icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

bosorkabb
2. nov 2018

@kikuska_wedge rovnaká skúsenosť v Návrate v BA. Doteraz odhovaraju, len ja som tvrdohlavá a idem si za tým čo chcem ja.

berginkan
2. nov 2018

@bosorkabb @kikuska_wedge nas neodhovaraju 😉 neviem cim to je, myslim, ze vela ide o to co clovek komunikuje a ako. Nemozeme sa cudovat nicomu, paniam na urade ide iba o to aby deti umiestnili, su zlate ano, ale teraz napriklad dali do rodiny 4 surodencov a nie je iste ci to bude ok. Mozno ano, ale co ak nie. No oni maju ciarku. Je to prilis citlive a zlozite na uvahy na koniku. Ja som tiez chcela poukazat len nato, ze tak ako prehnany strach z niecoho ani totalna otvorenost atd nie je dobry pan

bosorkabb
2. nov 2018

@berginkan ja sa ťa opýtam potom. Lebo ja jedno dieťatko doma už mám a celý proces bol niečo iné len nie pozitívne. A vieš ako nám poradili tie tety na úrade a v Návrate? Nijak. Veľké reči o záujme dieťaťa ale skutek utek. Neboli schopný podať návrh na súd o inom ani písať nejdem, každá ich odpoveď bola neviem, malo sa to (neviem kto či samo či čo).. .. Kebyže to nechám na nich tak amen tma. Všetko som si musela vybojovať a teraz niekto príde a má zase veľké reči ako to nepôjde? Nech si hovoria čo chcú záujem dieťaťa je u nich na poslednom mieste. Takže ich radi (mimochodom málo ktorá z nich si tým prešla) sú mi ukradnuté, lebo prax a teória sú v tomto prípade tak ďaleko od seba že až. A ver že tých prípadov je veľa. Len nie každý to sem píše verejne. Keby nekompetentnost bola ruža tak máme krásne úrady aspoň navonok.
Jedine koho môžem pochváliť je určený úrad v Bratislave. Ostatné je katastrofa.

tecko28
2. nov 2018

Ahojte, my mame za sebou 6 sedeni pripravy so psychologickou a dnes mi volala, ze si zacina spracovavat spravu a ze si mame teda do buduceho stretnutia s manzelom premysliet presne ake mame poziadavky na dietatko. Mne sa to zda nejako skoro. Chcem sa spytat ci sa striktne dodrziava tych 26h pripravy, alebo sa stalo niekomu, ze bola priprava skratena? Som z toho zmatena.

berginkan
2. nov 2018

@tecko28 26 je podla zakona. Povedala ze to bude posledne sedenie? Lebo spravu si moze spracovavat ako dlho chce 😉

bbbarunka
2. nov 2018

@tecko28 nasa príprava na úrade ubehla tiež dosť rýchlo. Nemyslím si ale, že sme boli ukrateni. Niekedy sme mali stretnutie dlhšie, naraz sme absolvovali dve hodiny. Takže dokopy to určite bolo 26 hodín, aj keď samotných stretnutí bolo menej.
Co sa týka požiadaviek na dieťa, s manželom sme viac menej vedeli, aké dieťa sme pripravení prijať. Na stretnutiach sme akurát doriešili pár nejasnosti.

berginkan
2. nov 2018

@bosorkabb necakam nic pozitivne. A ano som v BA ved to vies. Zatial velmi pomohli a samozrejme, ze si treba veci overovat a domahat sa. A co sa tyma sudov a vsetkeho som si ista ze si to budeme musiet riesit sami. Uz teraz mam z toho bobky. No zato to stoji

bosorkabb
2. nov 2018

@berginkan overovať áno, ale tiež nie vždy sa ti to podarí. O zavádzaní radšej pomlcim. Keď zazijes pochopíš. Domáhať sa môžeš čoho len chceš ak však druhá strana nechce tak smola. To čo platí v BA neplatí všade. Čo kraj to iné pravidlá vrátane súdov.
Určený úrad mi už deti ponúkol vedia prečo a ja som odmietla presne preto že viem čo chcem a odkiaľ. A požiadavky máme rovnaké ako ty, čiže požiadavky skoro žiadne. Ja nie som moc vyberava ale čo je veľa to je veľa.
Môj názor pramení s mojich skúseností a len tak ľahko sa nezmení.

