icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

tulipan43
6. máj 2019

@alexa1983 ja to ani netvrdím. Vie, ze tt kraj je najrýchlejší

tecko28
6. máj 2019

@solyka no mozno si stale na 15. ked si volala 29.4. a ja 4.5. - to nie je velky casovy odstup, tie deti sa riesili v aprili, nie v priebehu toho par dnoveho rozdielu medzi tvojim a mojim telefonatom. Kazdopadne si velmi blizko a mozes coskoro cakat aj ty telefonat 🙂

alexa1983
6. máj 2019

@joannita ja iba tlmocim co mi tetusky na urade povedali , citujem ich “ v Trnave, teda v tt kraji sa caka na novorodeniatko priblizne rok, do 2 rokov ho mate urcite . Takto presne povedane. A po tom cim sme si uz mi vsetkym presli ten rok rozdiel je pre nas doslova ako den .. rok hore dole. Ale stale verim ze to potrebovat nebudeme 🙏🏼

alexa1983
6. máj 2019

@tulipan43 kam pojdete na pripravu?

solyka
6. máj 2019

@tecko28 dakujem. Uvidime. ☺ uz cakame ten tel. ....velmii. 😍

gelinka75
6. máj 2019

@zuzlicek44 pri utajenom je to ( asi po novom) 2 mesiace pre biomatku, mame to na rozhodnuti napisane. Do 30 dni podajte ten navrh na predosvojitelske, aj ked nema meno ani priezvisko, my sme meno navrhli v navrhu a oni ho akceptovali takze mu stanovili aj meno, v rozhodnuti o predosvojitelskom uz mal zapisane meno, ktore sme dali.

tulipan43
6. máj 2019

@alexa1983 my sme teraz dokoncili aktualizaciu na urade v TT, akurát dnes sme podpisovali papiere. Jedno dietatko uz mame doma, teraz budeme čakať na druhe. Mame tak ako prvy krat pestunstvo s možnosťou osvojenia. Viem, ze v marci usmev v TT zacal robit pripravu.

gagika78
6. máj 2019

Ahojte baby. Už máme ❤bobacika❤ domka. Je nádherný. Veľmi sa tešíme. V piatok sme si ho priniesli z nemocnice.

zuzlicek44
6. máj 2019

@gelinka75
@gelinka75 my máme uvedené v papieroch že 6tyzdnov má na odtajenie. Dnes som volala na urad a povedali mi že pokiaľ nebude malý v predosvojitelskej stále sa to môže "pokaziť"🤮🤮🤮 strašne sa bojím....

zuzlicek44
6. máj 2019

@joannita my bude nejak informovaní že prebehol súd o pozbavenin rod.prav?viem že teraz ide byť sud na určenie poručíka pre malého...

gelinka75
6. máj 2019

@zuzlicek44 no asi vsetky mame obavy, neostava nic, len trpezlivo cakat a dufat, ze sa nic nestane

zuzlicek44
6. máj 2019

@gelinka75 moja mama tá si to len predstaví a plače ako dážď ...

gelinka75
6. máj 2019

@zuzlicek44 je to tazke, aj my o tom radsej nehovorime, odkedy mate babatko? necitala som vsetky prispevky

zuzlicek44
6. máj 2019

@gelinka75 cca 3 týždne...s porodnice sme brali.

joannita
6. máj 2019

@alexa1983 jasne, ved ja vam to prajem, uprimne, tiez mam sebou 11 rokov snazenia sa o babo, tak jasne rok hore dole je nic pre vas. Ja sa len cudujem, pretoze ako som pisala, kamoska cakala prednedavnom v TT vyse 4 roky. Cakacky sa ale stale menia. Nam na zaciatku tiez hovorili 1,5 roka, az boli z toho nakoniec 4. drzim palce

gelinka75
6. máj 2019

@zuzlicek44 my ho mame vyse 2 mesiacov, v juli mame predosvojitelsky sud, cele to trva dost dlho

zuzlicek44
6. máj 2019

@gelinka75 fuuha to sa tak dlho čaká na súd?🤢🤢🤢

joannita
6. máj 2019

@alexa1983 a stale veris ze nebudete potrebovat co?

gelinka75
6. máj 2019

@zuzlicek44 nam dali taky termin, neviem ci je to stale tak

joannita
6. máj 2019

@zuzlicek44 vy nieste ucastnikmi toho konania, ale kuratela by vam mala dat informaciu ze matka je pozbavena rod. prav. My sme to mali tak, ze az ked bol maly osvojitelny a matka pozbavena, tak az potom sme podavali navrh na predosv, pretoze by sa inak matka dozvedela kto sme. Pri utajenom je to vsak asi inak neviem. Ale do navrhu na predosv. sme museli uviest cislo konania, v ktorom bola matka pozbavena.
Ano na sudy sa dlho caka. Maleho mame od jula a predosv. sud sme mali na konci novembra. A nestresuj, lebo to prenesies na maleho....

