Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@bosorkabb pravdaze suhlasim slovenske sudy su priserne. Zial mam osobnu skusenost (nie s osvojenim) a konstatujem ze korupcia v sudnictve je neuveritelna. Ale konkretne to co pises ty si myslim ze nieje zakonom nikde dane (ak je oprav ma), ze dokedy musi byt vyslovena osvojitelnost. Su tam nejake zakonom dane lehoty? Cize ano tu funguje sudna prax, nalada a osobny nazor sudcu. Naopak priklad ktory som uvadzala ja je nieco ine. Tam nemoze sudca vnasat svoje pocity a nazory. Zakon ho nepusti. A ked tak kona (iste ze sa to deje) je vzdy moznost odvolania. Iste da najdu pripady ked proste ato ide mimo zakona, vtedy ale ostavaa najat si najlepsieho pravnika a odvolavat sa.
Zial mam so sudmi velmi negativne skusenosti a taktiez viem ze stat sa moze vswlico.
@joannita osvojenie ako také nie. Ale bio matka už mala byť po zbavená rodičovských práv v tom konkrétnom prípade. Opustila dieťa hneď po pôrode, podpísala papiere na adopciu a aj tak sudca odmieta pozbavit ju rodičovských práv. Jeden príklad z mnohých. Ja tiež mám bohaté skúsenosti na súde a čo kraj to iný právny stav. Ale toto sa diať nemá.
Žienky prosim vás o radu.(znova)... Je možné že manželovi budú rušiť pozíciu v praci. Čo sa stane ak sa ocitne nezamestnaný počas procesu adopcie,resp ?veľmi sme sa zľakli čo sa bude diat.pre neho by bolo výhodné ísť aj na podporu vyšla by mu veľmi pekná podpora,ale to asi vvtejeto situácii nebude vôbec vhodné. Stalo sa vám alebo máte nejaké info ako to je keď sa mení práca,alebo sa jeden s manželov ocitne nezamestnaný? Samozrejme muž si bude hľadať robotu ak sa to v praci pokazí,len aby sme vedeli čo a ako to môže ovplyvniť na sude...ďakujem vám 😘😘
@zuzlicek44 neviem poradit ale v zaujme dietata mi praveze pride maximalne vhod aby bol doma ;)
@zuzlicek44 v pripade nudze ak si nenajde pracu je treba uviest ze mate dostatocne uspory na zivot. A idealne aby ste v tom case ich mali na ucte (aspon pozicane).
@zuzlicek44 môj menil prácu, bol dlhšie PN a nikto to neriešil. Počas procesu osvojenia bol aj na materskej a ani to nikoho netrápilo. Nechceli žiadne potvrdenie o úsporách. Proste to brali tak že je to len obdobie.
@zuzlicek44 neboj sa, ty sa stale niecoho bojis 🙂
@joannita ja som ten typ.som ako skala navonok ale vnútri sa bojím všetkého...že sa stane niečo zle,že sa niečo pokazí...atď atď...🙈🙈🙈
Prvé otázky zo sociálky sú vždy o zamestnaní,preto ma to tak štve 🤨🤨🤨
@zuzlicek44 nona to este ked mas dieta bojis sa estt viac. No mna to paradoxne naucilo nebyt v strese a nebat sa
Ahojte chcem sa spýtať na adopciu, ktoré ste adoptivaali dieťatko viete mi napísať sp? Ako to cele prebiehalo a všetko čo k tomu patri? Kolko to trva? Ďakujem
@agi7717 treba ist na upsvr v mieste trvaleho bydliska, daju papiere na vyplnenie a potvrdenie. Potom sa to zanesie naspat na upsvr, vyberies si kde chces robit pripravu..( v neziskovke ako je navrat, usmev ako dar alebo na urade prace). Po ukonceni pripravy zapisu do poradovnika. Dlzka cakania zavisi od poziadaviek. Na bieleho zdraveho novorodenca sa caka najdlhsie..u nas cca 8 rokov..
Ahojte viete mi poradit dakto ako sa da vyhladavat priamo v tejto diskusii? Pripadne vedel by mi niekto pomoct ako ma vyzerat navrh na osvojenie? Deti su uz u nas 10 mesiacov a konecne sme sa dostali k tomu dat dokopy papiere pre sud ale totok mi chyba. dakujem velmi pekne
NR kraj sa postupila o jedno miesto 😉 🙂
Ahojte baby, chcem sa vás popýtať..včera som volala o poradie...sme 32...viem, že je ešte čas sa stresovať...ale chytila ma vážna panika...stále som mala pocit, že je to ešte daleko a nemusím nič riešiť...ale teraz...uf...ako to zvládnem?...čo všetko mám mať nachystané?...čo keď tá chémia neprebehne?...mali ste aj vy podobné stavy?..či je to v poriadku?...
@milionar ahoj, ja len tolko, ze je to uplne vporiadku, myslim ze kazda mala stavy obavy atd. Nemaj. Ja som tiez stresovala a vsetko bolo aj tak inak. ak neprebehne tak to podla mna nie je spravne dietatko. Nachystane sme nemali dokopy nic. Naozaj len zakladne veci, kazdy to ma inak su tu baby ktore uz maju teraz pochystane. Rob ako citis, najma srdcom
@19lilly ja som nieco nasla na nete ale myslim ze baby ti radi poslu. Alebo oslov urad oni tiez pomozu. https://www.banos.sk/files/vzor_navrh_na_osvoje...
Dievčatá NR kraj..kedy ste zapísané a aké miesto?
A máte niekto skusenosti so súdmi v NR?..robia prieťahy?..prip. nejaky dobrý pravnik, ktorý sa vyzná..viete odporucit?..

@joannita ja mam inú skúsenosť. A to som dosť bojovný, papulnaty typ. Malú už mám osvojenu ale nič nešlo podľa zákona. A to som mala aj právnika. Ono nie vždy všetko ide tak ako má. Čerstvý prípad keď bio opustila deti v pôrodnici, podpísala papiere na adopciu a už 5 mesiacov prešlo a dieta nieje právne voľné, lebo sudkyňa dala matke čas. Vraj čo keď sa ozve. Majú čakať a to je dieťa už u budúcich osvojitelov. Takých prípadov je dosť. Za obdobie čo sa tomu venujem cca 3 roky sa niekedy nestačím čudovať čo sociálne pracovníčky a sudcovia stvaraju. A pritom sú to jasné prípady podľa zákona. Bohužiaľ na Slovensku málo čo funguje ako má.