Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@joannita odpoveď bola že hľadajú rodinu pre dieťa, nie dieťa pre rodinu.
Preto píšem že je možné uchádzačov preskočiť ak sa usúdi že pre dieťa je lepšia konkrétna rodina preto sa tá rodina uprednostní. Zmysel to dáva, predsa len nepoznáme všetky rodiny pred nami, nevieme o nich nič. Úradník to vie a tak koná na základe vedomostí ktoré má.
Tiež som bola oslovena skôr ako som prišla na rad (aj keď ja som odmietla a zatiaľ odmietam druhé dieťatko)
@berginkan
@bosorkabb s tym suhlasim samozrejme aj ja. Ale toto ich posudenie je stale len subjektivne. Aj ked tam maju udaje o ziadateloch, nepoznaju ich osobne ale len papierovo. A to je diametralny rozdiel.
A hlavne...ok ked preskocia cca 5 ziadatelov da sa to chapat, ale 15? Vazne nebolo PODLA ICH SUBJEKTIVNEHO UVAZENIA 14 vhodnych rodin pre dane dieta? 🙂
@bosorkabb je to smutné,že to nejde podľa poradia 😥.My sme si chceli dať žiadosť o adopciu už pred 13 timi rokmi,len pani so sociálky nám odporučila,že keď ešte nemáme dostavanu chalupku,máme ešte počkať so žiadosťou, najlepšie,keby sme už mali aj detsku izbu a že sme ešte mladý-to som vtedy mala 34 rokov,že sa čaká v poradovnikum približne 3 roky.Tak sme čakali rok a šli podať žiadosť.Trvalo to skoro rok posedenia u psychológa,kým sme boli zapísaný poradovníka.Potom to dlllhe čakanie.Po 2 ročnej aktualizácii nám povedali,že sa čaká už 4 roky...No čo už, počkáme.Roky utekali a ďalšia aktualizácia po 4 rokoch, tu nám povedali,že sa už čaká 5 rokov... A na ďalšej aktualizácii prípravy po 6 rokoch, tu nám už povedali,že sa čaká skoro 8 rokov....tak sa pýtam sama seba;o rok budeme mať aktualizáciu po 8 rokoch,to nám tam zas povedia,že sa čakacia doba predlžuje na 10 rokov, potom 12..... Žilinský kraj je úplne začarovaný a to sme mali od psychológa najlepšie odporúčanie aké mohol dať......
@continental Naozaj už toľko čakáte? To je neuveriteľné a smutné zároveň. Veľmi vám držím palce!
@smihucova ďakujem 😘áno čakáme už 8 my rok,ale najsmutnejšie na tom je ,že či sa človekvek toho vôbec raz dočká,je to kruté,ale pravdivé.Ďakujem 😘nech ti darí 💚
@continental fúú 8 rokov, obdivujem. Ja som čakala mesiac a nevedela som sa dočkať. 8 rokov by ma porazilo. Žilina je zvláštny kraj čo tu čítam.
@bosorkabb
@berginkan
Na urade sme boli len raz a to ked sme si podavali ziadost pred 4,5 rokmi. A potom este ked sme boli pozriet spisy deti ktore nam ponukli po 4 rokoch cakania. Cize predttm nez sme prisli na rad nas vlastne nevideli ani jediny raz, pretoze ziadost sme podavali este v petrzalke kde sme vtedy byvali a poradovnik riesia na svoradovej v Ba. A takto je na tom vacsina cakatelov podla toho co poznam. Neviem ci by sa vam pacilo po 5 rokoch cakania ze by vas niekto preskakoval hm? uprimne si sami odpovedzte, mne nemusite 🙂
@joannita mne to úprimne nevadí, možno to dieťatko bolo určené niekomu inému a nie mne. Aspoň ja verím na osud. To ktoré mi je súdené to mam doma, čakám (aj keď mam pozastavenie) na ďalšie a zase verím na osud že príde vtedy keď má.
Ja viem kde sa to v BA rieši keďže som tam bola viac krát aj s deťmi. A nie som jediná ktorá tam chodí,stretávam tam žiadateľov, vrátane bývalých žiadateľov. Niektorý sme sa tam spoznali a sme v kontakte,tak ako poznám zopár báb aj odtiaľto osobne.
Ja si uradnikov ktorý nám našli naše dietatko vážim, Olinka ich má aj v knihe života. Vedia pokroky ktoré robí, sú ako keby súčasťou rodiny. U mňa to nie je len o podpísaní papierov a dokumentoch. Je to osobné a možno pre teba divné ale pre mňa nie.
@berginkan ja o koze a ty o voze. Ked niekto zmeni poziadavky logicky sa posunie v poradovniku. Nepreskoci. Bavime sa o tom ked ma niekto rovnake poziadavky na dieta, nie rozdielne. Ked sme davali ziadost kecali sme aj my chvilku ale s uplne inymi tetami v petrzalke.
Ale ked ti to nevadi tak je to v poriadku, kazdy ma to co chce ;)
@bosorkabb ja na osud neverim. Verim v racio.
