Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
U nás papierovačky, príprava až po zapísanie do poradovníka cca 6 mesiacov..., Záleží od vašej šikovnosti a ústretovosti úradníkov, ale keď sa chce, všetko sa dá...
@bucko555 Prosím, napíš tu potom, čo odpísali alebo povedali na to na UPSVAR, lebo tiež niečo podobné riešime. Máme doma 2 ročného drobca zatiaľ v pestunskej a ďalšie by sme chceli, keď tento bude mať cca 5 r. a viac... potom by sme prijali dieťatko aj staršie (napr. 3-5r)... lenže UPSVAR mal s tým problém, keď sme to teraz napísali do dotazníka, lebo vraj nemôžme chcieť staršie dieťa, ako to, ktoré prišlo k nám ako prvé (právo prvorodeneho)... im na úradoch zrejme nedochádza, že deti starnú a kým sa dostaneme na rad, prvé dieťa bude mať viac rokov. Vyriešili sme to tak, že sme napísali dieťa 0-2 r., už sú na UPSVAR spokojní... potom zmeníme kritériá alebo si vezmeme bábätko, ak sa ešte na to budeme cítiť.
@miriam439 Jasné napísem co mi odpisu som zvedava lebo fakt dlho sa caká a keby sa zapíseme az keby má nasa 5 rokov aby teda bolo mladise dalsic 5 rokov mozme aj cakat to uz bude mat 10 a chcem aby bol medzi nimi maly rozdiel a pravdu povediac ked bude mat desat a bude uz samostatna tak neviem ci by som potom este chcela dalsie
Pýtali ste sa, aké staré sú moje biodeti- takze najstaršia je dcéra-14 rokov, druhý syn 8 a tretí je 4 ročný. Malého sme si zobrali do adopcie, no doteraz od jeho narodenia- 4 mesiace- mu súdom nebola vydaná osvojitelnosť. Na môj vkus sa to dosť dlllllho vlečie. Ak všetko dobre dopadne, možno na konci júna sa dočkáme jeho osvojitelnosti. A to už máme podané na súde predosvojitelskú. A samotné osvojenie- možno tak za rok🙂
Naše biodeti si malého zamilovali na prvý pohľad 🙂 A my s manželom tak isto.
Čo sa týka starostlivosti o neho, by som povedala, že je lepšie bábätko ako boli moje tri biodeti🤣.
V noci spí- aspoň 4-5 hodín v kuse, je menej uplakaný ako boli oni( naše biodetičky boli silné kávy ako bábätká 😉)
Mala som obrovský strach, či si ho budem vedieť zamilovať. Či nebudem robiť rozdiel medzi ním a “mojimi” tromi. (Pred ním sme chceli najskôr pestúnsku, aj sme mali doma na hostovskom pobyte ročné dievčatko- žiaľ, toto by sme nezvládli, bolo nad naše sily.😔) Po tomto zážitku sme si urobili odklad na takmer rok, následne urobili aktualizáciu na adopciu a v deň, keď sme sa vracali z aktualizácie autom, nám volala pani z úradu, že majú pre nás bábätko 😉
A teda našťastie, s týmto malým sme si všetci “sadli” navzájom. A okamžite som ho lubila. A ľúbim ho úplne rovnako ako ostatné tri deti- nastal zázrak srdca- narodil sa v mojom srdci❤️
Ale áno, je to v podstate rychlo😉, len mne sa to zdá mooooc dlho. Veď čo keby... a ešte by sme oňho prišli 🙁 Ale ako sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša 😀
@bosorkabb Ja by som chcela veľmi pekne poprosiť o ozrejmenie pojmov. Lebo vy to ako vidím reálne riešite v praxi - prechod od pestunskej do osvojenia. Naše panie na UPSVAR (okresnom) sú fakt pekne povedané - veľmi málo zaškolené. Nechcem tu použiť výraz, ktorý mám na jazyku. Ale oni sa priznali, že oni ešte takýto prípad neriešili, lebo mi fakt nevedia radiť (myslím, že oni ani poriadne zákon neovládajú a nieto jeho aplikáciu v praxi)
A my sme fakt dosť špecifický pripad. Len mi ide o to, že ja aj keď im niečo poviem, že čo som sa dozvedela, ako to môže ísť v praxi (napr. čo som sa už veľa dozvedela v tejto diskusii), tak oni sa boja niečo podniknúť a ja neviem, či môžem konať smerom k súdom aj sama na vlastnú päsť, zase aby som tým niečo nepokazila.
