Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@berginkan prepáč, votriem sa. Ako sa o nich rozpráva? Mam prečítané v tejto skupine príspevky za posledné dva roky a nemyslím si, že sa o nich píše niečo zlé. Ak myslíš všeobecnú mienku o nich, tak tu nezmeníš. Skus presvedčiť ľudí na východe, ktorí majú s nimi dlhodobé problémy a vidia ako žijú, ako sa starajú (nestarajú) o svoje deti, ako vždy od každého očakávajú pomoc, ale oni nevyvinu žiadnu snahu o zlepšenie svojho zivota, aby ich bránili a nerozprávali o nich zle. Stačí ze v dedine je jedna, dve problémové rodiny a problém majú všetci. Aj rómske rodiny, ktoré žijú poriadne. Ale to platí aj pre nerómske problémové rodiny 😥
Prosím vás na predosvojitelsku starostlivost je potrebné priložiť potvrdenie o zdravotnom stave. To ste ako riešili?mali ste na to nejake tlačivo?vôbec neviem akoby to malo vyzerať...🙈🙈
@zuzlicek44 na vymenom lístku od lekára jednou vetou stačí.
@bosorkabb fakt?😂😂na cennom lístku?haha.dakujem ti. čo tam treba aby bolo napísané,resp.v akej forme? Napr.menovany je zdravotne spôsobilý?
@zuzlicek44 u menovaneho niesu kontraindikacie k adopcii dietata
@zuzlicek44 menovaná je zdravotne spôsobila vychovávať dieťa, toto sme mali vždy a stačilo.
@berginkan Ja som pred jedenástimi rokmi mala tiež v požiadavkách na pestúnstvo biele, zdravé a do dvoch rokoch. A o rok neskôr som si brala štvorročné, romske a zdravotne postihnuté 😉. A ta zlá nálada je v celej spoločnosti, ale nemyslím si, že súvisí s farbou pleti alebo vlasov. Na adopciu sa dnes čaká neskutočne dlho, a k tomu obrovské prieťahy, čo sa týka súdov a iných úradov. A máš pravdu, podmienky sa menia, ale strach z neznámeho ostáva.
@bosorkabb nemyslim ze im (nam) ide o to aby dostali dieta skor ako ini. Skor o to, ze uz sa nevedia dockat kym budu moct nejake dieta vychovavat a lubit. Po tych rokoch zufaleho snazenia sa o vlastne.......a na prahu 40tky. Nechcu cakat do 45tky. Myslim ze je to taka prirodzena reakcia, ze ok zmenim poziadavky, ved vlastne mi nevadi mat ani romske, poloromske
Toto bol moj pripad napriklad.
@miriam439 vôbec nie tetusky z upsvar. Práveže právnik, ktorý s nou pracuje na iných prípadoch a pozná ju roky a je mužov kamarat, takisto pani z infa to potvrdila. Ja som chodila dva mesiace na súd na info aj s malým otravovať ich kvôli neodkladnemu opatreniu aby som aspoň na matersku mohla ist. Podarilo sa to vybaviť iba preto, že sudkyňa tým po vyše 2 mes. poverila vyššiu súdnu úradníčku, ktorá mi sama zavolala, že o mne vie z info centra a posnaží sa to dat sudkyni na podpis. Aj sa podarilo, nebyť jej, čakáme doteraz. Je to staršia pani sudkyňa, vraj veľmi svojska a určite ju nemienim nastvat. Nemám žiaden problém volať, chodiť, otravovať, ale očividne sme mali smolu na túto sudkynu. Teraz skúšam z času na čas infocentrum. Stále nič. Budem skúšať, to je jasne, ale lehota je 9 mesiacov, takže ak sa jej neuraci, môžeme sa aj zblázniť.
@santamonica nečítala som predošlé reakcie, ale píšem k tej poslednej. ... Toto je smutné na našich súdoch a vlastne na celej adopcii u nás... že takmer všetko záleží od sudcu, stačí, že sa zle vyspí a my máme problém.
a problém s materskou je pri adopcii bežná vec. Väčšina ľudí vykrýva do súdu PNkami a dovolenkami. A to mi nepríde OK. S týmto by sa malo niečo spraviť.
@santamonica
No tak to je potom OK, že ak teda viete, že táto konkrétna sudkyňa je taká a taká, tak že podľa toho prispôsobite dožadovanie sa informácií.
Ja som skôr chcela aj povzbudiť žienky, ktoré si to budú niekedy čítať, aby sa nedali zastrašiť alebo odhovorit a ak sa im niečo nezdá, aby to riešili.
Nemusí ísť človek hneď s bubnom na zajace, ale keď sa človek slušne opýta, že čo sa deje alebo prečo sa nič nedeje... tak hádam sa nič zlé nestane.
Ja som taká povaha, že sa snažím veci riešiť... začnem s úradníkmi vždy po dobrom, slušne, ale keď vidím, že s niektorými sa tak jednať nedá, lebo si potrebujú proste do človeka "kopnúť", tak im viem dať rázne najavo, že nie som fackovací panák. Jasné, že im nezačnem nadávať, ale už viackrát sa mi osvedčilo, že takýmto ľuďom treba dať slušne, ale rázne najavo, že poznám nielen svoje povinnosti, ale aj svoje práva a že sa proste nedám odbiť.
