icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

rebekarebekova
7. feb 2018

@sara119911 to su budem musiet nastudovat aky je rozdieledzi pestunmi, ktori su zaroven porucnikmi a tymi, ktori nie su..

kikuska_wedge
7. feb 2018

@rebekarebekova my sme čakali 9 mes.

bosorkabb
7. feb 2018

@rebekarebekova porucnictvo sa rieši vadsinou pri právne voľných deťoch, lebo vtedy bio rodicia nemajú práva a kuratela tiez. Predtým bola prax dávať porucnikov obec alebo mesto teraz majú prednosť fyzické osoby pred právnickými. Ono toto všetko by ti mali vysvetliť na určenom úrade alebo kuratele v mieste trvalého pobytu. Ale ak si na fb je tam poradna skupina.

rebekarebekova
7. feb 2018

@bosorkabb ufff zacinam sa v tom stracat.. ved ked je dieta pravne volne, preco je v pestunskej a nie adoptivnej starostlivosti?

sara119911
7. feb 2018

@rebekarebekova u nas to bolo hniezdo zachrany, zaujimali sa este po tom co vlozili ale neformalne, oficialne malicka nemala rodicov, kedze bola z hniezda, pravne volna nebola, na predbezne opatrennie nas stanovili porucnikmi, teraz bude pravne volna a ked bude pravne volna tak budeme nejaka vyssia trvalejsia forma porucnikov, kedze na predbeznom opatreni sme boli stanoveni na rychlo.. a nasledne mozme poziadat o osvojenie, ked prejde 9 mesiacov od prevzatia

ckatka
7. feb 2018

@berginkan áno môžeš aj pocas

bosorkabb
8. feb 2018

@rebekarebekova pretože sa stalo právne voľným až keď bolo v pestunstve. Stáva sa to bežne. Čiže si ho niekto zobral v čase keď právne voľné nebolo alebo sa právna voľnosť riešila na súde . My sme si malú zobrali a právne voľná nebola ale rieši sa to na súde.

mana85
8. feb 2018

@bosorkabb no nechapeme sa ...

bosorkabb
8. feb 2018

@mana85 asi nie. Ono je neskutočne množstvo prípadov a každý iný. O súdoch ani nehovorím.

mana85
8. feb 2018

@bosorkabb tu nešlo o to že si chcela dieta osvojiť ale že šla len do pestunstva a suhlasila aj s tým aby sa dievčatko stretavalo s bio matkou no nikto jej nepovedal a ani sa nikde nedocitala že prv prebiehala sanácia rodiny postavili ju pred hotovú vec ja si nemyslím že ako pestunka bola v práve, proste bio si " upravila " podmienky hoci len tym že žila u noveho priateľa a dala podnet aj s predbežným op. na súd a ten vyhovel aj na zaklade šetrenia koliznej a tiež pomoci úsmevu. ako som pisala teta poručničkou nebola ešte počas sanacii bol súdom pridelený niekto iný aj to tak nechali . No to že by si pestunka nenaštudovala zákony neviem no čo sa tu dalo naštudovať šlo vsetko podla zákona , to že nedali aspoň nejakú šancu sa brániť alebo aspoň pripraviť na zmenu moju tetu či maličku ktorá tak či tak po kratkom čase a rozchode jej mamky s priatelom skončila znova v domove a u novej pestu. ...

bosorkabb
8. feb 2018

@mana85 ja som skôr narazala na prípad že dieťa v pestunstve si adoptoval niekto iný a nie pestuni.
A ak mám v pestunstve dieťa o ktorého javí záujem bio rodina tak musím predpokladať že sa začne sanácia. V takýchto prípadoch úsmev alebo návrat chcú sanovat rodinu. Mám na to iný názor ako oni, veľa krát sanácia dieťaťu viac uskodi. Oni sú schopný sanovat aj beznádejne prípady. Ale to je už iná téma.