bosorkabb
2. nov 2018

@berginkan súdy rieši kuratela hlavne ten o osvojitelnosti, zbavenie rodičovských práv lebo ako osvojiteľ ani nemáš právo. Toto sú konania bez teba. Pri pestunoch je to iné.

berginkan
2. nov 2018

@bosorkabb myslela som to obrazne. Ine kraje ma z pochopitelnych dovodov nezaujimaju 😉

bosorkabb
2. nov 2018

@berginkan ak etnikum nerozhoduje tak ti môžu ponúknuť aj dieťa mimokrajove.
Ale názor ti neberiem. V niečo s tebou súhlasím ale v určitých veciach nie.

tecko28
2. nov 2018

@berginkan viem kolko je zo zakona a chapem aj to, ze spravu si moze robit ako dlho chce. Samozrejme nic take, ze koncime nebolo povedane. Preto som sa pytala na skusenosti tu, ci sa niekomu realne stalo, ze priprava bola kratsia. dovodom je, ze sme sa uz na prvej bavili o tom, ze si mame do konca presne rozmysliet co tam teda dame. Dnes ma velmi prekvapilo, ze mi zavolala, ze to uz bude chciet nabuduce vediet a este sa pytala kopu veci o nasom bio malom , ze to ide davat do spravy. Doteraz som mala pocit, ze mame este dost casu si to upresnit doma

bosorkabb
2. nov 2018

@tecko28 niekedy sa stáva že si správu ako keby pred pripraví. Záleží na psychologovi. My sme menili požiadavky na poslednú chvíľu a zobrala to v pohode.

berginkan
2. nov 2018

@tecko28 tak ten cas prisiel a neviem o tom ze je mozne kratit pripravu. Takze asi sa uz musite rozhodnut

berginkan
2. nov 2018

@bosorkabb tak jasne, napriklad vychod. A kedze tam take deti nechcu je velka sanca. Polovica veci co som sa tu docitala neplati, ale je to super vediet viac ako ti povedia tam a tam. Lahko na cvicisku tazko na bojusku. By som to adi zhrnula. a presne ako hovoris. Uvidi sa v reale a to tu potom isto budem vypisovat. Nato to je.

bosorkabb
2. nov 2018

@berginkan áno real je niečo úplne iné. Držím palce aby si to mala bez problémov. A ono nieje východ ako východ. Prešov je vraj v pohode v KE horšie. Ale každý má inú skúsenosť.

wodanka
2. nov 2018

@bosorkabb @berginkan čítala som si Vašu diskusiu a musim suhlasit v tom, že na úrade a aj tom nasom, skoro nič neporadia, lebo nevedia. My máme dieťatko z utajeného pôrodu a ten je taký "tajný", že nikto nevie, čo, kedy a kde je potrebné vybaviť. Info som zbierala tu alebo som osobne chodila na úrady a pýtala si kompetentné osoby. A ak na danom úrade neboli, tak som písali maily a volala na ústredie a domáhala sa informácií.

bosorkabb
2. nov 2018

@wodanka áno všetko je tajné a hlavne ten samo to mal spraviť, niekedy nevedia ani čo by mal spraviť

sticker
andrea_82
2. nov 2018

@tecko28 pre nás bola podstatná časť prípravy aj skupinové stretnutie - zhruba polovica. Tak ak ste ešte nemali to, tak možno vám na individuálne stretnutia už veľa neostáva. A ak sa môžem opýtať - čo sa pýtala o vašom bio malom. O tom našom písali do správy len to, že ho máme a že ho spoločne vychovávame.

