Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@yukki zial nemas pravdu. My mame poziadavku do 2 rokov. A teraz sme sa pytali, ze ci 2-3 je rozdiel, nie je. My dokonca mame poloromske aj romske. Pestunstvo je ine ako adopcia. Pestunstvo mas sice skor ale s inymi podmienkami ako napr bio rodina v kontakte atd. Rozdiel mas pekne vypisany na nete, staci zadat do guglu. Odporucam si to najprv nastudovat trochu kuknut. Lebo “chceme chlapca” mi pride ze velmi nemate prehlad o com to cele je. A to myslim v dobrom;) dnes uz je vsetko detailne na nete + tu sa potom mizes dobre informovat o samotnom podani priprave atd
@almake7 nie, nieje v zozname. Ja som myslela deti ktoré len okolo 2 rokov sú právne voľné sú vadsinou od malička v pestunstve a také deti už v zozname nie sú. Prednosť adopcie majú pestuni aj to vadsinou robia.
@appolo áno je trochu rozdiel. Pestuni keď je dieťa právne voľné to dieťa vadsinou adoptuju. Som jedna z nich tak viem. Tiež to teraz riešime.
@berginkan už som sa zľakla, že mi vysvetlujes rozdiel.... Nuž, držte, sa. Ku mne obe deti prišli viacmenej bez čakania resp. 2-3 mesiace, obe mali po 20 mesiacov.... Čakalo sa len na súdy v druhom prípade, a lehoty, to áno.... Ale od zapísanie do zoznamu po prvú interakciu nie dlhšie ako 3mesiace
@berginkan my sme boli zaradení 2016 a deti máme 1,5 roka doma. Všetko je to tzv. požiadavkách.
@yukki jaj tak to je 8 rokov. Boze zeny citajte trochu. Zmenilo sa nieco ale najma ide o to ze ziadatelov je obrovske mnozstvo.
@kikuska_wedge ano je. Myslim ale ze to co ste dali vy, je naozaj velmi ojedinele a vynimocne. Starsie deti nie su proste pre kazdeho
@berginkan no nie je to až tak ojedinelé. Poznám ďalšiu mamičku, ktorá si po nás adoptovala starších súrodencov. Aj pred nami boli takí žiadatelia. Ja osobne by som ich za bábätká veru nevymenila. Sú pre nás obrovským darom a sme strašne šťastní, že ich máme.
@kikuska_wedge ale ved to je ok. Sledovala som to a vsetko vam prajem. Len musis chapat aj to, ze nie kazdy dokaze zvladnut to ze adopcia a este aj deti ktore uz su na nejakom leveli. Vela sme sa o tom rozpravali na priprave a aj psychologicka to neodporuca kazdemu
@kikuska_wedge a opat sme pri tom, ze len aby sme menej cakali, mente co ani nechcete. Nesuhlasim s tym a nie som stotoznena ani s pestunstvom takze to nebudem robit
Súhlasím do bodky
@berginkan
Tak ako pestunstvo tak aj staršie deti nie sú pre každého. A to som pestunstvo nechcela a som v tom náhodne. Asi osud.
Každý vidí len svoje číslo v poradovniku a premýšľa ako sa dostať čo najvyššie a čím skôr. Ale ono bez toho aby sme sa niečoho vzdali to nepôjde.
@berginkan samozrejme to nie je pre každého, ako celý tento proces. Ale dávať si neviem aké požiadavky na dieťa a potom sa nervačiť, že to dlho trvá, tiež nie je správne. Malý, veľký, biele, tmavé, zdravé, choré, všetko sú to iba deti, ktoré potrebujú mamu. A my všetky sme tu preto, lebo chceme mamou byť. Už to len popárovať. Ja by som veru na biele, zdravé, malé nečakala 4 roky. Radšej si budem 4 roky užívať s deťmi. A ešte som chcela dodať na margo toho, ako sa vyjadrujú tzv. odborníci o starších deťoch. Aj nás odhovárali a argumentovali, radili dieťa max. do 3 rokov. Strašili nás s deprivačnými poruchami a pod. Ale nemali pravdu. Deťom nič nie je. Pamätajú si toho pramálo v tomto veku. Ale pocit rodiny už vnímajú a to viac chcú niekam patriť. Tí tzv. odborníci by to nemali robiť. Ich rady nie sú v záujme ani detí ani rodičov. Som rada, že sme sa na ich rady vy....
@kikuska_wedge úplne súhlasím hovoríš mi z duse😘
@kikuska_wedge my 4 roky urcite nie. A ja sa nenervacim ani tam nevolam 😉 asi si si ma s niekym pomylila. chceme si zobrat male dieta bez rozdielu etnicity. Tak ako ty si dala vacsim rodinu, my dame mozno niekomu koho nikto nechce kvoli farbe pleti. A ostatne nebudem riesit, prepac. Ja som vystudovala psychologiu, no iny obor. A trochu tomu rozumiem. To je ako neverit lekarovi, zubarovi atd. Nespochybnujem ich pracu a Navrat uz vobec nie. Maju skusenosti az az...a v neposlednom rade my nato nemame. Psychicky. Chapes?
Jasné, že každý si dá také podmienky na dieťatko na aké sa cíti a vie, že také dieťatko zvládne.
Napr. my, keď máme obaja cez 40, asi je pre nás nereálne čakať na adopciu bieleho novorodenca v ZA kraji, kde teraz doriešili žiadosti z r. 2011.
Tak opäť ideme cestou pestunskej. Lebo to cítim tak, že v cca 50-tke (kedy by sme sa zrejme v poradovníku na adopciu dočkali novorodenca), tak už by som zrejme nezvládla starostlivosť o tak maličké bábätko.
Viem, že rómske bábo by sme mali skôr, ale priviesť dieťatko rómskeho pôvodu do prostredia, kde široko ďaleko nežije žiaden rom, by podľa mňa znamenalo pre dieťatko iba zbytočné trápenie (myslím výsmech a odsudzovanie od iných detí, ktoré nie sú zvyknuté spolunažívaniu s inou etnicitou). Aj keď mne osobne sa malé rómske detičky veľmi páčia.
Takže volíme to, čo považujeme za "zlatú strednú cestu" pre nás, aj keď to nie je vysnívaný ideál.
@berginkan chápem. Je samozrejmé, že každý z nás ide len do toho na čo sa cíti. Ja som len chcela poukázať na to, že by pri tom zvažovaní treba mať reálne a hlavne nesebecké požiadavky. Tým nemyslím teba. Áno návrat je super, ale tiež závisí od konkrétneho človeka. Napr. v Žiline super, veľmi nám pomohli. V Bratislave sme mali pocit, že nás od nášho rozhodnutia vyslovene odhovárajú. Že ako zvládneme dve deti naraz a pod. No ako? Normálne, ako milióny iných ľudí čo majú dve a viac detí. Niekedy sa prikladá veľká váha niečomu, čo vlastne ani takú váhu nemá. Našťastie ja som ani chvíľu nepochybovala a išla si vlastnou cestou a tvrdo za svojím.

@berginkan ahoj,byvame v lozorne takze okolie Ba.to bude asi na dlhsie?!mame urcite nejake podmienky moj by chcel chlapca okol 2r ako som uz pisala...uz aby sme sa do toho dali kedze mam 32r 🙂