Napr. dieťa máme doma na základe neodkladného (predbežného) opatrenia už vyše 10 mesiacov. Riadny súd na pestunsku v nedohľadne. Bio rodičia bez akéhokoľvek kontaktu s dieťaťom presne 10 mesiacov. Pýtam ich na UPSVAR, aby sme čím skôr podali návrh na pozbavenie rodič. práv a na vyslovenie osvojiteľnosti (neviem, či to majú byť dva návrhy a dva súdy budú ????).
No oni, že nie ešte, že mám počkať, kým nám dieťa riadne zveria do pestunskej starostlivosti a potom podáme. (dovtedy si bio matka hádam spomenie na dieťa a oni budú mať o robotu menej).
Tiež tvrdia, že aj keby sme teraz vybavili osvojiteľnost na súde a matka sa potom ozve, tak súd bude musieť osvojiteľnost zrušiť. Podľa mňa je to blbosť, lebo matka sa z terajšej svojej situácie nepozviecha tak, aby si dieťa dokázala vziať k sebe. Ona, ak si naň spomenie, tak možno len zavolá. Tak nechápem prečo by sa napr. kvôli 1 telefonátu mala zrušiť súdom stanovená osvojiteľnost.
Ďalšiu vec mi tvrdia, že biorodicov nemôžu zbaviť rodič. práv, iba ak sú psychicky chorí. Takže nie je potrebné robiť návrh na súd na pozbavenie rodič. práv. Ale ja som napr. minule tu čítala, že sa to robí, keď sa žiada o osvojenie.
Veď taký základný postup a vysvetlenie pojmov by malo byť hádam rovnaké na celom Slovensku.
A keď vidím, ako to tu všetko trvá, tak nechcem najprv čakať ešte možno pol roka a viac na súd o pestunskej, potom kým nadobudne právoplatnost, potom rok, dva, kým prebehne súd o vyslovení osvojiteľnosti, potom rok, dva na predosvojitelsku, a ak sa dopracujeme až k osvojeniu, tak dieťatko bude mať hádam zo 10 rokov. Medzitým sa všetko skomplikuje, lebo matka alebo ocko uskutočnia 30 sekundovy telefonát (ako naposledy matka pred 10 mes. ).
Prosím o radu ohľadom toho postupu v praxi pri prechode z pestunskej do osvojiteľnosti.
Ale aj iné žienky, ktoré riešia len osvojenie, tak mi možno budete vedieť pomôcť s niečím, čo som tu opísala, že mi nie je jasné.
Možno to pomôže viacerým v podobnej situácii. Alebo ak to tu nechcete písať verejne, tak kľudne do IP.
Všetkým vopred ďakujem za každú odpoveď.
@miriam439 pravdaže návrh na súd už dávno mali podať. Netreba čakať na vašu pestunsku starostlivosť, lebo to je úplne niečo iné ako osvojitelnost. Môže to ísť súbežne.
Tie návrhy sa podávajú podľa súdnej praxe vo vašom meste, to si treba zistiť. V BA sa podávajú 3v1(osvojitelnost, zbavenie matky rodičovských práv a porucnictvo) niekde každý návrh zvlášť (až keď prvý nadobudne právoplatnosť, tak podajú druhý a nakoniec tretí) to je napríklad v BB.
Treba ich do toho kopať lebo tie tety už nie len mne lezú na nervy a ja to poviem na plnú hubu nemajú tam čo robiť lebo hovno robia v záujme dieťaťa.
My sme návrhy podali sami cez právnika. Hneď ako som spomenula právnika sa zrazu všetko dalo, dovtedy mali u riti.
Čiže ako prvé si zisti súdnu prax na vašom súde.
Poraď sa z právnikom ci návrh môžeš podať ty(ten najlepšie ovláda súdnu prax na danom súde a pozná rozhodnutia sudcov)
Donut tety konať v záujme dieťaťa nato tam sedia.
