicku, by si ho osvojili nejaki co su v zozname prvi a rok-dva by sa trapili s jeho zlomenou dusou, a mali problemy celu pubertu, dieta by od nich utieklo a prinajhorsom si nieco urobilo... (Opisujem jeden z mnohych pripadov, ktore sa stali).

@magimary
@kikuska_wedge
ospravedlnujem sa za expresivny vyraz "hniju", ktory nema nic spolocne s laskou a starostlivostou profimam.... ale rovna sa presne metafore k "uviazli v systeme"

sara119911
7. feb 2018

@ckatka Pridavam sa k tvrdeniu a rada by som Vas povzbudila k pestunstvu. Tiez sme s manzelim si povedali ze dajme pestunstvo trosku zariskujeme ... to bolo nase zmyslanie v case pripravy. Po 5 mesiacoch od zapisania do poradivnika nam ponukli mesacne zdrave bielucke s rizikom ze mozu ho chciet no a uz je u nas zopar mesiacov a ticho je a po 4 mesiacoch od prevzatia mame sud ze je pravne volna. No a taketo babatko sa bali ponukat hned na osvojenie lebo sak nie je pravne volne a je tam ista miera rizika. nase rozhodnutie ist do pestunstva s vysokou pravdepodobnostou osvojenia bolo asi to najlepsie co sme mohli spravit🙂 a nasa malicka je s nami od malinkeho babatka. Ano bol to stres a je to strasna predstava ak by nam ju vzali ale tak sme si povedali ze ak BOH nieco vezme je to preto lebo ma pre nas nieco lepsie 🙂 a na zaciatku sme sa nastavili ze ideme robit dobry skutok - milovat a starat sa o dietatko

ckatka
7. feb 2018

@sara119911 dakujem za prispevok, som rada, ze nas je viac takych,... my sme tam to riziko necitili, lebo maly bol od porodnice v profirodine, cize sme vedeli co a ako sa s matkou deje, a ze uz suhlas podpisala a 6 tyzdnov na odvolanie uplynulo... gratulujem, uzivajte si malicku... <3

berginkan
7. feb 2018

@ckatka
@sara119911 vdaka za povzbudenie 🙂 a to sa rozhoduje pocas pripravy, ze by sme mohli aj pestunstvo?

continental
7. feb 2018

Kočky ste fakt zlatunké za podporu a za súcit.Najde sa tu kopec úžasných mamičiek a za to vám ďakujem.Písali ste mi aj do správ....ale hodne narážate na to,že nechceme rómske deti.Viete,nie každý na to má.Dokázala by som bojovať za jeho zdravie ako o svoj život,bojovala by som v škole....ale čo sa týka pleti... jednoducho na to nemám.A cítim to tak.Dieťatko ktoré si osvojíte musíte mať radčej ako svoj život a čo sa týka rómskeho dieťaťa,nemám na to.Ja viem deti sú pekné úžasné,ale nie každý na to má.A tak radčej ostávam bez detí a radčej nech takéto dieťa dostane niekto,kto ho bude mať naozaj rád.Nemyslím to v zlom,nemám proti nikomu nič,ani proti rómskemu dieťaťu.Skôr naopak,vážim si vás a mãte môj obdiv.Aj nejdna kočka tu dala krásne fotky detičiek,sú fakt zlatunké,ale nie.Ostala som radčej bez detí.Snáď ma teraz za to niektoré neukameňujú.Nemyslela som to v zlom a ak som niekoho pohoršila,tak sa predom ospravedlňujem.❤

mana85
7. feb 2018

tak ja poznám a dokonca v rodine snahu o pestunstvo a nemdopadlo to dobre tete vzala biomatka bezdomova malu do starostlivosti lebo si našla priatela čo vlastnil byt to či je to perspektívny vzťah sa socialka nezaujimala , po pár mesiacoch keď sa maličká s matkou ocitla znova na ulici tak šla ku novej pestunke lebo teta sa zrútila a už nechcela žiadať o iné tak bola vyradená z poradovnika či by jej ku ponúkli späť nevieme a druhý prípad bol keď malého po tom čo už bol osvojitelny vzali do adopcie do uplne inej rodiny už nwviem ako dlho ho mali . Takže nie vždy sa pestu končí happyendom . Naozaj si treba dobre zistiť všetky informácie a aj mimo úradu o biorodine ...

