icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

bosorkabb
7. jún 2019

@zocharka my sme pas riešili na neodkladne opatrenie právoplatne a žiaden problém v Senci.

miriam439
7. jún 2019

@zocharka Len tak pre zaujímavosť, vy už máte tri roky doma dieťa len na neodkladné opatrenie? My sme fungovali na neodkladné opatrenie rok a pol, ale to sa spis presúval medzi tromi súdmi a tiež bol problém s doručovanim bio rodičov, keďže nežijú na uvedenej adrese. Samozrejme aj súdy pochybili a zdržiavali tak celý proces... ale keď som tam vyvolávala, tak sa to už pohlo. No ale u vás sa mi to už zdá cez čiaru, že tri roky. Vybavujete pestúnsku alebo predosvojitelskú?

zocharka
7. jún 2019

@miriam439
Máme podané aj na osvojenie, aj na pestúnsku. Najprv sme riešili osvojenie, lebo malá bola súdom určená ako osvojitelna v 2016. Pokým sa súdy rozkyvali, ozvala sa bio matka v 2017,čiže po roku a všetko sa skomplikovalo. Za dva roky sme sa nepohli nikam. 😟

bosorkabb
7. jún 2019

@zocharka treba urgovat súd cez socialku alebo osobne inak sa nikam nepohnete. Keď bola vyhlásená ako osvojitelna prečo bio matka zároveň nebola zbavená rodičovských práv? Na súdne konanie treba dohliadať. Mňa už poznajú na súde aj na socialke a nedala som pokoj kým sme malú neosvojili. Plus som riešila právnika.

zuzlicek44
7. jún 2019

@bosorkabb myslíš že je možnosť posurit nejak,keď máme podanú žiadosť na predosvojitelsku?zatiaľ som volala raz na súd či už je vytýčené pojednavanie - nie je... Mám kontaktovať niekoho alebo už len čakať?

bosorkabb
7. jún 2019

@zuzlicek44 kurátorku ktorá chodí na súd. Oni poznajú sudcov a vedia apelovať na rýchlosť ak chcú.

berginkan
7. jún 2019

@tulipan43 a kde? Klasika na pasovom?

zuzlicek44
7. jún 2019

@bosorkabb ďakujem pekne.mqm jej to narovinu napísať?alebo len tak nenapadko?

ellen2016
7. jún 2019

musis apelovat cez kuratorku dietata, na socialke. Mali by k vam chodit kazdych 6 mesiacov na kontrolu, a oni chodia aj na sudy a vedia to posurit.

miriam439
7. jún 2019

@zocharka Tak to ma mrzí, že sa vám to takto skomplikovalo. Kiežby sa to už rozhýbalo a dieťatko sa vám podarilo čím skôr osvojiť.

bosorkabb
8. jún 2019

@zuzlicek44 na rovinu.

zocharka
8. jún 2019

@bosorkabb
U nás boli zo sociálky len 1 krát za tie 3 roky a keď sa na niečo pýtame, dostaneme odpoveď, že nemáme právo na informácie, lebo nie sme účastníci konania. Napríklad čo sa týka konaní podaných bio matkou. Sem-tam sa dozvieme od známeho. Ona je už 2 roky vo výkone trestu ale stále podáva na súd ako sa chce o malú starať a chce ju späť. Súd jej to už 2x zamietol, no ona sa stále odvoláva. Lebo nie je zbavená rodičovských práv ale len obmedzená. Taký je zákon.No a aby sme toho nemali málo, prihlásil sa otec, že je otec, súd to musel priznať a teraz on má všetky rodičovské práva a vyhlasuje, že on sa o malú chce starať. Súdy sa tým musia zaoberať a všetko to neskutočne dlho trvá. Pritom ani jeden z bio rodičov malú nikdy nevidel, matka jej po pôrode nedala ani meno, odišla s tým, že sa vráti. Spomenula si až po roku, že má nejaké dieťa, keď ju zavreli a dozvedela sa, že za záujem o dieťa bude mať v base výhody.
Už máme aj my pravnicku, ktorá písala list na súd o urýchlene vybavenie veci. Tak som zvedavá. 😕

ellen2016
8. jún 2019

@zocharka o boze, nezavidim. A kto je porucnik dietata? Kuratorky, resp. UPSVAR ma povinnost o dietati kazdych 6 mesiacov posielat spravu na sud., kedze dieta v podstate patri statu a je zanho zodpovedny. Inak, u nas to prebiehalo podobne, prisli len tesne pred sudom koli sprave.