mariannamk
6. máj 2019

@alexa1983 my sme uz zapisani. pripravu sme robili klasicky cez UPSVaR a chodili sme raz mesacne.

santamonica
6. máj 2019

@gelinka75 my máme malého skoro pol roka doma a zatiaľ nám neprišiel ani len termín na predosvojitelsky súd. Žiadali sme ešte v decembri spolu s neodkladnym. To nám dali až po 3 mesiacoch. Su to stresy brutálne. Vraj to nijako nemáme urýchľovat, ze sudkyňa by sa mohla naštvať. Takže čakáme a malý rastie. Vám to dali teda dosť rýchlo.🙏🙏🙏

gelinka75
6. máj 2019

@santamonica no je to dost dlho, asi uz by som volala na sud v akom je to stave

miriam439
6. máj 2019

Žienky, čo sa týka toho urýchľovania konania a že sudkyňa sa môže naštvať... to predpokladám, že sú výroky tetušiek z UPSVAR, však?
Tak ako u nás, len tichučko buďte, neozývajte sa,... no poviem vám, čakala by som dodnes... ale keď som sa už naštvala, začala som konať, sudkyňa sa nič nedozvedela, lebo som predsa nevolala priamo jej... zavolala som na infocentrum súdu (samozrejme neochota, čo vám budem vravieť), ale dopátrala som sa, že jeden okresný súd zabudol poslať spis druhému okresnému súdu, hoci nám to už pred 4 mesiacmi oznámil, že spis sa tam preposiela... a minule som zistila, že toto je ich bežná prax, lebo presne tento istý scenár mali aj pestúni bio bračeka nášho drobca. 3 krát som ich na to upozornila, kým sa odvážili zdvihnúť telefón a zavolať na súd (tiež ich tetušky z UPSVAR strašili).
A keď sme už spis mali konečne na našom okresnom súde, tiež sa to pohlo, až keď som po pol roku nečinnosti znova zdvihla telefón a zaujímala sa viackrát, kde je problém, že ešte nemáme stanovený ani termín pojednávania.
Vďaka tomu sme sa konečne po vyše 18 mesiacoch, čo sme mali dieťa v pestúnskej (na základe neodkladného opatrenia), konečne dočkali aj riadneho pojednávania.
Pozn. na právoplatnosť rozhodnutia či rozsudku čakáme už tri mesiace, hoci sudkyňa povedala, že za dva týždne to bude všetko dotiahnuté do konca.

Takže z mojej vlastnej skúsenosti už viem, že už nemlčím, za slušné opýtanie, mi hádam nikto hlavu neodhryzne (aj keď priznám sa, že som trošku musela zdvihnúť hlas na úradníčky na oboch súdoch, lebo obidve odo mňa žiadali, aby som si zbalila malé dieťa a trepala sa s ním v zime autobusmi niekoľko desiatok kilometrov po informáciu, či spis už odišiel z prvého súdu alebo došiel na druhý súd. A nakoniec sa to všetko dalo zistiť aj cez telefón).

berginkan
7. máj 2019

@miriam439 presne suhlasim. Nam bolo povedane nech sa ozyvame. Takze asi len niektore tetutsky to vravia
@alexa1983 nechcem ti kazit radost ale nam povedali zozaciatku ze do par mesiacov mame dieta. A to islo o romske. Boli z toho dva roky skoro. Co sa tyka bielych vsade su dlhe doby aj ked je tt najrychlejsi tak vy sombola v tomto opatrna

tecko28
7. máj 2019

@berginkan ahoj a vy máte nakoniec rómske ci poloromske dieťatko?

berginkan
7. máj 2019

@tecko28 vobec nevieme. Matka romka otec neznamy. A ani nas to nezaujima 😉

tecko28
7. máj 2019

@berginkan ok, hlavne, ze ste sa uz dockali

berginkan
7. máj 2019

@tecko28 dakujeme ale u nass to tak nebolo 😉 radsej by sme to priali niekomu kto sa naozaj nevie dockat. my sme vpohode aj keby sme este cakali. Kedze tie casy sa furt menili a bolo nam to vpodstate jedno kedy to pride.

vrds
7. máj 2019

@andrea_82 takze dnes som zistila, že sme na 244 mieste v Ba kraji, čakajúci na biele zdravé dieťatko. Takze 5-6 rokov cakacka. Momentálne vybavujú žiadosti z jari 2015