icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

joannita
6. apr 2019

@alilka tak potom nechapem, ked mate obaja prijmy aj ked jeden je polovicny uvazok, v com maju problem. Este som nepocula o ziadnom takom pripade 😮
Skus to este raz preverit, a vysvetlit ze ked zratate oba prijmy mate ich dostarocne vysoke.

alilka
6. apr 2019

@joannita veď to..lebo aj kuratela mi vravela že to nebude problém že má polovičný úväzok..keďže aj ja mám Prijem..tak neviem..podľa mňa to oni domiesali a samy z toho nevedia vyst keďže manžel bol minulý rok aj na úrade evidovaný..v pondelok mi majú dôjsť papiere od nich tak uvidím čo doriešim..

santamonica
7. apr 2019

Ahojte baby, tak po vyše troch mesiacoch čakania na neodkladne opatrenie, každodenné volanie a chodenie na súd, kde už mňa aj malého poznali všetci po mene😁🙏 som konečne na materskej. Síce zákonná lehota je 30dni, tak to ale nefunguje. Vraj na termín konania o predosvojitelskej, ktorý nám zatiaľ ani nedali, hoci sme žiadali spolu s neodkladnym, môžeme čakať až 9 mesiacov a pri ich tempe hmmm. Iba na termín. Potom ktovie koľko na súd o adopcii. No ale ok, bojujeme, malý je užasny, robí nám radosť, rastie ako z vody. Chcem sa opýtať, či okrem materského príspevku mame nárok na nejaké prídavky v tejto chvíli, lebo tetusky na socialke každá inak hovorí. Viete poradiť? Ďakujem.

berginkan
7. apr 2019

@santamonica hej moze. Tiez som sa nato pytala, ale je to vlastne jedno nie? Kedze uz matersku mizes dostavat. No a to treba na upsvare nie na socialke. Baby to tu uz pisali niekolkokrat no pozeram ze to nam iba tak zaznacene: prispevok pri narodeni, ak je mladsie ako 6 mes. To je tusim 800. Jednorazovy prispevok pri starostlivisti to je okolo 500. A potom su take mensie pridavok to je asi 40 a prispevok rodicovsky asi 20.

tulipan43
7. apr 2019

@santamonica okrem ineho máte
Narok na danovu úľavu a rodinné pridavky. Ako je to s prispevkom pri narodení neviem. Hadam ti poradia dievčatá ktoré to riešili, nás sa to netýkalo.

joannita
7. apr 2019

@berginkan prispevok pri narodeni nie, iba prispevok pri zvereni dietata do NRS nieco cez 500eur.

@santamonica Dalej okrem materskej (socialna poistovna) este rodinne pridavky cca 20e mesacne (na upsvare) a ako pisem vyssie ten jednorazovy prispevok pri zvereni cca 500e (upsvr)
Niektore z tychto dostanes uz po vykonatelnosti predbezka a niektore az po pravoplarnosti. A pri niektorom musis aj preukazat ze ste podali aj navrh na predosvojitelsku (my sme to mali napisane v uzneseni o neodkladnom)

anina1211
7. apr 2019

@santamonica Tak my sme dostali jednorazový príspevok 500 eur a po predsvojitelskom súde prídavky na dieťa 23 eur ,aj spätné vyplatené. My sme malého mali rovno z pôrodnice,ja som mala materskú hneď. Vykonavatelnost sme mali potvrdenú do 7 dní.

alexa1983
7. apr 2019

@anina1211 ahoj, mozem sa ta prosim opytat, kolko ste cakali na take male bejbinko? A z akeho si kraja?

anina1211
7. apr 2019

@alexa1983 Sme Žilinský kraj a ,čakali sme tri mesiace,ale my sme boli ochotní dať domov poloromskemu dieťaťu a nelutujeme.

alexa1983
7. apr 2019

@anina1211 dakujem ti pekne za info 😉

alilka
7. apr 2019

@anina1211 3mesiace?😱😱 Waaauuuu to ozaj extrémne rýchlo..ako to je možné?

