Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@berginkan ved jasne ale ja neviem mozno sa to naozaj da pokial su splnene vsetky podmienky. Pre mna je to 1.x co to pocujem preto som ostala prekvapena. Ale to neznamena ze to nejde zrealizovat. Aj ked uprimne aj ked by sme splnali podmienky, neviem ci by sa mi chcelo riesit celu tu torturu ze ist do mesta 250km vzdialeneho za gynekologom bio matky a ziadat potvrdenia....on by mi ich urcite ani nedal lebo gdpr .800e je pekny peniaz ale.....je tam asi vela ale.
Kazdopadne ak nieco zistis, daj vediet mozno sa to zide pri druhom dietati.
V prvom rade si treba položiť otázku ktorá bio matka absolvovala všetky gynekologické prehliadky u gynekológa, takých je mizivé percento, ktoré z nich zaregistrovali svojho novorodenca u detského lekára? To sú podstatne veci pri danom príspevku. A v neposlednom rade ktorý gynekológ vystaví potvrdenie neznámej žene ktorú nepozná.
Návrat je dobrý na prípravu ale legislatívne veci nula bodov taká je moja skúsenosť. Nevedeli poradiť ani z neodkladnym opatrením o inom radšej pomlcim.
@berginkan ja som o príspevok žiadala a bol zamietnutí z dôvodu nesplnenia podmienok vrátane potvrdenia o návštevách bio matky od jej gynekológa (tento údaj je v tehotenskej knižke ktorá je v systéme a je to aj potvrdenie o MD ktoré vydáva gynekológ, tiež sa nachádza v systéme) plus matka dieťa neprihlasila k detskému lekárovi o com je tiež záznam v systéme. Čiže to nemám z brucha ale sú to reálne skúsenosti. Preto pri osvojeni, pestunstve sa tento príspevok nahrádza príspevkom pri zvereni kde už tie podmienky nemusia byť splnené.
Netvrdím že Návrat je zlý, je dobrý na určité veci.
Žienky, prosím vás, nedávno ste tu ktosi pisali, že ste sa ohľadom NRS a akéhosi príspevku alebo dátumov informovali až kdesi na ministerstve alebo ústredí UPSVAR. Vedeli by ste mi dať nejaký kontakt, potrebovala by som sa písomne informovať na nejakom príslušnom úrade, že ktorý konkrétny dátum mám brať ako smerodajný pre ukončenie rodičovskej dovolenky.
Brali sme do pestúnskej takmer ročné dieťa, takže isto viem, že mi RD nekončí v deň jeho 3. narodenín, ale o rok neskôr. Len neviem ako to je s konkrétnym dátumom, vlastne s aplikáciou § 169 zákonníka práce v praxi.
Alebo poraďte mi niektorá, ktorá ste podobným už prešli v praxi.
Potrebujem to oznámiť v práci, nakoľko som pôvodne oznámila, že plánujem ostať doma do jeho 3 rokov, ale vtedy som ešte nevedela, že na RD pri NRS sa vzťahuje iný §.
Vopred ďakujem ak mi niekto poradíte.
@miriam439 no ja som obvolala pol sveta a nikde mi k tomu nevedeli povedať ako to je , len ze malo by to byť do troch rokov od právoplatnosti rozhodnutia...
Ale nakoľko to nikde presne nie je uvedené tak mi v robote neuznali rodičovsku dovolenku dlhšie len presne do dovŕšenia troch rokov dieťaťa..
Rodičovský príspevok poberám do apríla nakoľko vtedy sme mali právoplatnost rozhodnutia, ale rodičovská dovolenka je iné ako rodičovský príspevok...
@janakjk Ďakujem, že si zareagovala a napísala mi svoju reálnu skúsenosť.
Veď práve o to ide, že RP rieši iný zákon a RD zase iný a nemusí to byť zosúladené. Len mne keby že uznali RD len do 3 rokov dieťaťa, tak som v háji. Bola by som ukratena takmer o rok RD a do práce ešte nemôžem (a ani nechcem ešte ísť).
Ja som našla, že o dĺžke RD pri NRS hovorí § 169 Zákonníka práce, takže z toho mi je jasné, že pre mňa neplatí koniec RD dňom tretích narodenín dieťaťa, ale... je to tam tak šalamúnsky písané, že mi nie je jasný konkrétny termín.
Lebo ono to podľa znenia § 169 odst. 2 vypadá, že by nárok na RD bol až celé tri roky po skončení MD, nakoľko som brala dieťa do troch rokov veku.
Keby som brala dieťa staršie ako 3 r., tak potom je nárok na RD presne 3 roky od jeho prevzatia do starostlivosti, avšak najdlhšie do dovŕšenia jeho šiestich rokov veku.
