Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
Dobrý deň je tu niekto z nových zámkov kto bral dieťatko z Detského domova na adopciu??
@erio sud o pravnej volnosti uz prebehol, caka sa na pravoplatnost, uz len na to cakame.... potom hned podavame navrh na predosvojitelsku a predbezko (jedine toto zeby odrocili?) Skor to nechceme podavat, pretoze by sme neostali pred bio matkou v anonymite a to urcite nechceme.
Vam co konkretne natahovali rok? Pravnu volnost ci predosvojitelsku?
@joannita no my sme nemali ani právnu voľnosť, sudca bol stále pn. Tak sa to naťahovalo, ale nakoniec sme nečakali ani na právnu voľnosť. Jasné neodkladne opatrenie musíte dať, až po právoplatnosti a to rozhodnú do 7 dní vtedy zároveň nadobúda aj právoplatnosť. Len dovtedy môže byť dieťa u vás na hostovskom samozrejme po dohode s DD.
Ahojte. Asi je to tu už 100x spomenuté, tak sa dopredu ospravedlňujem. Mohla by mi prosím niektorá z Vás napísať, či nám ako spolužiadateľom stačí zobrať sa s priateľom až počas kurzu, resp. prípravy, teda než nás zapíšu na zoznam? Alebo bez toho nemôžeme začať vybavovať vôbec nič? Ďakujem
Ahoj.
Chcela by som poprosiť o radu niekoho, kto riešil osvojenie dieťatka cez súd v Námestove. Ide o to, že potrebujem zistiť, aká je tam súdna prax ohľadom podávania návrhov na osvojiteľnosť, pozbavenie rodič. práv a poručníctva. Či býva pojednávanie o každom návrhu zvlášť, alebo sa dajú aj niektoré návrhy zlúčiť pod jedno pojednávanie. Napríklad či by sa mohol naraz spolu podať návrh na osvojiteľnosť a pozbavenie rodič. práv.
Ak nechcete písať verejne, môžte mi napísať aj do IP.
Vopred ďakujem za každú radu.
@blackcat ahoj, my sice riesime adopciu v cr, ale boli sme na tom rovnako. Brali sme sa tesne predtym ako sme isli prvy krat na urad...pani nam potom povedala, ze to moze byt problem, lebo sa taketo manzelstvo moze brat ako ucelove 🙂 a ze nam moze byt doporucene pockat tri roky.. Ale hovorim, my sme v cr, tak si radsej zavolaj. Drzim palce.
@lussy666 uff, ale ono to vlastne účelové je. Resp. sme teraz (aj kvôli adopcii) riešili, bývanie, potom sme chceli riešiť svadbu a nakoniec adopciu. Nechceli sme práve narýchlo na úrade, len aby sme mali papier. Chcela som si svadbu naplánovať. Preto sme čakali. Ale ako vidím čakaciu dobu a beriem do úvahy, že niesme najmladší (36 a 39), chcela som začať vybavovať, čo sa dá :/.
@blackcat no, presne to som hovorila...ze ta svadba ucelova proste je...my sme sa dokonca v sobotu brali a v pondelok sme isli na urad..akoze oni netvrdili, ze to nepojde, len proste ze na kraji to nemaju radi, ale ze mame si stat za svojim.ono aj nejaky cas ubehne, my sme 1x boli na ospod vo februari a len teraz 18teho jula ideme na psychotesty, potom priprava..tak mozno aj rok ubehne..stale to nie su tri roky, ale tak snad...my mame 7 rocnu dceru, tak ak im ide o stabilitu vztahu, snad aj to zavazi, neviem. v kazdom pripade dalsie tri roky cakat nemozeme, ja mam 37 a manzel 48...
