icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

alilka
26. mar 2019

@tecko28 myslíš?veď keď ma zaradia tak povedať mi musia aspoň kolky sme v cakacke..či nie?🤔
@maciatkoe my tiež ešte riešime ket ale pre adopciu sme sa rozhodli hoc by sa nám podarí aj svoje mať..preto sme to už poslali .

maciatkoe
26. mar 2019

@alilka uz ked budeme v pripave na adopciu a v poradovniku, uz tiez by sme si adopciatko nechali aj keby medzitym mame aj vlastne babatko 😊. Este tomu davame pol roka cas.

tecko28
Autor odpoveď zmazal
tecko28
Autor odpoveď zmazal
maciatkoe
26. mar 2019

@tecko28 toto si asi pisala mne 😊, lebo alilka uz maju pripravu za sebou 😊. Niekedy clovek musi sa aj psychicky pripravit, ze ide do adopcie. A my sme si povedali, ze o pol roka ideme do toho, a to akurat vychadza september. To asi u nikoho nie je tak, ze vecer si manzelia povedia, ideme si adoptovat, a rano uz idu na urad prace vypisat papiere 😊.

alilka
26. mar 2019

@tecko28 a máš pravdu..to nám vravela aj kuratela že neraz nieje známy otec a tým pádom dieťa môže by poloromske..😊
@tecko28 my ideme na prípravu hneď ako mi pošli papiere .ale tam na to majú vraj 40 a že niekedy to trvá aj dlhšie..čakať nechcem..ja aj keby som mala svoje si adoptované vezmem aj tak .veď to je dar od Boha. 😊

bosorkabb
26. mar 2019

@alilka reálne ti nepovie nikto, nieje to totiž možné. Na zdravé, biele sa čaká niekoľko rokov. Tým myslím 5-10 rokov.

joannita
26. mar 2019

@alilka co sa tyka cakaciek, tak isto ber vaznejsie to co si tu piseme. Napr. My ked sme robili pripravu tak nas pripravovali uradnicky ze na biele babo sa caka 1,5 roka, max. 2 roky. Nakoniec z toho boli 4 roky a to sme ale po 4 rokoch menili poziadavky na poloromske inak by sme uz cakali skoro 5 rokov a stale by sme neboli v poradi. Zakazdym ked som volala na urad kolki sme v poradi, mi povedali cislo a zakazdym mi povedali ze "pocitajte este tak asi rok". Cize po roku, po dvoch, po troch aj styroch rokov vzdy povedali Pocitajte este tak asi rok. Oni nemozu vediet ako pojde poradovnik.
A este k tomu co pises, bio matka sa moze rozhodnut definitivne az do chvile, kym vam nieje dieta zverene do predosvojitelskej starostlivosti. Aj ked vsade hovoria ze len dovtedy kym nieje pozbavena rod. Prav. Nieje to pravda, este aj vtedy moze o dieta bojovat. Ak ma zaujem, co ale vacsina nema....

alilka
27. mar 2019

@joannita ahaa..a tá predsvojitelska starostlivosť nadobuda ako platnosť?ja mám z toho celého úplný mis máš..to že budeme čakať 5 rokov rátam..no neurobím s tým nič..🤔mne to celé vysvetlila kuratela tak,ak som ju správne pochopila,že aj napr sa bio matka v pôrodnici vza dieťaťa,tak hneď sa snažia vybaviť súdom aby bolo právne voľné..že ak to trvá dlhšie ako pár dní snažia sa dohodnúť s pôrodnicou ,aby bábo ešte tam mohlo ostať kým nieje "odklepnute" súdom že je už osvojitelne..