Preto som chcela povzbudiť ostatných, že nech sa pri prvom "NIE" nenechajú odradiť. Veď predsa bojujú za správnu vec a na konci bude odmena - nádherná ľudska bytosť, nežné dieťatko v ich náručí a srdce zaliate láskou ❤️😍
@joannita veď o to ide nechcú dlhšie čakať a je to normálne,ja akceptujem zmenu požiadaviek. Ale sama vieš že ak zmeníš požiadavku s bieleho ma rómske tak skončíš v poradovniku dosť výrazne dopredu a bohužiaľ niekto to považuje za predbiehanie. Ja napríklad nie. Je to právo každého kto v poradovniku je.
@bosorkabb
@joannita ani ja to neberiem ako predbiehanie a nikdy som nebrala. Len ma mrzi ze nie vzdy su ti ludia naozaj presvedceny a su zatlaceny do kuta tak menia. Ja to chapem. Aj ich chapem. Len musia to mat na 100% v sebe pretoze potom budu nestastni oni aj dieta. A ked tu vidim veci typu “nevyzera” “ake ma svetle vlasy” “vyzera ako z izraela” pripadne podobne tak mam pocit ze si to proste ludia potrebuju ospravedlnovat ci nejako inak nahovorit aby s tym boli ok. Pocula som na vlastne usi ako sa pytali pri spise ze ci zbelie a ze oni chcu mat z neho ucitela atd. Uznajte ze to nie je v poriadku.
@mata25 ako dlho trvalo kým ste dostali dieťatko? Koľko má rokov? My chceme skôr bábätko a čakáme rok 😒
@joannita @bosorkabb @berginkan Nám minulý týždeň volali z úradu a ponúkli chlapčeka s rómskym pôvodom, napriek tomu, že sme v žiadosti mali vyslovene napísané, že rómskeho nie. Sme v poradovníku na 65. mieste a čakáme rok, TN kraj. Neberiem to ako predbiehanie, predpokladám, že tých 64 párov ho nechcelo. Odmietli sme, lebo viem, že manžel aj rodina by s tým mali veľký problém. Je mi ho trochu aj ľúto, ale verím, že sa nájde rodina, ktorá bude šťastná, že ho majú.
@berginkan ja mam rómske ale nehovorím ľuďom že aha ona je romka, nepovažujem to za dôležité oznamovať. Je to naše dievčatko ktoré ľúbime a názory iných ma moc netrápia ani nezaujímajú.
Ale ak to niekto považuje za dôležité spomenúť je to jeho vec. A áno niektorý sú do tlačení zmeniť požiadavky pre svoj vek. Ale musia si aj uvedomiť že ak budú trvať na svojich požiadavkách tak sa možno nikdy dieťaťa nedockaju.
@joannita hej ono vždy to hovoríš hlavne tí ktorý čakajú na biele, ale im môže byť predsa jedno ak ich niekto preskočí a zoberie rómske veď tak či tak by ho oni nezobrali.
@bosorkabb jasne 😉 je to zaujimave vidiet tie reakcie ked dieta vidia prvykrat ako sa zachovaju.
@andrea_82 ano robia to bezne. u nas odignorovali zase poziadavku na vek 😉 skusili no. a tiez mi bolo hrozne ked sme ho odmietli, no o tyzden uz mal novu rodinu 🙂 vsetky deticky si snad najdu tych svojich rodicov, chcem tomu verit.
@miriam439 tiež riešim veci slušne, vôbec nemám záujem sa s niekym hádať, my mame zasa úžasnú spoluprácu s detským domovom, ktorému malý zatiaľ patrí. Co tu čítam, niekde zas to je veľký problém. Tiež určite napíšem cim sme prechadzali a ako pre nové 💕 mamičky, lebo je toho viac, niečo zle, niečo naopak. Každopádne až keď bude nás malý naozaj Náš oficialne, nechcem to ničím ohroziť, takže potom. Rozhodne to stojí za to, to tu asi všetky vieme. Za tých pár mesiacov sa nám zmenil život na znovu krásny a zmysluplný a pre to stvorenie urobíme všetko na svete čo dokážeme. 0 mne som vedela ako to bude, ale prekvapil ma môj muž, ako ho ľúbi a stará sa a tiež rodina☀️💕.
@lienocka1988 idealne do adopcie , resp. pesrunstva s moznostou adopcie;
to v podstate znamena,ze vam mozu ponuknut dieta kde je velka pravdepodobnoat, ze situacia rodicov sa prakticky nezmeni a do rodiny sa zrejme nevrati, ale nie su doriesene papierovacky. my sme mali malu v pestunstve 2 roky,kym bola osvojena (adoptovana), no moze to trvat viac
Chcela som sa spýtať, či niektorá z vás bola na úrade pozrieť zoznamy detí a aj si našla takto drobca 😊 platí to teda hlavne pre tie, ktoré chceli staršieho drobca, nie novorodenca. Ďakujem 😊
Ja nie, ale sestra áno.😉

@alexa1983 niesom vztahovacna, ale prednami bolo xy parov ktore zaujimalo len to ci dane dieta zbelie. Nie je to ok. Bud je clivek s tym vyrovnany alebo nie. A taktiez by sme sa mohli uz v tomto storoci rozpravat inak. Nie kto ma aku plet. Ale to sa mame este co ucit.
@bosorkabb vporiadku. Len takto strucne to vyznie kadejako