Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@berginkan napisem ti ako to bolo so mnou 🙂
Ked nas oslovili s malym a boli sme pozriet na urad fotky a spis, tak som premyslala presne ako ty. Ze ak sa pre neho rozhodneme a neodklepnnu nam predbezko, tak na hostovsky si ho nezoberieme ale budeme ho chodit navstevovat. Financie nebol dovod, ale dovod bol taky ze by som nemala ako vykryt to obdobie co by som s nim bola doma na hostovskom. Dovolenky som mala asi 2 tyzdne, PN mi dr dat nechcela, tak jedine neplatene volno by prichadzalo do uvahy ale s tym musi suhlasit zamestnavatel a to pochybujem ze by suhlasil, lebo ma potrebuje. Vypoved neprichadzala do uvahy, mam super pracu ktora sa po materskej tazko bude hladat.
Potom prebehli interkacie, podali sme navrh na predbezko a cakali. A az vtedy som si nevedela predstavit ze by som tam maleho nechala a chodila za nim 1x do tyzdna a zrazu ani neviem ako som sa informovala ci nam ho daju na hostovsky 😁 (a v Ded nam vobec neodporucali navstevovat ho kym bude predbezko/hostovsky lebo na neho velmi zle vplyvala ta vymena ludi u neho) a teraz, ked mame maleho doma uz vyse pol roka (od jeho 2mesiacov) tak si neviem predstavit ze by som prisla o cele to obdobie s nim ❤ ze by mal okrem mna aj inu mamu. A to veru u mna nebola laska na 1. Pohlad, ja som sa do neho uplne buchla az po 2 tyzdnoch co sme ho mali doma 🙂
A to este napisem ze som taky ten velmi racionalny pragmatik ziadny srdieckovsky romanticky typ, ale riadna erdegbaba co sa len tak nerozciti.
Vobec ta neodsudzujem za to ze uvazujes ako uvazujes, ved som premyslala rovnako, len som ti chcela ukazat ako sa to mozno aj v tebe vsetko zmeni ked pride ten krpec do tvojho zivota 🙂
@joannita dakujem 🙂 ano sme podobne, ok moze byt. No tak to byt nebude moct u nas 😉 Uz som vyssie vysvetlila. Tlacili nas do mimina nedavno, a je to vpohode. Uz by sme povolili no nestalo sa. Ja neviem. Kazdy domov ma ine pravidla. Neda sa nato spolahnut viazat a uz vobec to nechcem riesit ze sa budem v tom neustale nurat kto co odporuca.
kolko ste vy cakali na predbezko?
@joanita vies mam za sebou niekolko umelych oplodneni roky skusania rac atd. Nikdy som nerobila nic co iny mi hovoril ze musim. Ale ked si ma posadil doktor a povedal ze by este siel do dalsieho razu, povedala som nie. A urobila som dobre. Nerozpadla sa mi rodina som zdrava a mozem dat niekomu domov. Ja chcem totiz deti kvoli tomu. Nie kvoli uplnej rodine ;)
@berginkan ved jasne, vacsina sme si uzili nespocetne IVF a aj niekolko potratov, presli sme si peklom, vieme svoje. Jasne treba sa rozhodnut len podla seba, suhlasim uplne, robim to rovnako cely zivot. My sme cakali na predbezko 6 dni mali sme stastie. Celkovo to ma u nas celkom rychly spad a netaha sa to zbytocne dlho. Klopem na drevo lebo este nas caka poslesny sud snad niekedy v lete.
@berginkan Vieš, dobre robíš, že si dopredu čítaš túto diskusiu, budeš vedieť veľa praktických vecí, na ktoré ťa možno nikto na príprave ani na úrade neupozorni (či už kvôli ich nevedomosti alebo zámerne). Ja som išla do toho všetkého len podľa info z prípravy... o modrom koniku som nemala ani šajnu, že existuje a tobôž nie o tejto diskusii.
A cítila som sa v tom všetkom systéme okolo NRS, ako keď ťa učia plávať spôsobom, že ťa rovno hodia do vody a buď sa sama naučíš plávať alebo sa utopíš.
Našťastie ja som typ človeka, že keď sa pustím do niečoho, čo považujem za správne, tak idem za svojím cieľom aj keby mi išlo o život.
