Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@kikuska_wedge pozor, nie všade je to také automatické,
ak takto zmýšľate, dajte o tom radšej vedieť na úrade 😉
@magimary ďakujem. Doteraz sme vlastne ani neuvažovali. Spojím sa s úradmi.
Ďakujem za odpovede.
@kikuska_wedge mne bolo povedané na úrade, ked sme sa dali vyradiť, že nás neoslovia aj keby bolo našej bio súrodeneca,kedže sme nie už v zozname čakateľov
@karkana ono je to fakt všade inak,
lebo ja viem, že je to aj takto, ako píšeš ty,
ale viem aj o minimálne o troch "našich" nových mamách (čo od nás brali profideti), ktorým zavolali a ponúkali biosúrodencov, i napriek tomu, že už v žiadnych zoznamoch nefigurovali...
ono je to trochu aj o tom, ako "ťažko" je to dieťatko umiestniteľné...
ak mu "nájdu" žiadateľov hneď, lebo je to "žiadaný typ" dieťatka, tak určite nikoho neoslovia, ale ak je to dieťatko "ťažšie umiesntiteľné", tak oslovujú kadekoho... a spomenú si "aj" na predtým žiadajúcich náhr.rodičov...
@magimary no bodaj by to tak bolo aj u nás, to by bolo pekné prekvapko,,,,,,no chceli sme síce len bio súrodenca nechať,,ale to nám bolo zamietnuté,bud dalšie a poprípade ak bio by bolo,,,,,,,,,lenže mať o 10rokov menej, jasné aj 4detičky,,,,,ale ale😒,,,teraz dcerka len po súrodencovi túži,,,,,,,,,,
@karkana dnes som volala na úrad a treba byť v zozname. Už máme aj vypísané tlačivá, ešte nám treba prílohy pozháňať. Keby pribudol súrodenec, tak by nás to potešilo. Ak nie, nevadí. Aspoň budem mať pocit, že sme spravili všetko, čo sme mohli. Zo systémom už máme skúsenosti, tak to dáme už ľahko. Tatino sa ma dnes pýtal, že či mám nejaké indície, že by to mohlo byť aktuálne a ja mu na to, že nie len taký vnútorný pocit.
@kikuska_wedge áno oslovili by vás keby ste neboli aj v zozname, pokiaľ by to bol súrodenec.
@erio ahoj nemajú povinnosť osloviť. Nehovorím, že v praxi sa to nemôže stať, ale je to iba o dobrej vôli.
Dievcata ked je dieta starsie tak uz nie je narok na tu vyssiu matersku? To fakt je potom len ta 200e?
žienky je možné priplatiť si tú vyššiu materskú na sociálnom pre očakávanú adopciu?
@berginkan No, ak sa teraz nič nemenilo, tak ja som mala takto - dieťa sme brali v 7/2017 a mal vtedy 11 mes. Dostala som 28 týždňov materské, t. j. 75% z mojej priemernej hrubej mzdy v roku 2016 a potom som dostávala rodičovský príspevok ( a celý čas samozrejme aj prídavky a manžel daňový bonus). Rodičovský príspevok budem dostávať až kým bude mať malý takmer 4 roky.
@miriam439 dik. Bolo by to diskriminacne a nezda sa mi, preco by mal niekto prist o vyssiu matersku len zato ze ma dietatko neskor. @kikuska_wedge ty to mas ako?
Materská sa dá čerpať 28 týždňov maximálny vek dieťaťa 3 roky. Nám takto odpovedali so sociálnej poisťovne.
@kikuska_wedge nie je to o dobrej vôli, oni hlavne nechcú deliť súrodencov, berú to na prvé miesto, až neskôr zisťujú, či ste vobec v zoznamoch. Ak by ste aj neboli a máte záujem o ďalšieho súrodenca, tak príkazu iba dorobiť prípravu.
@berginkan sme mali oboch starších ako 3 roky. Takže napriek tomu že obaja platíme vysoké odvody, dostávame iba rodičovský na 1 dieťa, aj keď živíme 2. Ani na tzv. kočíkovné sme nemali nárok, lebo staršie dieťa keď príde do rodiny už asi nič nepotrebuje. Je to hanba. Tento štát je žumpa. Rodina je pre neho na poslednom mieste. Žiadna podpora, hlavne že kapitán podporuje cestovný ruch, och radšej nič už nejdem písať. Ale čo kašľať na to. Zajtra si podám žiadosť do poradovníka a hneď mi bude lepšie. Ako hovorila moja nebohá svokruša, penize boli, budú a my nebudeme.
@erio mám iné informácie z krajského upsvar. Nebudeme nič riskovať, a necháme sa zapísať.
@kikuska_wedge jaj jasne. Neviem preco som si pamatala ze mas aj 2r ;) jo mas pravdu je to hrozne neeticke az. Ale zapis schvalujem aj my si dame potom 🙂
@kikuska_wedge ok jasne môžu vám dať také info, to je v poriadku. Ja len, že realita býva iná, aspoň ja aj viaceré maminy majú takú skúsenosť, čo popisujem. Určite je to plus byť v zoznamoch, to je jasné. Ja len chcem povzbudiť, tých čo tam nie sú a neskôr by chceli bio súrodenca, že je tam aj takáto možnosť.😉

@kikuska_wedge áno ponúkli, narýchlo by ste museli spraviť prípravu alebo aktualizáciu (záleží kedy ste prípravu robili).