icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

tulipan43
23. mar 2019

@zuzlicek44 Keď sa smiem spýtať prečo tak neskoro. My sme pripravu dali za tri mesiace a to sme medzitým mali trojtyzdnovu prestávku

zuzlicek44
23. mar 2019

@tulipan43 jaj prepáč, ja som myslela ze 2roky končia v auguste a musíme ísť na aktualizáciu 😋

tulipan43
23. mar 2019

@zuzlicek44 nie dva roky nam koncia v októbri 😉, ale podali sme si na ďalšie dieťa a chcú po nas aktualizaciu.

miriam439
23. mar 2019

@tulipan43
Akože zamyslenie sa nad logikou princípu tohoto všetkého okolo príprav a aktualizácií:
ako začínajúcim a "neskúseným" budúcim rodičom nám stačí cca 26 hodín prípravy... a teoreticky sme pripravení na NRS, čo nám vlastne ich posudkom aj odsúhlasili.
Ale napríklad v takom prípade ako teraz vy, že už jedno dieťa máte, riadne sa oň staráte, poznáte všetko okolo procesu adopcie aj s vybavovaním dokladov a behanim po súdoch... všetko to už máte zvládnuté nielen v teoretickej, ale aj v praktickej rovine... a teraz si nejaký vysoko školený človek zmyslí, že keďže už musíte splniť nejakú zákonnú povinnosť, tak vás treba zase teoreticky pripraviť v rozsahu aspoň 22 hodín... však toto je fakt chorý systém a všetci jeho prisluhovači v ňom.
Veď nech sa potom nečuduju, že toľko detí žije v DeD... keby všetky tieto byrokraticke ceremonie neboli také zložité, tak by omnoho viac detí mohlo žiť aspoň v pestúnskych rodinách a zažiť teplo domova a milujucu náruč.

tulipan43
23. mar 2019

@miriam439 No, aby si bola v obraze ☺️ tak ja mám tri deti z prveho manzelstva, muz ma jedno svoje a jedno mali v pestunskej.cize dokopy 6 deti, z toho Silvinko a moje dve mladsie (dcera 21 a syn 15) žijú s nami a samozrejme chodia k nám aj muzove deti. Spolu sme si zobrali Silvinka a nakoľko nechceme, aby vyrastal sám, lebo najstarší syn bude mat 26 rokov a najmladsia Vaneska, ktorú mali v pestunskej s ex 14 tak chceme k Silvinkovi vekovo podobne dieťa. A napriek tomu to nestačí. Nevadí my to dobojujeme, my ked niečo chceme tak sa nedáme. Len som chcela vedieť Vaše skusenosti.

tulipan43
23. mar 2019

@miriam439 a inak máš pravdu je to choré

miriam439
23. mar 2019

@tulipan43
Tak teraz, keď si mi toto napísala, sa mi to zdá ešte viac choré 😠 aby tu niekto takto cvičil rodičov so šestnásobnou praxou.
Vieš, keď som do tohoto celého kolotoča vstupovala, naivne som si myslela, že budem mať z prípravy nejaké úľavy, že aspoň o nejakú hodinku si tam posedim menej ako ostatní... myslela som, veľmi naivneeeeeee, že niekto zohľadní to, že mám absolvovanú pedagogickú VŠ so zameraním na výchovu detí, taktiež 2 rozšírenia VŠ štúdia zamerané na psychológiu a špeciálnu Pg.
A nakoniec to skončilo tak, že som ZATIAĽ prešla už dvoma komplet celými prípravami a 1 aktualizáciou, takže namiesto povinných zákonných 26 hod, dokopy rátam už cca 70 hodín.
A píšem ZATIAĽ, lebo zdá sa, že so školeniami sme ešte neskončili, ak budeme chcieť všetko dotiahnuť do konca.
Ale mne to nevadí, lebo ja sa držím hesla: "čo ma nezabije, to ma posilní" 😊
Len horšie je to s mojim manželom. Lebo on sa už predtým musel podieľať svojou prítomnosťou aj na mojej aktualizácii (asi 10 hod) a teraz v 2018 pri spoločnej žiadosti o PS musel zvládnuť celú prípravu cca 30 hod. To už bola pre neho taká obeta... horšie niečo ako keby bol vkuse celých 30 hodín trpel silnými pôrodnými bolesťami 😀😀😀
Takže teraz UPSVAR obchádza obrovským oblúkom, lebo z neho trpí popôrodnými depresiami. 😂😂😂

tulipan43
23. mar 2019

@miriam439 Verím Ti to s tým manželom. U nás je to naopak, on má za sebou dve prípravy, ja len jednu a teraz spoločne aktualizaciu. Plus robil v takej praci, kde každoročne prechadzali psychotestami takže ma toho tiež dosť. On je velmi kľudný chlap, ale keď povedala 22 hodín tak jej proste povedal svoje. C

denka40
24. mar 2019

dobre ranko vsetkym,,,,potrebovala by som neake info ,je tu neaka zienka co pracovala na tpp v rakusku a ma babo uz doma?aj v ss

butterfly333
24. mar 2019

Baby prosím ako je to s adopciu novorodenca trnavský kraj. Ďakujem

tulipan43
24. mar 2019

@butterfly333 Ahoj. My sme trnavský kraj a momentálne máme podanu žiadosť na pestunsku starostlivosť od 0-3 rokov, bez určenia etnika a pohlavia tam sa nečaká skoro vôbec. Ako je to pri osvojení neviem, záleží od Vašich požiadaviek, ale trnavský kraj je vraj na tom najlepšie s detičkami.