tulipan43
8. jún 2019

@berginkan áno tam

joannita
8. jún 2019

@zocharka ziadna bio matka nieje zbavena rodicovskych prav (myslim v procese adopcie) ale len POzbavena, alebo su jej obmedzene rod. Prava. Ono je to to iste, kazdy sud to len uvadza inak. Samozrejme vzdy sa pise v akom rozsahu je pozbavena prav (alebo v akom rozsahu su obmedzene rod. Prava). Nasa bio mala napr. Obmedzene rod. prava a bolo v uzneseni vymenovane ake konkretne (v podstate vsetky mala obmedzene). To len na vysvetlenie aj pre ostatne baby, nechcem mudrovat 🙂
A to znamena ze vy teraz nemate este ani predosvojitelsku, ani nic? Resp. Este ste si ani nepodali navrh na predosvojitelsku? Lebo pises ze ste riesili adopciu aj pestunstvo....

zocharka
9. jún 2019

@joannita
My máme podané už na všetko čo sa dá. Aj predosvojiteľskú, aj osvojenie, aj pestúnsku. Predosvojiteľskú preto, lebo vraj taký je postup a pestúnsku sme si podali potom, ako sa začala ozývať bio,na odporúčanie súdu.

bosorkabb
9. jún 2019

@zocharka predosvojitelsku je zbytočný ak dieťa nieje právne voľné. Stačí pestunstvo. Vo vašom prípade to s najväčšou pravdepodobnosťou ostane pestunstvo. Treba zavolať na súd prečo nekoná.
Nieje problém podať kadejaké návrhy ale zbytočne si to natahujete. Stačí podať jeden návrh ale správny. To vám mala pravnicka predsa povedať.

solyka
9. jún 2019

Ahojte. Baby, tym ktorym zazvonil telefon,ale stalo sa nieco....naprik.ako u nas,ze ozvala sa matka,a zoblala dieta domov.....takze....potom kolko mesiacov ste cakali kym znova zazvonil tel. ze maju pre vas dieta ?

zuzlicek44
9. jún 2019

@solyka po akej dobe sa ozvala?☹

solyka
9. jún 2019

@zuzlicek44 este ked na to mala pravo. Pocas tej 72 ci 76 hodin po rodeni. Este sme nevideli dieta. Len sme mali dohodnuty termin. Kontaktovali nas a na druhy den nam volali ze vratila sa matka.

zuzlicek44
9. jún 2019

@solyka ona by mala právo na dieta aj po 76 hodín,nie?

solyka
9. jún 2019

@zuzlicek44 no to uz neviem. O tom som v tedy nerozmyslala. Podpisala papiere...odisla...vratila sa...a psychologicka povedala ze vie co robi. Dali jej dieta.

bosorkabb
9. jún 2019

@zuzlicek44 áno, môže si to rozmyslieť a vrátiť sa. Záleží od okolností ale cca 2 mesiace.

zuzlicek44
9. jún 2019

@bosorkabb nam povedali že kým neprebehne prvý sud - predosvojitelka ... ( V prípade utajeneho)

laura1994
9. jún 2019

Zenicky odporúčam si pozrieť film Instant Familly je to o pestúnskej starostlivosti... Veľmi dobrý film

bosorkabb
9. jún 2019

@zuzlicek44 ak by sme to brali úplne striktne tak pokiaľ dieťa nemáte osvojene. Ale pri utajenom sa berie 6 týždňov, taká je prax. Ale sú výnimky pravdaže.

ja1986
10. jún 2019

@laura1994 videli sme... super film... trochu americky štýl... no koniec 😍

joannita
11. jún 2019

@bosorkabb
@zuzlicek44 tu je znenie zakona dokedy moze biologicky rodic podat navrh na sud o zruseni osvojitelnosti a za akych podmienok (ak chce dieta spat) Ide to len dovtedy kym dieta nieje odovzdane za zaklade sudu o predosvojitelskej, do starostlivosti buducich osvojitelov.

Súd na návrh rozhodnutie o osvojiteľnosti zruší, ak dôjde k zmene pomerov. Návrh je možné podať len do času, kým nie je maloleté dieťa odovzdané na základe rozhodnutia súdu do starostlivosti budúcich osvojiteľov.

- Zrušiť rozhodnutie o osvojiteľnosti je možné za splnenia nasledujúcich podmienok:

a/ na návrh

b/ musí dôjsť k zmene pomerov

c/ návrh musí byť podaný, kým nie je maloleté dieťa odovzdané na základe rozhodnutia súdu do starostlivosti budúcich osvojiteľov (do tzv. predosvojiteľskej starostlivosti)

bosorkabb
11. jún 2019

@joannita jedna vec čo je napísané v zákone, druhá súdna prax.

joannita
11. jún 2019

@bosorkabb samozrejme ale aj dve kuratorky nam hovorili ze sudna prax na ich sudoch je presne taka. A zasa zakony tu niesu len tak pre srandu, pokial sa sudna prax neztotoznuje so zakonmi, je treba sa odvolat, ozvat sa a bojovat. Sudcovia niesu bohovia, sudna prax rozhodne nieje nad zakon.