icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

mata71
13. feb 2019

@iivviikk držim palce zavolaj si veducu daneho uradu a všetko jej povedz aj s paragrafmi a že pošleš na nu ajej zamestnancov do ustredia stažnost , že nemaju znalost o zákonoch,, a neboj sa ideš si po peniaze čo patria tvojmu dietatu,,drž sa

zuzlicek44
13. feb 2019

Možno ma ukamenujete, ale. Mne to nepríde prirodzene kojiť v tomto prípade a silou mocou riešiť mlieko... Keď raz žena nemôže mať dieťa (ak je to tento prípad), keď to telo "nedovolí" a neopustí, treba to prijať a rešpektovať...

berginkan
13. feb 2019

@zuzlicek44 hm. U nas je inde problem. Ja som zdrava zena. Tak teraz co? Okrem toho nie vsetci nemozu mat dieta. Moja kamoska chce proste zachranit niekoho. Aj to by bolo zle?

johanka121
14. feb 2019

@berginkan ano, nam na priprave este v roku 2014 hovorili ake je pre tieto deti dolezite nosenie, spolocne spanie a aj dojcenie ak sa podari... Mne to prislo uplne wau dojcit adoptovane dieta..len ja som nikdy nebola tehotna takze sa museli dovyvijat prsne zlazy..
Ale stalo to za to, maly ked si zvykol vedel sa na prsniku najrychlejsie upokojit, uspat..a dojcila som do 2 rokov. Dufam ze teraz pri druhom to bude jednoduchsie s dojcenim. V roku 2014 sa o adoptivnom dojceni dalo zistit malo ..nepoznala som nikoho kto to skusil a podarilo sa mu to..teraz sa uz o tom aj viac pise co je super

johanka121
14. feb 2019

@zuzlicek44 jasne, beriem Tvoj nazor a mas nan narok ale nas maly mal silny saci reflex..este v porodnici nam vraveli ze sa prisal aj sestricke na lice..😀 ak by to neslo prestala by som to riesit

bosorkabb
14. feb 2019

Nosenie je pri týchto deťom veľmi dobrá a prospešná vec. Olinku som nosila a môžem odporučiť.
Dojčenie v mojom prípade nevyšlo, ale ja mam zdravotné problémy pre ktoré sa nepodarilo.

johanka121
14. feb 2019

@bosorkabb ano presne..nas maly mal extremny deficit dotykov takze nosenie mu maximalne vyhovovalo..aj ked sme spolu spali v posteli potreboval citit ze sme pri nom..ze sa hodotykame a objimameho

berginkan
14. feb 2019

@johanka121 ano vec to je myslim len posledne dva roky aj v programoch. Celkovo dojcenie sa doteraz malo riesilo. Aj klasicke matky velakrat potrebuju pomoc.
Si super, ze si to v takom obdobi skusila 🙂 parada a verim, ze aj pri druhom to bude vpohode

nikitka2
14. feb 2019

@johanka121 v ktorom mesiaci si bola zapísaná do poradovnika, bol to rok už 2012, však?

nikitka2
14. feb 2019

@continental kedy ste boli zapísaní do poradovnika, to už bol rok 2012 odhadujem?

johanka121
14. feb 2019

@nikitka2 na prve dieta 2010, na druhe 2014

continental
14. feb 2019

@nikitka2 áno v roku 2012😊,odhaduješ presne😀.

nikitka2
14. feb 2019

@continental a ktorý mesiac?

nikitka2
14. feb 2019

@johanka121 na ktorom mieste ste teraz? Na aké veľké dieťa čakáte.

johanka121
14. feb 2019

@nikitka2 cakame na zdraveho novorodenca do 2 mesiacov. V 1/2018 sme menili poziadavku ze moze byt poloromske babo lebo syn co mame doma je snedsi a uz nechceme dlho cakat. Naposledy co sme sa boli pytat cca mesiac dozadu sme boli na 7 mieste na poloromske a na 52 na biele

continental
14. feb 2019

@nikitka2 jún a ty si asi tiež žilinský kraj?a ak áno, ktorý ste v poradí?

nikitka2
14. feb 2019

@continental my sme zapísaní december 2012, áno za kraj

nikitka2
14. feb 2019

@johanka121 ďakujem

joannita
14. feb 2019

@iivviikk uradnicky na upsvr nevedia absolutne nic. Mna pred 2 tyzdnami, ked som isla ziadat o RP (prechadzam z materskej na rodicak) jedna presviedcala ze URCITE nebudem moct dostat za februar (cize prechodny mesiac v ktorom idem z MD na RD) este zvysok materskej (do 7.2) a plus este aj rodicak za februar lebo oba prispevky sa naraz nemozu poberat. Ano nemozu, ale v prechodnom mesiaci urcite mozu. Ale ona bola na 100% presvedcena 😁 a uplne sebavedoma a az sa rozculila ze ju presviedcam o opaku 🙈 Tak som jej oznamila ze jej osobne pridem ukazat ze som za februar dostala jedno aj druhe. Je to OTRASNE!!! ze tito ludia vobec neovladaju svoju pracu a nevzdelavaju sa!