bosorkabb
7. apr 2019

@alilka veď píše ze poloromske.

alilka
7. apr 2019

@bosorkabb ja vidím..aj tak mi to príde hrozne rýchlo..

paris1110
7. apr 2019

My cakame na poloromske v ZA uz 2 roky. Poziadavky sme nemenili. Poloromske od zaciatku. Toto nech mi niekto vysvetli 🙈🙈🙈

maciatkoe
7. apr 2019

Ja si myslim, ze nejde cisto o poradovnik, ale aj to co clovek vlastni a aky ma prijem...A ze presakuju chodobnejsich v poradovniku bohatsi.
@paris1110

johanka121
7. apr 2019

@anina1211 prosim Ta kedy ste si brali babo? Lebo tiez som za kraj a na upsvr nam povedali ze uz 4 mesiace nebolo ziadne dieta..tiez cakame na poloromske

bosorkabb
7. apr 2019

@paris1110
@alilka ja som kedysi čakala ani nie mesiac v poradovniku. Teraz sa čaká oveľa dlhšie. A nepatrím medzi bohatých, skôr sa považujem za strednú triedu. Tie čakacie doby sa dosť menia, detí ubúda, žiadateľov pribúda.

berginkan
7. apr 2019

@maciatkoe toto je blbost. Moja kamaratka je obycajna predavacka a navyse je sama. A uz ma dietatko

berginkan
7. apr 2019

@joannita tu citam ze pokial si neuplatnila bio tak osvojitel ma narok http://adopcia.sk/home/a-pre-dospelych/socialno...

santamonica
7. apr 2019

Ďakujem za rady babky, tak skočíme na upsvar sa opýtať 😁, pekný večer vsetkym

vanesa1210
7. apr 2019

@bosorkabb no to je divne a dosť, my smé boli ochotní prijať aj rómske a čakali sme skoro 4r......

bosorkabb
7. apr 2019

@vanesa1210 no nie som jediná ktorá to tak mala. Dieťa bolo mimo krajové.
Teraz sa čaká dlhšie.

anina1211
7. apr 2019

@paris1110 Tak tomuto nechápem,my máme doma nasho 22 mesiacov. My sme sa ,ani nestihli pýtať na poradovník. Nie sme bohatý, práveže opačne dávali sme podpriemerný príjem.

anina1211
7. apr 2019

@paris1110 A dieťa bolo z Za kraja.

joannita
7. apr 2019

@berginkan hm este som to nepocula ani tuto od bab zeby niekto dostal pri osvojeni prispevok pri narodeni dietata.... Bolo by fajn keby sa vyjadrili aj ostatne ale nezda sa mi ten clanok. Uz aj preto ze podla neho by sme mali narok aj na prispevok pri narodeni a aj pri zvereni, co mi pride uplne prestrelene.

berginkan
7. apr 2019

@joannita to nie je clanok ale navrat to ma na stranke.

bosorkabb
8. apr 2019

@joannita príspevok som nedostala aj keď si ho matka nevyziadala, ona by ani nemala nárok keďže nechodila na poradne v tehotenstve a to je podmienka na priznanie príspevku pri narodení. Tlačivo potvrdzuje gynekológ ku ktorému chodila žena počas tehotenstva.
Takže máš pravdu.

vanesa1210
8. apr 2019

@anina1211 veľmi divne, vtom čase sme čakali aj my, a žiadne deti "neboli" a dočkali sme sa skoro po 4r. Až minulý...... Ja by som taaak strašne chcela vedieť podľa čoho ten poradovniku funguje......:(

vanesa1210
8. apr 2019

@bosorkabb v ZA je to divne a veľmi, mimo krajové deti tu niesu........

bosorkabb
8. apr 2019

@vanesa1210 oni sú len vaše pracovníčky ich nechávajú tak a tým pádom deti zoberie iný kraj. V BA kraji sú a je ich dosť.