Len neviem, či som správne pochopila znenie zákona a ako je to reálne v praxi.
citujem § 169 ods. 2) ZP:
"Materská dovolenka alebo rodičovská dovolenka podľa § 166 ods. 1 sa poskytuje žene a mužovi odo dňa prevzatia dieťaťa v trvaní 28 týždňov, osamelej žene a osamelému mužovi v trvaní 31 týždňov a žene a mužovi, ktorý prevzal dve deti alebo viac detí, sa poskytuje v trvaní 37 týždňov, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Rodičovská dovolenka podľa § 166 ods. 2 sa poskytuje v trvaní troch rokov odo dňa skončenia materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky podľa prvej vety alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré dovŕši tri roky veku, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku."
@miriam439 ja ti napíšem ako to je u mňa.
Dieťa mam v pestúnskej starostlivosti, osvojenie bude tento mesiac. A som doma a čerpám rodičovskú dovolenku podľa môjho zamestnávateľa 3 roky od právoplatného zverenia, v mojom prípade od právoplatnosti neodkladneho opatrenia. Čo bude do júna budúceho roka a dieťa má 3 roky v septembri tohto roka. Nič som nemusela riešiť, zamestnávateľ mi to oznámil sám že si to zisťoval na ministerstve. Skús sa obrátiť na ministerstvo sociálnych vecí a rodiny.
Baby a ktoré ste dokladovali aj nasporené peniaze na inom účte ako bežnom ,ako ste to dávali?mám len nejako vytlačiť papier koľko tých finančných prostriedkov tam je alebo ako?keď im ten príjem akosi nestačil..hoc kuratela mi povedala že nemám stresovať,že kvôli tomu nás nemôžu diskriminovať,ani vylúčiť zo zápisu na adopciu..
@alilka Tak to fakt neviem pri takom príjme, čo riešia?
Keď som žiadala o prvé dieťa ako slobodná, tak som mala zdokladovaný príjem o trošku vyšší ako bola v tom čase minimálna mzda a nikto neriešil či z jedného platu a potom z jednej materskej alebo RP uživim seba aj dieťa.
Teraz v 2018 pri žiadosti o druhé dieťa sme ako manželia zdokladovali spoločné príjmy cca 830-850 € (t. j. manželov reálny čistý príjem, môj RP a všetky príspevky od štátu na jedno dieťa v pestúnskej starostlivosti). A nikoho netrápilo, že budeme z toho čochvíľa žiť štyria.
Takže skús sa ohradiť, že tento príjem považuješ za dostatočný a že iné rodiny s viacerými deťmi nemajú ani toľko a nikto to nerieši. Povedala by som im to slušne, ale rázne, že zákon predsa nestanovuje pri NRS najnižšiu príjmovu hranicu pre žiadateľov.
@bosorkabb
Ach, si fakt zlatá, toto som presne potrebovala. Sme ten istý prípad. Malý má 3 teraz v auguste, brali sme ho v 7/2017 (vykonateľnosť neodkladného) a neodkladné opatrenie bolo právoplatné v 8/2017. Takže podľa toho môžem byť na RD do 8/2020 konkrétne do dňa právoplatnosti NO.
Práve že som tápala medzi 7/2020 alebo 8/2020.
Veď ja síce neviem, či sa budem môcť vrátiť do pôvodnej práce, ale aj tak potrebujem presný dátum, napr. kvôli ukončeniu PP a evidencii na UP.
Ale ešte skúsim niekde napísať a potom to tu napíšem, ak sa dozviem napr. ako to je myslené s tými troma rokmi po ukončení MD.
Takže zatiaľ obrovská vďaka za info, moc si mi pomohla.
@miriam439 no toto..tak ja už ozaj neviem..na našom upsvar mi kuratela povedala že sa tým nemám trápiť..ale z toho krajského mi to tak vysvetľuje akoby že je to sakra problém..tak toto ich ozaj baví?šak ja mám aj; ne veci na robote ako dookola riešiť to že príjmy nestavia a čo všetko máme na účte. K tomu máme byt a dve autá..a pár tisíc na účte a furt sa im mali..🤦🤦
@alilka Buzerácia, zvykni si, asi je tam niekto veľmi zakomplexovaný ... Ja som na začiatku nemala ani byt, ani auto, slobodná žena s hrubým príjmom okolo 400 eur a nik nič neriešil.
Ani teraz nemáme vlastný byt a príjem tiež nič moc a prežijeme a malemu veru nič nechýba. Isto sa má omnoho, omnoho lepšie ako by sa mal pri bio rodičoch a hlavne nechýba mu láska a neha a riadna starostlivosť. To treba tiež paničke na krajskom Upsvar zdôrazniť !!!!

@berginkan Hej Navrat, myslela som to vseobecne ze clanok. Ved mozes to vyskusat ked dostanete dieta....
@bosorkabb Ano spomenula som si aj ja, ze napriklad nasa matka sice ku gyn. Chodila, ale bolo to jej 5. Dieta a prispevok 800e dostavas len pri 1, 2 a 3. Dietati. Pri dalsich dostanes len nieco vyse 100e. Cize pri vacsine bio prispevok asi nehrozi kedze bud nechodia ku gyn., alebo ide o ich viacnasobnu graviditu.