mata71
8. feb 2018

@mana85
@bosorkabb dievčata je len mizivé percento , že dietatko skonči u toho v adopcii, kto je jeho pestúň, či poručnik,, to si treba tiež zvažiť,,, a ešte treba vediet že stretavanie s biorodinou je tieš riziko,,, pestunstvo si treba fakt poriadne zvažit,,, @bosorkabb možno Ty si to percento čo mali štastie a dobre to dopadlo,,ale stava sa že jednoducho behom pár dni pride rodina čo ma v pestunstve dietatko aj ked ho nesmierne miluje, lubi, a chce si ho adoptovat , že pride oň a dieta sa vrati do biorodiny/ o podmienkach pomlčim, niesu vždy v prospech dietata/ alebo ho posunu dalej,,,a nie každy by zvladol tu situaciu , ked dietatko odide.... poznam v okoli čo si ako pestuni davali na deti aj predbežneaj žiadost o adopciu a nebolo im vyhovené, deti išli inam na adopciu,,, takže ono je to velmi velmi individualne...

bosorkabb
8. feb 2018

@mata71 veď píšem že je mnoho prípadov a každý je iný. Bio rodina má prednosť to viem, preto treba zvážiť všetko skôr ako sa ktokoľvek pre pestunstvo rozhodne. Pestun môže ale nemusí požiadať o osvojenie dieťaťa ak je právne voľné. Nie každý pestun chce aj osvojiť.

mata71
8. feb 2018

@bosorkabb tak tak veru...

mana85
8. feb 2018

@bosorkabb áno a potom sa už nestaraju tiež poznám viacero rodín...

rebekarebekova
8. feb 2018

@bosorkabb strasne komplikovany system. Chapem co pises, ze v pestunskej je dieta ktore nie je pravne volne. Ale myslela som ze ked sa stane pravne volnym, hned sa zacne riesit jeho adopcia.

rebekarebekova
8. feb 2018

@bosorkabb "Pestun môže ale nemusí požiadať o osvojenie dieťaťa ak je právne voľné. "
- z toho co pisete ale chapem ze sa moze kludne stat aj to, ze pestunom, ktori poziadaju o adopciu "svojho" dietata, nemusia vyhoviet a dieta dat skratka do inej rodiny. (To ze bio ma prednost chapem, myslim uz tretiu rodinu).
Spravne?

bosorkabb
8. feb 2018

@rebekarebekova tak ale nie každý pestun chce dieťa aj adoptovať. Lebo pestun poberá príspevky od štátu ak si dieťa adoptuje príspevky už nemá.
Ak si ho chce adoptovať tak podá návrh na súd o osvojenie potom už sa stáva osvojitelom a dieťa mu nemôžu zobrať. Čiže postupnosť je vadsinou takáto :neodkladne opatrenie plus pestunstvo a keď sa dieťa stane právne voľným podáva pestun návrh na osvojenie.
Ale sú aj ľudia ktorý chcú len pestunstvo.

ellen2016
8. feb 2018

@magimary profirodica su zamestnanci dd,to znamena ze menia zamestnanie,idu na pn,na dovolenky a vtedy sa deti umiestnuju inam...a bohuzial,striedaju rodiny. my mame s nasou len tu najlepsiu skusenost, bola mama,ale tiez jej cez ruky preslo vela deti,ktore skoncili v domove a do 18-tky tam aj zostanu...

nikadomi
8. feb 2018

@ellen2016 ja myslím, že @magymary toto všetko ovláda oveľa lepšie ako ktorákoľvek z nás 😉 zo všetkých strán má vlastnú reálnu skúsenosť ☺️

magimary
8. feb 2018

@ellen2016 áno, sú zamestnanci, ALE:
zamestnanie menia, keď odovzdajú dieťa do trvalej rodiny pestúnov, adoptívnych rodičov (dokonca aj na materskú idú až keď odovzdajú dieťa, hoci už majú takmer rodiť 😉), na dovolenku chodia, keď je dieťa na liečení, resp. chodia s ním alebo nechodia na dovolenku vôbec (aj 5 rokov v kuse)...
áno, aj také sú profirodiny, hoci sú LEN zamestnancami DD 😉
a vôbec ich nie je málo...
to len aby bola opäť jasná aj druhá strana, keď už spomínaš jednu 🙂

iivviikk
8. feb 2018

Nebudem vam nad tou temou polemizovat ale neda mi nenapisat,že profi berie niekto ako poslanie ako nieco co ho bavi a naplna a su aj taky co to maju len za pracu. A tam su tie rozdiely. Ale viem s istotou že nas maly mal profi mamu s velkym M ako mama a s velkym srdcom.❤

magimary
8. feb 2018

@iivviikk samozrejme, sú aj takí, aj takí...
o tom niet pochýb.
tak ako všade.