@lussy666 veď toto. Len ja mám dcéru z predchádzajúceho vzťahu a s priateľom sme pomerne krátko pár. Aj keď sa poznáme 9 rokov a proste vieme, že spolu ostaneme (znie to možno trochu naivne, ale my sme aj od začiatku vedeli, že chceme deti a žiaľ skončilo to mimomaternicovým tehu minulý rok). Ja rozumiem aj sociálnym pracovníkom,že musia dávať pozor, komu deti zveria. Snáď sa to nejako dať bude. Požiadavky máme triezve, vzhľadom na náš vek. Bola by to proste veľká škoda. Umelé oplodnenie ja nechcem. Dosť odstrašujúcich príkladov v okolí.
@lussy666
@blackcat
Tie 3 roky su nejaky vymysel uradnicok, my sme sa jeden rok v maji brali a v septembri absolvovali pripravu. V skupine sme mali par ktory sa bral asi 2 tyzdne pred pripravou.
Len ty si sa pytala ci sa musite vziat este predtym nez absolvujete pripravu. Ja som presvedcena ze urcite ano, pretoze pred pripravou musite navstivit upsvr a tam ked nebudete manzelia tak vam daju spiatocku.
Musite si urcit priority....
Na ten urad si volala?
Nemate niekto nejaky dobry vzor Navrhu na predosvojitelsku plus predbezko? Ja mam z Usmevu taky vzor, ale ked ma niekto taky s kt. Uspel a su tam dobre argumenty atd...
@bosorkabb tusim ty si spominala ze mas dobre navrhy?
Plus chcem sa opytat co to je "odporucanie k realizovaniu NRS" ? Mame to prilozit k navrhom.
Aj rozsudok o osvojitelnisti mame prilozit, ale to sa k nam ani nedostane nie?
@blackcat My keď sme sa boli prvý krat spytať na upsvare odporučili nam vziať sa lebo v poradovniku uprednostňuju manželov pred jednotlivcom , presne takto nam to povedali tak sme sa o mesiac na to vzali a o par dni potom podali papiere o osvojenie bolo to skoro 7 rokov dozadu a vôbec nikto neriešil nič . A presne 9 mesiacov po svadbe prišiel bocian 😉
@bosorkabb pomylila som sa, mam navrh z UPSVR v BA, nie z Usmevu....
Lebo ty si raz spominala, ze si tam dala take dobre argumenty, aby vam malu zverili predbezkom, kedze predbezko zvyknu aj zamietat.
Ja tu mam ze toto vsetko musime pripojit k navrhom:
rozsudok o osvojiteľnosti maloletého dieťaťa
potvrdenie o zdravotnom stave navrhovateľov
potvrdenie o príjme navrhovateľov
fotokópia sobášneho listu navrhovateľov
fotokópia rodných listov navrhovateľov
fotokópia rodného listu maloletého dieťaťa
rozhodnutie o zapísaní do zoznamu žiadateľov o NRS
odporúčanie k realizovaniu NRS
správa z priebehu interakcií
výpis z registra trestov navrhovateľov
@joannita áno to sú prílohy.
Návrh som mala aj ja z BA určeného úradu, len som dopísala určite okolností. Lebo nám dali hostovsky pobyt na 4 dni a zase DeD 4 dní a tak. No a v tom návrhu som to uviedla že dieťa to veľmi zle znáša a kecy okolo toho. Ako ju už teraz považujeme za našu..... No a že medzinárodný dohovor o právach dieťaťa hovorí že osobná starostlivosť je prvoradá a má prednosť pred ustavnou starostlivosťou a preto žiadame súd aby vyhovel navrhu, ktorý je v záujme maloletého.
Také niečo tam bolo.
dievcata, dufam ze tu moc nespamujem, ale pripravujem navrhy na sud a uz si trham vlasy.
Z Upsvr v BA som dostala info, co vsetko mam prilozit k navrhom na predosvojitelsku a predbezko, skoro vsetko uz mam ale teraz som si spomenula, ze ste tu raz riesili, ze ste museli prikladat k navrhom aj nejaky doklad o vydavkoch. A toto mi nikto nepovedal. Fakt to treba? A ako to ma vyzerat?
dakujem krasne za rady...

@mana85 Ahoj!Aj Kristinka dostala odklad. 🙂