miriam439
14. feb 2019

@joannita Ja som to vlani presne tak mala, že MD do 8.2. a RD od 9.2. a RP bol za celý mesiac, hoci som mala ešte aj materské za 8 dní.
Mala si sa jej opýtať tak, ako sa mňa občas opýta môj 2r. drobec: "mama, ty si hjupa?" (hlúpa) 😀
Mňa tak minule vytočila úradníčka na zdravotnej poisťovni - bola som tam zaniesť jeden výkaz, povedala mi, že jej v systéme ukazuje, že ho mám chybne, ale nechcela mi povedať, že čo je tam zle, vraj si mám naštudovať zákon... keď som ju prosila, nech prezradí, povedala, že ona nevie... som sa tak rozčulila.... ona má ovládať jediný zákon, ale my musíme všetky.... nič nepomohlo, musela som študovať na internete a potom ísť na pobočku do iného mesta...
Takže asi všade sa nájdu takí úradníci - čo im chýba na rozume, to majú vykompenzované nadutosťou 😕

joannita
15. feb 2019

@miriam439 otrasne! Mala si si zavolat veducu, ja by som odtial neodisla kym by mi o nepovedala 🙂

joannita
15. feb 2019

Baby, ideme si ziadat o adopciu druheho dietata, prve mame teraz v predosvojitelskej. Dnes som bola na urade na Svoradovej v BA a dali mi nejake papiere a zoznam co vsetko mame priniest. Je tam: kopia sobasneho listu, potvrdenia o prijmoch, Ziadost o zapisanie do zoznamu, dotaznik ziadatela, sprava o zdrav. stave, Ziadost o ODPIS z registra trestov. Neviete ci netreba este nieco dalsie? Ja si to nepamatam uz...... A pls ten ODPIS z registra, to mi daju?? Pokial viem fyzickej osobe daju len VYPIS, zmenilo sa nieco? Na urade mi dnes dali take tlacivo ze Odpis tak teraz neviem kam s tym ist.
A netreba tam prilozit aj rozhodnutie sudu o zvereni prveho dietata do predosvojitelskej?
A pls na aktualizaciu pripravy sa mame prihlasit pred tym nez podame ziadost, alebo az potom?
Dakujem za odpovede na moje vycerpavajuce otazky 🙂 My sme to absolvovali pred 4,5 rokmi takze si nepamatam vobec nic....

nikadomi
15. feb 2019

@joannita žiadosť o odpis z registra len vyplň ich tlačivo-oni si to vyžiadajú. Rozhodnutia súdu žiadne netreba . A im na úrade nahlásiš, kde chceš absolvovať aktualizáciu a oni pošlú žiadosť do subjektu vo vašom mene.. do úsmevu, návratu či na úrad 😉

janakjk
15. feb 2019

Ahojte je tu niekto z NR kraja, kto približne tento rok očakáva bábätko do adopcie?

joannita
15. feb 2019

@nikadomi aha, lebo dnes mi povedala na urade, ze vsetky tieto dokumenty mame potom poslat/alebo podat na podatelni. A ze ked mi na poste nedaju odpis, tak mam prilozit vypis :D Tak vidis, dalsia teta uradnicka co nevie.....T.z mam im tam dat len vyplneny papier na odpis? Nevratia mi to?
A na aktualizaciu sa ma vobec nepytala ta pani dnes na urade.....

dakujem za odpoved 🙂

tecko28
15. feb 2019

@janakjk my sme priamo NR, ale tento rok este necakame, ze sa podari. Smiem sa spytat kolko cakate uz vy?

nikadomi
15. feb 2019

@joannita my sme vyplnili len to tlačivo, oni si odpis dožiadali 😉 tiež som posielala všetko poštou. A mne potom volali na doplnenie, že kde chcem robiť prípravu, lebo som to zabudla uviesť. 😉 neboj, ak im čokoľvek bude chýbať, ohlásia sa. Držím palce.

nikadomi
15. feb 2019

@joannita teda nie prípravu, ale aktualizáciu.. a keďže sme robili v úsmeve, tak automaticky sme chceli aktualizáciu tam.

janakjk
15. feb 2019

@tecko28 my sme v decembri mali aktualizáciu po dvoch rokoch,tak ja pevne verím že do konca roka to bude

tecko28
15. feb 2019

@janakjk a do poradovnika ste boli zaradeny kedy? Od decembra 2016 cakate na druhe dietatko?