Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@lienkazienka Áno, môžeš, ale potvrdenia bude aj tak vybavovať aj on (o príjme, o zdravotnom stave), aspoň u nás to tak žiadali.
Ale pozor, potom to má v praxi určité obmedzenia, ak budeš pestúnka len ty a nie spoločne ako manželia. Napr. ak bude dieťa choré, manžel nemôže ostať pri ňom na platenej OČR. Mám to zistené aj na ústredí sociálnej poisťovne.
A ďalšia vec. Ak by ste v budúcnosti plánovali to dieťatko z PS osvojiť, ak sa napr. časom stane právne voľné, zase si skomplikujete život a to dosť značne. Práve tým prechádzame, tak viem o čom hovorím.
A tiež napr. neviem, ako by to bolo s vybavovaním niečoho na úradoch, v nemocnici, v škole.... keby manžel nebol jeho pestúnom. Tým sme ešte neprešli, ale myslím, že možno budú problémy aj tu.
My sme sa zatiaľ stretli len s takou zaujímavosťou, že UPSVAR adresoval jedno rozhodnutie priamo na meno nášho 2r. dieťaťa a keď to manžel chcel prevziať, poštárka mala pindy, že to nie je možné. Tak jej tam musel všetko vysvetľovať... a hlavne podotkol, že malý by im to aj tak nepodpísal 😀
Tak pouvažujte.
@miriam439 juj problem je ze by mu v praci tolko volna nedali na pripravu. Ta priprava sa robi po kolkych hodinach a ako casto?
@lienkazienka Tak často a vtedy, ako to bude vyhovovať vám, ale hlavne závisí od psychologičky.
My sme to riešili tak, že sme si dohodli s ňou sedenia aj po 2 hod vkuse popoludní okolo 13 hod. Manžel odchádzal vtedy skôr z práce a potom musel nadrabat, čo bol dosť problém.
Ale potom mali v práci v lete dva týždne celozavodnu dovolenku a našťastie sme to vedeli dosť dopredu a tak sme ju uprosili, aby nám tam dala zopár termínov a vtedy sme mohli aj doobeda, tak sa nám to dosť pohlo. Inak by sme to robili ešte omnoho dlhšie.
@lienkazienka my sme chodili vzdy rano pred pracou a nieco sme si nadrobili. Ak je normalny zamestnavatel mal by vyjst v ustrety
ked sa bavime o tych udajoch, ako je to vlastne s gdpr v praxi? myslim napriklad fotky, zverejnovanie mena, prihlasovanie do kruzkov, co ja viem nejake fotenie, verejne akcie. po neodkladnom, ci az predosvojitelsky?
@berginkan je. Pri neodkladnom ti dočasne (pokiaľ neprebehne riadne pojednávania) zveruje dieťa do starostlivosti a zastupujes ho. Aspoň my to tak máme v uznesení. Preto môžeš dieťaťu napríklad vybaviť pas. Čiže ho môžeš zapísať do kurzu (ja som zapísala a aj sme chodili) môžeš riešiť bežné úkony ktoré inak rieši rodič. Pri predosvojitelskej tiež.
@berginkan jasne viem co je gdpr 🙂 Len neviem kde a ako by som nakladala s jeho fotkami a udajmi preto sa pytam.
Dieta je ti zverene do osobnej starostlivosti uz pri neodkladnom aj predosvojitelskej a nesies za neho plnu zodpovednost a zastupujes ho v beznych veciach. Jeho zakonny zastupca vsak stale niesi, to je zatial upsvar.
@mmag v tom pripade ale sudkyna postupovala naozaj spravne a podla zakona, ze uviedla do rozsudku vase mena adresy a udaje. Kedze matka bola pozbavena rod. prav az po vasom zvereni dietata noeodkladnym opatrenim, tak bio matka aj vy, ste boli vsetci ucastnici konania.
Prave preto ako pisem stranu predtym, je treba aby najskor prebehol sud o osvojitelnosti a az potom podat navrh na neodkladne/predosvojitelsku. Inak bide mat bio matka zial vsetky vase udaje.
@joannita Ano, je možné, že postupovala podľa zákona, no väčšina sudcov to tak nerobí- aby zostalo v anonymite, kde je dieťa umiestnené.