joannita
2. nov 2018

@berginkan v Ba ti povedali ze vybavuju rok 2015? To nejak nesedi lebo pred par mesiacmi sme my boli cca 25. v poradi (zapisani dec. 2014) a hovorila mi ze vybavuju jun 2014. Jun 2014 vybavovali inak rok a pol pretoze za rok a pol boli len 2 biele deti. A nechce sa mi verit ze za cca pol roka bolo v Ba 25 bielych deti. Dost divne..

miriam439
3. nov 2018

@joannita Mohli aj schválne zavádzať, ale mohla to myslieť aj tak, že už niekoho z poradovníka v 2015 vybavili (napr. poloromske detičky) a "zabudla" dodať, že ešte kopec čakateľov na biele bábo z 2014 ostalo nevybavenych.
Mne sa zdá, že oni si často prispôsobujú odpovede, ako im pasujú.

tecko28
3. nov 2018

@andrea_82 Dakujem, konecne relevantnejsia odpoved, ktora ma uviedla do obrazu, ze mozno koncime individualne a budu nasledovat nejake skupinove stretnutia. 🙂 Psychologicka sa pytala na mesiac a rok narodenia, akych lekarov navstevujeme stale, kratke zhrnutie zdravot. stavu-cim sme si presli od narodenia kedze je predcasne narodeny a od zaciatku si trufame aj na adoptovane dietatko predcasnika, ci chodi do skolky, ci uz ma svoju izbu.
Ak by sa tu nasla nejaka mamicka z NR, ktora pripravou prave prechadza, lebo si uz presla a cakaju, bola by som rada, aby sa mi ozvala.

bosorkabb
3. nov 2018

@joannita veľa ľudí poskocilo lebo zmenili požiadavky a mohli byť zapísaní v roku 2015 napríklad, alebo si pomýlila pracovníčka roky. Ono nie vždy to sedí.

berginkan
3. nov 2018

@joannita vies co nechcem zavadzat. My sme sa pytali na polo a romske. Neviem ci je to rozdiel.

berginkan
3. nov 2018

@miriam439 nemali dovod zavadzat. My sme sa nepytali na sucasny stav, pytali sme sa kolko budeme cakat, kedze sme sa dozvedeli, ze kopu ludi zmenilo poziadavky

berginkan
3. nov 2018

@tecko28 vies ono je dobre dat relevantnu otazku a viac informacii aby si dostala relevantnu odoved. V usmeve napriklad individualnu pripravu ani nemaju, my sme mali iba dve skupinove sedenia a potom uz nie a nestrazime si hodiny, robili sme pripravu skoro rok. Takze tak

tecko28
3. nov 2018

@berginkan preto hladam niekoho od nas, aby som sa dozvedela presne ako k tomu nase psychologicky na urade pristupuju a ci sa robi aj u nas nejaka skupinove sedenie. Ja sa nikam neponahlam, praveze som cakala, ze sa to trosku natiahne.

berginkan
3. nov 2018

@tecko28 no ja som nemala odkial vediet odkial si 😉 a inak to je pravda ze vsade je to ine, na uradoch este viac, snazia sa to odpinkat rychlo co tu aj babam vyhovuje. My sme tiez nechceli rychlo, mali sme dost respekt a vela sme sa pytali pocas procesu. Ale aj tak ako som vyssie pisala s bosorkou. Realne to bude zahul a uz teraz mame strach

joannita
3. nov 2018

@miriam439 no veru prisposobuju lebo najskor mi povedali ze vybavuju jun 2014 a o par mesiacov ze april 2014 🙂

joannita
3. nov 2018

@bosorkabb jasne poskocilo, ved aj my sme zmenili. Ale urcite nezmenilo 25 parov poziadavky.
Ak sa ale @berginkan pytala na len poloromske a romske tak je mozne ze riesia 2015 lebo napr. Zvysnych 20ks parov z 2014 chce len biele.