Ale keď sa spätne na to všetko pozerám, my sme mali riadne šťastie na našej ceste za malým, lebo sme ho dostali na predbežko.... inak neviem, čo by som robila, keby nám to predbežko neschválili... lebo v práci by mi to isto neuľahčili (lebo to zle prijali, že chcem odísť a dosť zle sme sa aj rozišli), takže žiadne ústretové kroky od nich by som nemohla očakávať... takže možno len dať výpoveď a ostať doma starať sa o malého. My sme sa riadneho pojednávania o pestúnskej starostlivosti dočkali až po vyše 18 mesiacoch, čo máme malého už doma. Tak nechcem ani myslieť na to, aké by sme to mali komplikované bez predbežka.
Lenže takúto praktickú vec o nároku na materskú a podobne, to nám nikto na príprave ani len nenaznačil.
A na rôznych úradoch tiež sedia rôzni ľudia, ktorí nie vždy poradia (nechcú, nevedia,...???? ).
Napr. u nás konkrétne na UPSVAR info o príspevku pri zvereni dieťaťa do PS - už som tam bola tri krát podať žiadosť, nakoniec mi ju vždy vrátili s iným odôvodnením (termínom, kedy mám vraj nárok). Posledná verzia znela, že až po nadobudnutí právoplatnosti rozsudku z riadneho pojednávania o PS. A len pevne verím, že keď tam s právoplatným rozsudkom nakoniec prídem, že mi nepovedia, že už je "premlčana" doba, lebo malý je už dlho u nás a už nič nepotrebuje, lebo základnú vybavičku už musíme mať dávno pokúpenú. 😕
Takže ja osobne si myslím, že tá príprava na NRS by mala mať okrem psychologickej roviny aj praktickú rovinu, aspoň čo sa týka takýchto základných info o podmienkach nástupu na MD alebo RD, aby čakatelia mohli byť aj v tejto oblasti pripravení na rôzne varianty okolností.
A to ja nie som človek, ktorému sa nechce samostatne hľadať informácie (lebo som sa doteraz živila štúdiom zákonov a ich aplikáciou do praxe). Len chcem týmto napísať, že sa veľmi veľa ráz líši teória od praxe a niekedy človeka ani nenapadne, že nejaká bežná vec (nástup na MD) môže byť za určitých okolností v praxi tak komplikovaná.
Ahojte buduce maminy cakatelky 🙂 neviete mi niektora poradit kolko cca sa aktualne caka v BA na romske dietatko do veku 1 roka?
@bergikan -ako sa postupuje pri pestunskej , keď ťa oslovia z úradu, že majú dieťa. Koľko musí byť stretnutí a potom je mi nejasný hosťovský pobyt. Ako dlho môže trvať?
@nikolletta Nás oslovili a chceli hneď na druhý deň odpoveď, či sa prídeme na dieťa pozrieť. Upytala som ich, aby dali čas cez víkend na rozmyslenie, nakoľko sme chceli len dievčatko a oni nám núkali chlapčeka. Zavolala som, že prídeme, dohodli sme si termín. Potom poslali z UPSVAR do DeD súhlas s interakciou a šli sme do DeD (po dohode s DeD, lebo musela prísť aj profi mama s malým). Z DeD chceli, aby sme chodili za malým 3x týždenne, ale bolo to ďaleko a chodili sme do práce, tak som dohodla, že len 2x týždenne. Doobeda som bola s malým a potom do večera v práci.
Potom bol malý aj u nás asi 3 víkendy - to bol u nás ten hosťovsky pobyt. Chceli nám ho dať aj na dlhodobo, kým sa nevybavia papiere zo súdu, ale ja som nemohla ostať takto doma z práce. A tak sme ho potom brali až keď súd schválil predbežko, hneď som nastúpila na materskú.
Od návštevy UPSVAR v Žiline do nástupu na materskú uplynuli presne 3 mesiace. Malý mal 11 mesiacov, keď prišiel k nám natrvalo.
Ale u každého dieťaťa interakcie trvajú rôzne, čím menšie dieťa, tým stačí kratšie obdobie.
Náš malý už vnímal ľudí aj okolie, tak sme nemohli naňho ísť zhurta a potom ešte moje problémy v práci, plus 2x zdržanie kvôli byrokracii zo strany UPSVAR... myslím, že inak by sme to v pohode dali za dva mesiace, možno aj kratšie.