Možnosť, že by najskôr prebehol súd o osvojitelnosti a zbavenie rodičov. práv- neprichádzala vôbec do úvahy a myslím, ze ani vo väčšine prípadov neprichádza. To by malý musel byť v našom prípade rok v DeD 🤦♀️, namiesto toho je u nás od svojich dvoch týždňov.😉
Hold, takto to funguje v našom štáte a človek s tým nič nenarobí.🙁
@mmag ak má byť niekto podľa zákona účastník konania tak ním musí byť. Má svoje práva (ci sa nám to páči či nie) ak by sa tak nestalo má možnosť napadnúť aj právoplatný rozsudok keďže jeho práva boli porušené. To by sa mohlo stať o rok aj o 5 rokov a všetko by to komplikovalo. Vrátane negovania rozsudkov ktoré boli vydané na základe toho. Právo nepozná city, právo je dané a aplikačná prax musí odzrkadľovat tento stav. Naša bio tiež bola účastník konania a neprišla ani raz na pojednávanie, nepreberala zásielky až na jednu výnimku.
Zároveň očakávam že dieťa bude chcieť poznať svoju minulosť a ja mu v tom pomôžem. Preto mu tvorím knihu života a má tam údaje aj o bio matke a surodencoch (tie o ktorých vieme).
@mmag To ale nieje pravda, sudca to tak musi robit a vsetci to tak robia ver mi 🙂 Sudca nemoze do pripadu vnasat svoje pocity a urcovat co by bolo pre koho dobre a co nie, riskoval by vela.
Ja ta ale chapem, ani ja nechcem aby bio o nas vedela, nam sa to podarilo chvalabohu ze osvojitelnost prebehla velmi rychlo takze sme navrhy podavali az potom. To ale nic nemeni na tom ze ked sa ma moje dieta raz opyta kto je jeho matka a ze by ju chcel spoznat, tak mu branit v tom nebudem a poskytnem info ktore o nej mam.
@lienkazienka tak ju skúste urobiť cez Návrat alebo Úsmev tam sa dá dohodnúť aj v poobednych hodinách.......
@joannita Všetci to tak nerobia, tomu môžeš veriť zas Ty. 😉 Robia to hlavne v BB kraji, inde na pár výnimiek nie, prihliadajú na dobro dieťaťa. Ani neodkladné opatrenie, na základe ktorého je Vám dieťa zverené, nezvyknú zasielať bio rodičom- aj keď podľa zákona by mali, lebo ešte bio rodičia nebývajú zbavení rodič. práv. ( Hovorím o novorodencoch.)
Mám to overené, dokonca priamo od sudcov a soc. pracovníčiek.
Určite by to bolo napadnuteľné- no bio rodičia sa aj tak vo väčšine prípadov o svoje dieťa viac nezaujímajú.
Ja som len poukazovala na to, že aj keď si človek chce dieťa adoptovať (aby sa okrem iného vyhol možnosti stretavaniu s bio rodinou a problémami s tým spojenými, tak tu stále je možnosť- aj keď dúfam, že minimálna, že tá rodina príde bez pozvania😉 ).
Samozrejme aj moje dieťa bude vedieť info o svojej matke a surodencoch- ale primerane veku.
Aj mu, ak bude chcieť, v neskoršom veku pomôžem nájsť matku- no až vtedyy, ak bude na to psychicky pripravené. Z osobnej skúsenosti vidím, že stretnutie v skorej puberte s biolog. rodinou prináša viac zla ako dobra.
Ahojte dievcata, chcem sa spytat, ci mozeme dat dieta do predskolskeho zariadenia ked zatial neprebehol finalny sud o zvereni. Mame dieta v predisvojitelskej starostlivosti skoro rok a ziadost o osvojenie je podana cca 2mesiace na sude.
Babie včera mi volali z krajského úradu,že máme problém s príjmom..lebo manžel je len na polovičný úväzok..vraj to tak nemôže byť..čo s tým robiť?my máme dobré prijmi len niesi vykryte na papieri..neviem či s tým ďalej robiť..🤦🤦
@alilka a zamestnavatel nedvihne na plny uvazok na tom "papieri". nech to mate oficialne...
@mariannamk zamestnávateľ je jeho brat..preto to tak majú .a aj keby teraz zdvihol nič by nám to neriešilo keďže oni chcú spätné výplaty..🙄 ja neviem..toto som nečakala..vraj ak keby z r preukázať že máme nasporené peniaze..tak môžme ale akú sumu chcú?zasa milionári niesme .🤦
@alilka tak ak to chcu spatne uz s tym neurobite vobec nic. A nasporene peniaze mozete mat, pozicajte si od niekoho znameho nech vam to posle na ucet a jedine tak preukazat.....po vsetkom mu to vratite. Ale rozmyslam, co ak niekto ma doma nasporene peniaze, takych ludi je dost, potom ako to preveria? 😃 pridu domov skontrolovat? Skus zistit na urade kolko musite mat nasporene a ako to preveruju.
Ty nepracujes?

Kocky mozem byt pestunka iba ja a manzel da iba suhlas? Nechcem aby prechadzal tou birokraciou