rebekarebekova
7. feb 2018

@sara119911 5 mesiacov ste len cakali? To je fakt rychle.. teda v porovnani s tymi 7 rocnymi cakackami na rovnako stare dieta. Dakujeme za povzbudenie 😊
Matka ma teda 9 mesiacov na to, aby sa ozvala a potom uz nema narok? Ci 4 len? Sa v tom uz stracam..

rebekarebekova
7. feb 2018

Ahojte, ako je to s adopciou starsich deticiek? Kolko sa caka tam? BA kraj..

bosorkabb
7. feb 2018

@mana85 no pri pestunstve ti dieťa nemôžu len tak zobrať a dať na adopciu, pestun ma prednosť pred inou rodinou. A to som v kontakte z inými pestunmi a viem ako je zákon postavení. Ak sú pestuni aj ako porucitelia tak už vôbec nie. Tam totiž už kuratela nerozhoduje. Ak je dieťa v pestunstve tak je vyradené zo zoznamu detí vhodných na adopciu. Jeho spis má len kuratela príslušná trvalému alebo obvyklemu pobytu. A o každej takejto zmene by musel rozhodnúť súd a pestun súhlasiť. Takže to nieje také jednoduché ako si niekto myslí.
A sú deti v pestunstve ktoré nie sú a nikdy nebudú právne voľné lebo je tam záujem bio rodiny a potom deti také o ktoré bio rodina nejaví záujem a rieši sa právna voľnosť. Treba to rozlišovať.

rebekarebekova
7. feb 2018

@bosorkabb vie biorodina kde ziju nahradni rodicia? Moze hocikedy prist a vyziadat si kontakt so svojim dietatom alebo je to nejako kontrolovane?

bosorkabb
7. feb 2018

@rebekarebekova ak si preberie zásielky zo súdu tak vie. Nemôže len tak prísť, vadsinou ani nevedia nič lebo nepreberáju zásielky. Ak by aj prebrali tak je to podobné ako pri rozvedených rodičoch. Maju určené kedy, kde a koľko sa môžu stretávať. Je to na rozhodnutí súdu. Ale musia potom aj prispievať vyzivnim a to sa im nechce tak radšej to nechajú tak.

berginkan
7. feb 2018

@continental mas nato plne pravo. Ja ti rozumiem a neidsudzujem. Ja by som zase nemohla dieta chore alebo od narkomanky. A tiez sa nato necitim. Ak nemas vyslovene rasisticke spravanie tak je fuk. Kazdy ma pravo sa rozhodnut...

rebekarebekova
7. feb 2018

@bosorkabb dakujem krasne, vela toho vies. 😊

bosorkabb
7. feb 2018

@continental je zbytočné aby si uvažovala nad rómskym ak to tak ti sama nechceš. Nie každý je schopný také dieťa prijať, pretože každý z nás je iný, žije inde a má iné skúsenosti. Všetko sa deje pre niečo.

sara119911
7. feb 2018

@berginkan ano pocas pripravy no aj ked ste v poradivniku mozte byt ako keby v dvoch a dopisat sa aj do toho na pestunstvo
@rebekarebekova tak matka sa moze ozvat do 9 mesiacov alebo otec ale tam uz to ide cez sud a presetruje sa to

sara119911
7. feb 2018

@ckatka u nas len prejavilubzaujem raz nic formalne a potom to utichlo a toto bolo uz riziko

sara119911
7. feb 2018

@rebekarebekova my sme pestuni a bio o nas nevie ale sme pesuni co su zariven porucnici a neradime sa s rodicmi kedze nejavua zaujem

mana85
7. feb 2018

@bosorkabb ja si to nemyslím ja to viem ...

mana85
7. feb 2018

@bosorkabb Tam bol ten problém že biomatka si podla súdneho rozhodnutia pri odobratí malej nevedela opakovane upraviť bytové podmienky no ked si našla priatela s bývaním dala žiadost na súd a schváli jej predbežne op. šlo to cez usmev pokial viem tak boli v programe sanácii no po neuspechoch šla mala do pestu k mojej tete to že sa mala vracia naspäť k mame sa dozvedela deň predtým ako si po ňu prišli aj to telefonatom od koliznej súdne rozhodnutie o zrušení pestu st. jej prišlo až neskôr nebola poručničkou malej asi aj preto nemala možnosť o ňu bojovať ...