mariannamk
27. mar 2019

@alilka v pripade anonymneho porodu ma matka 6 tyzdnov na to, aby si rozmyslela, ci sa chce odtajnit a babatko si vziat. no adoptivni rodicia si uz vtedy mozu babatko vziat a vacsinou sa to deje na zaklade neoskladneho opatrenia. pravna volnost sa aj tak vacsinou odklepne najskor 6 mensiacov po. aj ked je matka znama, ma 6 mesiacov sancu na prejavenie zaujmu. realne je to dlhsie, kym sud urci pojednavanie ohladom pravnej volnosti. ak sa do toho zamontuju viacere sudy, pretoze je dieta z ineho okresu ci kraja, este sa to kludne predlzi. volnost sa urcite neurci este kym je babatko v porodnici. su na to zakonom stanovene minimalne lehoty. a potom je tu ludsky faktor, ktory to akurat predlzi...
sama som to nezazila, tak ak som nieco zle napisala, kludne skusene napiste 😇

bosorkabb
27. mar 2019

@alilka pekne ti to napísala
@mariannamk
Právna voľnosť určite netrvá niekoľko dní. Ráta sa to na mesiace. Niekedy aj viac. U nás 2 roky lebo súdy, lebo kuratela. Lehoty nepustia, plus kuratela ide a pracuje extrémne pomaly. Čiže dni ani náhodou.

vlantra
27. mar 2019

prosím Vás baby. na aký príspevok máme nárok, keď máme bábätko v predosvojiteľskej starostlivosti? Opakovaný príspevok dieťaťu zverenému do náhradnej starostlivosti nám neschválili, máme si ho žiadať až po adopcii? vďaka. som dosť z toho unavená, jedny tety na úrade nám povedia aby sme si žiadali, druhé nám to zamietnu, niektorí ľudia príspevok dostali...

nikadomi
27. mar 2019

@vlantra opakovaný príspevok dostanete v prípade, že vás súd určil zároveň aj za poručníkov dieťatka. Ak je poručníkom stále upsvar, či DD, nevzniká naň nárok. Malo by to byť vyznačené na rozsudku. Ideálne obrátiť sa priamo na centralu upsvar. Pošlem Ti do spravy priamo kontakt na pani, ktorá Ti poradí. Je nesmierne milá .

joannita
27. mar 2019

@alilka no vas ked budu kontaktovat ohladne dietata a rozhodnete sa ze ho chcete, podavate navrh na sud na predosvojitelsku plus neodkladne opatrenie. Kym vam sud vytyci pojednavanie moze trvat napr. 4 mesiace ako nam, ale aj pol roka. T.z. v tej dobe uz je dieta sice pravdepodobne pravne volne a u vas doma (nase bolo, ale nemusi byt) ale aj napriek tomu si to bio matka noze stale rozmysliet. Mala by to uz sice tazsie pretoze by musela podavat navrh na sud o zrusenie osvojitelnosti a dokazovat ze je sposobila sa starat, ale tu moznost ma stale aj napriek tomu ze dieta je osvojitelne. 99% bio ale riesi existencne priblemy takze by isto neuspeli. Nasa bio by ale isto uspela keby chcela lebo zije usporiadanym zivotom. To pisem len na margo toho co ti povedali na urade, lebo napr. Toto ani uradnicky casto nevedia, ale zakon hovori jasne. Ale nemaj obavy stava sa to len velmi ojedinele.

tecko28
27. mar 2019

@joannita ty vies kto je bio matka tvojho maleho? Ako si to zistila? Kludne IP, ak nechces verejne

berginkan
27. mar 2019

@tecko28 byva to v spisoch. Aj my sme vedeli kto je matka ako sa vola kde zije atd

berginkan
27. mar 2019

@tecko28 pri tom jednom chlapcekovi bola aj presna adresa. Dokonca navrat mal nejake info o zvysku rodiny... myslim ze toto nie je tajne. Opacne ano

tecko28
27. mar 2019

@berginkan jasne, jednine ak to je anonymny, tak sa to vypatrat neda 🙂 A u teba nic nove?