@berginkan vazne je podla teba to iste, ked niekto poskoci dopredu koli zmenenym (menej narocnym) poziadavkam, ako ked niekto poskoci dopredu preto, ze sa niekto proste rozhodne ze ho posunie vpred na zaklade jeho uvazenia a preskoci tak 15tich ziadatelov s rovnakymi poziadavkami? 😲 😲
Potom ale by mali zrusit komplet cely poradovnik, a pani na urade by mali urcovat ktore dieta sa hodi ku ktoremu paru najviac na zaklade ich uvazenia. Potom ok, potom by to davalo logiku 😀
@joannita ale ako ty vies ze maju rovnake poziadavky? Ze to je proste 15 ziadatelov a vsetky tieto veci? Je to dost bulvar a kadeco som tu uz citala a 3/4 sa nepotvrdili. A vazne si nemyslim ze si teta rano sa dne a povie si “tomuto dieta nedam” a ide dalej... proste hovorim ze neviem preco vy mate taku situaciu a my inu ale ja sa o tieto veci zaujimam domaham sa informacii atd. Keby ma poslali do podatelne ako vas tak sa domaham stretnutia. V navrate sme sa o tom bavili tiez a ja proste nemam take skusenosti ako ty a na to cele mam iny pohlad. Ty cisto racio. Takze u mna to nefubguje, neberiem to proste tak ako ty
@joannita a este jedna vec. Som pacifista ale moja kamoska to mega zle znasa ze ju predbehli a cakala dlhsie. Len preto ze sa im dlho cakat nechcelo na biele. A vies co sa prve spytali ked ho videli? “Este zbelie vsak”? Tymto ziadatelom by som dietatko po zmene poziadaviek nezverila naozaj nie. Nerobilo by to dobrotu na ziadnej strane...a co ak boli takyto aj predtym? Tak ich neoslovim byt tetou na urade
@joannita..... Priklad: majú zdravého novorodenca, bieleho... Teda napĺňa požiadavky všetkých 15.v poradí. Ale úradníčka sa cíti povinná spomenúť žiadateľom, že matka je oligofrenicka, pravdepodobne píla počas tehotenstva alkohol, brala drogy, trpí psychiatrickym ochorením.... Atď, dopln si co chceš. Väčšina žiadateľov tuto možnosť v dotazníku vôbec neriešila. Chceli zdravého bieleho novorodenca, a dané dieťa teda ich požiadavky spĺňa. Ponúknu ho teda zaradom, no prvých 14 si na také dieťa netrúfa. 15.par si ho vezme. K menám prvých 14 si úradníčka poznačí, že nechcú dieťa matky s drogovo u závislosťou (schizofréniou, mentálnou Retardaciou atď dopln si co chceš) a následne ich už s takým dieťatkom, i keď je to zdravý biely novorodenec, neobtazuje, volá rovno ďalším v poradí. Nedockavym párom to pripadá ako protekcia, preskakovanie. Toto som zažila priamo v skupine, s ktorou sme mali spoločnú prípravu. Prví si na dievčatko od matky alkoholicky netrufli, brali ju až ľudia zapísaní o dosť neskôr. Dieťatko pritom splnalo požiadavky viacerých párov...
@berginkan pockaj, neviem aku mate vy inu situ ako my 🙂 My uz dieta mame a ziadame o dalsie. Ale to je jedno. Len mi pls vysvetli preco by si sa domahala stretnutia pri podavani ziadosti? Tomu nerozumiem, aky to ma pre teba prinos.
A co sa tyka tej temy ktoru sme rozoberali.....bohuzial som bola svedkom navrhu priamej korupcie pri posuvani sa v poradovniku. Doslova: zaplatis - posunies sa. Neslo o baby na urcenom urade samozrejme, ale bolo to na ovela vyssich miestach. Takze po takychto skusenostiach sa na veci pozeram uplne inak.
@joannita jezisi ale to je uplne ina tema! Ja hovorim o urade. Nie o inych nekalych praktikach
No a prave k tomu aby nas poznali aby sme aj my vedeli co najviac atd
Prvej otazke nerozumiem a plne sa stotoznujem aj s tym co pise yuki.
To bol aj nas pripad. Chlapcek z presova. Ma uz novu rodinu daleko za nami boli tito. My sme odmietli a po nas tiez. Viem to
@berginkan pockaj ale kto vas pozna na urade? Lebo my sme ziadost riesili (riesili rozumej bola som si pre tlaciva) s uplne inymi babami ako s tymi co riesia poradovnik. Teraz myslim pred 2 tyzdnami. Maju cez chodbu kancelarie. Kde ste riesili ziadost vy? A pred 4 rokmi sme riesili ziadost v pretrzalke a poradovnik ako pisem riesia na svoradovej v ba. Cize tam nas nema kto poznat. Mozes vykecavat 4 hodiny pri ziadosti, ale poznaju ta uplne ine uradnicky 🙂
Ked uz by ste napr. mali adoptovane dieta je to ine, poznaju vas lebo spisy chodis pozerat k tym co riesia poradovnik. Kde ste podavali ziadost vy a u koho teda?

@joannita nie vždy sa ide podľa poradia. Niektorých preskocia. Kamoška bola 9 keď ju oslovili a má deti skôr ako tá ktorú zapísali skôr. Požiadavky majú totožné, dokonca sa aj osobne poznajú. Čiže tak striktne podľa čísla to nejde.