bosorkabb
7. feb 2018

@mana85 tak niekto pochybil, pestuni mali žiadať o osvojenie alebo namietať lebo boli v práve. Ak sa niekto stane pestunom mal by vedieť čo to obnasa a aké zákony sa ho týkajú.

kikuska_wedge
7. feb 2018

@magimary Prepáč, nechcela som sa ťa dotknúť. Súhlasím s tým, že viacej sa pretriasajú tie "zlé" prípady a málokto vidí aké je to náročno-nádherné povolanie, či skôr poslanie. A som neskutočne rada, že sa nájdu ženy so srdiečkom na správnom mieste, ktoré sa o tie drobátka postarajú.

Ale systém, v ktorému sa menia rodiny každého 0,5-3/4 roka nie je v poriadku. MOJE deti zažili opustenie 4 krát a ver mi, že to na nich zanechalo svoje jazvy. To hnitie som myslela v tom zmysle, že mnoho detí nie je doma, lebo systém nie je dostatočne rýchly. V procese je príliš veľa formálnych úkonov, no a potom sú to súdne lehoty. Deti majú byť doma s ich rodinou. A to je fakt. Stále sa hovorí o záujmoch týchto detí. Ale v praxi je to len formula zo zákona. Lebo nič z tohto nie je v ich skutočnom záujme.

bosorkabb
7. feb 2018

@mana85 preto ak niekto chce adoptovať a ísť na to cez pestunstvo treba si preveriť podmienky bio rodiny.
Ak už súd zbaví rodičovských práv bio rodičov tak dieťa ostáva u pestunov navždy ak sa pestuni nerozhodnu inak. Napríklad si dieťa osvoja alebo zrušia pestunstvo.

kikuska_wedge
7. feb 2018

@mata71 chápem, čo si chcela povedať. Ale tie "historky" sme si prechádzali aj z psychologičkou, ktorá ich nanešťastie potvrdila.

magimary
7. feb 2018

@kikuska_wedge jasne, že to v poriadku nie je, to je nepopierateľný fakt, presne takto to nemá byť...
ale zase ani to striedanie rodín, ktoré zažili vaše deti nie je až tak bežné...
a je neskutočne smutné, že sa to (u)dialo...
pretože presne tak to nemá byť... to je úplne jasné.
(našťastie DD, ktoré ja poznám, nestriedajú deťom rodiny a ani neberú deti v troch, či šiestich rokoch späť do domova /ako tu vyššie niekto spomenul/, pretože ak to niektoré robia, rozhodne nekonajú v súlade so zákonom)
...
no a mňa si sa nedotkla,
len som to musela napísať, aby si tu prítomní žiadatelia dopredu nemyslela, ako ich "budúce deti" neskutočne trpia v profirodinách, pretože to tak vôbec nemusí byť...

kikuska_wedge
7. feb 2018

@magimary dobre že si napísala. A ja dopíšem, že posledná profi mama našich detí je jedná úžasná žena, ktorá im neskutočne pomohla. Na deťoch, aj na nej bolo vidieť, ako veľmi sa majú radi.

tarrra
7. feb 2018

@magimary aj naše deti to zažili.Mali 3a 5,a počas 1,5 roka boli v troch profi,a keď sme ich my vzali tak boli dokonca rozdelení!pani riaditeľka ich rozdelila každého do inej rodiny,a keď prišli k nám tak nielen že si museli na všetko nové privyknúť,ale aj na seba navzájom.a veľmi súperili vo všetkom.ja to už neriešim,je to za nami,ale prispievam do debaty zlou skúsenosťou.

magimary
7. feb 2018

@tarrra to je celé zlé!
a problém je na strane riaditeľa, ak toto dopustí....☹

tarrra
7. feb 2018

@magimary áno viem.az s odstupom času vnímam celý dopad na deti aký to malo...jedná sa o DD Skalica😉