Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
nas maly zazrak- ziadali sme len o Romske dietatko (ano chcem sirit osvetu😋), cakacia doba 2 mesiace, patalie s uradmi neskutocne a trvali nekonecne 2 roky (malu sme si brali ako 6-mesacnu) ale ani na sekundu co je s nami sme neolutovali. Stoji to za to! p.s: anamneza matky hrozostrasna a zaroven smutna,ale take dokonale dieta (pre nas) by sme asi ani nesplodili😀
@berginkan necinnost a nevedomost socialky, medzikrajove osvojenie pripad sam o sebe, bezvyznamne pohadzovanie spisov medzi sudmi a nedodrziavanie lehôt a pod. Cele je to na pocudovanie,kedze ziadne prietahy s rodinou 🤔mama si isla v porodnici "zapalit" a uz sa nevratila a jej rodina nemala prostriedky ani zaujem o dieta.
Baby ak začíname prípravu a otehotnela som..musím to niekam nahlásiť?
@alilka po spravnosti by si mala. ale kazdy nahlasuje zmenu az ked sa drobec narodi. pre istotu. aspon tak nam aj tetusky na UPSVaR vraveli. ze kazdy sa samozrejme boji. najma, ked je to tehotenstvo vytuzene. mas uz tehu knizku?
@mariannamk ešte nie .ešte som len 8tt..ja by som do hneď nenahlasila až keď tak v druhom trimestri..ale ak môžem až potom po narodení tak ešte lepšie .tiež mám rizikové ..😊
@alilka Ja nevidím dôvod, prečo by si to mala hlásiť. Ja som otehotnela mesiac predtým ako nás zapísali. Ozvali sa nám do 2 hodín po tom, ako nám poštárka doručila oznámenie o zapísaní. Na prvé návštevy sme chodili keď som bola asi v 5-6 týždni. Až na súde o zverení do predosvojitelskej si "všimli" že čakáme aj svoje (to som bola už v 7 mesiaci). Nikto to nijako zvlášť neriešil, však to sú dve nezávislé veci, nie?
@alilka Rozumiem.. Ale tehotenstvo predsa nie je zmena zdravotného stavu ani zmena v rodine, nie? No...ak nechceš nahlasovať, pozri si papiere, ktoré si podpísala prípadne zákon. Ústný príkaz je žiadny príkaz. Po druhé: Nikto ti nedokáže, že si o tom vedela 🙂 Môžeš povedať, že si si to v tom strese všimla až neskoro😉.
@alilka ja ked som bola v 10tt, boli sme sa pozriet na spis nasho maleho, ktoreho mame adoptovaneho. Tetam na urade som to spomenula, ale oni povedali ze ked pojdeme do Ded na interakcie, nemam im to hovorit.
V tak rannom stadiu to nikomu nehovor. Dokonci pripravu a az ked vas oslovia, ze maju pre vas dieta (a vy budete chciet stale adoptovat), tak budete musiet absolvovat aktualizaciu, pretoze ide o zmenu v rodine (narodene babo je zmena v rodine ktoru treba hlasit)
@kvetoslava78
No vraj má sudkyňa 30 dní na napísanie rozsudku, tak to aj využila. Potom to zaslali poštou bio rodičom, ktorí poštu nikdy nepreberaju, lebo na uvedenej adrese nežijú - to sudkyňa vie, aj som jej to na súde pripomenula, povedala, že to hneď vyvesia na úradnú tabuľu súdu, ale aj tak to poslali poštou. Takže ubehol ďalší mesiac, kým to vyvesili na UT. Tam to musí byť 15 dni dní a potom musí uplynúť ešte ďalších 15 dní, kým sa to stane právoplatné. A potom si to musí ešte niekto všimnúť v systéme, aby tam vyznačil právoplatnosť, lebo vraj inak mi pani na infocentre súdu nevyznačí na originál rozsudku pečiatku s právoplatnosťou.
Baby prosím poraďte. Nevieme sa rozhodnúť či ísť do pestúnskej alebo do adopcie. Pri osvojení nás odrádza čas (8r.) a pri pestúnskej pocit, že nám môžu dieťatko vziať späť k pôv. rodičom. Už sa niektorej z Vás stalo, že dieťa išlo späť do pôvodnej rodiny?
@miriam439 no to je nanič teraz. Mne to urobili, pravda v roku 2010 a odvtedy sa všetko mení. Aj to ze šlo o iný prípad. Ale vidím ze snaha z vašej strany je veliká. Držím palce k rýchlemu a spokojnemu koncu
@lienocka1988 ahoj. My sme isli do pestunstva s možnosťou osvojenia a náš malý je uz Osvojený. Trvalo to rok. Ja osobne neviem o dietati žeby islo spat k matke. Na urade mi povedali, ze pokial je co i len malá možnosť, ze sa dieta moze vratit k rodicom tak ho neponúkajú.

@brankova ked budes volat na ten urad, otvorene sa odvolaj aj na toto co pise dalsia baba
@vrds Proste vybavuju rok 2015 a na vas mam pocit zabudli. Mna by strasne zaujimalo, ze ako to evidiju ked kazdemu davaju tak protichodne info.