Ale my sme mali zase šťastie v tom, že súd schválil predbežko, inak by to asi bolo o moc komplikovanejšie.
@nikolletta ja neviem. Ja mam adopciu. A tam su 3 povinne stretnutia zo zakona a potom hostovsky je viac dni po sebe, suvisle obdobie. Ako dlho to zakon neupravuje. Ale tu baby vravia ze uz dieta potom nie je dobre vracat
@nikolletta postupuje sa rovnako ako pri adopcii. Minimálne 3 interakcie, hosťovsky pobyt záleží od Ded. Sú baby ktoré mali dieťa doma niekoľko mesiacov aj také ktoré ho museli vrátiť späť a zase zobrať. Toto je individuálne.
Záleží za ako dlho zoženieš papiere na súd aby si mohla podať neodkladne opatrenie. Každý prípad je iný. Od nás chceli aby sme dieťa vracali každé 4 dni (my BA dieťa v BB) tam sme si už dupli a podali neodkladne rýchlo. Aj nám ho schválili. Ale nie všade je to rovnaké.
My sme mali tri interakcie behom dvoch týždňov v DD a malého sme si brali domov na hosťovsky pobyt, ktorý už trvá skoro tri mesiace, stále čakáme na neodkladne opatrenie a predosvojitelsky sud, takže zatiaľ nemôžem ísť na matersku, ale som šťastná, že nám ho takto dali domov, neviem si predstaviť, že by sme ho vracali, hlavne aj kvôli nemu, ale chápem to pri starších detickach zas, tam to ma skôr opodstatnenie najskôr návštevy, potom víkendy, výlety a až potom nastálo.
@nikadomi nepovedala by som ze je dobre ho vracat. Ale navstevy su v poriadku. Nestretla som sa s tym, zeby to bolo take traumatizujuce ako sa tu pise. Kym su v kratkych intervalich je to ok. Jasne ze si ho nevezmes na dva tyzdne a potom ho nevratis. Pre malinke dieta najma do roka si len kamos co sa s nim hra, vazby pridu neskor a trva to dlhsie. pozeram sa nato globalne. Rodina nemoze prestat fungovat, reagovala som nato ze proste niekto si nemoze dovolit byt mesiace bez materskej. Navstevy su vporiadku, moze ich byt niekolko az kym nebude sud. No jasne ze ak ma niekto cestovat 400km tak to asi tiez nie je ok. Vsetko ma byt tak ako komu vyhovuje, pretoze najma psychicka pohoda atd je dolezita.
@santamonica nemyslim. Vacsie deti su ovela viac problematickejsie viac vnimaju reaguju. Male deticky to tak nevnimaju. Ak ta dieta vidi napriklad raz za tyzden nema sancu si ta pamatat.
inak riesime teraz pravnicku, doteraz ju nemala, pretoze v DD kamoske povedali, ze neodkladko si nema podavat, ze to je len v ohrozeni dietata a to v ohrozeni nie je. Ze sud s tym moze mat problem ze sa to kvazi zneuziva. Tie co to uz mate za sebou, aky mate nato nazor?
zo skúseností... Brať si dieťa na víkendové pobyty a vracať do DD je preň hrozné a traumatizujuce. Tiež donekonečna naťahovať interakcie. My sme na rozhodnutie súdu čakali 9 mesiacov, dieťa pri prvej interakcii nemalo ani rok, keď konečne prišla domov, tak 20 mesiacov. Na hosťovsky ju dať odmietli, ja by som bola brala, aj keby sme finančné boli na tom bývali veľmi veľmi veľmi biedne. Tie mesiace jej už nik nevráti, následky si ponesie celý život.

@berginkan to či je návrat najlepší to nech posúdia ich klienti. Ja mam názor aký mám podľa svojich skúseností s nimi. Nemyslím si že sú najlepší. Ja svoj názor na nich nezmením. Netvrdím že nie sú dôležitý. K psychológii ako takej mam tiež svoj názor, to je ako s právnikmi. 2 právnici v miestnosti znamenajú 3 právne názory. Moje deti či starší alebo Oli sú úplne mimo psychologických tabuliek. Podľa jednej psychologicky super, podľa druhej nie. Tak si vyber. Vybrala som si realitu pred pouckami a nemusím riešiť blbosti tipu americký vedci zistili....