@ellen2016 hádam tiež poradí.
@miriam439 Takze pisala som aj do trnavy na urad hodila mi tam nejaky zakon a na otazky budu odpovedat pri osobnom stretnuti, boze to je krajina ja aby som sa teraz trepala 30 km tam a naspat a nakoniec zistim ze sa to neda jak keby nemam ine na praci a nemohla mi to po lopate napisat da sa alebo neda sa
@ejlin123 ved som si vsimla že ochota nula bodov a mne sa zase neda volat pri malej lebo stale vykrikuje, takze hadam tento mesiac sa pojdeme inforkovat, hadam sa najde niekto kto postrazi malu, cez leto to nechame asi tak lebo aj dovolenky aj vsetko ked tak zohnali by sme si len potvdenia co treba a od septembra na pripravu a potom sa uvidi
@anettta Ved to ze sa to oplati ja mam jednu bio dcerku lenze dalsie mat nemozem a chceli by sme hrozne pre nu surodonca takze pojdem aj cez mrtvaly aj ked nebude ochota budem tlacit len asi to necham az od septembra ale pomaly si zacnem riesit papiere aspon tera budeme aj hypoteku zase refinancovat tam vybavovacky a aby toho nebolo moc naraz a cakam kym bude mat mala dva roky aby sme si mohli dat kriteriu az do 2 rokov
prosim vas uz ste sa stretli s pripadom kedy si sama matka adoptovala dietatko?
@bucko555 Ja mám od UPSVAR ZA čerstvé pokyny s formularmi čistými v maili, lebo u nás na okresnom UPSVAR nám dali zle papiere aj pokyny. Všetko sme vybavili, poslali do ZA a niektoré tlačivá sme vybavovali zbytočne (napr. výpisy z registra trestov, za ktoré sa na pošte platí) a niektoré sme museli vybaviť nanovo, keďže boli na zlých formulároch. Riešili sme to 2-3 mes. dozadu, tak sa hádam nič nepomenilo, napr. kvôli novele zakona o soc. pr. ochrane detí, kt. platí od 1.4 . 2018 Ak chcete, pošlite do IP mail, prepošlem vám to, je toho dosť na vybavenie, vypísanie, prefotenie, tak si to budete postupne kompletizovat. A tiež si skúste zavolať na UPSVAR, kde plánujete robiť prípravu, ak ju teda chcete robiť cez UPSVAR (tam je bezplatne), povedzte, že čo plánujete, nech vám dajú kontakt na psychológa, ktorý robí prípravu na NRS a u neho sa informujte, ako je to s prípravou a s rezerváciou termínov na sedenia.
Lebo niekde robia prípravu individuálne, niekde skupinovo, ale ak skupinovo, tak sa čaká, kým začne celá skupina, tak aby ste v nej mali rezervované miesto.
My máme individuálnu prípravu, ale na prvý termín u psychologičky na UPSVAR sme čakali dva mesiace, na druhý termín zase mesiac, zajtra uvidíme, kedy nám ráči dať tretí termín.
A ozaj, nedajte sa odbiť pri pátraní po termínoch u psychológa argumentom, že musia mať najprv z krajského UPSVAR info, že ste podali žiadosť so všetkými potrebnými prílohami. Nás tiež chceli takto odbiť, ale som bola dotierava, povedala som, že to už riešime... a kým nám dali termín u psychológa za dva mesiace, tak sme s krajským UPSVAR všetko doriesili a ešte aj oni stihli psychológovi poslať papier, že už môžme začať s prípravou, že už máme papiere v poriadku.
Ja viem aké je to "super" vybavovať všetko s malým dieťaťom, bez auta a úrady na opačnom konci sveta 😢

@bosorkabb Ved to ze aj to zaberie dost casu a nejako cakat moc nechceme lebo fakt kym sa dostaneme na radu nasa bude uz starsia takze tak asi najlpesie bude zbehnut na ten urad a popytat sa , a ako je to s tou pripravou absolvujem ju a to potom plati nejake obdobie a treba ju nanovo absolvovat