martinkabe
24. mar 2019

Ahojte, minuly tyzden sme boli na UPSVaR zaniest ziadost o osvojenie dietatka. Rozhodli sme sa , ze pripravu budeme robit na urade. Zatial sme do dotaznika uviedli, ze chceme dietatko vo veku 0-1.5roka, na pohlavi ani etniku nam nezalezi. Sme z Ba. Mame doma 3 rocneho syna. Myslite, ze ho mozeme bravat na pripravy? Ako dlho sa caka na babatko? Co by ste nam poradili?

joannita
24. mar 2019

@butterfly333 ak biely novorodenec tak tie 4 roky minimalne pocitaj, povedala by som ze aj dlhsie.

andrea_82
25. mar 2019

@martinkabe Skôr si myslím, že ho nebudete môcť brávať so sebou. Z vlastnej skúsenosti si neviem predstaviť, ako by sme to s takým dieťaťom zvládli a to sme boli v neziskovke, nie na úrade.

martinkabe
25. mar 2019

@andrea_82 v neskovke su to udajne masovky. Syna nemame kam dat, lebo moji rodicia su daleko 250km a manzelovi pracuju.Maly je navyse chory a inych ludi neakceptuje. :( On sa vydrzi hrat ci kreslit si.
Bude to zaujimave 🙂

nikadomi
25. mar 2019

@martinkabe treba sa dohodnúť s psychologičkou. Ja si to s našim veru predsraviť nebiem, ale každé dieťa je iné. V neziskovkách sú skupinové sedenia, tam by to veru nešlo podľa mňa.

martinkabe
25. mar 2019

@nikadomi ked sme boli teraz na urade, tak sa nas pani asi 3x spytala, ci je syncek taky pokojny vzdy :D
Neviete teda ako dlho sa moze cakat na dietatko?

tecko28
25. mar 2019

@martinkabe ak sa pri ňom dokážete sústrediť kľudne môžte,my sme mali tiež trojročného na poslednom sedení a v pohode bol,mali tam aj hračky.A psychologicka nám hneď na začiatku povedala,že ho môžme vracať ak ho nemáme kam dat

nikadomi
25. mar 2019

@tecko28 a pri zanesení papierov vám nič nespomenuli k čakacej dobe? Máme podobné podmienky a my vieme tak, že do dvoch rokov máme dieťatko doma 🙂 tak čakáme, uvidíme.

tecko28
25. mar 2019

@nikadomi patrí otázka naozaj mne? Nám už diét ponúkli hneď po ukončení prípravy, odmietli sme ho

nikadomi
25. mar 2019

@tecko28 prepáč, zle som klikla pri označení. Patrí
@martinkabe

andrea_82
25. mar 2019

@martinkabe
@nikadomi My sme chodili do Návratu a bývali sme sami. Počas prípravy sme mali len jednu 2-dňovú skupinovú prípravu. Nemala som pocit, že by to bola masovka, naopak.
Ak je váš malý kľudný, možno by to šlo, v Návrate mali tiež detský kútik a hračky. Ale tie veci, ktoré sme tam preberali, by pre nášho staršieho už asi nebolo vhodné počúvať.

nikadomi
25. mar 2019

@andrea_82 tiež nemám pocit, že by to bola masovka, nazvala som to skupinové sedenia. My sme boli v úsmeve a bolo nás 7párov. Všade inak, fakt sa treba popýtať konkrétnej psychologičky, myslím, že všade to bude inak. ☺️

martinkabe
25. mar 2019

@tecko28 preco ste odmietli dietatko, nestratite tym moznost na dalsie?

martinkabe
25. mar 2019

@andrea_82 moja kamoska robi kuratelu a navrat oznacila ako najhorsi na pripravu, ze to daju kazdemu paru 🤷‍♀️

lucka_lullu
25. mar 2019

@martinkabe môže sa stať, že niekoho po príprave nezapíšu do poradovnika?

nikadomi
25. mar 2019

@martinkabe no zase takto.. ich úlohou predsa nie je nikoho zo žiadateľov vylučovať, ale každý pár pripraviť čo najlepšie na úlohu adoptívneho rodiča.. Nie o tom, robiť selekciu Tebe áno , Tebe nie.. ak sa niekto z prípravy vylúči, tam už naozaj musí byť mega závažný dôvod ..

nikadomi
25. mar 2019

@lucka_lullu veľmi ojedinele. Fakt by im na psychotestoch muselo vyjsť, že má niekto predispozíciu k tyranii, psychopatizmu.. prípadne niekedy sa počas prípravy príde na to, že pár na to nie je pripravený alebo partneri majú odlišné predstavy o výchove, adopcii.. v takomto prípade psychologička s párom pracuje, prípadne navrhne odklad.

lucka_lullu
25. mar 2019

@nikadomi ďakujem 😉

berginkan
25. mar 2019

@martinkabe ale takto to nefunguje. Vsade to daju kazdemu ak to nie je zavazne