rebekarebekova
8. feb 2018

@bosorkabb vdaka za vysvetlenie.
Nevies este prosim odpoved na tu moju otazku ze ci sa noze stat ze po tom ako sa dieta stane pravne volne, ho moze "vyfuknut" aktualnej pestunskej rodine ina rodina a adoptovat ho?
Alebo VZDY maju pestuni prednostne pravo adoptovat?

bosorkabb
8. feb 2018

@rebekarebekova podľa mojich vedomosti majú prednosť pestuni.

ellen2016
8. feb 2018

@magimary my mame s nasou profi mamou fantasticku skusenost,a mali sme naozaj stastie ako sa o malu starala, vypiplala ju a pomaha(la) nam...to ale neznamena,ze deti “nevisia” v systeme a casto krat,aj napriek usiliu okolia,skoncia rodinou zabudnute v dd.

magimary
8. feb 2018

@ellen2016 samozrejme, že neznamená😉
to som ani nikde nepísala, práve naopak

anettta
8. feb 2018

@rebekarebekova neviem, no myslim, ze v zakone sa toto nepise... avsak ako pisali kocky, ked sa dieta stane pravne volne a pestuni si nepodaju ziadost o osvojenie, myslim, ze existuje moznost, ze o adopciu dietata poziada ina rodina. Avsak si myslim, ze tety na urade nie su sproste a vedia, ze ked dieta zije v pestu rodine 2 roky a je spokojne, zeby jeho spis ukazovali dalsej rodine. MOzno to treba riesit na urade a tam sa spytat. Ale ked clovek chce prednostne dieta adoptovat, taktiez si neviem predstavit, zeby nemali zaujem o adopciu dietata hned ako je pravne volne....vacsina z nas striehne na "onen" datum sudu, kedy uz konecne po tolkych mesiacoch vyslovi pravnu volnost dietata a rodicom sa konecne splni sen, ze mozu poziadat o adopciu a stanu sa pravoplatnymi rodicmi dietatka...

ak niekto chce ist do pestunstva, musi zial ratat s tym, ze dieta ma sancu vratit sa do biorodiny. Co mam ja osobnu skusenost, deti, ktore maju takuto aspon malilinku sancu, nedavaju do zoznamov pre ziadatelov, sanuje sa rodina, dava sa jej cas a to trva MESIACE! nie tyzdne, zvacsa 6 mesiacov... a pocas tejto doby je dieta v profirodine. Ak sa rodina neschopi, zaznamy dietata sa davaju do zoznamu a moze sa oslovit pestun...
vo velkej vacsine pripadov sa biorodina nevschopi, samozrejme sa na to clovek spoliehat nemoze...

a
@magimary zial aj ja mam osobnu skusenost, ze ked sa do Ded narodi nove dietatko, starsie (hoc nema 6 rokov) musi ist na skupinu, pripadne k inej profimame, ktora nie je schopna sa starat o novorodeniatko ☹ to je realna skusenost... takze zial deti putuju po profirodinach napriek tomu, ze sa porusuje zakon.

sara119911
9. feb 2018

@rebekarebekova
@anettta tomu velmi neverim, ze ak ma pestun dieta, stara sa on bio neprejavuje zaujem je zbavena rodicovskych prav, a pestun ma rozbehnute sudne konanie o osvojitelnost dietata ze hod aju niekomu inemu... toto by som napadla ze to nie je v prospech dietata kludne aj ombutsman...

bosorkabb
9. feb 2018

@sara119911 ak má rozbehnuté konanie o osvojenie tak nie.