Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@klara333 to tak rychlo romske babo? Som myslela ze sa caka 2 roky. Aspon v BA kraji..
@rebekarebekova netusim ako to kde funguje, my mame pestunstvo zaziadane, adopcia az ako druha moznost. skoro som spadla z noh, ked dnes zavolali. dokonca sme nemali ani novorodenca ako prioritu.
@rebekarebekova pestunstvo je hneď. A rómsky chlapci tiež.
@bosorkabb romski chlapci adopcia myslis?
@klara333 my mame tiez v poziadavkach poloetnicke dieta a uz druhy x nam ponukli cisto romske dieta. Na druheho chlapca sme sa boli aj kuk, teda myslim na urade na spis a video. Teta tvrdila ze je taky bledsi, ale veru nebol 🙂 matka romka, otec neznamy, ale bolo tam meno predpokladaneho otca a to bolo cisto romske 🙂 Odmietli sme ho vsak hlavne koli tomu (priznavam ze AJ koli cisto romskemu povodu) ze matka cele tehotenstvo pichala heroin a navyse ho kontaktovala na vianoce.
@rebekarebekova pestunstvo. Iba pestunstvo
@rebekarebekova áno( aj keď neviem ako je to v ich prípade z právnou volnostou) Aj keď ja mam rok odklad zatiaľ.
@joannita vy ste nedavno menili poziadavky, ze?
@bosorkabb pomotana som z toho, adopcia sa predsa riesi az ked je pravna volnost, nie?
@rebekarebekova pise o pestunstve. A teda aj o romskych chlapcoch v pestunstve. K pravnej volnosti preto ze vela ludi si berie pestunstvo s nadejou na adopciu
@rebekarebekova no ako sa to vezme. Nám malú ponúkli, mali sme záujem o osvojenie a právne voľná nebola. Tvrdili že sa to rieši a vyrieši cuby dub, a prd makový. Rieši sa to už 1,5 roka.
Lenže čo sme my vedeli? Verili sme im. Viem že to bola chyba ale nezmením to už.
@rebekarebekova ano menili sme, asi pred 3 mesiacmi tusim. A veru ani pri adopcii niesu deti este pravne volne ked ti ich ponukaju, skor vynimocne. Najskor ti zavolaju ze maju dieta a subezne sa riesi (alebo skor neriesi) pravna volnost.
@klara333 No nieje to jednoduche , skoro všade narážame na odpor aj tam kde by to človek nečakal ... Najlepšie je na tom môj muž predsa len je obdivuhodné že " si vzal slobodnu matku a ešte s cigáňom na krku " keď náš syn pobehuje v čakárni u doktora je nevychovany a nevie sa prispôsobiť ak to iste alebo aj horšie robi biele dieťa je to " jaško " budete počúvať / čitať že Vaše dieťa treba otroviť ako potkana že ho treba dať do plynu , dozviete sa že ste háveď ktorá do slušnej sloločnosti nepatrí . A to náš syn ma rád ružovu farbu na karnevale chce byť iba princezna a torty k oslave podla jeho vyberu sú skôr dievčenske. No hrozna kombinacia 😉 Ale na to všetko sme tu my jeho rodičia , jeho ľudia , jeho rodina , milujeme ho od prvej chvile ako nam ho dali do náručia je to ten najlepši syn a aj brat a hoci to nieje lahke bolo to to najlepšie rozhodnutie ake sme mohli urobiť ...
Ahojte, len pre info. Informovali sme sa na príslušnom súde ohľadom podania neodkladného opatrenia vzhľadom na dávky a materskú, odvody a tak a že lehota je 30 dní (lebo dieťa nie je ohrozené a je u nás). A zrazu máme termín na predosvojiteľskú starostlivosť - 19.6.2018. Že neodkladné sa nám ani neoplatí podávať.... Zrazu. Takže po 6 mesiacoch čo je u nás malý možno pôjdem aj oficiálne na materskú....
V piatok ideme drobca pozriet. Som taka zvedava. Ale neviem ci si trufneme. Mali sme jasne zadane podmienky na zaklade racionalnej dlhodobej uvahy. Toto ma zaskocilo, je mi tazko "odmietnut" dieta ako by to bolo maciatko. A viem, ze lutost je zly dovod.
@klara333 moc drzim palce nech stretnutie dobre dopadne. Podla mna v takomto pripade este viac plati, ze sa treba rozhodnut srdcom. 😊
@klara333 teraz budem mozno necitliva, ale racionalna. nenechajte sa zatlacit do kuta. je to stale vas zivot, vase rozhodnutie, ak ste take dietatko nechceli, nic sa nedeje. kazdy mame nato pravo. my sme boli odzaciatku rozhodnuty pre akekolvek, ale kym sme to otvorene nehovorili, tlacili nas. lebo cas, lebo dlhe cakanie atd atd. lutost ani podmienky niesu dobry radca. a taktiez nie zufalstvo ci velka tuzba po dietati. takze vobec sa necit zle. zial oni umiestnit dieta m,usia, kaslu na vase poziadavky, skusaju 😉 a ved niekedy to vyjde, takze robia aj dobre...len pozor nato
ahojte, je tu niekto z nitrianskeho kraja? mate skúsenosti s adopciou staršieho dietata tak do 5 rokov...alebo súrodencov od 0-5 rokov? da sa to zvladnuť? dakujem
@klara333 ahoj, drzim palce! ak sa rozhodnete akokolvek, bude to spravne rozhodnutie. viem si predstavit tie mravce v bruchu a zvedavost, kym ho nepojdete pozriet🙂 aj my mame doma "chajori romani", a zatial sme sa nestretli so ziadnou formou rasizmu, prave naopak jej romstvo vnimame ako pridanu hodnotu🙂 je u nas minimalne vela tanca a spevu. kazdy pribeh je iny, my zijeme v meste a v okoli mame ludi laskavych. ti, ktori mali obavy a nejaky problem s romstvom este predtym ako mala prisla domov (chapeme to, predsa len je to velky krok) sa teraz malej nevedia nabazit, alebo uz nefiguruju v nasich zivotoch. daj potom vediet, ako ste dopadli.

Prosim o nazor. Bieli rodicia, ktori mate romske dieta, netrpi sikanou? Nemali ste problem zaclenit ho do kolentivu a rodiny? Tot nedavno nam prisiel papier o zaradenie a dnes sme videli prvy spis. V nasich papieroch stalo, ze mame zaujem o biele, pripadne poloromske dieta. Toto dietatko, novorodenec, ma matku romsku, otca neuvedeneho, ale podla fotky je to najtypickejsie romciatko na svete. Mam z toho hlavu ako balon a celkom ma to zaskocilo. A uprimne sa toho bojim...