Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
Ahojte, neviete ako dlho sa momentálne čaká na biele dieťa do 1 roka v TT kraji? Pripadne na poloromca?
@palculienka21 kamoška odtiaľ berie deti poloromske a čakala rok.
Ahojte. V piatok sme podali žiadosť na súrodenca 😍. Musíme si aktualizovať prípravu. Boli ste teraz niektorá na príprave v Návrate, ideálne v BA? Chcela by som sa niečo opýtať.
@kikuska_wedge kľudne mi napíš ja som bola v máji.
Ahoj tak dnes som bola na úrade,kde mi minulý týždeň oznámili že už nemám nárok na rodičovský, samozrejme že mám.Kedze som si vďaka vám aj po zavolani do Ba overila. Ani do kancelárie má nepustili stroho na dverách mi povedali nárok máte. Vedúci tu nie je. Ani som nevedela či sa mám smiať alebo plakať z takého prístupu.
@iivviikk kasli na nich. Hlavne ze ti nepozastavili vyplatu.
@bosorkabb ďakujem za odpoveď
@kikuska_wedge my sme boli tiez v Navrate 😉
Žienky, tie ktoré máte dieťatko zatiaľ alebo nastálo v pestúnskej starostlivosti, chcem sa opýtať, či ste sa stretli s takýmto niečím. Dnes mi volala pani, ktorá má v PS bio súrodenca nášho malého, že ju navštívili z okresného UPSVAR a že vraj podľa nového zákona, od vlani platného, sme pestúni povinní zabezpečovať fyzické návštevovanie sa bio súrodencov. Dali jej akýsi plán návštev a bude sa z toho vypracovávať správa. Ale pani z UPSVAR vraj nič bližšie nevedela povedať, či to stačí v súkromí, či pod dohľadom UPSVAR... Hlavne, že ona nemá ani poňatie, kde sú ostatní bio súrodenci, ale navštevovať ich má.
My dve problém s tým stretnutím nemáme, my sme už dávno dohodnuté, že niekedy na jar sa stretneme.
Ale zdá sa mi to blbé, aby to bolo dané príkazom, aby sa stretli tak maličké deti, ktoré ani takéto veci nedokážu vnímať. To jej dieťatko má len vyše pol roka. My máme trošku staršie dieťatko, ale my sme nič nedostali.
Viem, že ste tu väčšinou, čo riešite adopciu, ale počuli ste niekto niečo o takejto novinke?
Baby ziadost na sud sa moze podavat az ked je dieta na hostovskom?
@berginkan nie ved nie vsetci maju dieta na hostovskom a podavaju navrhy. Navrh na predbezko + predosvojitelsku? My sme podavali hned po skonceni interakcii, teda presnejsie povedane pockali sme kym bude pravoplatne rozhodnutie o obmedzeni rod. Prav matky (osvojitelnost) a hned sme to podali. Aby matka nebola ucastnik konania. Ale my sme mali stastie ze osvojitelnost prebehla tak rychlo, vacsinou to tak nebyva.
@berginkan Ja viem, že my sme trošku iný prípad, lebo sme riešili návrh na neodkladné opatrenie spolu s návrhom na pestúnsku starostlivosť.... ale myslím, že "pointa" by mala byť tá istá aj pri predosvojitelskej.
Teda po niekoľkých interakciach s malým, psychologička v DeD vypracovala správu s kladným hodnotenim, že je všetko OK a poslala ju na krajský UPSVAR. Vraj, keď príde od nich súhlas, tak môžeme podať návrh na súd. Nám síce pani z krajského UPSVAR ešte nariadila, že dieťa musí ísť aj na víkendové pobyty k nám domov, ale po dvoch víkendových pobytoch z DeD zase napísali na UPSVAR, že už bol... Tak vraj potom už poslali súhlas (odporúčanie???) a hneď sme podávali návrh na súd.
Takto to bolo u nás.
Takže možno opýtať sa v DeD, aký postup majú oni. Či niečo podobné.
@berginkan dôležité pre podanie návrhu je aby ste mali všetky podklady. Stanovisko kurateli (kurátorka maloletého) správu o interakciach (dodá Ded) rodný list dieťaťa (tiež Ded) a zvyšok papierov ktoré máte isto doma (príjem, správu s prípravy, papier o zaradení, lekárske potvrdenie o zdravotnom stave....)
Vtedy môžte podať návrh, nie každý Ded dáva deti na hosťovsky pobyt.
Všetko by vám mala povedať sociálna pracovníčka Ded. Vrátane súdnej praxe na danom súde. Nie všade príjmu a schvália samostatne neodkladne. Niekde vyžadujú neodkladne podať spolu s predosvojitelskou.
Nám moc nepomohli tak som to riešila sama.

@fatma1 ja verim, ze uz je "doma" v naruci milujucich rodicov.