berginkan
27. mar 2019

@tecko28 no jasne ked je anonymny tak to nic. My este cakame 😉

alilka
27. mar 2019

@bosorkabb tak ak u vás 2 roky to znamená že za ten čas aj bio matka mohla dieťa vziať?🤦🤦
@mariannamk to až tak?😏😏 Čiže stále žiť v strese či si to bio matka nerozmýslj a my prídeme k dieťa..🤷 tak možno aj preto je lepšie vziať si bábo už väčšie pár mesacne ako teda novorodenca?..

alilka
27. mar 2019

@joannita aha .a čo je to vlastne to neodkladne opatrenie?vidím že mám čo dosť ešte o Tom "študovať" lebo fakt som z toho mimo 😂😂 a tá bio matka vie kto sú adoptívny rodičia teda?

bosorkabb
27. mar 2019

@alilka áno, súdy proste konajú pomaly. Niekedy bio vie zistiť kto sú adoptivny rodičia, všetko záleží od okolností v akom stave je voľnosť dieťaťa.

mariannamk
27. mar 2019

@alilka jj, je to stale stres. ale nenechaj sa odradit strachom. ked citam, ake su tu adoptivne mamy spokojne a ake sikovne deticky maju, verim uz teraz, ze sa to kvoli comukolvek oplati. je fajn si to tu citat a skusit sa orientovat aj v zakonoch. tie sa sice mozu x-krat zmenit, aj uradnici su vselijaki, ale myslim si, ze je urcite fajn mat prehlad uz teraz 🙂

joannita
27. mar 2019

@tecko28 jasne vieme o nej vsetko, kde byva, s kym, kedy sa narodila......

joannita
27. mar 2019

@alilka neodkladne je predbezne rozhodnutie sudu, kym nerozhodne vo veci samej na pojednavani. T.z. do 7 dni od podania navrhu sme mali neodkladne opatrenie ze nam zveruje maleho a mohli sme si ist pre neho. A az nasledne o 4 mesiace riadne vytycil pojednavanie o predosvojitelskej.
Matka o nas nevie, pretoze sme podali navrh na sud az ked bola pozbavena rod. Prav. Keby sme ale podali navrh na sud (neodkladne plus predosv.) kym este nebola pozbavena, tak by bola ucasnickou konania a vedela by o nas vsetko. Cize my sme zamerne s navrhom cakali kym prebehne sud o osvojitelnosti. V nasom pripade to nastastie islo rychlo a osvojitelny bol par dni potom ako sme sa rozhodli ze ho chceme.

kaciatko78
27. mar 2019

Ahojte poprosím koľko sa čaká v TN kraji na pestúnstvo 4..5 ročné dieťa môžu byť aj súrodenci biele ....aspoň približne .😉😉😉🍀🍀🍀

nikusa44444
27. mar 2019

Ahojte, neviete ako vyzeraju cakacky v KE ?

smihucova
27. mar 2019

@nikusa44444 Pripravu sme absolvovali pred 4 rokmi, chceli sme dietatko od 3 rokov vyššie, našu princeznu sme si našli hned🙂, manželia čo chceli novorodenca čakali skoro 4 roky.

mmag
27. mar 2019

Keď sme si brali nášho malého (z pôrodnice), v papieroch bolo niekoľko info o matke a aj jej adresa. Horšie je, že sudkyňa pri zbavovaní rod. práv matky ( ktoré trvalo rok🤦‍♀️), uviedla do rozsudku naše mená, presnú adresu, správu zo šetrenia sociál. pracovníčky a poslala to matke!
Tak toto sme teda hooodne nemohli predýchať!
Bolo z toho na úrade i súde dosť veľké haló, no sudkyňa trvá na tom, že konala podľa zákona.🤷‍♀️
Tak keď si niekedy zmyslí a objaví sa u nás (aj keď sa malého vzdala hneď po pôrode- kto vie, čo ju časom môže napadnúť ), prídem sa asi poďakovať sudkyni 🤦‍♀️😉

joannita
27. mar 2019

@mmag A vam bol zvereny (hned z porodnice) na zaklade predbezka, alebo ste ho mali tak dlho na hostovskom?